Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Lisa Snip

Report over Mysteryland

Zakaj turisti prihajajo v Mysteryland?

Door NinaRosa Juffermans op donderdag 30 augustus 2018

Mysteryland was multicultureel, strak georganiseerd, fideel, groots, impressief en nog maar een keer multicultureel. Erg multicultureel. Vandaar de Sloveense titel van dit festivalverslag: waarom komen toeristen naar Mysteryland? Waarom word ik ingehaald door een Duitser wiens veter eigenlijk los zit? Hoezo loop ik dan tegen een kussend stel uit Roezelare aan? Wat is er zo speciaal aan Mysteryland dat toeristen van heide en verre komen?

Mysteryland’s goes international

Laten we eerst even kijken naar het internationale aspect van Mysteryland. Wat doet de organisatie om toeristen aan te trekken? Het valt me op dat alles in het Engels is. De website, het Facebook-evenement, de gerechten van de food trucks, de instructies op de betaalautomaat. Alles. Bij de betaalautomaat kun je betalen met je pinpas, maar ook met cash, Visa of MasterCard. En wist je dat Mysteryland een aantal internationale uitstapjes gemaakt heeft? Tussen 2011 en 2014 waren er een aantal Chileense edities en in 2014 eentje in New York. Over beiden is niet veel te vinden; het laatste bericht op de Chileense fanpage dateert uit 2016 en Mysteryland USA is gecanceld in 2016. Daarna is er niks meer over te vinden. Het ziet er wel vet uit, dat Chileense uitstapje:

Een Schotse vlag als cape, een Engelse vlag als hoofddoek, een Braziliaanse vlag als shirt (gewaagd!). Ik heb denk ik wel twaalf verschillende vlaggen zien wapperen, waarvan ik er drie niet kende (Google vertelt me op de brakke zondagochtend dat dit de Sloveense, Walese en Colombiaanse vlag zijn. Bedankt). Helaas kon ik niet iedereen interviewen, bijvoorbeeld omdat ik dan in een modderplas zou staan of omdat de desbetreffende persoon heel hard langs me liep. Maar ik ben op pad gegaan en heb toch zeven slachtoffers kunnen vinden. Ik heb hun tijd, aandacht en passie beloond met een Mentos met emoji.

#lifegoals

Voor sommigen is Mysteryland een levensdoel. Mijn partygenootjes hebben een dagje van tevoren een ticket gekocht, maar zo ging dat zeker niet voor de Nieuw-Zeelandse Meredith. “Wij reizen heel Europa rond voor festivals. In totaal zijn we 60 dagen op reis. We begonnen bij Boom Festival in Portugal en gingen meteen door naar Tomorrowland in België. Daarna gingen we naar Sziget in Budapest en nu sluiten we af met Mysteryland. We hebben allemaal heel lang gespaard voor deze reis. Tussendoor bezoeken we ook nog andere steden, dus de kosten lopen heel hoog op. Maar we vinden het niet erg, deze reis zullen we nooit meer vergeten.”

ML1

Mysteryland als unieke ervaring, zo zien ook Martha en Tibo uit Roezelare (West-Vlaanderen, België) het. “Voor ons is da echt een weekend weg gaan. We gaan nrml ni nr zulke soort evenementen da is te ver en het kost te veel. Ma we maken hier wel een uitzondering voor.” Tis zijn geld wel waard; “de line-up is zot, het eten is goe, de aankleding is ook goe en iedereen doe zn ding. Wij zijn elk jaar chaud.”

Mysteryland is ook gewoon de moeite waard

Dat klopt wel een beetje met m’n hypothese. Ik had gedacht dat iedereen hier zou komen voor de goede muziek, aankleding en organisatie. Daar stemt ook Philippe mee in, die de Franse vlag trots voor zich houdt en zo over het festivalterrein dwaalt. “De line-up van Nederlandse festivals is geweldig, vooral van Mysteryland. We hadden zo vroeg mogelijk een kaartje gekocht, want de artiesten zouden toch wel super zijn. We hebben er meteen een weekje Amsterdam achteraan geplakt om er een vakantie van te maken.” Heeft ook de Duitse Derek er een vakantie van gemaakt? “Nee joh, het is maar 2,5 uur rijden voor ons. Wij zijn hier gewoon een weekendje. Dit weekend zijn er geen toffe festivals in Duitsland. Wat heb je mooie ogen, trouwens. Ga je anders volgend jaar mee naar Tomorrowland met mij en m’n vrienden? Mag ik je op Facebook toevoegen?” Derek is hier dus vooral omdat het dichtbij is (en wellicht chickies te scoren?).

