Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Marc Sethi

Report over Dimensions Festival

Vakantieoord bij dag, rave-scene bij nacht

Door Joy Schouten op dinsdag 6 september 2016

Dimensions staat bekend als één van de beste festivallocaties van Europa. Het festival in Pula (Kroatië) is grotendeels gevestigd in een verlaten fort, het openingsfeest speelde zich af in een amfitheater en overdag kon er worden gefeest op het strand. De focus van Dimensions ligt op een goede geluidsinstallatie om de festivalbezoekers een onvergetelijke ervaring te geven op muzikaal gebied. Ik ging erheen om deze zomerse droomlocatie eens van dichtbij te bekijken. 

Voordat ik naar Dimensions ging had ik al veel goede verhalen gehoord over het festival. De promotiefilmpjes zagen er allemaal veelbelovend uit. Lekker feesten in een vakantieland, wie wil dat nou niet? Om er te komen was echter nog wel een klein obstakel. Ik heb ervoor gekozen om de auto te pakken en met één overnachting in Duitsland door te rijden naar Kroatië. Ik heb echter van andere bezoekers gehoord dat een peulenschil was in vergelijking met hun reis. Vaak betrof het Engelsen die door middel van een vliegtuig, een boot en een bus op het festival waren beland. De organisatie van Dimensions is van Engelse origine, dus logischerwijs stikte het er van de Engelse feestgangers. 

Toen we aankwamen op de camping bleek al snel dat de controle er niet om loog. Overal liepen beveiligers, soms met beveiligingshond. Dit zorgde voor een iets minder prettige sfeer, maar het kon mijn enthousiasme voor het festival niet drukken. Er waren veel eettentjes op de camping, een supermarktje en een geldautomaat. Ook waren er uiteraard douches en toiletten, al was er geen toiletpapier te vinden (daar kwam ik gelukkig op tijd achter). Verder reed er een shuttlebus naar Pula voor degenen zonder auto. Zo kon je makkelijk bij de Lidl wat boodschapjes (drank!) halen. 

Nadat we gesettled waren op de camping was het openingsfeest in het amfitheater. Per boot gingen we naar Pula. Deze partyboottocht was ontzettend gezellig. We stonden allemaal lekker te dansen, totdat er werd omgeroepen of we allemaal even wilden gaan zitten op de dansvloer. De kapitein kon namelijk niet zien waar hij heen voer. Het werd dus een zittend ravefeestje.. Toen we aankwamen bij het amfitheater, was Kamasi Washington net klaar met spelen. Na een kleine pauze nam Massive Attack het over. Dit optreden was super intens en indrukwekkend. De visuals kwamen op zo’n rap tempo dat het bijna hypnotiserend was. De politiek getinte uitspraken omtrent Syrië en IS op het scherm logen er ook niet om. Zoiets indrukwekkends zal ik de aankomende jaren niet vergeten. 

Vervolgens begon op donderdag het reguliere programma. Al was het al mogelijk om het festivalterrein op te gaan voor de ‘The beach’ stage. Deze stage lag aan het strand en werd live uitgezonden voor de thuisblijvers. De sfeer die daar hing was exact zoals alle promotiefilmpjes voorspelden. Een heerlijke zomerse, funky plek, waar je kon dansen, zonnen, cocktails drinken en lekker zwemmen. Het water was kristalhelder en er lag een groot opblaastoestel in zee. Ik waande me af en toe bijna op een vakantieoord, al was de muziek natuurlijk wel een miljoen keer beter dan in zo’n suffe badplaats. 

De reguliere programmering startte elke avond om 21:00 en eindigde om 06:00. Aan de ene kant een tikkeltje teleurstellend, maar misschien maar beter ook gezien de hitte overdag. Het terrein was elke avond prachtig versierd, met lichtjes in de bomen en schijnwerpers op de dansvloer. Mijn persoonlijk favoriete stage was Noah’s ballroom. Een kleine ronde kamer in het fort waar een intiem sfeertje hing. Op de vrijdag met Sunday Times DJ’s achter de decks, ging het dak eraf. De dj’s draaiden zo enthousiast dat de bezoeker instant fan werd. Er stond echter wel bijna altijd een rij voor deze stage, dus het was ook nog eens een exclusieve bedoening. De andere stages waren ofwel in het fort, of ‘gewoon’ een buitenlocatie zoals we ze kennen van de Nederlandse festivals.

