Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Estera Marysia

Nieuws

Wie maakt eigenlijk mijn dixi schoon?

Door Sigi Foppen op vrijdag 3 maart 2017

Ik mis het festivalseizoen. De muziek, de sfeer, de mensen, de zon… Ik mis eigenlijk alles behalve één aspect: stinkende, smerige, walmende, donkere, toiletpapierloze dixies. Het is een van de weinige plekken waar je je compleet kunt afzonderen van je mede festivalgangers, maar tegelijkertijd ook dé plek waar je zo snel mogelijk weer weg wilt. Toch bleef ik op een zonnige festivaldag iets langer zitten en begon te denken. Waarom zijn die dingen toch altijd smerig? Wie presteert het toch om zo’n mooi pastelgroen hokje elke keer weer zo te besmeuren? En wie maakt er aan het einde van de dag deze bende weer schoon? Is dat een beroep? Dixischoonmaker? Zit je dan op je knieën met een sponsje te boenen of zet je er een hogedrukspuit op? Tijd om op onderzoek uit te gaan.

DixiFoto door: Sigi Foppen

Laten we eerst even de toilet-lingo op een rijtje zetten: dixi’s heten eigenlijk geen dixi’s. De verzamelnaam voor toiletcabines op festivals is ‘ecotoiletten’. Het Amerikaanse bedrijf Dixi heeft in de afgelopen 30 jaar zo’n onuitwisbaar remspoor achtergelaten bij de festivalmenigte dat iedereen de term dixi vrij uitwisselbaar gebruikt met ecotoilet (of toiletcabine, mobiel toilet, verplaatsbaar sanitair etc.). Geheel onjuist eigenlijk, maar vrij logisch: dit proces heet antomomasie en gebeurt bij meer dingen: alle kleine poppen zijn immers Barbie’s (of Baby Borns), alle rolbare containers zijn kliko’s en alle lippenbalsem heet Labello. Maar goed, we dwalen af.

Nu dat uit de lucht is kunnen we het over iets veel leukers hebben: pissen en poepen, want daar draait het uiteindelijk allemaal om in het leven. Er zijn dus mensen die zich (vrijwillig) ontfermen over jouw uitwerpselen. Nadat jij je behoefte hebt gedaan, staat er een heel team klaar om ieder restje en vlekje weg te boenen. Ook zorgen zij voor het voorkomen van een waar toiletpapier-tekort en horen zij bijtijds met alle liefde het absurde verhaal aan over hoe jij je vrienden bent kwijtgeraakt. De ecotoilettenschoonmaker dus zeker onmisbaar op festivals.

Omdat wij zelf geen toilet-schoonmakers kennen, hebben wij Eefje Groenendaal gevraagd hoe het allemaal in zijn werk gaat bij de toilettenbusiness, zij verhuurt aan verschillende festivals door heel Nederland ecotoiletten onder de naam Groenendaal verhuur.

Eefje heeft veel meegemaakt als het gaat om toiletten: toiletblokken vol met gebruikte condooms en een paar keer per jaar laten mensen met hun uitwerpselen leuke berichten achter. ’’Als je de toiletten tussentijds schoon houdt zijn mensen minder snel geneigd om het vies achter te laten’’ zegt Eefje. Als je dit niet doet begint de standaard vicieuze (of heuse vieze) cirkel: het toilet is vies dus je gaat er boven hangen, helaas gaat dit na een paar bier niet meer zo makkelijk als gedacht, resultaat: jouw behoefte gaat ook alle kanten op.. Dus aan schoonmaakteams die dit niet tussentijds schoonmaken: doorbreek de cirkel.

‘’Op het einde zetten we gewoon de hogedrukspuit ertegenaan.’’ zegt Eefje. Alleen extreem aangekoekte viezigheden moeten verwijderd worden met het eeuwenoude schuursponsje. Tijdens het festival is Eefje met haar team veel met doekjes en sopjes in de weer. Een hogedrukspuit en een volle bak uitwerpselen zouden namelijk voor de grootste shittsunami ever zorgen. “Bovendien is schoonmaken een stuk minder ranzig met goede handschoenen, dus zorg ik altijd dat mijn team mooie stevige heeft, dat is wel het minst wat je kan doen als toiletten-baas’’ zegt ze lachend.

Maar waar reist mijn drol nou uiteindelijk naartoe? Veel festivals hebben geen rioolaansluiting, vandaar de ecotoiletten. Bij meerdaagse festivals worden de wc’s leeggepompt in de uren dat het festival sluit, dat is meestal rond vijf uur. Er komt dan een vrachtwagen, look a like Noe-Noe (die stofzuiger van de Teletubby’s), die de toiletten leegzuigt. De vrachtwagens worden dan naar de dichtstbijzijnde rioolput gereden en daar geloosd. ‘’In overleg met het waterschap mogen wij de vrachtwagens daar legen, zij meten wat wij lozen en daar betalen we dan voor’’, zegt Eefje. Als de toiletten leeg zijn worden deze weer gevuld met wc-water: dat knalblauwe spul wat fris en chemisch ruikt aan het begin, maar in the end is er niks opgewassen tegen het alcohol- of drugspoepje.

Dixi2Foto door: Patrick de Kamper

Naast een lekker geurtje kunnen die eeuwige plastic hokjes wel een upgrade gebruiken. De toiletten zien er eigenlijk al jaren hetzelfde uit, maar als het aan Eefje ligt gaat daar snel verandering in komen. Groenendaal verhuur is aan het samenwerken met een designbureau om de wc-beleving een boost te geven, zodat je nooit meer heimwee hebt op een festival. Niet alleen moet het meer op de wc thuis gaan lijken maar ook moet het iets extra’s hebben: stickers waardoor het lijkt alsof je tussen de tulpenvelden zit of ergens in de bergen. Over een paar jaar gaan ‘’plee-raves’’ dan misschien toch echt een ding worden.

Vond je het leuk? Laat het Sigi weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.