Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Lisa Snip

Report over Mysteryland

Zakaj turisti prihajajo v Mysteryland?

Door NinaRosa Juffermans op donderdag 30 augustus 2018

Mysteryland was multicultureel, strak georganiseerd, fideel, groots, impressief en nog maar een keer multicultureel. Erg multicultureel. Vandaar de Sloveense titel van dit festivalverslag: waarom komen toeristen naar Mysteryland? Waarom word ik ingehaald door een Duitser wiens veter eigenlijk los zit? Hoezo loop ik dan tegen een kussend stel uit Roezelare aan? Wat is er zo speciaal aan Mysteryland dat toeristen van heide en verre komen?

Mysteryland’s goes international

Laten we eerst even kijken naar het internationale aspect van Mysteryland. Wat doet de organisatie om toeristen aan te trekken? Het valt me op dat alles in het Engels is. De website, het Facebook-evenement, de gerechten van de food trucks, de instructies op de betaalautomaat. Alles. Bij de betaalautomaat kun je betalen met je pinpas, maar ook met cash, Visa of MasterCard. En wist je dat Mysteryland een aantal internationale uitstapjes gemaakt heeft? Tussen 2011 en 2014 waren er een aantal Chileense edities en in 2014 eentje in New York. Over beiden is niet veel te vinden; het laatste bericht op de Chileense fanpage dateert uit 2016 en Mysteryland USA is gecanceld in 2016. Daarna is er niks meer over te vinden. Het ziet er wel vet uit, dat Chileense uitstapje:

Een Schotse vlag als cape, een Engelse vlag als hoofddoek, een Braziliaanse vlag als shirt (gewaagd!). Ik heb denk ik wel twaalf verschillende vlaggen zien wapperen, waarvan ik er drie niet kende (Google vertelt me op de brakke zondagochtend dat dit de Sloveense, Walese en Colombiaanse vlag zijn. Bedankt). Helaas kon ik niet iedereen interviewen, bijvoorbeeld omdat ik dan in een modderplas zou staan of omdat de desbetreffende persoon heel hard langs me liep. Maar ik ben op pad gegaan en heb toch zeven slachtoffers kunnen vinden. Ik heb hun tijd, aandacht en passie beloond met een Mentos met emoji.

#lifegoals

Voor sommigen is Mysteryland een levensdoel. Mijn partygenootjes hebben een dagje van tevoren een ticket gekocht, maar zo ging dat zeker niet voor de Nieuw-Zeelandse Meredith. “Wij reizen heel Europa rond voor festivals. In totaal zijn we 60 dagen op reis. We begonnen bij Boom Festival in Portugal en gingen meteen door naar Tomorrowland in België. Daarna gingen we naar Sziget in Budapest en nu sluiten we af met Mysteryland. We hebben allemaal heel lang gespaard voor deze reis. Tussendoor bezoeken we ook nog andere steden, dus de kosten lopen heel hoog op. Maar we vinden het niet erg, deze reis zullen we nooit meer vergeten.”

ML1

Mysteryland als unieke ervaring, zo zien ook Martha en Tibo uit Roezelare (West-Vlaanderen, België) het. “Voor ons is da echt een weekend weg gaan. We gaan nrml ni nr zulke soort evenementen da is te ver en het kost te veel. Ma we maken hier wel een uitzondering voor.” Tis zijn geld wel waard; “de line-up is zot, het eten is goe, de aankleding is ook goe en iedereen doe zn ding. Wij zijn elk jaar chaud.”

Mysteryland is ook gewoon de moeite waard

Dat klopt wel een beetje met m’n hypothese. Ik had gedacht dat iedereen hier zou komen voor de goede muziek, aankleding en organisatie. Daar stemt ook Philippe mee in, die de Franse vlag trots voor zich houdt en zo over het festivalterrein dwaalt. “De line-up van Nederlandse festivals is geweldig, vooral van Mysteryland. We hadden zo vroeg mogelijk een kaartje gekocht, want de artiesten zouden toch wel super zijn. We hebben er meteen een weekje Amsterdam achteraan geplakt om er een vakantie van te maken.” Heeft ook de Duitse Derek er een vakantie van gemaakt? “Nee joh, het is maar 2,5 uur rijden voor ons. Wij zijn hier gewoon een weekendje. Dit weekend zijn er geen toffe festivals in Duitsland. Wat heb je mooie ogen, trouwens. Ga je anders volgend jaar mee naar Tomorrowland met mij en m’n vrienden? Mag ik je op Facebook toevoegen?” Derek is hier dus vooral omdat het dichtbij is (en wellicht chickies te scoren?).

