Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten.

Nieuws

Sustainable festivallen, DGTL laat zien hoe het moet

Door NinaRosa Juffermans op woensdag 4 april 2018

DGTL. Het heeft in tegenstelling tot wat de naam doet verwachten, niet eens zo heel veel met digital te maken. DGTL gaat meer over connecten. Connecten met je medebezoekers, met de dj’s, maar ook met de natuur. Door het sprankelende report van DGTL 2017 hadden we er helemaal zin in. Algen laten groeien met je adem? Gratis pannenkoeken? Bring it on. De verwachtingen: veel wereldverbeteraars, ontelbaar veel karma boosts, geweldige muziek en obvious sustainability plannen.

DGTL

“Succes met je plas!”
De algenbar is dit jaar niet aanwezig. Wel treffen wij Pee To Tea. Dat is precies wat je denkt dat het is, verse muntthee (met honing voor de niet-vegans) gemaakt van urine. Officieel heet het overigens een Semilla Sanitatin Hub van het bedrijf Ipstar, echter klinkt Pee To Tea een stuk logischer. DGTL schreef er zelf al een artikel over, maar dat lezen is natuurlijk niet zo tof als een persoonlijke rondleiding krijgen. We mochten de pee-machine zien en we kregen uitgebreid de gelegenheid om deze machine te ruiken. “Dit is ideaal voor vluchtelingenkampen, omdat ze zo altijd schoon water hebben. Maar ook op festivals zoals DGTL werkt het perfect. Mensen zijn nog een beetje sceptisch, maar veel vinden het heel erg gaaf,” vertelt oprichter Rob. En na een persoonlijke rondleiding is het natuurlijk vet onbeleefd om niet eventjes te proeven. Eerlijk gezegd smaakt het gewoon net als muntthee van je favo hipster koffietentje in de Pijp, al is het moeilijk los te denken van de jongen die ik net vrij niet-nuchter heb zien plassen.

DGTL2

Het eten op festivals is allang niet meer friet, pizza of kroket en that’s it. Vooral niet op een festival als DGTL. Er zijn wel hamburgers, namelijk portobello burgers. Er is wel friet, namelijk van aardappelen die groeien van compost gemaakt van het afval van DGTL 2017. Er is wel kebab, namelijk vegan kebab op basis van bulgur en munt (onze fave). Zo gaat het wel even door. Het allergaafste? De Circular Food Court, waar DGTL al uitgebreid aandacht aan besteedde op hun blog. Ook hier kregen we een persoonlijke rondleiding. De crew scheidt het afval in karton, hout, etensresten en overig (bijvoorbeeld sigaretten en kauwgom). Het papier en de etensresten worden in de Circular Food Court gegooid. Door een gecompliceerd proces van bacteriële vorming, heb je na 24 uur compost. Dit gaat naar Amsterdamse boeren, die de groenten voor DGTL 2019 kweken. Super weird en tegelijkertijd ontzettend gaaf. “Er zijn er zo’n 40 in Nederland en uiteindelijk gaan we voor een internationale expansie. Op dit festival valt hij erg goed in de smaak,” vertellen de trotse makers van de Circular Food Court. Uiteraard mochten wij ook een bordje in de machine leggen en we voelden ons na dit kleine gebaar meteen wereldverbeteraars.

Plas en etensafval, wat kan er nog meer gerecycled worden? Bekertjes en flesjes, uiteraard. Hier is ook weer een volledig doordacht systeem voor. Niks gaat verloren. De vrouwen van deze stand rijden van tijd tot tijd ook op een soort segway om plastic in te zamelen. Dit is wel het hoogtepunt van de dag, ook al loopt de dronken jongen naast ons sneller dan het karretje rijdt. Het is in elk geval heel gaaf om te zien dat jouw afval direct wordt gerecycled. Nog een karma boost.

En dat is nog maar het begin van de sustainability op DGTL
Eigenlijk valt het verder best wel tegen met de zichtbare sustainability. Laten we even duidelijk zijn, het festival valt zeker niet tegen. De heerlijke beats sluiten perfect aan bij het ruige doch liefdevolle decor van het NDSM-terrein. De gerechten zijn verrukkelijk en de stages zien er weer gelikt uit. Dat bedoel ik niet met tegenvallen. Ik bedoel dat het ambitieuze sustainability plan achter de schermen nog veel verder gaat. Wij kregen private tours en mochten op de segway rijden, maar dat is niet voor alle bezoekers toegankelijk. We nemen je graag even mee in wat we allemaal tegen zijn gekomen.

