Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Nieuws

“XTC is de nieuwe cannabis geworden”

Door Chloë Arkenhout op donderdag 17 mei 2018

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. Met indoor winterfestivals en outdoor festivals die al bij het eerste lente zonnestraaltje te bezoeken zijn, is het tegenwoordig het hele jaar door een festivalseizoen, maar dat terzijde. Of je nou af en toe een pilletje slikt of permanent aan een ketamine-infuus zit terwijl je tussen alle stages door huppelt, drugs kunnen niet worden weggedacht uit het festivalleven. Maar wat speelt er eigenlijk buiten je eigen vriendenbubbel? Gebruiken andere festivalgangers dezelfde drugs als jij? En hoe zat dat een paar jaar geleden? Wij hebben de antwoorden. We spraken namelijk wetenschapper en raver Ton Nabben (permanent in leren jas en altijd met een enthousiaste glinster in zijn ogen) die al sinds 2010 namens de Universiteit van Amsterdam en Jellinek onderzoek doet naar trends in drugsgebruik in het nachtleven.


Rellen, actievoeren, studeren en feesten in kraakpanden, bands in Paradiso en soms naar een club, zoals Mazzo of de Fizz. Een rauwe tijd was het."

Ton is geen vreemde als het gaat om het nachtleven en drugs. Je zou kunnen zeggen dat hij een expert is en zo’n beetje alles wel heeft meegemaakt. “Ik kwam op mijn 19e in Amsterdam wonen in 1980. Rellen, actievoeren, studeren en feesten in kraakpanden, bands in Paradiso en soms naar een club, zoals Mazzo of de Fizz. Een rauwe tijd was het. De stad verloederde met junkies, dealers en hoeren op de Wallen. Elke maand was er wel ergens een ontruiming. Uit protest kraakten we dan opnieuw een pand. Speed was onze brandstof. Verschillende vrienden namen daar soms heroïne bij om te chillen. Coffeeshops schoten als paddenstoelen uit de grond. Voor het kosmische gevoel was LSD magisch. Meer drugs waren er eigenlijk niet. Ja, cocaïne, maar dat hoorde meer in de wereld van artiesten, modellen en bij reclame- en beursjongens. Ik was zo arm als een stadsrat. 200 gulden voor een gram? Daar kon ik weken van leven!” Ton begon pas echt uit te gaan toen acid house doorbrak.

“Ik weet nog die eerste keer in 1989 toen ik per toeval op een rave belandde op een verlaten haventerrein ergens in Amsterdam-Oost. De hele ambiance, het geluksgevoel en die bedwelmende muziek die uit de speakers knetterde. ‘Wow! What the Fuck is dit?!’ dacht ik."

Dit was nog maar het begin. “In de jaren die volgden ging ik naar tientallen raves in loodsen, kelders en op industriële terreinen. Een paar keer per maand ging ik naar de Roxy en voor het échte underground-gevoel ging ik naar de Silo. Dat was de ultieme plek voor mij in de jaren negentig. Het nachtleven knapte uit zijn jasje en de festival cultuur begon te groeien. Dance Valley, Mysteryland, Sensation… Toch haakte ik al snel af bij dit soort evenementen. Het werd te massaal: te veel hekken en te veel portiers. En ook nog voor middernacht afgelopen.”

Drugs

Ton was tijdens deze periode ook criminoloog en drugsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was betrokken bij het eerste Nederlandse ecstasyonderzoek in 1991. “Toen het besef groeide dat ecstasy en house het uitgaansleven in rap tempo aan het veranderden waren, besloten we samen met Jellinek een jaarlijkse monitor te starten om de ontwikkelingen op de drugs- en gebruikersmarkt op de voet te kunnen volgen.” In 2010 promoveerde Ton. Zijn proefschrift is inmiddels een prachtig koffietafelboek, genaamd "High Amsterdam: ritme, roes en regels in het nachtleven", die iedere danceliefhebber in zijn collectie moet hebben. “Bestuurders en politie hadden toen nauwelijks sjoege van de rave-cultuur in de krochten van de stad.”

Ton zijn monitor loopt nog steeds en is van grote waarde voor het volgen en duiden van nieuwe trends bij opeenvolgende generaties. “Twee keer per jaar interviewen we de ‘movers en shakers’ in het uitgaansleven: dealers, feestorganisatoren, notoire stappers en dj’s uit verschillende scenes. Van sjiek tot shabby. Zij vertellen ons face-to-face over de laatste ontwikkelingen.” Voor Ton is het de uitdaging om uit die berg informatie en impressies (die overigens anoniem met een schuilnaam worden gepubliceerd) de nieuwste ontwikkelingen te destilleren. Dit lukt hem elke keer weer. Zijn wetenschappelijke rapportages, gepubliceerd onder de naam Antenne, zijn altijd vlot en lezen heerlijk weg.

“Ecstasy domineert sinds mijn eerste onderzoek nog steeds de uitgaanscultuur."

“De huidige generatie die nu aan de bal is zijn de millennials, geboren na de houserevolutie in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ze laveren tussen studie, werk, sport, uitgaan en drugsgebruik. Opgegroeid met smartphones, internet en de nieuwste communicatietechnologie bestormt deze groep agendahedonisten het huidige uitgaansleven.”

Wat de huidige festivaltrends zijn? “Ecstasy domineert sinds mijn eerste onderzoek nog steeds de uitgaanscultuur. En dat is best wel bijzonder. Er zijn natuurlijk sindsdien veel middelen bijgekomen (zoals lachgas, GHB, ketamine, 2C-B, paddo’s, 4-FA en DMT). En dan is er ook nog een trits met eendagsvliegen; drugs die incidenteel op de markt komen en snel weer verdwijnen. Zo zien we nu weer een LSD microdoserings-hype en meer ketaminegebruik in het uitgaansleven. Maar ecstasy is altijd constant gebleven. Elke nieuwe generatie - in de jaren tachtig, negentig, nul en nu - creëert zijn eigen momentum met nieuwe feesten, muziek, modestijlen en drugs. Maar ecstasy is altijd de rode draad geweest die dwars door deze generaties loopt. Een sociale gangmaker die nog steeds blijft ontroeren.”

Ton vertelt dat bijna een miljoen Nederlanders inmiddels een pilletje hebben geslikt. “Ik durf zelfs de stelling te verdedigen dat ecstasy de nieuwe cannabis is geworden.” Ecstasy beleeft momenteel namelijk zijn tweede jeugd. “Zeker nu er (na veertig jaar) weer meer aandacht komt voor de therapeutische kwaliteiten van het middel. De verwachting is dat MDMA over enkele jaren officieel als geneesmiddel wordt geclassificeerd in de Verenigde Staten. Als spin-off zal ecstasy vermoedelijk een nieuwe groep aanboren: de veertigers, vijftigers en zestigers. En misschien leert de oudere generatie deze keer iets van de jongere generatie. Hoorde je vroeger van je ouders dat ze wel eens een stickie hadden gerookt in het Vondelpark. Terwijl ze nu misschien toch nieuwsgierig zijn naar de verhalen over ecstasy van hun kinderen. Jezelf als ouder onderdompelen in festivalherrie is misschien te veel gevraagd, maar een mooie bos-, duin of strandwandeling onder het genot van (max. 125 mg) MDMA kan je wereldbeeld ook in één klap veranderen.”

Als je dus genoeg hebt van al het festivalgeweld kan je altijd nog een pilletje doen met je ouders in het bos.

Vond je het leuk? Laat het Chloë weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event