Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten. Afbeelding: Sebastiaan van Thienen

Report over DGTL Festival

Van statiegeld op je eco beker, naar friet gemaakt van waste food

Door Maureen Bos op vrijdag 26 april 2019

Het afgelopen paasweekend kleurde de hemel strak blauw en brandde de zon op onze ‘naar vitamine-D snakkende’ huid. Met DGTL in de startblokken ging zaterdag het festivalseizoen voor velen officieel van start. Behalve dat de organisatie zijn succes dit jaar kan mede danken aan het prachtige weer, én het feit dat gretige festivalgangers maar al te graag uit hun muzikale winterslaap komen, scoort DGTL hoog in de ranglijst door een killer van een line-up én hun gedrevenheid om het meest sustainable festival in 2020 te zijn. Iets waar mijn groene hart sneller van gaat kloppen.

De schadelijke impact op de aarde terugdringen is een hot topic. Onze blauwe bol warmt op en dat merken we aan alles. Waar een paar jaar geleden guur weer nog bijdroeg aan dat rauwe randje van the concrete jungle genaamd NDSM, dansen we medio april in onze korte broek. Hartstikke lekker die vervroegde zomerdagen, maar het betekent wel dat de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zijn terug te zien. Verduurzamen zien we dan ook terug op steeds meer gebieden, dit keer de festival scene. Met als ruime koploper in zijn klasse: DGTL met hun zero waste emissionstrategie. Ik als vegetariër en politiek links Amsterdammer (milieuactivist wil ik mijzelf graag noemen, maar daar sta ik nog steeds te lang voor onder de douche), vond het dan ook een eer om een kijkje te mogen nemen achter de schermen, om dieper in te gaan op deze uitdagende missie van de organisatie. Het leek mij leuk om mijzelf de opdracht te geven zelf óók zero waste te produceren op mijn festivaldag. Ik kan je alvast verklappen, daar sta je ondanks het goede voornemen, veel minder vaak bij stil dan je vooraf bedenkt.

Een overvolle pond brengt mij naar de overkant van het IJ. Je voelt het gedreun van de muziek in je buik. Een gevoel van gezonde spanning giert door mijn lijf. Iets wat tijdens de winter vaak zit weggestopt. Ik merk dat ik snakte naar dit moment. Binnenkomst: tas open, lief lachen, kluis scoren en snel door. Daar zijn we dan. Vorig jaar was ik helaas niet aanwezig, maar volgens mij was de indeling van het festival redelijk als vanouds. Ik manoeuvreer mijzelf door de menigte heen, op zoek naar mijn gezelschap. Ik ben al lang blij dat die helse stalen brug, die voorheen het terrein in tweeën deelde geschrapt was. Als Dora the Explorer start ik mijn bijna kinderlijke verkenningstocht. Wat mij meteen opviel was de foodcourt. Een blik op de kaart vertelde mij dat de insteek dit jaar compleet anders was. Alles vega, what a treat!

Ik heb het geluk dat ik een rondleiding mag bijwonen waarin DGTL’s activiteiten op het gebied van duurzaamheid werden toegelicht. Deze tour voor, pak ‘m beet, 25 gegadigden, wordt dan ook door alles behalve het type ‘boomknuffelaar’ gegeven. Ik vind duurzaamheid al een van de meest interessante onderwerpen op het moment, maar dat tourguide Xander de rondleiding geeft, valt des te meer bij mij in de smaak. Ik ga de tour in met het idee dat ik waarschijnlijk wat zou horen over plastic recyclen en afval scheiden. Ik heb het enorm onderschat. DGTL kijkt als organisatie vele malen breder naar wat voor impact een festival op het milieu heeft en hoe dit teruggedrongen kan worden. Zelf had ik nooit aan zoveel aspecten gedacht. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de zogeheten “energy plant” - een energiebron die de gehele show van stroom voorziet. ‘s Nachts wordt hij weer opgeladen, klaar voor de volgende dag. In een ideale situatie komt hier geen generator aan te pas. Die is er natuurlijk wel, en die staat ook te brommen terwijl dit onderdeel wordt uitgelicht in de tour. Ook verduurzamen gaat met vallen en opstaan.

Innofest, trouwe partner en investeerder van DGTL, is het meesterbrein achter dergelijke innovaties. We staan stil bij een ander meesterwerk, in mijn ogen gewoon een blauwe container, geen idee waar het voor mag dienen. De innovatieve blauwe kist is niks minder dan een zelfregulerend systeem wat wordt ingezet om alle warmtebronnen op het festivalterrein mee te controleren. Denk aan het verwarmen van het eten, het verwarmen van een stage en nog veel meer. En innoveren is wat zij doen, want ter plekke wordt er bedacht dat de warmtebron zichzelf moet aanpassen aan de weersomstandigheden, zodat hij ook kan koelen wanneer dat nodig is.

