Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Olivia Witmond

Nieuws

Waar in een festivaltent, loods of club is het geluid het best?

Door Gabriëla van der Hel op dinsdag 24 september 2019

Picture this: je staat lekker te genieten van een knaller van een plaat op een goed feestje, totdat je afgeleid wordt door het gesprek van het groepje een paar meter naast je. Je verstaat elk woord en in plaats van de beat, komen de roddelpraatjes binnen. Oké, naar voren schuiven dan maar. Nee, weer niet goed. Hier is die bass echt veel te schel. Irritant! Heb jij dit ook weleens? En hoe komt het dat geluidskwaliteit soms zo wisselt? Wij vroegen het aan audio-engineer Arjan de Vree. Hij is de vaste geluidstechnicus bij Jett Rebel, The Dirty Daddies en The Brahms, maar doet ook het geluid op grote dance evenementen en bij live radio optredens.

Geluidbanner

Illustratie: Damian van Soest

Vanuit de concert-/festivalbezoeker gezien: waar in een zaal, loods of festivaltent is de akoestiek het best?

“Er is heel veel verschil in akoestiek tussen de verschillende soorten locaties. Dit bepaalt ook wel een beetje op welke plek je de beste beleving hebt. Er zijn een aantal concert- en festivalzalen in Nederland waar de akoestiek echt optimaal is. Denk bijvoorbeeld aan een AFAS Live of Doornroosje in Nijmegen. De akoestiek in feesttenten en (oude) fabrieksloodsen is vaak niet zo best, deze hebben veel reflecterende oppervlakken waardoor geluid lastig te controleren is. Daar kan werkelijk op iedere plek in de zaal het geluid anders zijn”.

En waar moet je dan staan voor het beste geluid?

“Over het algemeen kun je zeggen dat in de buurt van Front of House (= de regietafel of toren waar het geluid en/of licht wordt gecontroleerd) het geluid het beste is. Dit om de eenvoudige reden dat de audio engineer daar staat te mixen en hij/zij het vanaf daar dus ook hoort en aanpast tot het daar ideaal klinkt”.

Akoestiek1Soms is het beste plekje al bezet - Door: Janno Verharen

Helaas kunnen we daar niet met z’n allen om die tafel of toren staan, is er ook een alternatief?

“In ieder geval kun je het beste een plekje kiezen tussen de speakers die links en rechts van het podium hangen. Hier hoor het beste het volledige stereo beeld en heb je de meest complete beleving qua geluid. Op grotere festivals moet je niet helemaal achterin staan. Als je te ver van de speakers afstaat wordt het geluid vaak dun en zijn de klanken scheller. Bij livemuziek in kleinere clubs geldt: mijd de eerste rijen voor het podium. Je krijgt hier vaak veel van het podiumgeluid zelf mee, luide gitaarversterkers of drums bijvoorbeeld”.

Welke elementen beïnvloeden de kwaliteit van het geluid?

“Als het ontwerp en de kwaliteit van het geluidssysteem in orde zijn is de meest bepalende factor in het eindresultaat toch wel de natuurlijke akoestiek van een locatie. Geluid blijft immers een natuurkundig verschijnsel. Als sound engineer kan je de natuurkundige wetten tot op zekere hoogte beïnvloeden, maar niet 100% controleren. Geluid heeft een bepaalde tijd nodig om jou vanaf de speaker te bereiken. Sta je toevallig op een plek waar de geluidsgolven van zowel de speakers links als rechts tegelijk bij jou aankomen? Dan is er sprake van ‘optelling’ en zal de subwoofer luider klinken (en aanvoelen!). Sta je op een plek waarbij tegengestelde geluidsgolven elkaar bereiken? Er is dan sprake van ‘uitdoving’ en je zal je het gevoel hebben dat je iets mist”.

Oei, dat klinkt niet zo fraai..

