Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 2 minuten. Afbeelding: Michael Kooren

Nieuws

Tinderen met poëten

Door Anna Knobbout op dinsdag 8 oktober 2019

Vorige week zaterdag was het de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Een nacht waar gedichten en schrijvers centraal staan en bovendien een nacht waar YellowTipi naartoe ging. Gewoon, voor weer een keertje iets anders. Misschien heb je als lezer van YellowTipi niet direct een connectie met Nederlandse dichters en denk je nu: ‘oh, dit artikel is dus niet voor mij’. Lieve lezer, wees niet bang. Dit artikel is dan juíst voor jou. Wat gaan we doen dan? We gaan dichters van de Nacht matchen met een artiest die jij wél kent. Ja, wij gaan tinderen met poëten.

Adriaan van Dis vs. Typhoon

TyphoonPoezieFoto links: Patrick Post // Rechts: North Sea Jazz

Afrikaanse poëzie, best gaaf op een Nederlands festival. Dat is best wel goed te vergelijken met Typhoon die op Koningsdag de koning liet dansen op z’n nummertjes. Dat was ook best gaaf. Hoewel de leeftijden van de mannen nog wat verschillen, staan ze op het podium met een gelijk zelfvertrouwen en krijgen ze het hele publiek mee. Daarbij gaan ze allebei in op zonnige thema’s. Typhoon met nummers als ‘Van de Regen naar de Zon’, Van Dis met gedichten als ‘straffeloos onder de palmen’. Dus, als je in dit herfstweer als eerste grijpt naar Typhoon, denk dan ook eens aan Van Dis. Zo krijg je het zonnetje nog een keertje in je bol.

Kees Spiering vs. Jamiroquai

JamiroquaiFoto links: Patrick Post // Rechts: Onbekend

Hamsters zijn meestal dood.
Hooguit drie dagen nadat je ze
na maanden zeuren en vragen
van winkel naar huis hebt gebracht
– naar huis en geurig hooi, nieuwe
molen, nieuwe kooi met groentesnoer
oud schoteltje vol vers voer
worden ze ziek.

Slappe hamster op een handdoek
op je schoot, smeek je ze
naar de dierenkliniek te gaan
maar: ‘We zien het nog éven aan.’
De volgende morgen is hij dood.

Met deze droge humor opende Kees zijn optreden. Als ik dit nou moet koppelen aan een muziekartiest, dan kies ik voor Jamiroquai. De band met volledig een eigen stijl, waar je het genre ‘acid jazz’ aan kan plakken. Wat het precies is, weet niemand. Het enige wat bekend is, is dat het funky as fuck is. Net als de poëzie van Kees, trouwens.

Babs Gons vs. Mac Miller 

BabsFoto links: Patrick Post // Rechts: Brick Stowell

Gevoel omzetten in woorden, dat is iets wat sommige mensen beter afgaat dan andere. Voor Mac Miller was dit een eenvoudige taak en dat matcht zeker met de stijl van Babs Gons. Zij wist door haar spoken word de gevoelige snaar bij het hele publiek te raken. De gevoeligheden van een relatie legde ze als open kaarten op tafel en deze onzekerheden sneden als een mes door de boter. Zoek je dus iets waarin je je gevoel kan herkennen, ga dan voor Babs.

Naast de gedichten werd de Nacht afgewisseld met muziek. Artiesten als Eefje de Visser, die met haar donkere teksten de muziek laat sprankelen. Daarnaast werd ‘de Bosnische Conchita Wurst’ gepresenteerd: Božo Vrećo. Een persoon met een jurk en een baard, die gelooft dat muziek geen gender heeft. Die open mind set werd goed ontvangen door de witte mannen en vrouwen, die het hele publiek vormde. De avond werd lekker afgesloten met Koffie, een heerlijke dans sensensatie waar je om drie uur ’s nachts tussen de veertigers nog pittig op kan dansen. Helemaal mooi dus.

Vond je het leuk? Laat het Anna weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

HEMtuin Terrastival is Nederlands grootste culturele anderhalvemeterterras

Nieuws

Dinsdag 16 juni 2020

Zo wordt 't toch nog wat, deze fesivalzomer.