ML3

Ik dacht echt een schot in de roos te hebben toen ik een Colombiaanse, Poolse, Sloveense en Indiase vlag zag. Naast elkaar, dansend op een heuveltje. Helaas woonden ze allemaal in Nederland voor een internationaal ondernemerschapsprogramma. Ik wilde Maria toch even interviewen. “Alles is hier zo goed georganiseerd, daarom gaan we graag naar festivals hier. Kijk dan hoe prachtig die stage is, que hermoso! Als ik nog in Colombia zou wonen, zou ik graag langskomen, maar de vluchten zijn zo duur.” Ik loop door en tref twee spacende Brazilianen, Juan en Gabriel (of zoiets). Ook zij wonen in Amsterdam, maar willen me graag een lolly geven en met me praten. Juan vindt mijn glittershirt mooi en verontschuldigt zich voor zijn slechte Engels. “Iedereen is zo aardig hier. De vibe is heel goed en er is muziek voor iedereen.” Kort maar krachtig, nu gaan we dansen.

Lekker spacen in de provincie Amsterdam

Bij de gezellige Dixi’s vraagt een meisje met een Schotse vlag over haar jurk (ik zie de jurk niet, maar daar ga ik van uit) aan mij hoe erg mijn wc stonk. Geef ik het een 3 op een schaal van 1 tot 10 of hoger? Ik zeg dat het een 4 is en ze zegt dat ze het wel ophoudt. Ze vult haar waterflesje bij en vertelt me: “Ik ben hier met al m’n vriendinnetjes, we gaan heel vaak naar Amsterdam. We kunnen hier lekker zuipen en drugs doen zonder dat iemand dat erg of raar vindt.” Ik vertel haar dat we nu niet in Amsterdam zijn, maar in het Haarlemmerbos. Ze haalt haar schouders op. “Ik dacht dat Amsterdam de provincie was. Ach ja, we kunnen nog steeds lekker spacen, toch?”

ML2

Go easy on the drugs kids

Het meest interessante interview is met Gavin uit Wales. Hij is simpel gekleed, heeft geen drinken in z’n handen, geen trilkaak en pupillen van normaal formaat. “Ik ben hier pas net. Ja, ik kwam hier gisteren al aan, maar ik ben net uit de gevangenis vrijgelaten. Ik had mijn pillen en poeder goed verstopt in mijn onderbroek, maar ze hadden wiet in mijn tas gevonden. Toen moest ik me helemaal uitkleden. Ik heb vanaf gistermiddag in de gevangenis gezeten en moest vanmiddag €500,- betalen. Dat was alles dat ik had gespaard voor Mysteryland. Maar hee, de muziek is top, het regent niet meer en ik heb onwijs veel nieuwe mensen ontmoet. Daar gaat het toch om?”

Vond je het leuk? Laat het NinaRosa weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Lisa Snip

Sla Mysteryland op als favoriet

Opslaan

Meer info: naar de festivalpagina

Meer uit het blog

HORST 2018: Kunst, festivalarchitectuur, muziek en Belgisch Bier

Nieuws

Inclusief fotoalbum

Donderdag 20 september 2018

HORST vierde haar jubieum- en tevens laatste editie in stijl.

Ed Sheeran eerste headliner Sziget Festival 2019

Nieuws

Donderdag 20 september 2018

Sziget pakt het gelijk groots aan voor de 2019-editie. Het multiculturele muziekfestival bevestigt de komst van één van de grootste...

Lollapalooza Berlin: El Oh Double-El Ey, Pee Ey L Double-Oh Zet Ey

Report over Lollapalooza Berlin

Donderdag 13 september 2018

Ninarosa ontcijferde waar de letters in Lollapalooza (Berlin) eigenlijk voor staan.

Elrow gaat veel verder dan de doorsnee festivalproductie

Report over Elrow Town Festival

Donderdag 13 september 2018

Timos ging voor ons naar het debuut van Elrow Town Festival Amsterdam.

Droom van het Zuiden

Report over Dream Village

Donderdag 6 september 2018

Lisa ging voor ons naar Dream Village om te kijken hoeveel van haar dromen daar waarheid zouden worden.

Zakaj turisti prihajajo v Mysteryland?

Report over Mysteryland

Inclusief fotoalbum

Donderdag 30 augustus 2018

Mysteryland was multicultureel, strak georganiseerd, fideel, groots, impressief en nog maar een keer multicultureel. Erg multicultureel. Vandaar de Sloveense titel...

Lowlands 2018 in 15 buitengewoon opvallende situaties

Nieuws

Inclusief fotoalbum

Donderdag 23 augustus 2018

Er is inmiddels een hoop gevlogd, gefotografeerd, geblogd en verteld over Lowlands, maar wij zijn er ook geweest en willen...

YellowTipi onderzoekt: op festivalavontuur met Interrail

Nieuws

Inclusief fotoalbum

Donderdag 23 augustus 2018

Rhoda ging voor ons, gewapend met haar fotocamera op festivalavontuur met Interrail.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event