Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Joe-Ann van Deventer

Report over DGTL Festival

Verbeter de wereld en begin bij DGTL

Door Timo Kragting op woensdag 19 april 2017

Een nieuw jaar, een nieuw festivalseizoen. Een nieuwe DGTL, het jaarlijkse startschot. Het was vrij koud, maar dat deed de bezoekers niet veel. De sfeer was goed, in de tenten was het warm en regelmatig pulseerde er wat lekkere beats uit de speakers. Iedereen had er duidelijk zin in, eindelijk weer festivallen. Het eten was lekker (vegetarisch) en de crowd-control zorgvuldig uitgedacht. Goed, voor zover de samenvatting van DGTL. Maar dat is niet waar wij op gefocust hebben. Wij kwamen namelijk om de wereld te verbeteren.

DGTL2

DGTL is al jaren bezig met tal van sustainability projecten onder de verzamelnaam DGTL Revolutions. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het terugdringen van verbruik, maar ook aan het bewustmaken van de festivalbezoekers. Dit jaar gingen ze daar nog een stapje verder in. Van bewustmaken, tot meemaken. De Eco-Coin als wapen om de betrokkenheid van de bezoekers te vergroten.

Over het gehele terrein waren verschillende stands verspreid waar je mee kon doen aan workshops, sustainable producten kon kopen, verhalen aan kon horen en zelfs met je eigen adem algen kon laten groeien. Deed je mee aan een van deze miniprojectjes, kreeg je daar een Eco-Coin voor. Die Eco-Coins kon je vervolgens weer inruilen voor leuke beloningen, variërend van een biertje tot toegang tot een secret area. Op het terrein was een heus eco-dorp opgericht met allerlei uiteenlopende, interessante stands. Wij lichten er een aantal voor je uit:

De Onkruidenier

Onkruidenier

Onkruid, als je een tuin hebt (die je ook nog eens netjes bijhoudt) is het een hel. Niet als het aan de Onkruidenier ligt: “De Onkruidenier stelt de ongewenste natuur in de stad centraal met de ambitie om (on)kruiden een waardevolle betekenis te geven, door hedendaagse toepassingen ervan te presenteren.” Een hele mond vol, maar een prachtig concept. Ik kreeg een pannenkoek met onkruid, paddenstoelen en een beetje bastaardsuiker voorgeschoteld. “Dit soort pannenkoeken aten ze vroeger in het oosten en zuiden van ons land veel, eet er niet te veel van want dat kan voor hetzelfde effect als Absinth zorgen”, thanks Onkruidenier. Je verwacht het niet, maar de pannenkoek was erg lekker. Bovendien koste het me niets en kreeg ik voor het aanhoren van het verhaal van de Onkruidenier keurig een Eco-coin op mijn bandje gestort. Zo wordt sustainable feesten ineens best interessant.

Link: http://www.onkruidenier.nl/

Pieperbier

Een bier gemaakt van ‘geredde’ aardappels. Aardappels die anders in de afvalbak zouden belanden omdat ze niet goed genoeg zijn om in de supermarkt schappen te belanden. “In totaal wordt er een derde van alle voedselproductie verspild. Dat is zonde, want hierdoor gaat veel water, landoppervlak en energie verloren. Wat onze pieper betreft: per jaar worden er 340 miljoen kilo aardappels weggegooid. Dat kan anders!” Het biertje, een product van de samenwerking tussen Instock en Brouwerij Troost, is een lichte Pale Ale. Als fan van speciaalbier kan ik hier wel mee, bovendien krijg ik opnieuw een Eco-coin. Hier kan ik wel aan wennen.

Link: https://www.instock.nl/product/pieper-bier/

Algenbar

DGTL REV

Cateringa & Kompanen zijn in hun eigen woorden een Food, art & people cateraar. Op DGTL stonden ze met hun algenbar. Een algenbar ja. Hoe dat werkt? Nou je hebt een hoop glazen potjes staan, waar algen in groeien. Algen nemen CO2 tot zich en zetten dit om tot een voedingsrijk product. Als bezoeker kun je diep uitademen in een netwerkje van plastic buisjes, om zo met de CO2 in je adem de algen te voeden. Nadat ik de algen met een shitload van mijn CO2 (met enige alcoholwalm) heb voorzien, krijg ik een algen-wodka-shot en een Eco-coin aangeboden. Het smaakt goed, ik heb het idee dat ik de wereld help, gezond bezig ben en wodka drink tegelijk. Een combinatie van aspecten die ik nog niet eerder in mijn leven ervaarde. Meestal gaat wodka drinken gepaard met wakker worden op vreemde plakken zonder te weten waar ik ben. Maar nu dus even niet. Een gaaf concept, mooi om te zien hoe ze het hebben uitgewerkt. Opnieuw een Eco-coin in de pocket.

