Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Report over Pinkpop

Vijftig jaar Pinkpop: "Keep it cool en geen gekke dingen"

Door Joy Schouten op donderdag 13 juni 2019

Pinkpop is de recordhouder voor het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld en mocht dit jaar haar vijftigste (!) verjaardag vieren. Om dit feest niet ongemerkt voorbij te laten gaan kwamen artiesten als The Cure, Lenny Kravitz en Fleetwood Mac langs om Landgraaf op zijn grondvesten te doen schudden. Het festival kreeg zelfs eenmalig toestemming om Armin van Buuren tot half 2 te laten optreden zodat ook de jongere generatie kon uitrukken voor dit feest.

Ondanks het Guinness World Records-record en de stevige line-up ben ik als fervent festivalganger nog nooit naar Pinkpop geweest. Ik besloot dat daar dit jaar maar eens verandering in moest komen (want ja, Fleetwood Mac hebben ook niet het eeuwige leven) en ging vol goede moed heen. Hoewel het op zaterdag erg stormachtig weer was, werd Pinkpop (in tegenstelling tot sommige andere festivals) niet afgelast. Het festival heeft in het verleden al bewezen dat ze niet zomaar zullen wijken voor wat regen, wind of zelfs onweer, zoals met de donderende show van Metallica in 2014.

Na de lange reis naar het Zuiden is mijn eerste ervaring op Pinkpop eigenlijk vooral schok om de enorme mensenmassa en het immense veld. Hoewel ik ook op festivals als Lowlands ben geweest is de drukte daar meer verdeeld en sta je hier op Pinkpop echt als één voetbalstadion naar een artiest te kijken. Des te moeilijker wordt het overigens voor een artiest om het hele publiek mee te krijgen, maar ook op dag twee lukte dat gelukkig.

De dag begon voor mij zonnig met een strak optreden van de White Lies en vervolgens de catchy nummertjes van The Kooks. Rowèn Heze schijnt de tweede stage ook helemaal plat gespeeld te hebben, maar helaas reikte mijn Limburgse inburgercursus niet ver genoeg om dit mee te kunnen maken. Wat me wel zeer aangenaam verraste was het gouden keeltje van Jacqueline Govaert. Zodra het nieuw herenigde Krezip het podium op kwam, was er een enorm enthousiasme vanuit het publiek en speelden ze de ene gouwe ouwe na de ander. Wie echter denkt dat Pinkpop alleen maar gefocust is op pop heeft het mis, want het optreden wat ik daarna meemaakte van Die Antwoord was alles behalve mainstream. Deze Zuid-Afrikaanse groep had duidelijk zijn eigen fans meegenomen en zweepte zelfs de oude rockers op met hun eclectische mix. De rapper Ninja maakte meermaals een salto in het publiek en kwam (sorry Frank) wél goed terecht. Vervolgens trad ’s avonds The Cure op, wat in eerste instantie een beetje koel werd ontvangen, maar wat iets meer loskwam in het tweede uur van de show. De dag werd afgesloten door veel vuurwerk en de show van Armin van Buuren.

Na een lange nacht waarin de voltallige camping luidkeels op zoek was naar Michael, brak daar gelukkig de maandagochtend aan. Iedereen maakt zijn tentje op om ’s avonds naar huis te gaan en het lijkt weer een warme dag te worden. Nu ik enigszins gewend ben geraakt aan het enorme veld, banen we ons een weg naar voren bij The 1975. De zon breekt door en de dromerige synth-pop bevalt goed. De show is echter nog maar net af of het noodweer breekt los. Slecht voorbereid als ik was, en een camping op 25 minuten lopen, zoek ik dekking in de Kalm-aan-Laan (want eten!). Na een hoosbui die maar niet op lijkt te houden besluiten we toch om een prachtige pink poncho aan te schaffen en na een inspectie van mijn lekkende sneakers ook een setje droge Pinkpop-sokken. We vervolgen onze weg naar een snel kijkje bij Tenacious D en Palaye Royale. De regen houdt echter niet op en we gaan in de menigte staan die zich vormt bij het optreden van Duncan Laurence. Hoewel het publiek de nummers niet mee kan zingen weet hij toch de volle aandacht te behouden en uiteraard gaat iedereen los bij Arcade.

Tot slot is dan het piekmomentje van mijn weekend aangebroken: Fleetwood Mac! Met gevaar voor eigen leven worden we als sardientjes het voorste vak in gepropt, maar zo weten we gelukkig wel een goed plekje te veroveren. Nu hebben we echter een uur te doden, want ja, wie vooraan wil staan moet andere optredens missen. Gelukkig heb ik me prima vermaakt met een gezellig spelletje Wordfeud op de mobiel van de man naast me. Het blijkt ook nog eens mijn geluksdag, want ze starten tien minuten eerder. De oude veteranen zijn magisch mooi om te zien en spelen alsof ze het nog in hun slaap zouden kunnen. De vele hitjes die ze rijk zijn worden allemaal gespeeld en het publiek staat te springen. Voor mij is het een geslaagde eerste editie en ik denk dat Jan Smeets erg blij zal zijn met zijn vijftigste editie. De beste man laat in een interview maar al te duidelijk blijken dat hij bescheiden wil blijven “keep it cool en geen gekke dingen”, maar volgens mij verdienen ze op zijn minst een pluim.

Vond je het leuk? Laat het Joy weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Eerste namen Pinkpop bekend

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Het festival bevestigt headliner Red Hot Chili Peppers. Ook Keane, Zara Larsson, Disturbed en Deftones komen volgend jaar naar Landgraaf.

Ook Post Malone bevestigd voor Pinkpop

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Niet lang nadat de organisatie Red Hot Chili Peppers, Deftones, Keane, Zara Larsson en Disturbed aankondigde, komt nu het nieuws...

ID&T neemt belang in Vunzige Deuntjes

Nieuws

Dinsdag 12 november 2019

De danceorganisatie koopt 60% van Vunzige Deuntjes, waarmee ze o.a. op Mysteryland al jaren mee samenwerken.

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Nieuws

Vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens...

Interview met Mauro van mahabe137: "We hebben veel aan Kultlab te danken"

Nieuws

Dinsdag 5 november 2019

Floris interviewde Mauro (23) van mahabe137 over hun naam, doorbraak en hun banden met Pablo Discobar en Kultlab.

Dit zijn onze festivaltips voor november

Nieuws

Maandag 28 oktober 2019

Want ook in de herfst en winter valt er genoeg te festivallen.

Enter the Snow is het splinternieuwe wintersportfestival in Avoriaz

Nieuws

Zaterdag 26 oktober 2019

In het zonnetje van de piste afglijden, gecombineerd met de beste livemuziek, iglo raves en een kneitergezellig verblijf met likeminded...

Gratis kerstfestival op de Westergas: De Amsterdamsche Kerstmarkt

Nieuws

Donderdag 24 oktober 2019

Een gratis toegankelijk stadsfestival met winterse gezelligheid, (live) muziek, eten en drinken, markt, kinderactiviteiten, een gevarieerd cultureel programma en iedere...