Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Estera Marysia

Report over Psy-Fi

Psy-Fi: Het gevoel van thuiskomen in een andere dimensie is onbetaalbaar

Door Kevin Bouayed op donderdag 5 september 2019

Indien het de mensheid nooit zal lukken om middels ruimtevaart andere werelden te bezoeken dan kan men altijd nog naar een psytrance festival om zich op een andere planeet te wanen.

Voor wie bekend is met het fenomeen goa- of psytrance festival zal het voorgenoemde statement niet als een verassing komen. Wie echter zijn of haar eerste stappen zet op het Psy-Fi festival zal direct merken wat voor een enorme sprong het is om van de westerse maatschappij van rijtjeshuizen, volle klassen en stressvolle kantoren in een oord van vrijheden, geuren, kleuren, ontspanning en genot te belanden. Met alle gevolgen van dien….

PsyFi1

Het fenomeen psytrance festival kent zijn oorsprong in het Indiase ‘Goa’ waar inmiddels al decennia geleden een stabiele stroom van semi-hippie jongeren, de originele backpackers van weleer en naar verlichting op zoek zijnde vrije zielen een thuishaven vonden aan witte paradijselijke stranden. Daar ontstond een mini-cultuur van vrijheid, psychedelica, spiritualiteit en uitwisseling van kennis tussen verschillende culturen die elkaar daar ontmoette. Schijnbaar de perfecte ingrediënten voor een compleet nieuwe subcultuur in de elektronische muziek scene.

Tot op de dag van vandaag schudden zowel gevestigde namen als nieuwe artiesten uit die scene de psychedelische muziekalbums nog altijd met flinke aantallen uit de mouwen. Dit varieert van bijna tantrische slowbeats met oosterse invloeden tot aan kosmische ambient en goa-trance beats die kunnen oplopen tot 200+ bpm.

PsyFi2

Dit fenomeen heeft zich verspreid over de wereld en waar het in Goa zelf inmiddels niet meer toegestaan is met je voeten in de zee je lichaam los te dansen op de kosmische beats van door fakkels en blacklight verlichte stranden, kan dat elders op de wereld waaronder in het Noordelijke Leeuwarden sinds kort wel.

Het staat buiten kijf dat de combinatie van zon, zee (of zwemwater), subtropische temperaturen, een heel scala aan diverse muziek, een vrijgevochten sfeer wat vrije geesten van de hele wereld aantrekt. Ruimte voor psychedelica, decoratie waar je U tegen zegt en de nodige dosis bewustzijn-workshops en spiritualiteit garant staat voor een buitenaardse beleving.

PsyFi4

Ik kon na één avond rondwandelen op Psy-Fi niet anders concluderen dan dat ze de formule inmiddels heel goed onder de knie hebben. Het is Psy-Fi gelukt om haar bezoekers te laten vergeten dat ze in Leeuwarden zijn, sterker nog, door de extreem hoge temperaturen zo laat in augustus en door het prachtige terrein dat gelukkig mooi afgeschermd is door veel groen waanden we ons in een soort parallel universum.

Dit wordt nog eens versterkt door de reeds eerdergenoemde kwalitatief zeer hoogstaande decoraties die men ook hier overal maar dan ook echt overal kan vinden. Niet alleen op een van de drie grote stages, maar het bijna LSD-achtige decor loopt als een rode draad door het hele festival. Het bijzondere is dat het mede daardoor twee festivalwerelden lijken. Overdag is het tropisch, mensen zwemmen, dansen, chillen in de zon. Iedereen mag en kan zichzelf zijn wat overigens tot situaties kan leiden dat je niet eens weet waar je moet kijken, zóveel non-conforme impulsen en prikkels zijn er te verwerken. De kernbezoekers vormen voor een groot deel mede het decor door extreem creatieve kledij en outfits en vooral en enorme dosis : ‘dat is wie ik ben hier’. ‘s Nachts verandert alles in een soort hallucigene trip als de decoraties en mensen door de meest creatieve manieren van blacklight, laser, en reflecterende glow in the dark achtige elementen tot leven komen. Het hele festival is een waar genot voor het oog en de bijhorende muziek is nimmer ver weg.

PsyFi5

Dit haakt meteen in het volgende element dat zo ‘bevrijdend’ is aan Psy-Fi. Alle opgelegde normen en beperkingen van de haast maatschappij lijken verdwenen zodra je je even bevindt op het terrein. Wie rondkijkt ziet de meest extravagante en gave, prachtige, handgemaakte dingen. Van persoonlijke outfits, tot de decoratie van winkeltjes en stages, tot aan de gesprekken die men heeft en de workshops die er te doen zijn. Psytrance festivals hebben de eigenaardige gewoonte om bezoekers van alle wereldcontinenten aan te trekken en hier is dat niet anders. Het is geen uitzondering om aan een eettafel te zitten met Japanners, Fransen, Columbianen, een verloren Rus en toevallig nog een Nederlander. Veel van deze mensen touren vaak een deel of het hele seizoen van het ene naar het andere psytrance festival met diepe vriendschappen en een hechte communityvibe als gevolg.

Psy-Fi is daarmee heel anders dan bijvoorbeeld een Lowlands Festival waar met name Nederlands publiek op af komt. Op Psy-Fi komt de wereld als het ware naar Nederland en kan men het festival dorp bijna beschouwen als een langs psytrance festivals rondtrekkende caravaan die steeds uitpakt op een mooie plek om weer even een week van het leven te genieten.

PsyFi6

Dit concept in combinatie met een flinke line-up wereldartiesten en dj’s zorgt voor een hele vriendschappelijke, open-minded, doch intieme en persoonlijke sfeer op het festival.

Psy-Fi is het Nederlandse puzzelstuk van een wereldwijde psytrance-cultuur en het is verbazingwekkend hoe men in het begin overrompeld kan raken van alle prikkels, verbaasd over de non-conformiteiten, de vrije doch verantwoordelijke omgang van met name hallucigene drugs om aan het einde van de week te beseffen dat je eigenlijk niet weg wil. Want wie ik ook spreek op Psy-Fi De reactie van nieuwelingen én blijvers is altijd : Waarom kan het leven niet gewoon altijd zo zijn ? Of je nu op Boom bent, Ozora of Psy-Fi, iedereen is gewoon lief voor en open naar elkaar. Mensen connecten hier.

PsyFi7

Ik denk dat dat een van de grootste kracht is van Psy-Fi. Natuurlijk het ziet er prachtig uit, de muziek is lekker, de voorzieningen beter dan ooit. Maar het gevoel van thuiskomen in een andere dimensie en de tijd vergeten, dat is onbetaalbaar.

Vond je het leuk? Laat het Kevin weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Estera Marysia

Meer uit het blog

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

HEMtuin Terrastival is Nederlands grootste culturele anderhalvemeterterras

Nieuws

Dinsdag 16 juni 2020

Zo wordt 't toch nog wat, deze fesivalzomer.