Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: @studio_soes

Nieuws

Recreatief drugsgebruik maakt je nog geen crimineel

Door Timos Krabben op vrijdag 6 september 2019

We kunnen er best eerlijk over zijn: festivals en drugs gaan vaak samen. Toch zijn drugs nog altijd verboden. Het blijft echter een grijs gebied. Want ben je als recreatief gebruiker strafbaar, of ben je dat alleen als dealer? Waar ligt de grens, wat mag wel en wat mag niet?

BannerTicketDeal

Als je met meer dan honderd xtc-, amfetamine- en MDMA-pillen, 20 gram cocaïne en bijna 10 gram ketamine wordt opgepakt ben je strafbaar. Dat begrijpt iedereen. Het overkwam actrice Imanuelle Grives dit jaar op Tomorrowland, die naar eigen zeggen de drugs gebruikte om zich voor te bereiden op een aanstaande rol. Hoewel de zaak nog loopt raden wij iedereen af dit soort grote hoeveelheden mee naar festivals te nemen. En dat het ook niet slim is om met 17 kilo af te reizen naar Boedapest lijkt ons vanzelfsprekend. De twee Nederlanders die vanuit hun tent drugs verkochten en bekendstaan als de “Sziget dealers” zitten nog steeds vast in Hongarije. Dat bleek dus niet zo slim, op z’n zachtst uitgedrukt. Maar wat mag dan wel?

Beveiliging is vaak tolerant

Veel festivals huren beveiligers in om hun drugsbeleid te handhaven. Het zijn de vriendelijke mannen en vrouwen met een V’tje op hun uniform, die jou bij de ingang controleren op drugs en wapens. Ook houden ze op het terrein een oogje in het zeil. Beveiligers zijn verplicht om ingenomen drugs over te dragen aan de politie. Heb je meer dan een gebruikershoeveelheid op zak dan word je overgedragen aan de politie en strafrechtelijk vervolgd. Is de inschatting van de beveiliging dat de drugs alleen voor jezelf zijn, dan kom je er met een waarschuwing van af. Het onder invloed zijn zelf is overigens niet strafbaar volgens de Opiumwet. Dus mocht je een keer bij de EHBO belanden of medische hulp nodig hebben, kun je altijd gewoon eerlijk zijn over wat je hebt gebruikt.

Drugspil

Een anonieme bron vertelt ons dat er vanuit organisaties vaak afgesproken wordt om mild op te treden tegen personen die een geringe hoeveelheid drugs bij zich hebben. “Tijdens de briefing rondom festivals wordt vaak gezegd dat drugs verboden zijn, maar dat streng optreden niet nodig is. Als beveiliging pakken we drugs dan ook altijd af. Maar laten we de persoon in kwestie meestal direct weer gaan.” Ruud Stier (25) heeft hier ervaring mee. Hij werd vorig jaar op Lowlands door de beveiliging gefouilleerd en had nog een gram cocaïne in zijn achterzak. Geen dealerhoeveelheid en dus mocht hij gaan. “Ik was helemaal vergeten dat ik mijn drugs niet had verstopt. Gelukkig kwam ik er een waarschuwing van af en hoefde ik mijn drugs alleen maar in te leveren. Sowieso neem ik nooit veel mee naar een festival, dan hoef je je ook geen zorgen te maken.''

Strafbaar, maar geen crimineel 


Het is echter wel een feit: met drugs op zak ben je altijd strafbaar. Toch word je lang niet altijd vervolgd. Het Openbaar Ministerie vervolgt niemand die een gebruikershoeveelheid op zak heeft. Hoeveel je precies op zak mag hebben blijft een grijs gebied. Het OM hanteert de volgende richtlijnen: Met minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een half gram bij harddrugs (cocaïne, amfetamine etc.), 1 xtc pil of minder dan 5 ml GHB word je niet vervolgd, maar hier mag van afgeweken worden. Heb je een combinatie van de hierboven genoemde hoeveelheden bij je, word je strafrechtelijk vervolgd.

Festivalgangers met meer dan een gebruikershoeveelheid op zak hebben vaak als excuus dat ze drugs voor hun vrienden bij zich hebben. Een goed excuus en in sommige gevallen waarschijnlijk ook gewoon waar. Toch is dit voor het OM geen reden om niet tot vervolging over te gaan. Op grond van de Opiumwet is het verboden om drugs te verkopen of te verstrekken. "Ook als je er geen geld voor krijgt kun je jezelf op deze manier schuldig maken aan dealergedrag” vertelt Evert Boersma Persvoorlichter bij het OM in Amsterdam. Een zogenaamde strafbeschikking kan variëren tussen de 100 en 750 euro. De uiteindelijke boete is een optelsom van hetgeen dat je teveel bij je hebt en kan al snel oplopen. "Stel je hebt bijvoorbeeld twee pillen bij en daarnaast een halve gram coke en 5 ml GHB dan kan voor beide een bedrag van 350 euro worden gerekend, 700 euro in totaal," aldus Boersma.

Strafbeschikking? Ga niet zomaar akkoord!

Tegenwoordig zijn bij grote festivals steeds vaker de politie en het OM aanwezig. Op die manier zegt het OM zaken sneller te kunnen afhandelen. Wat ook voor festivalgangers gunstig zou zijn. "Door zaken ter plekke af te handelen kan de festivalganger die met harddrugs gepakt is dezelfde avond weer naar huis of zijn hotelkamer," zegt Boersma. De meningen zijn hierover echter wel verdeeld. Wij spraken met strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss die meerdere drugszaken heeft behandeld. Haar advies is: Ga nooit zomaar akkoord. Iedereen heeft namelijk recht op het inwinnen van juridisch advies wanneer je wordt opgepakt. Veel advocatenkantoren hebben een nummer waarop zij 24/7 te bereiken zijn. In de praktijk blijkt dat advies loont. "Het heeft zeker zin om in verzet te gaan tegen een strafbeschikking. Politiedossiers rondom festivals rammelen vaak. Om die reden worden verdachten vaak vrijgesproken wanneer hun zaak voor de politierechter komt" vertelt Zahra. Ook als je niet vrijgesproken wordt legt de rechter vaak een lagere straf op dan het OM. "Het OM legt boetes op aan de hand van richtlijnen, de rechter houdt rekening met je persoonlijke situatie."

Voorkom een strafblad

Op het moment dat je betaalt en dus akkoord gaat met een strafbeschikking beken je in feite en daar houd je een strafblad aan over. “Welke gevolgen een strafrechtelijke vervolging heeft, hangt af van de omstandigheden. Een aantekening op je strafblad kan voor problemen zorgen rondom het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).” En dat is niet het enige. “In sommige gevallen heeft een veroordeling ook gevolgen voor reizen naar het buitenland. De VS kom je bijvoorbeeld niet zomaar meer in als je strafrechtelijk bent vervolgd,” voegt Zahra aan het verhaal toe. Ons advies is dan ook: voorkom een strafblad. Betaal niets, maar vraag om een acceptgiro en rechtsbijstand in de vorm van een advocaat. Het is uiteraard het veiligst om geen drugs te gebruiken, maar als je toch drugs wilt gebruiken op een festival, neem dan alleen voor jezelf iets mee. Hou het bij 1 pil. Breng beveiligers en de politie niet in twijfel met hoeveelheden op zak die niet voor jezelf zouden kunnen zijn. Je vrienden nemen hun drugs zelf maar mee. Je ziet ze rechtsvoor wel weer terug.

Voor meer info kijk je op drugsenuitgaan.nl 

Illustraties door: Damian van Soest

Vond je het leuk? Laat het Timos weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.