Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 9 minuten. Afbeelding: Bete van Meeuwen

Nieuws

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Door Floris ten Hacken op donderdag 4 februari 2021

Al dik driekwart jaar hunkert elke festivalliefhebber naar een festival en langzamerhand begint de knaldrang mensen naar hun hoofd te stijgen. Eén festivalzomer missen was nog te overzien, maar gloort er nog hoop voor het aanstaande festivalseizoen? Wat zijn de mogelijkheden voor evenementenorganisaties? En hoe zien die toekomstige evenementen eruit? Veel vragen, daarom zocht YellowTipi naar het antwoord op de vraag: Wanneer kunnen we weer feesten?

Kaartverkoop voor september gestart

De afgelopen dagen stond menig Instagram- en Facebookwall plotseling weer vol met festivalaankondigingen. Festivals als ZeeZout, Into the Woods en Soenda begonnen met de kaartverkoop en waren alle drie in no-time uitverkocht. Jasper Coenen, eigenaar van Elevation Events en organiseert met zijn bedrijf jaarlijks vijftien festivals, waaronder Soenda. Ondanks de onzekerheden die er nog zijn, besloten ze als allereerste te beginnen met de kaartverkoop. Het festival zal dit jaar in augustus moeten plaatsvinden in plaats van halverwege mei. “We zijn in oktober al aan de slag gegaan met mogelijke back-up data voor onze evenementen. Destijds zagen we te weinig perspectief voor festivals in mei/juni. We hadden alles al wel al klaarstaan, maar we hebben toen toch besloten op die nieuwe data in te zetten.” Omdat er nog veel onzekerheid heerst, was er een nieuwe aanpak van kaartverkoop nodig: “We hebben gekozen voor een aanbetaling, om onze bezoekers een beetje tegemoet te komen in deze onzekere tijden.” Mocht het evenement niet doorgaan, wordt de aanbetaling teruggestort.

Aftermovie Soenda 2019

Hoe staat het festivalbedrijf er eigenlijk voor na deze pandemie? “Het is voor elke organisatie natuurlijk zwaar weer nu, ook voor ons. Een aantal van onze evenementen waren vorig jaar gelukkig verzekerd tegen een pandemie en we hebben staatsteun gehad. Vorig jaar zijn we relatief goed doorgekomen, gelukkig zijn wij een gezonde organisatie. Maar ook wij hebben perspectief nodig want geen bedrijf kan dit eeuwig overleven” aldus Coenen.

Proefevenementen

Om te weten te komen of er überhaupt een evenement in tijden van een pandemie veilig georganiseerd kan worden, heeft de evenementensector zich al enige tijd onder de naam Fieldlab verenigd. Deze stuurgroep bereidt op de achtergrond al enkele maanden proefevenementen voor. In december kondigde premier Mark Rutte aan dat de proef-evenementen van Fieldlab in januari hoe dan ook door zouden gaan, maar door de Britse variant van het coronavirus werden deze evenementen tóch uitgesteld naar half februari. Tim Boersma van Fieldlab helpt mee met het organiseren van die evenementen en is teleurgesteld dat het is uitgesteld: “We vinden het niet gek dat men eerst wil weten wat de impact van de Britse variant van het virus is. Tegelijkertijd vinden wij, ongeacht de varianten, dat we veilige evenementen op de planning moeten krijgen. Wij zorgen bij die evenementen voor een veilige omgeving.”

Jasper Coenen van Elevation Events vond het uitstel niet nodig: “Ik vind het dan toch een beetje lafjes van de overheid. In november zeggen ze dat de experimenten in januari hoe dan ook door zouden gaan, zelfs bij code rood. Nu was het code rood, en tóch worden ze afgelast. Ik hoop dat de experimenten nog een verschil kunnen gaan maken, en dat het geen mosterd na de maaltijd wordt. Het lijkt zo lang te duren, dat als we de resultaten hebben we misschien al over corona heen zijn. Extra jammer als je bekijkt dat ze in Barcelona bijvoorbeeld wel al die experimenten hebben gedaan.”

