Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Nieuws

Wat als die piep na een feestje aanhoudt?

Door NinaRosa Juffermans op vrijdag 11 oktober 2019

Een diepe bass die liefkozend tegen je trommelvlies aan drukt, melodieën die je ziel strelen, het hoort er allemaal bij tijdens ADE. Toch schuilt er een gevaar in deze euforie-stimulerende geluiden. Te hard geluid, of aanhoudend hard geluid kan namelijk voor permanente gehoorbeschadiging zorgen. Niet cool. De heren van Bananaz proberen al een paar jaar lang het taboe op gehoorbescherming te doorbreken met goede gehoorbescherming tegen de prijs van een biertje, die je zo uit de automaat kunt halen op feesten, inmiddels op meer dan 500 locaties. Tijd voor een crash course tinnitus en gehoorbeschadiging, want wat is het precies en waarom verdient dit onderwerp extra aandacht?

Tinnitus, dat is toch zo’n piep in je oor?

Tinnitus is geen simpel verhaal dat in een paar woorden te omschrijven is. Klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar is auteur van ‘Eerste hulp bij oorsuizen’. “De belangrijkste oorzaak van tinnitus is gehoorbeschadiging. Het brein ontvangt informatie uit zintuigen, maar bij gehoorbeschadiging zit er een ‘gat’ in die informatie. Het brein vult dit op met eerdere informatie uit het geheugen. Die piep is dus geen echt geluid, maar een herinnering van echt geluid.”

Thunderplugs

So far de introductie van tinnitus, maar hoe werkt het dan lichamelijk? Wat gebeurt er precies? “Je gehoorzenuw zit opgerold in het slakkenhuis in het oor,” legt Olav uit. “Die gehoorzenuw is beschadigd en wordt nooit meer beter. Je moet geluid zien als luchtdrukveranderingen, dus een soort windvlaag in je oor waardoor je haarcellen op de gehoorzenuw omver worden geblazen. Als je geluk hebt, zijn de haartjes alleen platgeblazen en veren ze binnen 24 uur weer terug. Dat is tijdelijke gehoorbeschadiging. Maar bij lawaaibeschadiging knakken de haartjes om en heb je permanente gehoorschade. Een veelvoorkomend misverstand is dat tinnitus te maken heeft met je trommelvlies, maar het gaat dus vooral om die haarcellen. Een gescheurd trommelvlies kan dichtgroeien, maar gehoorschade is permanent. Je komt er dus nooit meer van af en het wordt zelfs erger met het ouder worden.”

Iiiiiiieeeeeeieiieeeeeeieieeee (en dat 24/7)

Een van de oprichters van Bananaz, Quinten, heeft zelf last van tinnitus door luide muziek als festivalliefhebber en bandlid. Hij verscheen in een filmpje van VICE over tinnitus, waarin mensen vertellen hoe het is om met gehoorbeschadiging te leven. En dat is geen pretje. Nooit meer volledige stilte ervaren, altijd een piep als je van de natuur geniet. Het kan je tot waanzin drijven. Sommige mensen worden depressief of kunnen niet meer werken. In het ergste geval kun je er zelfs zo psychiatrisch ziek van worden dat je suïcidaal wordt. Gelukkig is dat een minderheid, zo’n 2-5%.

Waarom is gehoorbescherming belangrijk?

Natuurlijk is zelfmoord een extreem geval en is een keertje een piep in je oor geen ramp. Maar het probleem is dat mensen zich niet realiseren hoe makkelijk het eigenlijk is om gehoorschade op te lopen. Olav: “Gehoorschade is het resultaat van de luidheid en het aantal minuten dat je wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld luide muziek of motorrijden. Iedereen weet dat het geen goed plan is om dichtbij de box te staan, maar het kan bij wijze van spreken ook schadelijk zijn om twee dagen lang op de camping van Lowlands te zitten. De luidheid is daar minder, maar het is wel superlang en op die manier kun je vooralsnog permanente gehoorschade oplopen.”

Gehoorbeschadiging

Hoe kan al deze narigheid worden voorkomen? Volgens Olav zijn er twee oplossingen: gehoorbescherming of niet naar het festival gaan. “Gehoorbescherming zou dus verplicht moeten zijn op festivals. Dan kan zo veel narigheid worden voorkomen. Zelfs goedkope oordoppen zijn al veel beter dan niks.”

