Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Jitske Nap

Report over Valhalla

Valhalla is escapisme pur sang

Door Myrthe de Smit op zondag 21 december 2014

Voor het derde jaar op rij was het weer tijd voor het grootste indoor festival van Amsterdam: Valhalla Festival. Zaterdag 20 december zijn er zo’n 30.000 jonge geesten afgereisd naar de RAI om daar een nachtje te vluchten van de realiteit. Midden in de lange pauze tussen de festivalseizoenen in was het tijd om het festivalleven voor een nachtje te hervatten. Het thema was dit jaar Circus Animale en er werd veel spektakel beloofd. Acrobaten, menselijke olifanten, clowns, freaks, illusionisten en een aanzienlijke lijst aan DJs brachten het nachtleven van Amsterdam samen met de wereld van het klassieke circustheater.

Een lange roltrap bracht je naar de droomwereld van Valhalla, een wereld waarin je op een bizarre maar fijne manier werd vervreemd van de realiteit. Het festival werd bij The Monkey stage door zandkunstenaar Gert van der Vijver geopend, opgevolgd door een stuk van Sopraan Brigitte van Hagen. Een groep stage illusionisten genaamd Magus Utopia gaven daarna een spannende goochelshow. Tijdens deze show werd het publiek meegenomen in een nachtmerrie waar kwaadachtige types de nachtrust van een braverik verstoorden. Maar met heel veel gegoochel wist de jongen de monsters weg te krijgen en zodra hij weer ontwaakte was alles weer terug bij normaal.

Monkey Safari - hoe origineel - mocht vervolgens de melodieën die Illesnoise eerder al had ingezet voorzetten. Elke stage had een eigen dierennaam. Zodoende lag er naast de Monkey stage, The Horse stage. Hier mochten kwalitatief hoogstaande DJs zoals Job Jobse, Hot Since 82 (hoe zou deze heerlijke man toch aan die naam komen?) Joris Voorn en Kölsch hun techno sounds door de speakers afvuren. Voor het wat rauwere technogeluid moest er eerst een mini-marathonnetje worden gelopen door het labyrint van de RAI. Bij The Elephant draaiden onder andere techno bazen Planetary Assault Systems (Live) en Rod. Maar voordat je The Elephant en daarnaast The Bear met onze eigen De Sluwe Vos en Dekmantel Soundsystem bereikte werd je als een soort Hans en Grietje verleid door de geuren van suikerspin, hotdogs, poffertjes en de zoete lucht van shisha uit de shisha lounge. Helaas mocht hier alleen shisha gerookt worden vertelde een boze beveiliger mij. Oké logisch natuurlijk. Ook heb ik een kijkje genomen bij Tchami die met zijn dansvloergerichte housemuziek de glimlach op mijn hoofd wist te toveren en mijn lichaam tot oneindig lekker dansen dwong. Bij The Cobra stage ernaast was Claptone met zijn vrolijke melodieuze deephouse en lekkere beats een fijne afwisseling van het overheersende harde snelle en elektronische geluid van de avond.

Het publiek bestond voornamelijk uit jonge mensen van buiten de stad. Een gast die waarschijnlijk met een partybus naar de grote stad is gekomen zei tegen een vriendin: “Ga je nog een bacootje voor me halen?” Om maar een voorbeeld te noemen. Nog voordat ik daar van weg kon lopen hadden al minstens tien totaal onbekenden mij om een sigaret gevraagd. Aan de andere kant waren er ook veel Valtastisch verkleedde mensen, een clubje dragqueens, ghetto-chique chicks (die ook gewoon losgaan op techno) en een stel gasten die voor mij tal van goocheltrucjes uit de doos haalden.

De meest gedurfde stap van de Valhalla organisatie was natuurlijk het virtual coin systeem. Het concept werd van te voren flink gehypet en werd daarmee bijna het pièce de resistance van het festival. Het idee was dat je een polsbandje om kreeg met daarin een chip waar je credits op kon zetten. Bij de bar hoefde je dan alleen maar je chip te laten scannen door het barpersoneel. Nu ging dat allemaal prima. Er waren alleen twee nadelen: Ten eerste moest je om je chip op te laden minimaal drie kwartier in de rij staan. Gelukkig hebben wij onze titel van Tipi-Indianen hier kunnen gebruiken om voor te piepen. Ten tweede, is het lastig om nu een pot te maken met je vrienden. Tenzij één van je vrienden zin heeft om de hele tijd drinken voor jou te halen. Volgend jaar, of misschien aankomend festivalseizoen wordt het mogelijk om van tevoren via internet je chip op te laden en los je het probleem van de rijen op. Maargoed, het systeem in Air met die pas is ook gewoon irritant, dus misschien moeten we nog even aan het muntjessysteem vasthouden om ondertussen een nog beter systeem bedenken? Misschien wil Valhalla in haar ambitie en enthousiasme te veel het vernieuwende festival zijn. Anyway terug naar waar het uiteindelijk om gaat, de muziek. Het was tijd voor Kölsch, inmiddels toch wel de grote popster binnen de techno. Die net zoals DJ’s Joris Voorn & Joris Delacroix iets te netjes tussen de lijntjes kleurden. Enigszins verassend sloot Kölsch zijn set af met P.Y.T. van king of pop Michael Jackson. Zou hij hier indirect iets mee proberen te zeggen? Helaas werd het je door de vele grote namen in de lijst afsluiters haast onmogelijk gemaakt om een keuze te maken waar af te sluiten. Na lang wikken en wegen verkozen wij Kölsch boven Alle Farben. Gelukkig komt deze onwijs vriendelijke DJ ons tijdens DGTL weer verblijden met zijn betoverende klanken. Valhalla biedt een bijna oneindige sprookjesachtige nacht met verschillend publiek en verscheidende muzieksoorten. Naast het gehoor werden met indrukwekkendecors, acrobaten en freakshows alle andere zintuigen eveneens geprikkeld in deze denkbeeldige wereld. Toen het einde daar was voelde ik mij even de goochelaar uit de openingsshow die zijn ogen open deed en er achter kwam dat het allemaal maar een droom was. De gezichten waren vertrokken van vrolijke geschminkte clowns naar afgepeigerde feestbeesten. Het is tijd om naar huis te gaan en uit deze bizarre droom te stappen.

Vond je het leuk? Laat het Myrthe weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Jitske Nap

Meer uit het blog

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.

Oost-Nederland krijgt er een LGBTQ-festival bij: Honey Honey

Nieuws

Zondag 1 maart 2020

Het oosten van ’t land kleurt roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Honey Honey ‘The Festival’ doet zijn...