Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Rachel Ecclestone

Report over Pinkpop

Pinkpop opnieuw een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten

Door Chris Elshout op donderdag 21 juni 2018

Het is geen nieuws dat Pinkpop de afgelopen decennia is uitgegroeid tot het meest bekende festival van Nederland. Dit jaar wordt het relatief rustige dorpje Landgraaf overreden met een flinke dosis namen voor de maar liefst 49ste editie van Pinkpop. Alhoewel de line-up sterk is krijg ik toch het idee dat er wat dingen zijn bewaard voor 50ste editie volgend jaar en er dit jaar toch iets meer terug wordt gegrepen naar acts die al vaker hebben gespeeld. Toch weet Pinkpop 3 mokerharde headliners neer te zetten bestaande uit Pearl Jam, Foo Fighters & Bruno Mars.

Pinkpop1

Tijdens het opzetten van mijn tent op camping A word ik verrast met een gift van onze Belgische buren. Ze wijzen naar de met bier doorweekte partytent naast ons en zeggen dat we deze mogen gebruiken. Mij is geleerd nooit een gegeven paard in de bek te kijken en enthousiast neem ik hun cadeau in ontvangst.

Pinkpop2

Het eerste optreden dat ik meekrijg is van de Rotterdamse rapformatie De Likt. Allereerst een staande ovatie voor frontman Jordy die een paar maanden terug nog met gebroken nekwervels in een ziekenhuisbed belandde na een vechtpartij. De dikke synthesizer beats knallen de tent door terwijl Jordy na 2 minuten zijn eerste stagedive uitvoert. Zijn show straalt een sterke punk vibe uit en de nummers worden met veel overtuiging het publiek in gesmeten. Ook had de frontman een deal met Frank van der Lende van 3FM gemaakt; “een live tattoo sessie als De Likt ooit op Pinkpop speelt.” Aan het einde van de set kwam 3FM-DJ Frank dan ook het podium op om Jordy’s pens te versieren met een strikje.

Pinkpop3

Besmeurd met bier, zweet en een glimlach strompel ik van de Stage 4 naar de Main Stage waar Dave Grohl en zijn kornuiten klaar staan om de toko flink te verbouwen. Omdat Grohl in 2015 zijn been brak in Göteborg werd het toenmalige optreden afgezegd met de belofte om deze editie wel op Pinkpop te spelen. De 2,5 uur durende set wordt geopend en er volgt een ruim assortiment aan nummers van zowel recent als ouder werk. Wat opvalt is dat bijna elk nummer onderbroken wordt voor een jamsessie en de nummers hierdoor ook bijna 7 minuten per stuk duren. Interessant voor de bandleden maar wellicht iets minder voor het publiek.

De volgende ochtend schuiven we (nog enigszins brak van de het techno-feestje op camping B) aan bij Michelle David & The Gospel Sessions. Een 8-koppige gospelband uit New York met een flinke blazerssectie. De band opent en zangeres Michelle wordt lovend door het publiek ontvangen. Wanneer ze haar eerste noten uit haar gouden strot perst zie ik mensen in het publiek even slikken. Met het nummer Be Still wordt een emotionele tribute gezongen voor haar recent overleden moeder. Het is magisch om te zien hoe het hele publiek muisstil is tijdens deze uitvoering. Na een korte eetpauze lopen we door naar de Main Stage waar Ronnie Flex optreedt onder begeleiding van Deuxperience. Omdat ik zijn muziek enkel ken via mijn 15-jarige zusje zijn mijn verwachtingen niet hoog. Toch wist Ronnie mij positief te verrassen. Stotterend van de zenuwen bedankt hij het publiek en vertelt hij hoe zenuwachtig hij was om op de mainstage te spelen. Zijn nummers worden strak uitgevoerd en de zanger treedt op met in verhouding tot andere rappers, minimaal gebruik van autotune. Ook weet hij zowel jong als oud publiek enthousiast te krijgen. Het valt me op dat er dit jaar naast Ronnie sowieso meer plaats is gemaakt voor hiphop acts van eigen bodem waaronder Sevn Alias, Lil Kleine & Donnie.

Pinkpop5

Het is tijd voor de act waar ik stiekem misschien nog wel het meest naar uit heb gekeken; Triggerfinger. De Vlaamse formatie die hier vandaag voor de 5e keer op Pinkpop staat heeft een extra gitarist meegenomen en speelt voornamelijk nummers van hun meest recente plaat “Colossus”. De zoals altijd strak in pak geklede frontman Ruben spreekt op charismatische wijze het publiek toe tijdens het stemmen van zijn gitaar. Voor de oudere fans trekt Triggerfinger klassiekers als First Taste en Soon uit de kast en er wordt uitgepakt met een verrassende versie van Je veux de l’amour met niemand minder dan Raymond van het Groenenwoud. Na het optreden van Triggerfinger lees ik op het tijdsschema dat The Kooks hebben afgezegd wegens ziekte van zanger Luke. Om de tijd op te vullen besluit ik een wandeling te maken langs het foodtruck gedeelte op het festival. Want ja, naast genieten van muziek kun je hier uiteraard ook genieten van het vele lekkere eten. Het valt me op dat er veel is van alles en er toffe plekken gecreëerd zijn door middel van hangmatten. Kleine kanttekening, aan een groter vegetarisch assortiment kan in de toekomst misschien meer gewerkt worden. Het is alweer tijd voor de laatste headliner van dit festival: Bruno Mars.

Pinkpop4

Het mastermind achter Uptown Funk, Grenade en Finesse komt precies op tijd op. Met een dikke vuurwerkshow opent Mars zijn set. Het groovy 24k magic komt goed aan bij het razend enthousiaste publiek. Mars heeft een strakke fusionband meegenomen ter begeleiding en weet de nummers zonder autotune overtuigend over te brengen. Zijn iconische choreografie en stemgeluid maken hem naar mijn mening de Michael Jackson van nu. Ook weet Mars het publiek te verrassen met wat Nederlandse teksten in zijn nummers.

De 49e editie was een gewonnen wedstrijd en we kunnen alleen maar uitkijken naar waar Smeets voor de 50ste jubileumeditie mee aan komt zetten.

Vond je het leuk? Laat het Chris weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Rachel Ecclestone

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.