Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten.

Report over XO Belgium (Extrema Outdoor)

Xo Belgium 2014

Door Welmer Laan op maandag 9 juni 2014

Extrema Outdoor (XO) Belgium 2014: drie dagen lang snoeiharde techno en fijne deephouse en alles wat daar tussenin ligt. Gelegen aan het kraakheldere meer Kelchterhoef, met zonnige weersvoorspellingen en een lineup waar menig organisatie nog een puntje aan kan zuigen, heeft XO in ieder geval op papier alle ingrediënten voor een geslaagd feestje. Bovendien waren alle 15.000 weekenders tot op de laatste na uitverkocht! 

XO Belgium 2014

Vrijdag

Wat opviel was dat het programma op vrijdag (in tegenstelling tot zaterdag en zondag) begon om 17:00 uur. De camping was geopend vanaf 15:00 uur. We stonden te kijken van het feit dat er vrijwel geen rij stond en we zo door konden lopen. De camping oogde erg klein maar daar had de organisatie goed over nagedacht. Iedere bezoeker werd een kant op gestuurd en iedereen werd een plek aangewezen. Tussen de tenten zat zo’n 10cm speling; maar het paste wel..

Op het festivalterrein was het feestje inmiddels in volle gang. Het terrein werd maar voor de helft opengesteld en daardoor waren er maar twee podia te bezoeken. Aan de linkerkant van het terrein stond de BAR-A-BAR; het hoofdpodium van het weekend. Dit podium was uitgerust met een gigantische rook spuwende tank bovenop. Iets meer richting het midden lag aan een strandje de H2O; een podium waar ook vele grote namen achter de decks plaats zouden gaan nemen. Ondanks de gave stages voelde de vrijdagavond meer als een pre-party voor het echte weekend. Nog lang niet alle bezoekers waren er al bij en het viel op dat er vooral veel locals op het terrein rondliepen. Desalniettemin werd er goed gedraaid en barstte het feest vooral goed los toen Ten Walls zijn hitsingle ‘Walking with Elephants’ bij de H2O-stage inzette. Het inmiddels donker geworden terrein werd bezaaid met rookwolken en lasers. Om 00:00 uur was het afgelopen op het terrein. Voor wie nog niet naar bed wilde kon er nog gefeest worden in de afterpartytent bij de camping.

repfoto_XO_Belgium1

Zaterdag

Op zaterdag konden de bezoekers vanaf 11:00 uur het terrein betreden. Ditmaal was wel het gehele terrein open. De drie andere stages droegen de namen: Desperados-stage, Cafe D’Anvers invites Circoloco en La Rocca invites Defected. De BAR-A-BAR werd vandaag door Diynamic gehost, en de H2O door Feestgedruis. Op zondag kregen al deze stages wéér andere namen.. Ingewikkeld he? Zeker een minpunt van XO. Oriënteren ging al snel in de trant van: “die ene bij het water!”

Aan Tofke de eer om de zaterdag de Circolocostage te openen. Hij zette met stevige housebeats gelijk de toon voor de rest van de dag. Tofke zou draaien van 11:00 tot 13:00 uur maar door het cancellen van The Martinez Brothers draaide Tofke 4 uur lang om dit gat op te vullen. Voordelig voor hem werd het steeds drukker bij de stage. Om 15:00 uur zou Seth Troxler, labelbaas van Visionquest, het stuur van Tofke overnemen, maar Troxler kwam pas om 15:15 uur het podium opgelopen. Eerst even alles rustig klaarzetten, maar toen Troxler om 15:30 uur zijn eerste plaat startte, begon het publiek uitzinnig te juichen. Zijn hele rockstar-attitude misstond Troxler niet, vond ook het publiek. Troxler maakte in het midden van zijn sterke set een rokend gebaar naar het publiek, waarop een jongen hem een pakje Marlboro naar het hoofd gooide. Troxler draait zoals hij zich voordoet: charmant maar een tikkeltje eigenwijs.

repfoto_XO_belgium2

Naast alle techno bij de grotere stages kon er ook op wat andere muziek worden gedanst. Bijvoorbeeld bij de ‘Kzie niks disco’. Een tent van 3x3 meter en zo’n 1,80 meter hoog. Partymuziek ten top en met 20 mensen lekker uit je dak gaan. De afwisseling moet er zijn. Verder kon je nog een gratis knipbeurt scoren, een stoelendansje wagen of lekker badmintonnen. Qua randprogrammering was er dus niet bijster veel te doen. In Nederland zijn we misschien gewend meer andere dingen te kunnen beleven naast het slechts ‘lekker dansen bij je favoriete DJ’, maar het was duidelijk dat het bij XO Belgium meer om een muzikale reis ging dan alle gekte er omheen.