“Inderdaad, maar dit proberen wij technici te voorkomen hè? Onder andere door zo goed mogelijk rekening houden met de natuurkundige wetten bij het ontwerp van een geluidssysteem voor een bepaalde locatie of evenement. Zoals de gegeven akoestiek van een bepaalde loods/club of tent, het aantal speakers dat nodig is, de grootte van de speakerkasten en het plaatsen ervan. Daarbij zorgen we ervoor dat we geen geluid richten op reflecterende oppervlakten zoals een betonnen muur of tentzeil. Dit helpt om een egaal geluidsbeeld voor het gehele publieksgebied te creëren”.

Akoestiek2Deze dames hebben een mooi plekje gevonden, maar of het geluid er goed is? - Door: KAIK Photography

In welk gebouw is de akoestiek al heel goed?

“AFAS Live heeft heel veel demping in de wanden. Deze zaal klinkt erg droog, waardoor het geluid door de technicus makkelijk te beïnvloeden is”.

..en juist heel bagger?

“Vaak is het geluid in een loods heel slecht, of in ieder geval: een uitdaging voor ons. Amsterdam Arena heeft veel reflecties waardoor geluiden snel diffuus en onverstaanbaar gaat klinken. Dit kunnen technici enigszins beïnvloeden door bijvoorbeeld extra demping op te hangen. Dit gebeurt ook vaak in de Arena”.

Tot slot: waar vind jij zelf de akoestiek het mooist?

“Het allerfijnste vind ik muziek in de openlucht klinken. Hier heb je het minste last van akoestiek beïnvloedende factoren, behalve dan het weer. De temperatuur en luchtvochtigheid kunnen geluid wat doffer maken of wat verder dragen qua afstand. Maar dit is redelijk makkelijk te compenseren in het geluidssysteem. Wind kan wel behoorlijk vervelend zijn. Bij stevige wind kan het geluid wegwaaien en voor een onregelmatig klankbeeld zorgen: het ene moment klinkt het goed, dan te scherp en dan weer onverstaanbaar.”

Conclusie: Blijf in de buurt van de regietafel of toren, of ga een paar rijen naar achteren tussen de voorste speakers staan. Daar is het geluid het volst en zal jij het meest genieten van je lievelingsplaten.

Vond je het leuk? Laat het Gabriëla weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Paaspop kondigt eerste 40 acts aan

Nieuws

Dinsdag 19 november 2019

O.a. André Hazes, Anouk, Kensington, Krezip, Netsky, Parkway Drive, Paul Kalkbrenner en Sean Paul komen naar Schijndel

George Fitzgerald, Extrawelt en meer voor La Rêve Winterfestival

Nieuws

Dinsdag 19 november 2019

La Rêve Winterfestival is 15 februari bij Thuishaven in Amsterdam.

Eerste namen Pinkpop bekend

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Het festival bevestigt headliner Red Hot Chili Peppers. Ook Keane, Zara Larsson, Disturbed en Deftones komen volgend jaar naar Landgraaf.

Ook Post Malone bevestigd voor Pinkpop

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Niet lang nadat de organisatie Red Hot Chili Peppers, Deftones, Keane, Zara Larsson en Disturbed aankondigde, komt nu het nieuws...

ID&T neemt belang in Vunzige Deuntjes

Nieuws

Dinsdag 12 november 2019

De danceorganisatie koopt 60% van Vunzige Deuntjes, waarmee ze o.a. op Mysteryland al jaren mee samenwerken.

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Nieuws

Vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens...

Interview met Mauro van mahabe137: "We hebben veel aan Kultlab te danken"

Nieuws

Dinsdag 5 november 2019

Floris interviewde Mauro (23) van mahabe137 over hun naam, doorbraak en hun banden met Pablo Discobar en Kultlab.

Dit zijn onze festivaltips voor november

Nieuws

Maandag 28 oktober 2019

Want ook in de herfst en winter valt er genoeg te festivallen.