Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Nieuws

Zo Strange waren de Sounds from Beyond

Door Welmer Laan op donderdag 28 juni 2018

Strange Sounds from Beyond (SSFB) was dit jaar voor het eerst een weekender en dat pakte op een bijzondere manier uit. Het bleken twee totaal verschillende dagen te worden. Waar de zaterdag voelde als optredens kijken en niet zozeer dansen, was de zondag niets anders dan dat laatste. Het werd een festival voor fijnproevers, hippe vogels, gezelligheidsdieren en misfits. Een festival waarbij veel van het publiek gevraagd werd, maar de die-hards uiteindelijk ook meer dan beloond werden.

Op zaterdag loop ik het zonovergoten (wie had dat verwacht?!) terrein op en meteen valt de indeling op, die toch behoorlijk anders is dan de voorgaande jaren. De helling van de NDSM-werf is bij het festival betrokken en hier staat het hoofdpodium: de stage van The Rest is Noise. De tent van Rush Hour is een stuk kleiner dan vorig jaar en heeft ook een andere locatie. Oud en vertrouwd is nog steeds de Red Light Radio stage bij Noorderlicht. Is het beter? Waarschijnlijk wel. Vooral anders. Het is even wennen, maar het terrein wordt er wel veel overzichtelijk van.

Het lijkt bij Equiknoxx nog behoorlijk leeg op de helling, waar Shanique Marie de mix van electro, reggeaton en bubbling vocaal ondersteunt. Afsluiting is een cover van R&B koningin Erykah Badu. Goed uitgevoerd maar het geheel is wellicht te vroeg geprogrammeerd voor de meesten en het publiek aanschouwt het optreden op gepaste afstand.

Daarna is het tijd voor Dopplereffekt. Het duo uit Detroit worden beschreven als levende legendes door het album “Gesamtkunstwerk” dat ze in ‘95 uitbrachten. Een album dat volgens sommigen zo invloedrijk was op de gehele techno-generatie als het werk van Kraftwerk. Het lijkt dan ook alsof iedereen voor Doppereffekt gekomen is, bij de eerste tonen stroomt de tent meteen vol. Het begin is vooral grimmig te noemen. Het duo staat met zwarte maskers op het podium tegenover elkaar, en profile naar het publiek. Het komt moeizaam op gang, veel wazige stoffige drums. Het ritme ontbreekt, dus het publiek komt niet echt in beweging. Bij de eerste four-to-the-floor begint het gejuich, maar het geheel blijft een complex staaltje geluiden-in-willekeurige-volgorde. Strange sounds dus, niets aan gelogen.

Bij Oceanic op de helling zit er al wat meer beweging in. Een vast BPM doet hij niet aan. Digeridoo Dubstep vloeit over in acid-overgoten ramharde electronica en dubtechno. Dit alles in een sausje van jungle. De mixed feelings zijn goed te zien bij het publiek. De een vindt het veel te weird, de ander fantastisch. De eerste tekenen van gezelligheid komen langzaam bovendrijven.

SSFB

Uiteindelijk is de eerste die de snaar bij iedereen perfect raakt Mykki Blanco. Gangster hardstyle triphop met megaveel energie. Sport outfit, pruik, lippenstift, heerlijk. De sfeer zit er goed in en dat ziet hij ook. Hij blèrt: “You’re now inside club Mykki Blanco” terwijl hij head first het publiek in springt om vervolgens af te sluiten door tussen iedereen door te springen. Perfect uitgevoerde versie van Cyber Dog. De hardstyle beat doet het werk, hij topt het alleen maar af met “das ist nicht normal”. Aanradertje wel.

Afsauzen bij I-F was ook een welkome verrassing. Een knallend einde op een dag die de woorden Strange uit Strange Sounds from Beyond meer dan omarmde.

Op de zondag verwacht je een slow-start, gezien de kater van de dag ervoor. Niets is minder waar. In het publiek zijn veel dezelfde gezichten te zien als gisteren, alleen de sfeer zit er vanaf ’t begin een stuk beter in.

Dat verschil in sfeer is voor een groot deel te danken aan Young Marco, die op ’t middaguur al een dijk van een set neerzet. Energieke discoplaten volgen elkaar in rap tempo op en het publiek zit er vrij snel al lekker in. Frappant detail, er gaat een vraag rond in het publiek. “Hoe jong is Young Marco eigenlijk?” Niemand, inclusief het internet lijkt het te weten. Zijn leeftijd blijft een mysterie, zijn set een katerremedie van magische proporties.

We haasten ons naar de stage van The Rest is Noise om de Zuid-Afrikaanse jazzlegende Letta Mbulu aan het werk te zien. Ook hier is het publiek enthousiast, energiek en intens liefdevol. Regelmatig wordt er gejuicht, er wordt keurig meegedaan wanneer erom wordt gevraagd en aan het einde van het optreden volgt een applaus van minstens 5 minuten.

Terug naar de Rush Hour tent, waar de volgende legende Leroy Burgess op het podium verschijnt. Ik realiseer me dat ik het nu alweer over een legende heb, maar veel anders kun je muzikanten van dit kaliber gewoon niet omschrijven. Een mix van gospel, boogie, disco en house galmen door de tent. Lekker! Links van me staat een jongen al dansend een mandarijntje te pellen. Hij had honger, maar wilde niets van de show van Leroy Burgess missen. Toen vond hij een mandarijntje in z’n zak. Vet chill voor ‘m.

SSFB2

Naarmate de avond vorderde werden beats steviger, sneller en energieker. De laatste beetjes energie werden eruit geperst door Hunee en Antal, maar eerst wil ik het nog even met jullie hebben over DJ Marcelle. Ze zal ergens in de 50 zijn, heeft een zondagskloffie aan, ziet eruit als iemands moeder die hier per ongeluk beland is. Maar god damn, die vrouw kan draaien. Zonder twijfel de publiekslieveling van het weekend.

We kunnen concluderen dat Strange Sounds from Beyond in weekendvorm een klassiek geval van een dieselmotor is. Het festival kwam langzaam op gang, maar deed haar belofte van ‘strange sounds’ van begin tot eind eer aan. Het is misschien ook wel een festival waar je iets meer moeite voor moet doen dan het gemiddelde festival. Het is nou eenmaal geen reeks voorspelbare drops en beats. Deze sounds zijn strange, maar als je het een kans geeft, zal je zonder twijfel verliefd worden op het festival. De zondag ontpopte zich dan ook tot een geweldig spektakel dat wat mij betreft elk weekend mag plaatsvinden.

Vond je het leuk? Laat het Welmer weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event