Link: http://cateringa.nl/index.php/2015/11/03/algasbar/

Verder dronk ik Lik “Nature’s Goods Liquid Food”, functionele sportvoeding zonder onnodige toevoegingen, zoals conserveermiddelen, zoetstoffen of verdikkingsmiddelen, en met de focus op smaak. Ideaal voor bij het sporten, maar ook voor tijdens festivals. Ook deed ik boodschappen in een NANO Supermarkt, maakte van mijn waterflesdopje een sleutelhanger bij Plastival en bewonderde ik het verhaal achter een gerecyclede riem van oude fietsbanden bij de stand van The Upcycle Store. Al het bovenstaande is nog niet de helft van wat er allemaal te doen was, voor meer informatie en een volledig overzich van alle projecten verwijs ik je graag door naar: https://dgtl.nl/revolution/

Na een paar uur rond te hebben gelopen groeit het saldo aan Eco-coins op mijn bandje. Na alle pieperbiertjes en wodka-shots merk ik dat ik steeds minder proactief word in het vragen om Eco-coins. Veel van de vendors vergeten de muntjes bij de boeken, waardoor ik er aan het einde van de rit een stuk minder heb dan dat eigenlijk de bedoeling was. Maar ach, het gaat natuurlijk ook om de bewustwording, niet om de prijzen waarvoor je je Eco-coins kunt inwisselen.

REVOLU2

Heb ik vandaag de wereld verbeterd? Waarschijnlijk niet echt. Het heeft me echter wel bewuster gemaakt van alle creatieve oplossingen die een stuk langer mee kunnen dan onze huidige manier van verbruiken. Deze bewustwording neem ik mee in de rest van de dag festivallen. Ik eet een bio-burger en haal nog eens een Pieperbiertje. DGTL Revolutions is wat DGTL onderscheidend maakt en mijn dag tot een groot succes heeft gemaakt.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Sla DGTL Festival op als favoriet

Opslaan

Meer info: naar de festivalpagina

Meer uit het blog

Recensie 'DJ': Kluun weet de dance wereld tot in detail te omschrijven

Nieuws

Maandag 24 april 2017

Soms schrijven we een festivalreport, soms iets over drugs, soms tippen we een festival en soms... Soms schrijven we een...

Welk talent ga jij dit jaar op Down the Rabbit Hole ontdekken?

Art

Vrijdag 21 april 2017

De line-up van Down the Rabbit Hole is compleet. Wij geven per genre kijk en luistertips voor zowel gevestigde namen...

Verbeter de wereld en begin bij DGTL

Report over DGTL Festival

Woensdag 19 april 2017

Naar DGTL ga je doorgaans om te feesten. Wij niet, wij probeerden een dag lang de wereld te verbeteren.

Nieuwe bevestigingen: Lowlands treedt buiten begane paden met opvallende elektronische acts

Nieuws

Donderdag 13 april 2017

Naast bekende talenten als Job Jobse en Midland, staat er een Giegling showcase en nieuwe shows van o.a. Carl Craig...

Switch Festival: Als de trein op tijd rijdt, is dat perrongeluk

Report over SWITCH Festival

Dinsdag 11 april 2017

Gabriëla ging voor ons naar Switch festival dat gehouden werd in het Utrechtse spoorwegmuseum. Lees hier wat ze ervan vond.

Lowlands voor beginners

Nieuws

Dinsdag 11 april 2017

Lowlands werd door The Guardian uitgeroepen tot 1 van de 10 beste festivals van Europa. Als nieuwkomer zal je denken:...

20 jaar Melt Festival

Nieuws

Dinsdag 11 april 2017

20 jaar Melt Festival, tijd voor een korte geschiedenisles over dit pracht festival.

Rock Werchter tovert deze zomer een nagenoeg perfect muzikaal lang weekend uit de mouw

Nieuws

Dinsdag 11 april 2017

Een van de grootste, meest bekende festivals van onze zuiderburen. Ze wonnen niet voor niets als zoveel prijzen. Wij besloten...