Fieldlab heeft voor verschillende evenementen toestemming om te gaan experimenteren: een theatervoorstelling van Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht, een zakelijk congres in de Jaarbeurs te Utrecht en competitiewedstrijden van N.E.C. en Almere City FC. Onlangs werd bekend dat daar twee muziekevenementen en twee buitenfestivals aan zijn toegevoegd. Mojo en ID&T, twee grote evenementenorganisaties, helpen bij het organiseren van de evenementen. De exacte data voor deze festivals zijn er nog niet, maar Fieldlab verwacht rond maart.

Tim Boersma: “We kijken naar het gedrag van de bezoekers bij de verschillende evenementen en daarbij kijken we vooral naar hoeveel contactmomenten een persoon heeft op een evenement, met hoeveel mensen ze contact hebben en hoelang dat contact dan duurt. Daarnaast voeren we ook een video-analyse uit, waarbij we kijken of die mensen bijvoorbeeld rug tegen rug staan of dat ze met gezichten naar elkaar toe staan.” Het uitgangspunt is nu dat de kans op besmetting het grootst is wanneer je langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van elkaar staat. “We gaan dus kijken hoe vaak dat gebeurt op een festival. Daarnaast kijken we ook of we maatregelen kunnen nemen om bijvoorbeeld opstoppingen op festivals te voorkomen, om op die manier de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.” De test-festivals zullen niet zo groot zijn als normale festivals: “We zijn aan het kijken of we kunnen organiseren met 1500 mensen, maar die aantallen kunnen nog wijzigen, dat is dus nog allemaal onder voorbehoud” aldus Boersma.Verder zullen onder de bezoekers van de testfestivals verschillende maatregelen worden meegegeven aan verschillende groepen bezoekers: “De ene groep zullen we vragen om een mondkapje te dragen, de andere groep niet, en een andere groep weer alleen wanneer ze zitten.”

Oranjebloesem2019Oranjebloesem 2019 Foto: Tim Buiting

Daniel van Drunen, eigenaar van Chasing the Hihat, de organisatie achter festivals als Oranjebloesem en Georgie’s, verwacht dat deze evenementen zullen uitwijzen dat het meevalt met de besmettelijkheid op een buitenfestival. “Vanuit mijn ervaring en professionele blik op evenementen zag ik dat een lokale koopzondag in de herfst vele malen onveiliger was dan de evenementen die nu zijn voorgesteld door Fieldlab.”

Sneltests

Kunnen we niet iedereen gewoon een sneltest geven voor ze het festival betreden en wanneer die negatief is deze mensen binnen laten? Zo simpel is het helaas niet. Over het algemeen wordt er nu gebruik gemaakt van antigeen sneltesten, en die zijn minder betrouwbaar dan de PCR-testen die worden gebruikt bij de GGD. Het is een beetje een technisch verhaal, maar het heeft te maken met de gevoeligheid, oftewel de sensitiviteit van een sneltest: die ligt bij velen eigenlijk te laag. In het onderstaande voorbeeld wordt duidelijk hoe het werkt. We nemen het totaal aantal unieke bezoekers van Pinkpop van vorig jaar: 80.500. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel ‘zieke’ mensen er naar het festival zouden gaan. Laten we voor het gemak zeggen dat 1% van de mensen die ernaartoe gaat het coronavirus bij zich draagt. Dat zijn dus 805 mensen. Dan is het dus van belang om die 805 personen eruit te filteren. De sensitiviteit van antigeen-sneltesten schommelt tussen de 70 en 90%. Als we uitgaan van een sensitiviteit van 80%, dan betekent dat er 80% van die 805 personen eruit wordt gefilterd: 644 personen met het coronavirus kunnen dus niet naar binnen. Maar dat betekent dat er in dit geval dus nog zo’n 161 personen mét het coronavirus het festival kunnen betreden, omdat hun test negatief is uitgevallen. Sneltesten met het doel om geen mensen met corona naar binnen te laten werkt op deze manier dus nog niet. Men kan via deze sneltesten dus nog niet als organisatie voorkomen dat er geen coronabesmettingen komen op het festival (bron). We hebben ook aan het RIVM gevraagd of massaal testen voor een coronavrije ‘festivalbubbel’ in Nederland realistisch is, maar zij willen niet ingaan op eventuele bestuurlijke beslissingen.

Zou je gaan?

