Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten.

Nieuws

Water te koop

Door Maartje Weijenberg op zaterdag 3 januari 2015

Met een bezwete kop baan je je een weg naar de festivalbar. Koel water, daar ben je aan toe. Anderhalf muntje armer ben je een flesje water, zonder dop, rijker. Na een paar flinke slokken geef je het flesje door aan je vrienden. Nog voordat je dorst gestild is blijkt het water alweer op. Bijvullen dan maar. Bij de toiletten zijn kranen met daarboven strategisch opgehangen waarschuwingen: dit is geen drinkwater. Dan maar weer naar de bar voor een flesje water voor anderhalf muntje?

Kopen of hervullen?

Dat water de meest geconsumeerde drank ter wereld is, is ook duidelijk te zien op festivals. Veel mensen staan met een flesje water in hun hand.

Als we de landelijke richtlijnen aanhouden moeten festivals dus zorgen voor gratis drinkwater

Vooral op dancefestivals waar mensen drugs hebben gebruikt is het hebben van een flesje water geen overbodige luxe. Je betaalt je alleen blauw aan al die flesjes. Hervullen is helaas niet altijd een optie. De commotie die ontstond bij Amsterdam Open Air van organisatie AIR Events toen bezoekers hun flesjes wilden vullen bij de toiletten maar dit tegen werd gehouden door een bewaker werd breed uitgemeten in de media. Een festivalganger was zeer ontsteld. ‘De bewakers deden hun handen in de straal onder de kraan zodat je niet je beker kon vullen. Als je de wc uitliep met een gevuld flesje moest je die inleveren.’ Hoe zit het eigenlijk met het recht op gratis drinkwater op festivals? Een bezoeker van WTTF met een flesje water Een bezoeker van WTTF met een flesje water[/caption]

Recht op water

Gratis drinkwater op festivals blijkt nog een heel gedoe, zo legt de GGD uit: ‘Iemand die een festival wil organiseren vraagt een vergunning aan bij het stadsdeel of de gemeente. Het stadsdeel of de gemeente vraagt advies over de drinkwatervoorziening aan de GHOR voor de vergunningsvoorwaarden. Dit advies wordt weer ingewonnen bij de GGD. Het advies over drinkwater is gebaseerd op landelijke richtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM.’ Voor de drinkwatervoorzieningen op festivals zijn onder meer de volgende landelijke richtlijnen opgesteld:

▲ Zorg dat het water in de waterinstallaties van drinkwaterkwaliteit is. ▲ Zorg dat er voldoende watertappunten met gratis drinkwater zijn. Dit is vooral belangrijk om uitputting en uitdroging te voorkomen bij evenementen waarbij bezoekers of deelnemers hoge inspanningen leveren in een vrij korte tijd bij hoge temperaturen, zoals bij concerten, dance events en sportevenementen. ▲ Organiseert u een dance event of ander soortgelijk evenement? - Zorg voor gratis drinkwatervoorzieningen. - Maak één tappunten per 500 bezoekers. - Zorg dat de drinkwatervoorzieningen tijdens het feest regelmatig worden schoongemaakt.

Bron: Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor Publieksevenementen September 2013

Er wordt dus per situatie gekeken naar de omstandigheden van het festival en daar wordt het advies op aangepast. GGD: ‘Het stadsdeel of de gemeente beslist uiteindelijk over de vergunningsvoorwaarden met betrekking tot de drinkwatervoorziening en de festivalorganisator is verplicht te voldoen aan de voorwaarden in de vergunning.’ Als we de landelijke richtlijnen aanhouden moeten festivals dus zorgen voor gratis drinkwater, maar het is uiteindelijk het stadsdeel of de gemeente die bepaalt of een festivalorganisatie hiertoe verplicht is. Mocht je denken dat al het beschikbare water uit de kranen op festivals dan ook gelijk drinkbaar is, dan heb je het mis. GGD: ‘Het is geen verplichting dat het water bij een handenwasgelegenheid op een festival van drinkwaterkwaliteit is. De beheerder van de installatie of de organisator is wel verplicht om het op het tappunt aan te geven indien het water niet geschikt is om te drinken.’

Duurzaamheid

Verschillende organisaties promoten dit jaar met gratis drinkwater op hun festivals.