DGLT3

“Zie je al die containers? Die zijn allemaal per boot vervoerd. Op zich is dat geen spannend nieuws máár wist je dat de containers alleen op bepaalde boten vervoerd mogen worden? Vervuilende boten met bomenkillende gassen zijn een no-go.” Wist je niet. Wij ook niet. Hebben wij geleerd vandaag.

Het personeel van de Circular Food Court staat niet de hele dag met ketchup besmeerde bordjes uit de houtzak te vissen. Soms lopen ze ook rondjes om afval van de cateraars op te halen. Of van de bankjes, waar dronken festivalgangers ze nonchalant hebben gedropt. Of van de grond, waar men het van de zwaartekracht heeft verloren. Ze leggen ook graag van alles uit over de gecompliceerde machine en de werkzame bacteriën in het Nederlands, Engels of Duits. Als je hier niet naar vraagt of je houdt ze niet scherp in de gaten, heb je dit ook niet door. Dan denk je dat ze daar gewoon de hele dag cola light staan te drinken. Geloof ons, deze mensen geven om de wereld en werken heel hard op het festival.

Er zijn dus ook zonnepanelen. Was je op DGTL en heb je ze niet gezien? You’re not the only one. Ze staan enigszins verstopt, helemaal achteraan het terrein. Naast de bankjes waar mensen slapen, spacen of zoenen staan drie mega ijzeren bloemen. Dit zijn de zonnepanelen die het festival voorzien van een deel van de nodige stroom.

DGTL5

De groenten zijn dus gegroeid dankzij het compost uit voedsel afval van DGTL vorig jaar. Wisten de bezoekers dat? “Nee,” zegt Maria uit Almere. “Nee,” zegt Pim uit Zaandam. “Nee”, zegt Naidu uit Naarden. Helaas wilden Maria, Pim en Naidu niet op de foto met hun vegan curries, want ze zagen er naar eigen zeggen niet op hun Paasbest uit. Dat is grappig want DGTL was tijdens het Paasweekend. We moeten het dus doen met deze uitgebreide quotes.

Maar wat brengt de gemiddelde bezoeker naar DGTL?
DGTL doet enorm veel voor ’t milieu, maar trekt daarbij zeker niet alleen maar milieuactivisten, vegans en wereldverbeteraars. Wel wordt gauw duidelijk dat bezoekers van over de hele wereld naar DGTL komen: “Wij komen uit Polen, wij zijn dit weekend speciaal naar Amsterdam gekomen voor DGTL. Maandagochtend gaan we weer terug.” “Voor de sustainability van DGTL?” vragen wij opgewekt. De jongen fronst. “Nee, om nieuwe artiesten te ontdekken. De organisatie van DGTL heeft een neusje voor talent. En het is allemaal zo goed georganiseerd. Dat zie je maar weinig.” Andere toeristen zijn hier omdat ze het Nederlandse festival kennen van DGTL Barcelona, Brazilië of Israël.

DGTL6

Iedereen doet overigens wel leuk mee met het recyclen, al is het alleen maar om niet onbeschoft te zijn. En daarmee bereikt het festival eigenlijk precies wat het wilt. Alles is bovendien tot in de puntjes verzorgd en trekt hierdoor juist een divers en gezellig publiek aan. “Ik zou me buitengesloten voelen als er alleen maar op het duurzame aspect werd gefocust. Ik kom hier hoofdzakelijk voor de muziek en de sfeer, dan wil ik niet tussen de chicks lopen die op me gaan haten als ik een keer iets op de grond gooi. Dan zou ik me echt niet welkom voelen. Zo vind ik het perfect, het is voor iedereen toegankelijk,” zegt een doorgewinterde festivalganger die steevast aanwezig is op DGTL. En dat vat eigenlijk het succes en de invloed van DGTL samen. Je hoeft hier niet heen te gaan om de wereld te verbeteren, dat gaat eigenlijk vanzelf. Die bewustwording wordt niet in je face gedrukt, maar DGTL laat je op een subtiele manier wel wennen aan een nieuwe manier van festivallen. Sustainable festivallen.

Vond je het leuk? Laat het NinaRosa weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.