Leuk om te zien is dat DGTL niet alleen met grote duurzame partners samenwerkt, maar ook jonge innovatieve ondernemers een kans geeft om duurzame producten op de markt te brengen. Een student van de UVA presenteert zijn nieuwe idee om sigarettenafval te reduceren op evenementen. ‘De Litty’, een asbak en aansteker ineen. Restanten als filters en as kunnen worden opgevangen in het 3D-geprinte (ja, van gerecycled plastic) model, dat aan de andere kant ook fungeert als handige houder voor je aansteker. Het probleem van altijd je aansteker kwijt zijn is nu ook meteen getackeld.

De tour vervolgt op het festivalterrein zelf, waar we ons bewegen naar de compleet vernieuwde foodcourt. Met trots wordt verteld dat allereerst al het eten op het festival vegetarisch is. Maar dat is lang niet alles. DGTL maakt zich hard om voedselverspilling tegen te gaan, en dat houdt niet alleen in dat mensen hun bord leeg moeten eten. 30 procent van alle maaltijden die worden geproduceerd zijn gemaakt op basis van voedingswaren die zijn “afgekeurd”. Waste food dus. Omdat er misschien een buts in een aardappel zit, betekent natuurlijk nog niet dat je er geen lekker frietje van kan maken. Daarnaast wordt van al het afval, zelfs van je bord, compost gemaakt. Alles heeft dus een doel. Nog een leuk feitje: uit de urine van alle festivalbezoekers worden bepaalde mineralen gewonnen. Met deze mineralen worden theeplantages gevoedt. “In the end you’ll drink your own pee again”. Lijkt me leuk om dat groene thee’tje terug te vinden op de kaart de volgende keer.

Verderop in de tour wordt er door de festivalorganisatie nog breder gekeken naar alle bronnen die impact hebben op het festival. Zaken als vervoer, bezoekers uit het buitenland, het gebruik van materialen voor decor en dergelijke worden allemaal berekend in deze formule. Op de website van DGTL kan je zelfs uitrekenen hoeveel impact jouw reis naar het festival heeft en hoe je jouw CO2 footprint kan compenseren.

Zoveel geweldige initiatieven. Ik ben zelden zo onder de indruk geweest van de gedrevenheid om ‘beter te doen’ in de festivalwereld. Het is bijna teveel om op te noemen waar duurzame oplossingen voor worden bedacht. Menig festivalganger flaneert rond, zonder eigenlijk enig idee te hebben van de duurzaamheidsprojecten van het festival. Toch best zonde als je het mij vraagt. Na een klein uur komt de tour op zijn eind. Midden op de foodcourt sta ik vervolgens geschoold en bewust van alle initiatieven om mij heen te kijken. Tijd om mijzelf te verliezen in de muziek. En hoe, want behalve dat DGTL uitgeroepen is tot “most sustainable company of Amsterdam” en nog vele andere onderscheidingen, domineren de grootste namen in de muziekwereld de line-up gedurende het hele weekend. Iets waar het voor velen allemaal om draait.

Ik kan stellen dat DGTL 2019 dé editie is die mij het meeste bij zal blijven. Zon, goudgele versnaperingen in reusable eco cups en muzikale hoogtepunten waar je kippenvel van krijgt. Alles was er, en alles viel perfect op zijn plaats. En ook de zondag, die ik helaas niet eens heb bijgewoond, bleek fantastisch te zijn. Met een comeback act van het Britse duo Disclosure, stond mijn storyline op instagram barstensvol filmpjes die mijn FOMO voedde. Ook grote spelers zoals the Black Madonna en Honey Dijon zorgden voor euforische gevoelens, zelfs over de telefoon. DGTL onderscheidt zich op vele gebieden, zet zich in voor belangrijke zaken op de langere termijn, maar is en blijft wel een festival en zij houden hun naam hoog!

Eindstand: de urgentie dat er drastisch veranderingen moeten worden doorgevoerd om schadelijke impact terug te dringen, begin je eindelijk te zien op veel vlakken. Zowel organisatoren als bezoekers willen dat festivals verduurzamen en daar in ieder geval aan bijdragen. Door de vele projecten, waaronder afval omzetten in compost, voedselverspilling tegengaan en gebruikmaken van zonne-energie, maakt DGTL zich sterk voor een duurzamere event scene. Ik hoop dat DGTL andere organisaties inspireert en aanspoort mee te doen aan ‘the green movement’, zodat we over een aantal jaar alleen maar meer festivals moeten bijwonen omdat dat de aarde goed doet. Win win!

Vond je het leuk? Laat het Maureen weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.