Toch is het aanbieden van gratis drinkwater niet zonder risico

Op Amsterdam Open Air bleek de bewaker dan wel iets te ijverig met het verbieden van flesjes vullen op de toiletten, water drinken konden de bezoekers daar wel. AIR Events zorgde er vervolgens ook voor dat op Milkshake en Buiten Westen je wel je bekertje bij kon vullen bij de toiletten. Ook de organisatie ID&T lijkt het wel te snappen. Drie jaar geleden begonnen ze als proef met gratis drinkwater op Mysteryland en het duurzaam opgezette Welcome to the Future Festival. Carlijn Lindemulder, Sustainability Director bij ID&T, legt de idealistische gedachte achter de waterbarren uit. ‘Het project is ontstaan vanuit het idee dat iedereen recht heeft op drinkwater. Toen we ons afvroegen hoe wij konden bijdragen aan dit recht op drinkwater zijn we begonnen met het beschikbaar stellen van gratis drinkwater op onze festivals. Daarnaast draagt gratis drinkwater op festivals bij aan het duurzaamheidsbeleid van ID&T.’ De duurzaamheid komt bijvoorbeeld naar voren in het lokaal halen van drinkwater, waardoor er geen transport nodig is. Ook is er milieutechnisch minder afval als mensen hun bekertje of flesje hergebruiken. ’Iedereen mag zijn bekertje vullen, ook als het een leeg bierbekertje is. We willen niemand een beperking opleggen. Daarnaast verkopen we ook hervulbare ‘flesjes’. Dit zijn opvouwbare zakjes die festivalbezoekers aan hun riem kunnen hangen en daar de hele dag mee kunnen doen. We merken dat mensen dat echt superfijn vinden.’ Het hervulbare 'flesje' van WTTF Het hervulbare 'flesje' van WTTF[/caption] Dat het project een succes is was ook te merken aan de reacties van de festivalbezoekers. Lindemulder: ‘Tijdens de proefperiode met gratis drinkwater hebben we enquêtes afgenomen bij festivalbezoekers. De reacties waren superpositief. Het leek wel of iedereen er op zat te wachten.’ Toch zal de organisatie niet helemaal overstappen naar uitsluitend water bij waterbarren. ‘We verkopen nog steeds flesjes water. We vinden dat mensen zelf een keuze moeten kunnen maken. Als ze gebotteld water willen drinken dan moet dat kunnen. Het is sowieso goed om water beschikbaar te hebben voor als er iets mis is met de waterbarren.’ Dit jaar gaat ID&T verder dan alleen gratis drinkwater aanbieden en komt de organisatie met een bewustwordingscampagne. ID&T stelt de campagne beschikbaar voor alle organisatoren die bij willen dragen aan het beschikbaar stellen van gratis drinkwater op festivals. Zo heeft de organisatie Q-dance zich onlangs aangesloten bij de campagne en was er gratis drinkwater beschikbaar op Defqon. Ook op het Duiste Q-base zal gratis drinkwater beschikbaar zijn.

Watervergiftiging

verbodenToch is het aanbieden van gratis drinkwater niet zonder risico. Judith Noijen van Jellinek wijst op de gevaren van een watervergiftiging. ‘We zijn groot voorstander van gratis drinkwater op festivals. Als festivalbezoekers alcohol drinken dan is het drinken van water goed, zeker als het warm is. Voor mensen die drugs met MDMA zoals xtc op hebben bestaat er juist de kans dat ze tevéél water gaan drinken. Als festivalbezoekers met drugs op zich bijvoorbeeld niet goed voelen zijn ze vaak geneigd om veel water te gaan drinken. Dit kan leiden tot een watervergiftiging.’ Met de opkomst van gratis drinkwater op festivals dienen bezoekers op de hoogte gebracht te worden van de gevaren van teveel water drinken. ‘Voor ons is in de voorlichting over xtc het risico op watervergiftiging al jaren een speerpunt. Het gebeurt gelukkig niet vaak maar het is wel echt belangrijk dat mensen dit weten. Je kunt het namelijk heel gemakkelijk voorkomen: niet te veel drinken (niet meer dan twee glazen water per uur) en bijvoorbeeld iets zouts eten. Al is iets zouts eten natuurlijk niet echt lekker of gemakkelijk als je xtc op hebt.’

‘Ja, het is eigenlijk gewoon drinkwater’

Noijen wijst er op dat vooral de nieuwe generatie festivalgangers moet worden aangesproken. ‘Ook zij moeten voorgelicht worden over het risico van teveel water drinken. De taak van voorlichten ligt bij onze peer-to-peer voorlichtingsorganisatie Unity, niet bij de festivalorganisatie. Daarom is een samenwerking met festivalorganisaties belangrijk.’ De voorlichting van Unity wordt al vaak meegenomen in eventmailings en op veel festivals staan vrijwilligers van Unity met een informatiestand over drugs.

Fusion

Leuk al die richtlijnen, waarschuwingen en bewakers maar hoe denkt de festivalganger over gratis drinkwater? Rens Mors: ‘Gratis drinkwater lijkt me vrij voor de hand liggend en ik ervaar dit ook niet vaak als een probleem op festivals. Maar misschien is dit ook wel doordat ik de flauwe ‘geen drinkwater’ stickers bij toiletten negeer. Dit water moet volgens mij wel drinkwater zijn. Wat is het anders? Met toegevoegd gif? Een beveiliger bij Pukkelpop gaf een keer toe: ‘Ja, het is eigenlijk gewoon drinkwater’. Een goed voorbeeld waar het heel goed geregeld is vind ik Fusion. Er zijn voldoende kranen en water-uitdeelpunten. Mocht je behoefte hebben aan een fles dan koop je een anderhalve-literfles voor twee euro aan de bar.’ Een festival als Fusion in Nederland is misschien een utopie, maar zorgen dat er op elk festival gratis drinkwater beschikbaar is, dat moet te doen zijn.

Vond je het leuk? Laat het Maartje weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.