Tsja, aan een zonnebril moet je ook even wennen

En dat is waar Bananaz om de hoek komt kijken. Bananaz is de producent van de bekende Thunderplugs oordoppen. Mede-oprichter Koen: “Als muzikant had ik veel te maken met luide muziek en viel het me op wat een taboe hierop rust. Wij proberen om het taboe te doorbreken en het belang van gehoorbescherming aan het licht te brengen bij jongeren. We snappen dat mensen alsnog willen genieten van de muziek en dat kan ook gewoon nog. Het is even wennen, maar het is het zó waard en je kunt alsnog van de muziek genieten. Gehoorbescherming en tinnitus zijn voor altijd en er zijn nog geen oplossingen, dus is voorkomen de enige manier.”

Bananaz bestaat al tien jaar en heeft sindsdien flinke stappen gemaakt. “In Nederland is het taboe nu gelukkig al een stuk minder,” vertelt Koen. “Mensen realiseren dat gehoorschade geen pretje is en willen zich graag beschermen. Daar zijn we echt heel blij mee. In andere landen zoals Duitsland en Amerika lopen ze nog erg achter op dat gebied, mensen vinden het niet cool om gehoorbescherming te dragen. Daar valt nog veel winst te behalen.”

Met een muziekfilter worden bepaalde geluiden gedempt. Koen: “Het is net alsof de volumeknop een stukje naar beneden wordt gedraaid. Het muziekfiltertje zorgt ervoor dat je je gehoor beschermt zonder dat de kwaliteit van de muziek erop achteruitgaat. Onze oordoppen zijn in de meeste clubs via een automaat verkrijgbaar en die kun je gewoon wassen totdat je ze kwijtraakt. Voor €11,95 zijn ze te bestellen via onze webshop en krijg je er een handig bewaarkokertje voor aan je sleutelbos bij, zodat je ze nooit vergeet of kwijtraakt. We hebben ook een Pro-versie met een zwaarder filter, voor muzikanten of mensen die in de bouw werken. Tot slot hebben we onze op maat gemaakte oordoppen, die we bij je thuis of op je werk komen aanmeten. Deze transparante, zachte oordoppen sluiten perfect aan op je oor en gehoorgang. Iets duurder, maar het is het waard. Gehoorschade is immers een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld omdat onze oren niet mee zijn geëvolueerd; we gaan opeens naar clubs en staan op vliegvelden, dat kan ons gehoor gewoon niet aan.”

Op de redactie bij YellowTipi zijn we in ieder geval al helemaal om. Momenteel krijg je 20% korting als je oordoppen online bestelt. Gebruik je de kortingscode YELLOWTIPI2019 krijg je hier nog eens 10% extra korting bovenop. Dat is hartstikke goedkoop, als je het afzet tegen de prijs die je betaalt als je tinnitus oploopt.

Voor meer info en de webshop check je de website van Bananaz.

Vond je het leuk? Laat het NinaRosa weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Dancefair organiseert de grootste virtuele muziekconferentie op aarde

Nieuws

Woensdag 3 juni 2020

Toegang is gratis.

Festileagues: een interactief spel als alternatief voor de festivalzomer

Nieuws

Woensdag 3 juni 2020

Samen met vrienden strijden om toegang tot 16 festivals in 2021.

Exit Festival in Servië gaat deze zomer wél door

Nieuws

Dinsdag 2 juni 2020

Nu de lockdown in de meeste Oost-Europese landen voorbij is en het aantal besmettingen beperkt is gebleven, heeft Exit Festival...

Amsterdam ON Air is wijn-yoga, bingo, De Sluwe Vos en meer

Nieuws

Donderdag 28 mei 2020

Ook Amsterdam Open Air gaat online. Het grootste verschil met haar concurrentie? Bij een van de virtuele stages kun je...

No Art Hotel: het eerste festival in de 1.5 meter samenleving

Nieuws

Maandag 25 mei 2020

120 bezoekers worden tijdens het 24 uur durende festival verrast met verschillende activiteiten, op meerdere locaties in de A’DAM Toren...

Nederlandse muziekbranche presenteert petitie ‘Liefde voor Muziek’

Nieuws

Woensdag 20 mei 2020

(Live) muziekindustrie roept overheid op tot actie. Petitie ‘Liefde voor Muziek’ voor behoud van live muziek geopend.

Brabantse organisatoren maken plannen voor een drive-in festival

Nieuws

Dinsdag 12 mei 2020

Een groep festivalorganisatoren willen het Belgische concept ‘Beat Park’ nog deze zomer in Nederland introduceren. Het idee achter het concept...

Initiatief Stay Safe Voucher reikt helpende hand aan de evenementenbranche

Art

Maandag 11 mei 2020

Er is hoop voor festivals en fans.