Een belangrijke vraag is natuurlijk of bezoekers wel bereid zijn om naar festivals te gaan tijdens een pandemie. Apenkooi Events, de organisatie achter grote elektronische muziekfestivals als DGTL, STRAF_WERK en Pleinvrees, besloot dat uit te zoeken. In november vorig jaar namen zij een enquête af onder festivalbezoekers. Uit deze enquête blijkt dat 85 procent van de festivalbezoekers bereid is om een sneltest te doen voor een festivalbezoek, en daar ook de portemonnee voor zou willen trekken. Ook zegt zo’n vier op de vijf festivalgangers zich al veilig genoeg te voelen om een buitenfestival te bezoeken, met inachtneming van de coronamaatregelen. 92 procent geeft aan dat zij er geen moeite mee zouden hebben als hun testresultaten gedeeld worden met de evenementenorganisator of de overheid.

Scenario’s

Dan is natuurlijk de vraag: hoe zien de festivals eruit deze zomer en welke scenario’s liggen er klaar? Moeten we straks met mondkapje op anderhalve meter afstand in vakken dansen of kunnen we weer eindelijk met z’n allen linksvoor aan elkaar plakken? Voor Soenda is er volgens Coenen één scenario mogelijk: “Dat er geen maatregelen meer zijn. Er is wel een kans dat we het festival alleen zouden mogen organiseren wanneer we iedereen zouden sneltesten; dan zouden we daar natuurlijk mee aan de slag gaan. Maar het is niet zo dat we met een andere capaciteit gaan werken of wat dan ook, dat zou ook niet werken voor ons type festivals.”

En dan nog een ander scenario. Kunnen we straks iedereen die gevaccineerd is toegang geven tot een festival door middel van een vaccinatiebewijs? “We moeten het er echt over hebben” zei directeur Berend Schans van Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) al eerder tegenover het AD. “‘Zou het een idee zijn als mensen een bewijs kunnen tonen dat ze gevaccineerd zijn, ja of nee?’, dan zeg ik ja. Ik snap dat het lastig is, maar we moeten het erover hebben.”

Wat als straks de helft van het land gevaccineerd is en de andere helft nog niet? Is het realistisch dat we dan alleen mensen binnenlaten die gevaccineerd zijn? Van Drunen: “Dat vind ik een moeilijke vraag, dat hangt een beetje af van in welke fase we zijn. Als bijvoorbeeld blijkt dat we massaal bezig zijn met vaccineren en midden in het volgende festivalseizoen je het evenement kan laten doorgaan met die stevige maatregel, dan denk ik dat iedere festivalorganisator dat zal overwegen. Maar aan de andere kant zijn festivals ook een vorm van zelfexpressie en iets waar je niet politie over hoeft te spelen zou ik liever ook niet politie over willen spelen.” Het uitsluiten van mensen die zich niet laten vaccineren zou van Drunen dan ook het liefste niet doen: “Genoeg redenen om niemand uit te willen sluiten, behalve als dat zou betekenen dat het hele evenement dan niet kan doorgaan en daarmee het bedrijf en de werknemers gevaar lopen. De evenementensector gaat nog een een dooie zomer niet overleven, het is denk ik al een wonder als er nog een groot deel van de branche over is rondom ADE 2021.”

Georgies2016Georgie's 2016 Foto: Tim Buiting

Coenen: “Ethisch kunnen ze het denk ik nooit uitleggen om mensen die gevaccineerd zijn voorrang te bieden op festivals, dat is gewoon niet te doen. Als er een scenario zou komen waarbij je óf met een vaccinatiebewijs binnenkomen, óf een negatief testresultaat, dan zouden we daar wel aan meewerken. Als dat de keuze is, of het festival niet door laten gaan, dan is het voor ons vrij simpel. Maar ik geloof niet dat de overheid zal beslissen om mensen die gevaccineerd zijn in die zin voor te trekken, dat kan gewoon niet.”

Conclusie

Het is moeilijk te zeggen of het allemaal gaat lukken om komende zomer met z’n allen ouderwets linksvoor te stampen. Het huidige routeplan vanuit de regering biedt weinig perspectief. Hopelijk kunnen testevenementen en vaccinaties daar verandering in brengen. Als we het vaccinatieschema mogen geloven, zullen er rond september de laatste prikken gezet worden. Vooralsnog is het nog niet zeker, maar we kunnen in ieder geval weer dromen! Met een beetje geluk pakken we het einde van de festivalzomer mee. Er staat in ieder geval genoeg op het programma.

Vond je het leuk? Laat het Floris weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event