Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Nieuws

Van technobeat tot ridderlied

Door Timo Kragting op woensdag 30 april 2014

Foto: Esmay Wagemans

Geen festival is hetzelfde. Er is een koffiefestival, een Keltisch Midzomer Festival, een Nordic Walking festival en je moeder telt waarschijnlijk de dagen al af voordat ze ‘gezellig met de meiden’ naar Dutch Valley mag. In het eerste festivalweekend van 2014 kon het contrast niet groter. Op zaterdag 19 april stond het rauwe industriële techno/deephouse festival DGTL op de planning en de dag erna Elfia Fantasy Fair, waar mensen verkleed als elf of Darth Vader met schuimrubberen zwaarden met elkaar vechten. YellowTipi ging op pad om dit contrast te ervaren.

DGTL Festival

Het concept achter de tweede editie van DGTL Festival was duidelijk: een rauw, industrieel en ‘digitaal’ festival op de welbekende scheepswerf van Amsterdams NDSM. Deze kenmerken kwamen overal in terug, tot in detail. De aankleding, de muziek, de toffe acts, de zon, de unieke speciaal voor DGTL gebouwde stages en maar liefst 120 zeecontainers zorgden voor een geweldige start van het festivalseizoen.

Publiek: Hippetypes B, veel Amsterdammers, nagenoeg allemaal uit de leeftijdscategorie 18-35. Ook waren er hier en daar wat Engelse, Franse en Duitse gesprekken te horen. Na 6 uur verschenen plots veel types die ‘de hele avond rondjes liepen’. Muziek/acts: Nationale en internationale top dj’s. De crème de la crème als het gaat om diepe klanken, rauwe techno en melodieuze house. Vanaf het moment dat het schemerig werd kwam het publiek pas echt los. De beste dj’s waren bewaard voor het laatst. Maar het hoogtepunt van de dag was de parade van vuur, licht en acts op het grote plein.

Sfeer: Overdag viel de sfeer te typeren als een picknicksfeer, lekker in het zonnetje tegen een hek aan chillen met een biertje erbij, niets mis mee. Toen de nacht viel sloeg dit om, in positieve zin, er werd veel gedanst en het festival kwam tot leven.

Eten/drinken: De simpele festivalsnack is al lang niet meer, alle patat is biologisch, met schil, fair trade, duurzaam en je steunt er hele arme mensen uit een heel warm land mee ofzo. Hamburgers zijn van Burgermeester en ook voor een bordje Indisch of Mexicaans eten hoef je niet ver te zoeken. Hippe types en elfen

Elfia Fantasy Fair

Elfia Fantasy Fair is het bekendste en grootste fantasy event dat Nederland kent. Bezoekers vanuit heel Europa komen hier naartoe om zich te verliezen in een fantasiewereld die zich in en rondom Kasteel de Haar in Haarzuilens afspeelt.

Publiek: Over het algemeen precies wat je ervan zou verwachten, ‘geeky’ fantasy liefhebbers vanuit heel Europa. Mensen met een schild van ‘The Legend of Zelda’ aan de muur, mensen waarvan een week voor 50% bestaat uit World of Warcraft. Van hele jonge kinderen tot bejaarden die me in deze setting aan Gandalf van Lord of the Rings doen denken. Minstens de helft is verkleed, en hoe, op de Facebook-pagina is te lezen hoe sommige bezoekers al een jaar bezig zijn met hun outfit. Dat het thema King Arthur is houdt sommige bezoekers niet tegen om als Luke Skywalker of als Samoerai naar Haarzuilens af te reizen. De niet verkleedde bezoekers zijn dagjesmensen die de pinguïns in Artis nu wel gezien hebben en vandaag de gekste soort van allemaal, de mens, komen bekijken. Van vrolijk dansmeisje tot mystieke elfMuziek/acts: De bezoekers zelf en hun outfits zijn eigenlijk de grootste act. Daarnaast zijn er een honderdtal kleine acts zoals workshops en veel eventjes waar je als bezoeker aan kunt deelnemen. Het grootste spektakel blijkt een schrijver van fantasy boeken te zijn, die handtekeningen komt uitdelen en iets komt voorlezen. Ik ben zijn naam alweer vergeten, hij leek een beetje op Frodo. Muziek is er wel, maar terwijl er duizenden bezoekers naar Elfia komen, biedt de mainstage ruimte voor slechts een paar honderd man. De geboekte Keltische bands zijn ook niet echt heel populair, dat is te merken aan het feit dat de stage slechts bezocht werd door een paar loslopende kids en wat ‘kijk mij eens jongleren’ grut. Het EK Zwerkbal en het Jousting (dat is op een paard met een stok iemand anders van z’n paard af prikken) toneelstuk zijn de grootste publiektrekkers.

