Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Joe-Ann van Deventer

Report over Lowlands

Volgend jaar is Lowlands gewoon weer uitverkocht

Door Timo Kragting op maandag 31 augustus 2015

De voorpret, het festival, de napret. De mensen, de sfeer, de gezelligheid. De acts, de randprogrammering, de stages. De camping, de slapeloze nachten, de tentseks. De toiletraves, het hossen met planten, de Hema. De Hacienda, de Oh! Mega, de Desperados Crazy Town. Het speciaalbier, het filosofisch café, het koffiehoekje. De markt, de tattoostudio, de sauna. De stamppot, de viskapsalon, de weedburger. De campingsupermarkt, je kapotte tent, het campingstoeltje van de buren. Het meisje op wie je kortstondig verliefd werd, de mafkees met wie je proostte en de koekwaus die je naar z’n vrienden begeleidde. Allen lijken een eenduidige voorspelling in mijn achterhoofd te hebben geprint. Volgend jaar is Lowlands gewoon weer uitverkocht.

Lowlands4

Dilemmadonderdag

Het eerste en misschien wel grootste Lowlands dilemma start als je nog thuis bent. Je kunt namelijk liters bier meenemen als je wilt, dat scheelt aardig in kosten. Probleem is alleen dat je die zooi van de parkeerplaats de camping op moet slepen en dat is jaarlijks toch weer een flinke opgave. Lowlands kende dit jaar echter een nieuw donderdagdilemma: ‘De silent disco of de X-ray’. Voor het eerst ging het terrein op donderdagavond al open en dat was geen slechte keuze. In de X-ray werden door o.a. Duo Penotti en MikeyNice medleys gedraaid waar je u tegen zegt. Van hardrock tot carnavalsknallers, van glijende R&B classics tot 90’s boybands, alles kwam voorbij en in de X-ray kent niemand geen schaamte. De India was omgetoverd tot Heineken Stilte Show, de silent disco waar iedere koptelefoon over 2 verschillende kanalen beschikte, was een groot succes. Als je net lekker staat te swingen op een disco plaat, kijk je toch raar op als je buurman uit het niets ineens mee begint te zingen met Nirvana. Snel van kanaal switchen dus, zo was iedereen deze donderdagavond een beetje z’n eigen DJ.

Lowlands1

Nostalgie op vrijdag

Daar staan we dan, het eerste concert staat op het punt te beginnen. Een paar duizend trappelende Lowlandsgangers staan in de Heineken tent te wachten op Years & Years. Ondertussen speelt zich op de grote schermen een Dexter’s Laboratory achtige cartoon af. Een cartoon waarbij een moeder haar gebruikte tampons in de vriezer legt en later aan haar kinderen geeft als ijsjes. Bah. Dat kan alleen op Lowlands ja.

In de namiddag staat Limp Bizkit op het programma. Fred Durst (met verrassend genoeg een blauw petje op in plaats van een rode) zorgt voor de eerste aardbeving van het Lowlandsterrein. Meezingers, wat zeg ik, meespringers galmen door de alphatent. Wanneer ik besluit mijn fotografe op m’n schouders te nemen zodat ze een mooie foto kan nemen vanaf helemaal achterin de tent, ontstaat zelfs daar een pitt. Dat kan alleen op Lowlands ja.

Lowlands2

Ik zou je graag willen vertellen hoe vet Underworld en Caribou waren, maar dat was zo vet dat m’n hoofd is ontploft. Heerlijk avondje nostalgie op vrijdag. Afsauzen bij Four Tet, Ame en Dusky om vervolgens nog even na te zweten in de 24uurstent. Dat kan alleen op Lowlands ja.

Zaterdag: Bonte Avond

Alhoewel Rico & Sticks het zeker niet verleerd zijn en om 14:00 het publiek al goed los krijgen, begint de zaterdag pas echt te shinen rond een uur of 18:00. De Jeugd van Tegenwoordig brengt een hilarische set, waarbij Bas Bron het publiek telkens op z’n hand krijgt. Goed, we zijn warm. Op naar SBTRKT, deze Brit met een gek masker op brengt naast zijn bekende platen ook flink wat beats. Climaxen alom, bij elke plaat wil je dansen. Dansen daar stopte we overigens niet meer mee. Met De Sluwe Vos, Motor City Drum Ensemble, the Love Triangle en Karenn was het een ouderwetse bonte avond.

Lowlands5

De lowlandszondag is het beste katermedicijn

Goed, we hebben een kater. En ja, het is warm. Joey Bada$$ maakte dat allemaal geen hol uit. Hij sloopt de bravo doormidden alsof het een stuk piepschuim is. Iets te intens, dus op naar Passenger. Toch gek hoe zo’n mannetje met een gitaar de hele alpha tent stil krijgt. Bij elke portie hoogstaande muziek die ik binnen krijg, lijkt m’n kater verder weg te drijven. Wanneer Todd Terje en de Olsen Band de eerste tropische discoklanken ten gehore brengen is het hek van de dam. Mijn kater is weg. Sterker nog, ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Om de deal te sealen en weer volledig uitgerust te zijn, haken we aan bij het concert van Tame Impala. Jezus wat een geile psychedelische indiemuziek maakt deze man. Afijn, helemaal opgeladen, op naar Major Lazer. Ik kan over Major Lazer helaas weinig kwijt, omdat er geen 18+ slot op deze website zit. In een sneltreinvaart worden daarna nog Tsepo, DJ Tennis, Boys Noize B2B Baauer en Joost van Bellen door m’n trommelvliezen geramd. En dan, tja.. dan is het afgelopen.

Lowlands3

De tragedie

Helemaal kapot van 4 dagen feesten, weinig slaap, veel alcohol, vergeten te douchen, hilarische gesprekken en ontelbare danspasjes, druipen we af, terug naar de tent. Het zit erop. Onmiddellijk besluipt me een gevoel van heimwee. Want holy shit, na deze dagen paradijselijk Lowlands kan ik de gewone wereld niet meer aan. “Meneer!? Hallo meneer? Mag ik bij de kattenvoer?”, ik schrik wakker. Ik heb niet eens een kat. Het is de dag na Lowlands en in de plaatselijke Albert Heijn draaide ze een plaat van de Chemical Brothers. Zonder dat ik het wist ben ik linksvoor in de supermarkt gaan staan met mijn handen omhoog en m’n ogen dicht. De normale wereld is me vreemd geworden. Ik tel de dagen alvast af tot 19 augustus, dan mogen we weer. Want man, man, man wat was het vet. Na deze editie kan het niet anders, volgend jaar is Lowlands gewoon weer uitverkocht.

Lowlands6

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Joe-Ann van Deventer

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.