Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Marc Sethi

Report over Dimensions Festival

Vakantieoord bij dag, rave-scene bij nacht

Door Joy Schouten op dinsdag 6 september 2016

Dimensions staat bekend als één van de beste festivallocaties van Europa. Het festival in Pula (Kroatië) is grotendeels gevestigd in een verlaten fort, het openingsfeest speelde zich af in een amfitheater en overdag kon er worden gefeest op het strand. De focus van Dimensions ligt op een goede geluidsinstallatie om de festivalbezoekers een onvergetelijke ervaring te geven op muzikaal gebied. Ik ging erheen om deze zomerse droomlocatie eens van dichtbij te bekijken. 

Voordat ik naar Dimensions ging had ik al veel goede verhalen gehoord over het festival. De promotiefilmpjes zagen er allemaal veelbelovend uit. Lekker feesten in een vakantieland, wie wil dat nou niet? Om er te komen was echter nog wel een klein obstakel. Ik heb ervoor gekozen om de auto te pakken en met één overnachting in Duitsland door te rijden naar Kroatië. Ik heb echter van andere bezoekers gehoord dat een peulenschil was in vergelijking met hun reis. Vaak betrof het Engelsen die door middel van een vliegtuig, een boot en een bus op het festival waren beland. De organisatie van Dimensions is van Engelse origine, dus logischerwijs stikte het er van de Engelse feestgangers. 

Toen we aankwamen op de camping bleek al snel dat de controle er niet om loog. Overal liepen beveiligers, soms met beveiligingshond. Dit zorgde voor een iets minder prettige sfeer, maar het kon mijn enthousiasme voor het festival niet drukken. Er waren veel eettentjes op de camping, een supermarktje en een geldautomaat. Ook waren er uiteraard douches en toiletten, al was er geen toiletpapier te vinden (daar kwam ik gelukkig op tijd achter). Verder reed er een shuttlebus naar Pula voor degenen zonder auto. Zo kon je makkelijk bij de Lidl wat boodschapjes (drank!) halen. 

Nadat we gesettled waren op de camping was het openingsfeest in het amfitheater. Per boot gingen we naar Pula. Deze partyboottocht was ontzettend gezellig. We stonden allemaal lekker te dansen, totdat er werd omgeroepen of we allemaal even wilden gaan zitten op de dansvloer. De kapitein kon namelijk niet zien waar hij heen voer. Het werd dus een zittend ravefeestje.. Toen we aankwamen bij het amfitheater, was Kamasi Washington net klaar met spelen. Na een kleine pauze nam Massive Attack het over. Dit optreden was super intens en indrukwekkend. De visuals kwamen op zo’n rap tempo dat het bijna hypnotiserend was. De politiek getinte uitspraken omtrent Syrië en IS op het scherm logen er ook niet om. Zoiets indrukwekkends zal ik de aankomende jaren niet vergeten. 

Vervolgens begon op donderdag het reguliere programma. Al was het al mogelijk om het festivalterrein op te gaan voor de ‘The beach’ stage. Deze stage lag aan het strand en werd live uitgezonden voor de thuisblijvers. De sfeer die daar hing was exact zoals alle promotiefilmpjes voorspelden. Een heerlijke zomerse, funky plek, waar je kon dansen, zonnen, cocktails drinken en lekker zwemmen. Het water was kristalhelder en er lag een groot opblaastoestel in zee. Ik waande me af en toe bijna op een vakantieoord, al was de muziek natuurlijk wel een miljoen keer beter dan in zo’n suffe badplaats. 

De reguliere programmering startte elke avond om 21:00 en eindigde om 06:00. Aan de ene kant een tikkeltje teleurstellend, maar misschien maar beter ook gezien de hitte overdag. Het terrein was elke avond prachtig versierd, met lichtjes in de bomen en schijnwerpers op de dansvloer. Mijn persoonlijk favoriete stage was Noah’s ballroom. Een kleine ronde kamer in het fort waar een intiem sfeertje hing. Op de vrijdag met Sunday Times DJ’s achter de decks, ging het dak eraf. De dj’s draaiden zo enthousiast dat de bezoeker instant fan werd. Er stond echter wel bijna altijd een rij voor deze stage, dus het was ook nog eens een exclusieve bedoening. De andere stages waren ofwel in het fort, of ‘gewoon’ een buitenlocatie zoals we ze kennen van de Nederlandse festivals.

Qua muziek was het een topfesival. Ik heb nieuwe namen ontdekt zoals Sunday Times DJ’s en Gilles Peterson, die beide ontzettend vrolijke zomerse deuntjes draaiden. De saxofoonsolo’s rinkelen nog na in mijn oren. Daarnaast waren de bekendere dj’s zoals Antal, Hunee, Jeremy Undergound en Octave One steengoed. Waarvan sommigen (Jeremy Underground en Hunee) zowel overdag lekker zomers op ‘The beach’ draaiden en dan ’s nachts een wat zwaardere set ten gehore brachten, van alle markten thuis dus! 

Verder was de organisatie van het festival goed geregeld. Er was voldoende randprogrammering, zoals een ‘Knowledge Area’ met lezingen van dj’s en andere mensen in de scene. Ook was de beloofde geluidsinstallatie kwalitatief erg goed, maar stond het wel vaak erg hard. Ik was blij dat ik oortjes mee had genomen, anders was ik zeker vroegtijdig doof geworden. Verder was er genoeg variatie in eten en drinken. Ik kon zelfs als vegetariër lekker eten, iets wat buiten het festival in Kroatië zelf erg lastig bleek. Overigens toch een klein puntje van kritiek, het ticketsysteem moet nog wat worden verbeterd. De promotie van het festival en de nodige informatie op de website was prima in orde, maar ze houden er vreemde regeltjes op na wat betreffende het (her)verkopen van een ticket. We zijn hier in Nederland gewend om ons ticket gewoon op TicketSwap te slingeren wanneer we onverwacht niet kunnen, maar bij Dimensions is het na 1 augustus (het festival was van 24-28 augustus) niet mogelijk om de naam op het ticket te veranderen. Hopelijk vinden ze daar volgend jaar een beter systeem voor. 

Al met al is Dimensions dus een festival met een prachtige locatie, een goede line-up, waar heel collectief Engeland voor naar Kroatië vliegt, en heeft het een kwalitatief goede muziekinstallatie. Dus voor de fijnproevers onder ons is het zeker een idee om Dimensions volgend jaar een bezoekje te brengen op hun zesde editie. 

Vond je het leuk? Laat het Joy weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.

Oost-Nederland krijgt er een LGBTQ-festival bij: Honey Honey

Nieuws

Zondag 1 maart 2020

Het oosten van ’t land kleurt roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Honey Honey ‘The Festival’ doet zijn...

Splinternieuw Studio Festivale maakt eerste namen bekend

Nieuws

Donderdag 27 februari 2020

O.a. Claptone, David Vunk en Hot Since 82 pronken op het affiche.