Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Report over Psy-Fi

Psy-Fi - Holographic Universe: vrij, vrijer, vrijst

Door Odile Ridderinkhof op dinsdag 6 september 2016

Psy-Fi is een psychedelisch muziek- en kunstfestival dat iets weg heeft van een groot gezellig hippiekamp á la Woodstock in natuurgebied De Groene Ster, vlak bij Leeuwarden. De muziek die centraal staat op dit festival is de psy-trance. In de niche van dit unieke muziekgenre en bijzondere vrije festivalstijl is Psy-Fi hard aan de weg aan het timmeren om het niveau van de toonaangevende psy-trance festivals, zoals Boom en Ozora, te evenaren. De kernwaarden van het festival zijn naast de psy-trance muziek met name: kunst, de innerlijke zoektocht, openheid en liefde voor elkaar. Met een vriendengroep ben ik met de auto op 23 augustus 2016 richting Leeuwarden gegaan om net als vorig jaar Psy-Fi te gaan beleven. Het festival duurt maar liefst vijf dagen (van 24-28 augustus) en is van woensdag tot en met zondag. Hieronder volgt een beknopt reisverslag van deze zweterige doch relaxte Psy-Fi editie.

Psy-Fi

Van de verkeerschaos van vorig jaar (lees: vier uur in de file om het terrein op te komen, niemand was meer nuchter) heeft de organisatie uitstekend geleerd. Onze auto was namelijk één van de slechts 600 auto’s in totaal die het terrein op mochten. De rest van de auto’s konden op een parkeerterrein verderop worden geplaatst, waar pendelbussen af en aan reden. Doordat er minder auto’s op het terrein waren, was er meer ruimte voor tentjes en Dixi’s. Tevens was er dit jaar een riante hoeveelheid doorspoeltoiletten (mét toiletpapier) geplaatst, waarvoor de rijen bij het sanitair prima te overzien waren. Al met al waren we na onze soepele entree ook in onze nopjes over het feit dat we ons tentje konden opzetten in prachtig weer, want onder een strakblauwe hemel steeg de temperatuur naar ruim boven de 25 graden.

Tussen de 15.000 bezoekers van 78 nationaliteiten val je zonder dreadlocks en spacebroek behoorlijk uit de toon, maar dat mag de pret niet drukken: ook zonder piercings en tatoeages valt er genoeg te beleven. En als je er dan toch graag als een echte hippie uit wil zien kun je die dreads gewoon laten zetten bij een van de vele kleding- en wierookkraampjes op het terrein. Omdat vrijwel iedereen op blote voeten loopt, wordt er bij de ingang enkel gecontroleerd of je geen glas bij je hebt, waardoor er nauwelijks rijen zijn. Ja je leest het goed. Drugs worden namelijk getolereerd en het meenemen van alcoholische dranken ook. Sterker nog, het krantje van Psy-Fi noemt zelfs het meenemen van MDMA en LSD op het terrein ‘allowed’. Dit schetst perfect de liberale sfeer die zo kenmerkend is voor Psy-Fi: er is vertrouwen in de medemens dat zij verantwoord kunnen omgaan met drugs. Dit schept een enorm vrijheidsgevoel. Bovendien staat deze regelgeving (of eigenlijk gebrek aan regelgeving) in schril contrast met het belerende vingertje en de lever-hier-je-drugs-in-zonder-straf-tonnen voor de ingang bij menig ander festival. Verder ben je welkom om je eigen eten, drinken, fiets, hond (sommigen zelfs met headphones voor gehoor bescherming) en kinderen mee te nemen het terrein op.

Psy-Fi2

Drugs als LSD werden zelfs aangeboden op het terrein zelf, door extreem vriendelijke hippies die met een bordje ‘LSD 10 euros’ om hun nek rondbanjerden. Naast de sales, kreeg je ook meteen met alle liefde voorlichting over hoe je het best kunt doseren en wat de effecten zijn. Alles draait om elkaar helpen en de vrijheid gunnen om een zo mooi mogelijke ervaring mee te maken. Dit zie je nergens anders op festivals. Wat ook opzienbarend was: er was nergens afval te bekennen op de grond. Zo kregen mensen een soort reageerbuis voor afval van peuken mee, zijn decors zoveel mogelijk gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en ruimden mensen andermans troep zonder zeuren op. Prachtig om te zien.