Sfeer: Een absolute zien-en-gezien-worden sfeer. Alles draait om de outfits, foto’s maken van de outfits, op de foto met de outfits, outfit selfies en de hele act die je bij je outfit hebt bedacht. Veel andere vormen van sociale interactie zijn er nauwelijks, alhoewel, hier en daar zijn mensen met elkaar aan het zwaardvechten of zwerkballen. Dat gaat er erg fanatiek aan toe, zo nu en dan druipt iemand af met een bloedneus die hij net opgelopen heeft omdat een groen geschminkte Orc de spelregels niet goed in acht genomen heeft. Waar een gemiddeld festival om 18:00 pas echt begint, zijn veel areas op Elfia al gesloten en vertrekken de meeste bezoekers richting huis. Dansen op DGTL en zwaardvechten op ElfiaEten/drinken: Mede is bij uitstek de drank op Elfia. Dit is een soort alcoholhoudende drank uit de Middeleeuwen die het, in tegenstelling tot het populaire zusje wijn, niet gered heeft om vandaag de dag nog in de supermarkt te liggen. Al het eten is middeleeuws, alle bezoekers spreken vol lof over alles wat er te krijgen is, ikzelf waag het liever niet 5 euro neer te leggen voor een Middeleeuws pizzabroodje, blijkbaar was de Italiaanse keuken toen ook al erg populair.

DGTL vs Elfia

DGTL en Elfia, twee compleet verschillende festivals. Toch zijn er een aantal overeenkomsten te ontdekken, we besloten de festivals eens met elkaar te vergelijken. Een hipster op DGTL en een samoerai op Elfia

Overeenkomsten

Ondanks dat deze festivals de uitersten binnen de festivalwereld lijken te zijn, hebben we toch een paar overeenkomsten gevonden. Er wordt bij beide festivals weken, misschien wel maanden naartoe geleefd en dat zie je goed terug in de rol die social media speelt bij de promotie. Beide evenementen vallen of staan bij het weer en het ‘zien-en-gezien-worden’ is bij beide een belangrijk onderdeel van de gehele beleving.

De Verschillen

Holy shitballs, waar zal ik eens beginnen. Bij binnenkomst van het festivalterrein loop je bij DGTL tegen een hijskraan aan, bij Elfia word je verwelkomd door een kasteel inclusief slotgracht. Elfia is geschikt voor alle leeftijden en je bent voor etenstijd thuis, terwijl je de kids niet mee kunt nemen naar DGTL, wat na etenstijd pas écht tot leven komt. Bij DGTL worden eerst verdovende middelen ingenomen voordat mensen gek durven doen, terwijl je bij Elfia sommige bezoekers graag verdovende middelen toe zou willen dienen, omdat ze zo gek doen. Het draait bij Elfia om de bezoekers en hun outfits, bij DGTL staat de muziek centraal. Bij DGTL verkopen ze oordopjes tegen gehoorbeschadiging en bij Elfia elfenoren tegen imagobeschadiging. Willen we alle verschillen noemen, zouden we een tweede krant moeten beginnen...

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Green Garden Festival organiseert een watergevecht op het Malieveld

Nieuws

Dinsdag 23 juli 2019

Green Garden Festival organiseert morgen om 17:00 uur een watergevecht op het Malieveld in Den Haag.

Ophef om racistische borden op Zwarte Cross

Nieuws

Maandag 22 juli 2019

Rapper Sevn Alias liet zich via social media negatief uit over de borden op het festival. Niet lang erna heeft...

Een trip door het mythische Wildeburg is leven en vergeten

Report over Wildeburg

Inclusief fotoalbum

Donderdag 18 juli 2019

Niels onderging zijn Wildeburg ontmaagding en sluit af met: Hoewel ik had gehoopt op iets meer zon, had ik dit...

Disneykaraoke of Unicornrodeo, op Guilty Pleasure kan het

Nieuws

Woensdag 17 juli 2019

Het randprogramma van Guilty Pleasure Festival vliegt weer volledig uit de bocht.

MadNes: Het festival dat het anders durft te doen

Report over MadNes Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Clinics, surfen, skateboarden, muziek en nog veel meer op een Waddeneiland. MadNes doet alles net even anders.

3x waarom life better was By the Creek

Report over By the Creek Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Kwam het festival de belofte na, en zo ja, hoe?

Drukbezocht Down the Rabbit Hole doet weer gewoon waar het goed in is

Report over Down The Rabbit Hole

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Down The Rabbit Hole 2019 bestond uit veel bezoekers en te weinig weinig uren, wat een combinatie is die we...

Festivalbot: een splinternieuw festivalorakel

Nieuws

Maandag 8 juli 2019

Wij spraken met het team achter deze innovatieve festivaltool.