Leestijd: 2 minuten.
Nieuws
Zijn er ook kluisjes? En andere prangende levensvragen
Door Nadine Lenten op zaterdag 3 januari 2015
Festivals roepen veel emoties en vragen op. Gaat dit festival de hoge verwachtingen waarmaken? Is het al die energie en al dat geld waard? Wat mag ik allemaal mee naar binnen nemen en vooral; wat moet ik nu weer aan?
Voordat bijna iedereen op Facebook zat moesten we onze vrienden nog opbellen (of MSN-en) om vooraf te speculeren over antwoorden op deze vragen, of om na afloop te bespreken wat een fantastisch geslaagd/verschrikkelijk stom feestje dit nu weer was.
Die tijden zijn niet meer. Generatie Y, the millenials of hoe je ‘onze generatie’ ook wilt noemen wil ‘instant fulfilment’. Als ik iets wil weten, dan wil ik het nú weten. Weet Google of Twitter het niet, dan weet een Facebook vriend het wel. Niet alleen stellen we graag vragen, we geven ook graag kritiek. Tsja, daar zijn we Nederlanders voor. Er wordt zó veel geklaagd online dat het voor organisatoren vrijwel onmogelijk is om adequaat te reageren. Waarom doen we het dan toch? Gedeelde smart is halve smart! Het is fijn om te lezen dat niet alleen jij vond dat de muntjes te duur waren, dat het bier te waterig was of dat de lasershow wel wat spectaculairder had gekund.
Natuurlijk is het heerlijk om te klagen, maar het feit dat bijna iedereen, inclusief de festivalorganisaties, actief zijn op één of meerdere sociale media is ook gewoon erg handig. Waarom zou ik de moeite nemen om een telefoonnummer op te zoeken en belminuten te verspillen, een website door te kijken of een zoekopdracht in Google te tikken, als ik ook gewoon een berichtje op Facebook kan zetten? Zeker als je weer eens iets kwijt bent geraakt tijdens een stevige danssessie, is het ideaal dat je zowel de organisatie als de vele bezoekers met één bericht kan bereiken.
Social media is het beste gevonden voorwerpen platform[/caption]
Er zijn een aantal organisaties die de kracht van social media begrijpen en benutten. Er worden foto’s en filmpjes gedeeld om mensen te enthousiasmeren voor het feest, of juist te laten nagenieten. Wappie Techno Liefde is bijvoorbeeld zelfs uitgegroeid van Facebook pagina tot een waar “trouw kapel” op Welcome to the Future. Echter ontbreekt er bij meeste organisaties nogal wat creativiteit. Het zou leuk zijn om iets anders dan de “deel, like, tag & win” acties voorbij te zien komen. Daarnaast is het onduidelijk wat er met al die ‘feedback’ wordt gedaan. Als er op een leuke manier op een aantal berichten wordt gereageerd, dan zien de bezoekers dat er wat mee gedaan wordt. Dit zal de kater hoogstwaarschijnlijk wat verzachten en wellicht de festivalganger motiveren de organisatie de volgende keer nog een kans te geven.