Aan de andere kant van het terrein was het nog rustig bij de Diynamic-stage toen Karmon begon. Hij begon met waar we hem van kennen; rustige maar groovende deephouse. Naarmate zijn set vorderde werd het langzamerhand wat drukker en begon Karmon met iets meer met dynamiek te draaien. Na Karmon was het de beurt aan David August, de jonge producer deed een liveset met meegebrachte synthesizers. Een interessante set voor oog en oor. Weinig echte beweging in het publiek maar de setting met zon en strandje was fijn.

repfoto_XO_Belgium4

Ondertussen sloot Kölsch af bij de Desperados-stage.. en wat een feest was dat! Kölsch weet het publiek heel goed te bespelen met zijn vrolijke, energieke maar af en toe tegen dramatisch aanhangende platen. Niemand staat stil en er beginnen zelfs mensen het podium op te klimmen. Technisch gezien niet de geweldigste set maar gevoel voor een feestje heeft deze man zeker.

Bij Diynamic nam na August labelbaas en afsluiter Solomun het over. Solomun begon zijn 2,5-uur-durende-set heel rustig om vervolgens goed op te bouwen. Het werd langzaam donkerder en er werd flink gedanst door het aanwezige publiek. Rond half 11 werd het hoogtepunt flink aangedikt met grote confettikanonnen. 

Zondag

Vandaag waren de stages de Ants (voorheen Diynamic), Labyrinth (voorheen Feestgedruis), Desperados, Cafe D’Anvers invites Hot Creations en La Rocca invites Disco Dasco (volgen jullie het nog?).

XO belgium 2014 foto5

De dag begon rustig, waarschijnlijk als gevolg van de tropische temperaturen. Er doken steeds meer meisjes in bikini’s en jongens met ontblootte bovenlichamen op. De muziek begon ook heerlijk mellow op de zondag ‘ochtend’. Pas rond 16:00 kwam er wat meer pit in de muziek bij Robert James op de Hot Creations-stage. Om 17:00 begon op de Desperados-stage Nederlands enige echte Johnny de Mol. De Mol draait rustige, langzame maar melodieuze en fijne deephouse. Aan techniek ontbreekt het de Mol nog een beetje, maar hij weet het publiek wel op een fijne sfeer te trakteren.

Na de Mol is het bij Labyrinth tijd voor het zwaardere geschut, daar begint om 18:30 uur namelijk Karenn. Het project van Blawan & Pariah. Karenn doen precies waar ze goed in zijn: stevig, strak en lomp. Na Karenn is het tijd voor oude rot in het vak: Len Faki. Faki draait in tegenstelling tot Karenn een stuk dynamischer maar houdt wel flink de beuk erin. Deze combinatie is precies wat een publiek nodig heeft op zondagavond. Na Len Faki is het tijd om het festival af te sluiten met Adam Beyer. Beyer pakt flink door op de stevige beukset van Len Faki en gooit er nog een schepje bovenop. Het Funktion One geluidssysteem staat flink zijn best te doen aan de waterkant van de Kelchterhoef. Voor de mensen die nog niet genoeg gefeest hebben is er een officiële Extrema Outdoor Afterparty in het nabijgelegen Hasselt. 

xo belgium 2014 foto4

XO is een goed georganiseerd festival voor de diehard techno/deephouse-liefhebber. Het was nooit te druk bij WC’s, barren en muntjes, al is 2,85 euro per muntje wel een beetje prijzig. XO biedt een goede line-up met logische volgorde van artiesten. Het is zeker de moeite waard om een keer kijkje te nemen bij de Extrema Outdoor van onze onderburen.

Foto's: Welmer Laan & Max Wittebol 

Bekijk het volledige fotoreport in het Fotoalbum

Vond je het leuk? Laat het Welmer weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Welmer Laan

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event