Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Yara de Kok

Report over Soenda Festival

Utrechtse gezelligheid

Door Dennis Brouwer op dinsdag 19 mei 2015

‘Cameras ready prepare to flash!’ klinkt het uit de boxen van de Java Stage op Soenda festival. Het oorverdovende gedicht van Green Velvet dat door de heren The Advent & Industrialyzer wordt ingezet luidt het einde in van een zeer geslaagde Utrechtse festivaldag. Ik als Zaankanter begin steeds meer te beseffen dat deze stad veel meer te bieden heeft dan ik aanvankelijk dacht. Laten we bij het begin beginnen.

Het is zaterdagochtend en ik doe mijn gordijnen open. Gadverdamme… het regent. Voordat ik onder de douche spring doe ik snel een gebedje aan de zonnegod om zich vanmiddag toch te laten zien. Een uurtje later zit ik samen met een vriendin in de sprinter richting Utrecht Centraal. ‘Volgens buienradar wordt het vanaf 2 uur droog’, zegt ze. Jaaajaaa, voor de zekerheid heb ik toch maar een tas vol reservekleding meegenomen, je weet het immers maar nooit in dit kikkerland. Na een kleine overstap op station Breukelen komen we aan bij Utrecht Zuilen. Vrienden uit Utrecht hebben ons uitgenodigd om eerst te komen brunchen en een goed ondergrondje te leggen voordat we naar het festival gaan. Het studentenhuis ligt op nog geen 20 minuten fietsen van het Ruigenhoek terrein, waardoor we de pendelbussen lekker kunnen laten staan. Na een lange brunch, die voornamelijk bestaat uit alcoholische versnaperingen, is het dan toch tijd om half aangeschoten op de fiets te stappen. Om 2 uur precies komt dezelfde betweterige vriendin naar me toe en roept: ‘Ik zei het toch, kom we gaan!’ Ik geef haar instemmend gelijk, want het blijkt inderdaad te zijn opgehouden met regenen.

Aangekomen op het terrein weten we al wat we ongeveer kunnen verwachten. Soenda 2014 was voor deze indiaan namelijk het eerste report voor YellowTipi. Een éénjarig jubileum dus, jippie! Het terrein ziet er vrijwel hetzelfde uit als vorig jaar. De stages, vernoemd naar de Soenda eilanden bij Indonesië, liggen op dezelfde plaats en zien er vrijwel identiek uit als de stages van de editie hiervoor. Met een groep van 15 mensen duurt het meestal wat langer om kluisjes, munten en drankjes te regelen, maar vandaag gaat het redelijk snel. De gehele dag zijn er nergens lange rijen te bekennen. Ikzelf en fotografe Yara besluiten om eerst wat foto’s te schieten van de mainstage, oftewel Java, waar Alan Fitzpatrick staat te draaien. Door een miscommunicatie kunnen we helaas niet backstage komen, maar wij zouden YellowTipi niet zijn als we daar geen oplossing voor zouden kunnen vinden.

Omdat het nog enigszins bewolkt is besluiten we naar de Komodo tent te gaan. Surgeon is al flink aan het beuken wanneer er zowaar een paar zonnestralen door de wolken heen verschijnen. Zijn mijn ochtendgebeden dan toch gehoord? ‘Ik moet wat foto’s van die zonnestralen in de tent hebben’, zegt Yara. Op stap zijn met een fotograaf op een festival is het leukste wat er is: mensen komen half vertyfd naar je toe omdat ze ooit als baby in een luierblad hebben gestaan en hun carrière een nieuwe boost willen geven. Daarnaast veranderen vrouwen spontaan in paaldanseressen en wilt iedereen weten wat je aan het doen bent. Yara zelf probeert op allerlei manieren de beste foto te maken. ‘Zie je die bar?’, zegt ze, ‘daar moet ik op!’ Als trouwe assistent volg ik haar naar alle moeilijke plekken voor het beste shot. Tot het moment dat we na een knipoog van Kristian Beyer van Âme toch echt weggestuurd worden.

Inmiddels is aan het eind van de middag de zon eindelijk volledig tevoorschijn gekomen. Gelukkig staat op dat moment mijn persoonlijke favoriet KiNK te draaien bij de Roti stage, die semi open-air is. Ook nu stelt deze Bulgaarse goedzak met zijn kenmerkende heen-en-weer bewegingen en heerlijke drops mij niet teleur. Dankzij het zonnetje worden we tijdens het dansen nog bruin ook. Nadat dit uurtje ook weer voorbij gevlogen is haastten we ons naar Âme in de Soembawa tent. Daar aangekomen zien we achtereenvolgens een piraat, een technobutterfly en nog heel wat mensen die zich schaamteloos misdragen tegen het licht van de ondergaande zon. Om half 11 lopen we richting de Java stage waar een dagje Soenda alweer tegen zijn einde aanloopt. Zoals Green Velvet ons opdraagt schieten we nog een aantal laatste kiekjes om al het vuurwerk vast te leggen. ‘Prachtig!’, aldus Yara.

Het weer bleek uiteindelijk top, de wachttijden kort, de line-up geweldig en de sfeer fantastisch. In Amsterdam is het vaak toch een beetje zien en gezien worden. In Utrecht is alles wat relaxter, er is geen geklaag over wachtrijen, zelfs niet op het eind wanneer iedereen naar zijn kluis moet. Er is weinig innovatie in vergelijking met vorig jaar, dat is jammer, maar waarom zou een organisatie iets veranderen als het goed is? Na een chille fietsreis terug naar het studentenhuis spreken we onder het genot van een biertje nog eens rustig onze verhalen door. Iedereen heeft genoten. De volgende dag besluiten we dat een middagje chillen bij strand Oog in Al ook geen brakke straf is. Arjuna Schiks verblijdt ons bij wat wel het Thuishaven van Utrecht genoemd kan worden. Eenmaal terug in de trein besef ik opnieuw dat Utrecht één van mijn favoriete steden is geworden. Tot Smeerboel, Lief, HRFST of een van al die andere Utrechtse feestjes!

Vond je het leuk? Laat het Dennis weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Sla Soenda Festival op als favoriet

Opslaan

Meer info: naar de festivalpagina

Meer uit het blog

Bonobo, Yellow Claw en Oscar and the Wolf onder laatste grote namen voor Sziget 2018

Nieuws

Vrijdag 25 mei 2018

De line-up is nu zo goed als compleet.

Het geheim van de Zon

Report over De Zon

Donderdag 24 mei 2018

Geen festival zo vreemd, uniek en smerig lekker als de Zon. Wat is het geheim?

Wildeburg maakt de gehele line-up bekend

Nieuws

Donderdag 24 mei 2018

Grofweg zo'n 140 namen pronken op 't affiche.

"We willen ooit stagediven in pak."

Nieuws

Woensdag 23 mei 2018

Hoe kicken is het om talenten te volgen die op het punt van doorbreken staan? Lees hier het resultaat.

De onbereikbare climax van de opwarm-dj

Nieuws

Dinsdag 22 mei 2018

Hard to get vind ik juist lekker

“XTC is de nieuwe cannabis geworden”

Nieuws

Donderdag 17 mei 2018

Wetenschapper en raver Ton Nabben vertelt over zijn jarenlange onderzoek over drugsgebruik in het uitgaans- en festivalleven

Onze route door de timetable van Toffler Festival

Nieuws

Dinsdag 15 mei 2018

Zeg maar dag tegen je keuzestress

The Crave Festival: de hele dag trippen achter de duinen

Nieuws

Maandag 14 mei 2018

Obscure electro en Haagse gezelligheid blijken de perfecte match te zijn