ML3

Ik dacht echt een schot in de roos te hebben toen ik een Colombiaanse, Poolse, Sloveense en Indiase vlag zag. Naast elkaar, dansend op een heuveltje. Helaas woonden ze allemaal in Nederland voor een internationaal ondernemerschapsprogramma. Ik wilde Maria toch even interviewen. “Alles is hier zo goed georganiseerd, daarom gaan we graag naar festivals hier. Kijk dan hoe prachtig die stage is, que hermoso! Als ik nog in Colombia zou wonen, zou ik graag langskomen, maar de vluchten zijn zo duur.” Ik loop door en tref twee spacende Brazilianen, Juan en Gabriel (of zoiets). Ook zij wonen in Amsterdam, maar willen me graag een lolly geven en met me praten. Juan vindt mijn glittershirt mooi en verontschuldigt zich voor zijn slechte Engels. “Iedereen is zo aardig hier. De vibe is heel goed en er is muziek voor iedereen.” Kort maar krachtig, nu gaan we dansen.

Lekker spacen in de provincie Amsterdam

Bij de gezellige Dixi’s vraagt een meisje met een Schotse vlag over haar jurk (ik zie de jurk niet, maar daar ga ik van uit) aan mij hoe erg mijn wc stonk. Geef ik het een 3 op een schaal van 1 tot 10 of hoger? Ik zeg dat het een 4 is en ze zegt dat ze het wel ophoudt. Ze vult haar waterflesje bij en vertelt me: “Ik ben hier met al m’n vriendinnetjes, we gaan heel vaak naar Amsterdam. We kunnen hier lekker zuipen en drugs doen zonder dat iemand dat erg of raar vindt.” Ik vertel haar dat we nu niet in Amsterdam zijn, maar in het Haarlemmerbos. Ze haalt haar schouders op. “Ik dacht dat Amsterdam de provincie was. Ach ja, we kunnen nog steeds lekker spacen, toch?”

ML2

Go easy on the drugs kids

Het meest interessante interview is met Gavin uit Wales. Hij is simpel gekleed, heeft geen drinken in z’n handen, geen trilkaak en pupillen van normaal formaat. “Ik ben hier pas net. Ja, ik kwam hier gisteren al aan, maar ik ben net uit de gevangenis vrijgelaten. Ik had mijn pillen en poeder goed verstopt in mijn onderbroek, maar ze hadden wiet in mijn tas gevonden. Toen moest ik me helemaal uitkleden. Ik heb vanaf gistermiddag in de gevangenis gezeten en moest vanmiddag €500,- betalen. Dat was alles dat ik had gespaard voor Mysteryland. Maar hee, de muziek is top, het regent niet meer en ik heb onwijs veel nieuwe mensen ontmoet. Daar gaat het toch om?”

Vond je het leuk? Laat het NinaRosa weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Lisa Snip

Meer uit het blog

MadNes: Het festival dat het anders durft te doen

Report over MadNes Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Clinics, surfen, skateboarden, muziek en nog veel meer op een Waddeneiland. MadNes doet alles net even anders.

3x waarom life better was By the Creek

Report over By the Creek Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Kwam het festival de belofte na, en zo ja, hoe?

Drukbezocht Down the Rabbit Hole doet weer gewoon waar het goed in is

Report over Down The Rabbit Hole

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Down The Rabbit Hole 2019 bestond uit veel bezoekers en te weinig weinig uren, wat een combinatie is die we...

Festivalbot: een splinternieuw festivalorakel

Nieuws

Maandag 8 juli 2019

Wij spraken met het team achter deze innovatieve festivaltool.

SWF verhuist, vernieuwt en verrast

Nieuws

Vrijdag 5 juli 2019

Met de toenemende concurrentie is het belangrijk om jezelf te vernieuwen, zo zal STRAF_WERK ook gedacht hebben, toen ze hun...

Tips uit de tipi: juli-festivals die een bezoekje waard zijn

Nieuws

Dinsdag 2 juli 2019

Weet jij al waar je deze maand naartoe gaat?

Op deze festivals lopen de meeste Instagrammers rond

Nieuws

Maandag 1 juli 2019

Op Down the Rabbit Hole wordt naar ratio het meest op Instagram gedeeld. Op het Zwarte Cross festival het minst.

Compact Nomads brengt tribe dichter bij elkaar

Report over Nomads Festival

Maandag 1 juli 2019

Nomads levert in op ruimte, maar wint terrein aan gezelligheid.