Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 3 minuten.

Nieuws

Vunzige Deuntjes schrijft open brief aan Amsterdam over festivalbeleid

Door Timo Kragting op maandag 30 september 2019

Amsterdam, 30 september 2019 – Middels een open videobrief, waarin Vunzige Deuntjes haar liefde verklaart aan de stad Amsterdam, hoopt de festivalorganisatie de gemeente Amsterdam en andere betrokkenen aan tafel te krijgen voor een dialoog over het huidige festivalbeleid.

Aanleiding hiervoor zijn de veranderingen in de verhouding tussen de Amsterdamse evenementenindustrie, de gemeente en inwoners van de stad. Meerdere organisatoren zijn in de afgelopen periode om uiteenlopende redenen gebotst met het lokale bestuur, of middels breed uitgemeten incidenten negatief onder de aandacht gebracht. Daarnaast constateert Vunzige Deuntjes dat steeds meer locaties voor kleinschalige initiatieven in de stad komen te vervallen of belemmerd worden in hun mogelijkheden (o.a. Riekerhaven, Blijburg, NDSM-werf, Diemerbos, Sportpark Spieringhorn, Tuinen van West, Stadspodium, Arena Park, Oosterpark en Park de Oeverlanden), wat de bewegingsvrijheid en voedingsbodem voor nieuwe, verfrissende initiatieven beperkt.

Als reactie hierop lanceert de organisatie vandaag een videobrief waarmee het een ode brengt aan de stad Amsterdam, en meteen haar zorgen uit over de huidige situatie. Daarnaast kunnen belangstellenden op de website van Vunzige Deuntjes de open brief ondertekenen, waarin zij hun steun betuigen voor een gezonder Amsterdams festival-klimaat.

Thomas Gurney-Champion, mede-eigenaar Vunzige Deuntjes: “Festivals zijn een wezenlijk onderdeel van de identiteit van onze geliefde stad, en derhalve iets wat we moeten koesteren. Ieder seizoen weer genieten miljoenen bezoekers van al het moois wat de Amsterdamse industrie te bieden heeft. We bieden een plek voor culturele en maatschappelijke interactie, en gelden als smeltkroes van (sub)culturen, scènes en genres. Daarnaast bieden festivals een podium voor jong ondernemerschap en creatief talent. Om al dit moois ook voor de toekomst te kunnen waarborgen roept Vunzige Deuntjes alle belanghebbenden op om samen in gesprek te gaan over de huidige situatie en op zoek te gaan naar oplossingen.”

“De directe aanleiding voor deze brief was het intrekken van de vergunning voor ons eigen Vunzige Deuntjes Festival in het Amsterdamse Bos,” vervolgt Gurney-Champion. “In eerste instantie voldeed ons festival volgens de gemeente Amstelveen niet aan de gestelde normen voor ‘diversiteit’ voor evenementen op deze locatie. Dit terwijl zaken als inclusiviteit en diversiteit kernwaarden zijn binnen onze organisatie.”

Door de constructieve houding van de gemeente Amstelveen is het uiteindelijk gelukt om tot een oplossing te komen, en kon het festival zodoende toch doorgang vinden. “We zijn de gemeente dan ook ontzettend dankbaar voor deze handreiking. Zij keek samen met ons naar wat er mogelijk was, in plaats van zich blind te staren op barrières. Zodoende is er een situatie gecreëerd die voor beide partijen acceptabel was, en konden wij onze bezoekers een onvergetelijke dag in het Amsterdamse Bos bezorgen.”

“Maar de hele situatie geeft een goed beeld van het huidige klimaat en een breder probleem waar wij als organisatoren tegenaan lopen,” vervolgt Gurney-Champion. “We hopen via deze weg op een positieve manier aandacht te vragen voor de ontstane situatie en tot oplossingen te komen die voor alle partijen wenselijk zijn. Het valt moeilijk te ontkennen dat sommige bewoners van de stad hinder ondervinden van de aanwezigheid van festivals. Daarom willen we ook graag met bewoners in gesprek, om dit voor de toekomst zoveel mogelijk te minimaliseren,” zo besluit Gurney-Champion.

Op 12 december organiseert Vunzige Deuntjes een avond in de Balie in Amsterdam, waar gemeente, organisaties en bewoners van de stad met elkaar van gedachte kunnen wisselen over het huidige festival-klimaat. Sprekende organisaties zijn onder meer ID&T, Chasing The Hihat en Evenementen Vereniging Amsterdam. Meer organisatoren, waaronder Apenkooi, Mannen van de Wereld, Eventix en EA Events hebben zich reeds achter het initiatief geschaard. Een brief met een uitnodiging voor deze avond is vandaag aangeboden aan burgemeester Halsema en de gemeente Amsterdam. Ook andere organisatoren worden opgeroepen zich aan te sluiten, zodat er een breed gedragen geluid wordt verkondigd dat representatief is voor de gehele Amsterdamse industrie.

Meer informatie over het publiek debat in de Balie is op Facebook te vinden via deze link: https://www.facebook.com/events/675623536255312/

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Toilet Festival 2020: Live vanaf de plee

Nieuws

Donderdag 19 november 2020

Dansen voor het goede doel op muziek van o.a. Rob Dekay, The Partysquad en Vunzige Deuntjes. Live vanaf de plee.

Naar de sneeuw met Enter The Snow kan ook dit jaar gewoon weer

Nieuws

Vrijdag 16 oktober 2020

In tijden dat er niets mogelijk lijkt, zien de jongens achter de organisatie van Enter the Snow juist kansen.

Doe mee met de Dutch Dance Quiz: een ode aan 30 jaar dance

Nieuws

Vrijdag 2 oktober 2020

Op zaterdag 17, 24 en 31 oktober presenteren Vivienne van den Assem en dance-expert Arne van Terphoven vanuit de legendarische...

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!