Qua muziek was het een topfesival. Ik heb nieuwe namen ontdekt zoals Sunday Times DJ’s en Gilles Peterson, die beide ontzettend vrolijke zomerse deuntjes draaiden. De saxofoonsolo’s rinkelen nog na in mijn oren. Daarnaast waren de bekendere dj’s zoals Antal, Hunee, Jeremy Undergound en Octave One steengoed. Waarvan sommigen (Jeremy Underground en Hunee) zowel overdag lekker zomers op ‘The beach’ draaiden en dan ’s nachts een wat zwaardere set ten gehore brachten, van alle markten thuis dus! 

Verder was de organisatie van het festival goed geregeld. Er was voldoende randprogrammering, zoals een ‘Knowledge Area’ met lezingen van dj’s en andere mensen in de scene. Ook was de beloofde geluidsinstallatie kwalitatief erg goed, maar stond het wel vaak erg hard. Ik was blij dat ik oortjes mee had genomen, anders was ik zeker vroegtijdig doof geworden. Verder was er genoeg variatie in eten en drinken. Ik kon zelfs als vegetariër lekker eten, iets wat buiten het festival in Kroatië zelf erg lastig bleek. Overigens toch een klein puntje van kritiek, het ticketsysteem moet nog wat worden verbeterd. De promotie van het festival en de nodige informatie op de website was prima in orde, maar ze houden er vreemde regeltjes op na wat betreffende het (her)verkopen van een ticket. We zijn hier in Nederland gewend om ons ticket gewoon op TicketSwap te slingeren wanneer we onverwacht niet kunnen, maar bij Dimensions is het na 1 augustus (het festival was van 24-28 augustus) niet mogelijk om de naam op het ticket te veranderen. Hopelijk vinden ze daar volgend jaar een beter systeem voor. 

Al met al is Dimensions dus een festival met een prachtige locatie, een goede line-up, waar heel collectief Engeland voor naar Kroatië vliegt, en heeft het een kwalitatief goede muziekinstallatie. Dus voor de fijnproevers onder ons is het zeker een idee om Dimensions volgend jaar een bezoekje te brengen op hun zesde editie. 

Vond je het leuk? Laat het Joy weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Sla Dimensions Festival op als favoriet

Opslaan

Meer info: naar de festivalpagina

Meer uit het blog

Door Sneeuwbal Winterfestival valt er tóch nog wat te festivallen deze winter

Nieuws

Maandag 13 november 2017

Het festivalseizoen is alweer even achter de rug en ADE hebben we ook weer overleefd. Toch betekent dat niet dat...

Stroboscopes & Smokemachines is de nieuwe muziekdocumentaire over de 'West Coast sound of Holland'

Nieuws

Maandag 13 november 2017

De filmmakers achter Blitzkickers hebben na de korte documentaire serie ‘De Golven van de West Coast Sound of Holland’, geproduceerd...

Debuutfestival de Amsterdamse Winterparade moet ultiem kerstgevoel naar Amsterdam brengen

Nieuws

Donderdag 9 november 2017

In navolging van wereldsteden als Londen (Winter Wonderland), New York (Bryant Park Winter Village) en de bekende kerstmarkten in Duitsland,...

REC. is een neonverlichte ruwe diamant

Nieuws

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 7 november 2017

Julie ging voor ons naar REC. in Rotterdam. Lees hier alles over haar bevindingen.

Vriendengroep uit Amsterdam-Zuidoost wint clubavond in De Marktkantine

Nieuws

Vrijdag 3 november 2017

Eerder berichtten we al over Partymacher, de zoektocht naar hét nieuwe Amsterdamse clubconcept van Apenkooi Events, Rabobank Amsterdam en De...

Een telefoonverbod en een nieuwe locatie voor Georgie's Wintergarten

Nieuws

Donderdag 26 oktober 2017

"We filmen onze helden in plaats van dat we met ze dansen. We liken in plaats van dat we iets...

Foo Fighters bevestigd voor Pinkpop 2018

Nieuws

Maandag 23 oktober 2017

Ja hoor, ADE is afgelopen en het vooruitblikken naar het aankomende festivalseizoen mag nu alweer beginnen. Foo Fighters zijn zojuist...

Audio Obscura x Rijksmuseum verbetert waar het verbeteren moet

Maandag 23 oktober 2017

Underworld onder het Rijksmuseum, veel unieker dan dat wordt het niet meer.