De Main Stage staat op een strandje aan een meer, wat in de warmte voor zeer welkome verkoeling zorgt. Er wordt veel naakt gezwommen en zelfs regelmatig naakt gedanst. Gelukkig heb ik geniale vrienden die op een helder moment acht opblaasbanden, een opblaaskrokodil, een opblaas-gummibeer, een opblaaszwembad én een opblaasbare bar hebben aangeschaft, wat een drijvend fort vormde waarin we heerlijk rond het podium konden dobberen. Een grappig feitje over deze drukste stage: Desondanks de vele bezoekers, kon je probleemloos van achteraan binnen een minuut vooraan bij het podium staan, en daar, zonder tegen anderen aan te stoten, als een idioot gaan springen. Mensen hielden enorm veel rekening met elkaar en dit gaf een enorm chille sfeer.

Psy-Fi

Wanneer de muziek je even teveel wordt, zwem of wandel je heerlijk naar de Chill-Out Stage, waar je met mellow deuntjes kunt genieten van kampvuren of van een verrukkelijke Belgische butter chicken. Ook voor veganisten is er genoeg te eten, en elke maaltijd is even lekker en redelijk geprijsd. Er zijn meer tentjes waar chai-thee wordt verkocht dan bier.

Trench Town, vorig jaar op een eiland met reggae en fijne bandjes, is dit jaar verplaatst naar een iets te klein hutje in het bos, wat ietwat teleurstellend was. Ook de Mystical Forest en Magical Forest leken dit jaar iets in formaat geslonken, hoewel de hangmatten en allerhande spacekunstwerken nog steeds een uitstekende avonturenspeelplaats vormden. Wat erg onderscheidend was ten opzichte van andere festivals was de nadruk op vrijheid, het vrije denken en het filosofische in de randprogrammering. Zo waren er spirit gatherings en lezingen over onze plaats in het universum en meetings over hoe we met onze planeet om moeten springen op het zogehete Sacred Island.

Psy-Fi

Vorig jaar hadden omwonende geklaagd over geluidsoverlast. Dit kwam met name door de Alternative Stage, waar voornamelijk Forest en Dark Psy wordt gedraaid. Mede daarom stopte dit jaar de muziek op de Main Stage om 12 uur ’s avonds, en veranderde de Alternative Stage in een silent disco. Geen slechte keuze!

De full live show van Juno Reactor met zangeressen en danseressen op woensdag was één van de hoogtepunten van de week. Ook Ajja op donderdag en de gemaskerde man van Eat Static op vrijdag horen in dit lijstje van top-optredens. Bij de full live show van Ott & the All-Seeing I op vrijdagochtend om 9 uur stond een gemêleerd publiek: sommigen hadden de zon zien opkomen, anderen stonden semi-fris-en-fruitig met een kop koffie of een tandenborstel op en neer te deinen op de fijne deuntjes. Dit zorgde voor een bijzondere vibe tijdens dit optreden. Donderdag was Vini Vici fantastisch en zaterdagavond werden de grijze heren van 1200 Mics vergezeld door een spectaculaire regenloze onweerslichtshow.

Psy-Fi5

In de dagen dat ik op Psy-Fi was ben ik slechts twee zonnebrillen en mijn huissleutels kwijtgeraakt (en die laatste zijn zojuist opgedoken in de tas van een vriendinnetje), dus samen met de monsterkater valt dat allemaal weer reuze mee. Mijn conclusie is dat Psy-Fi een frisse en unieke toevoeging is aan het festival aanbod in Nederland en niet alleen vanwege het unieke genre van psy-trance muziek. Nee, het is de warme en liefdevolle setting, het vertrouwen in de mensen om volgens waarden (en gebrek aan normen) een fijn festival te vieren. Al dit draagt allemaal bij aan de bijna utopische ervaring die Psy-Fi is. Vrijer dan dit ga ik me niet voelen. Ik heb al bijna weer zin in volgend jaar.

Vond je het leuk? Laat het Odile weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.