Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Report over Pinkpop

Vijftig jaar Pinkpop: "Keep it cool en geen gekke dingen"

Door Joy Schouten op donderdag 13 juni 2019

Pinkpop is de recordhouder voor het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld en mocht dit jaar haar vijftigste (!) verjaardag vieren. Om dit feest niet ongemerkt voorbij te laten gaan kwamen artiesten als The Cure, Lenny Kravitz en Fleetwood Mac langs om Landgraaf op zijn grondvesten te doen schudden. Het festival kreeg zelfs eenmalig toestemming om Armin van Buuren tot half 2 te laten optreden zodat ook de jongere generatie kon uitrukken voor dit feest.

Ondanks het Guinness World Records-record en de stevige line-up ben ik als fervent festivalganger nog nooit naar Pinkpop geweest. Ik besloot dat daar dit jaar maar eens verandering in moest komen (want ja, Fleetwood Mac hebben ook niet het eeuwige leven) en ging vol goede moed heen. Hoewel het op zaterdag erg stormachtig weer was, werd Pinkpop (in tegenstelling tot sommige andere festivals) niet afgelast. Het festival heeft in het verleden al bewezen dat ze niet zomaar zullen wijken voor wat regen, wind of zelfs onweer, zoals met de donderende show van Metallica in 2014.

Na de lange reis naar het Zuiden is mijn eerste ervaring op Pinkpop eigenlijk vooral schok om de enorme mensenmassa en het immense veld. Hoewel ik ook op festivals als Lowlands ben geweest is de drukte daar meer verdeeld en sta je hier op Pinkpop echt als één voetbalstadion naar een artiest te kijken. Des te moeilijker wordt het overigens voor een artiest om het hele publiek mee te krijgen, maar ook op dag twee lukte dat gelukkig.

De dag begon voor mij zonnig met een strak optreden van de White Lies en vervolgens de catchy nummertjes van The Kooks. Rowèn Heze schijnt de tweede stage ook helemaal plat gespeeld te hebben, maar helaas reikte mijn Limburgse inburgercursus niet ver genoeg om dit mee te kunnen maken. Wat me wel zeer aangenaam verraste was het gouden keeltje van Jacqueline Govaert. Zodra het nieuw herenigde Krezip het podium op kwam, was er een enorm enthousiasme vanuit het publiek en speelden ze de ene gouwe ouwe na de ander. Wie echter denkt dat Pinkpop alleen maar gefocust is op pop heeft het mis, want het optreden wat ik daarna meemaakte van Die Antwoord was alles behalve mainstream. Deze Zuid-Afrikaanse groep had duidelijk zijn eigen fans meegenomen en zweepte zelfs de oude rockers op met hun eclectische mix. De rapper Ninja maakte meermaals een salto in het publiek en kwam (sorry Frank) wél goed terecht. Vervolgens trad ’s avonds The Cure op, wat in eerste instantie een beetje koel werd ontvangen, maar wat iets meer loskwam in het tweede uur van de show. De dag werd afgesloten door veel vuurwerk en de show van Armin van Buuren.

Na een lange nacht waarin de voltallige camping luidkeels op zoek was naar Michael, brak daar gelukkig de maandagochtend aan. Iedereen maakt zijn tentje op om ’s avonds naar huis te gaan en het lijkt weer een warme dag te worden. Nu ik enigszins gewend ben geraakt aan het enorme veld, banen we ons een weg naar voren bij The 1975. De zon breekt door en de dromerige synth-pop bevalt goed. De show is echter nog maar net af of het noodweer breekt los. Slecht voorbereid als ik was, en een camping op 25 minuten lopen, zoek ik dekking in de Kalm-aan-Laan (want eten!). Na een hoosbui die maar niet op lijkt te houden besluiten we toch om een prachtige pink poncho aan te schaffen en na een inspectie van mijn lekkende sneakers ook een setje droge Pinkpop-sokken. We vervolgen onze weg naar een snel kijkje bij Tenacious D en Palaye Royale. De regen houdt echter niet op en we gaan in de menigte staan die zich vormt bij het optreden van Duncan Laurence. Hoewel het publiek de nummers niet mee kan zingen weet hij toch de volle aandacht te behouden en uiteraard gaat iedereen los bij Arcade.

Tot slot is dan het piekmomentje van mijn weekend aangebroken: Fleetwood Mac! Met gevaar voor eigen leven worden we als sardientjes het voorste vak in gepropt, maar zo weten we gelukkig wel een goed plekje te veroveren. Nu hebben we echter een uur te doden, want ja, wie vooraan wil staan moet andere optredens missen. Gelukkig heb ik me prima vermaakt met een gezellig spelletje Wordfeud op de mobiel van de man naast me. Het blijkt ook nog eens mijn geluksdag, want ze starten tien minuten eerder. De oude veteranen zijn magisch mooi om te zien en spelen alsof ze het nog in hun slaap zouden kunnen. De vele hitjes die ze rijk zijn worden allemaal gespeeld en het publiek staat te springen. Voor mij is het een geslaagde eerste editie en ik denk dat Jan Smeets erg blij zal zijn met zijn vijftigste editie. De beste man laat in een interview maar al te duidelijk blijken dat hij bescheiden wil blijven “keep it cool en geen gekke dingen”, maar volgens mij verdienen ze op zijn minst een pluim.

Vond je het leuk? Laat het Joy weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Toilet Festival 2020: Live vanaf de plee

Nieuws

Donderdag 19 november 2020

Dansen voor het goede doel op muziek van o.a. Rob Dekay, The Partysquad en Vunzige Deuntjes. Live vanaf de plee.

Naar de sneeuw met Enter The Snow kan ook dit jaar gewoon weer

Nieuws

Vrijdag 16 oktober 2020

In tijden dat er niets mogelijk lijkt, zien de jongens achter de organisatie van Enter the Snow juist kansen.

Doe mee met de Dutch Dance Quiz: een ode aan 30 jaar dance

Nieuws

Vrijdag 2 oktober 2020

Op zaterdag 17, 24 en 31 oktober presenteren Vivienne van den Assem en dance-expert Arne van Terphoven vanuit de legendarische...

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!