Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Rachel Ecclestone

Report over Pinkpop

Pinkpop opnieuw een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten

Door Chris Elshout op donderdag 21 juni 2018

Het is geen nieuws dat Pinkpop de afgelopen decennia is uitgegroeid tot het meest bekende festival van Nederland. Dit jaar wordt het relatief rustige dorpje Landgraaf overreden met een flinke dosis namen voor de maar liefst 49ste editie van Pinkpop. Alhoewel de line-up sterk is krijg ik toch het idee dat er wat dingen zijn bewaard voor 50ste editie volgend jaar en er dit jaar toch iets meer terug wordt gegrepen naar acts die al vaker hebben gespeeld. Toch weet Pinkpop 3 mokerharde headliners neer te zetten bestaande uit Pearl Jam, Foo Fighters & Bruno Mars.

Pinkpop1

Tijdens het opzetten van mijn tent op camping A word ik verrast met een gift van onze Belgische buren. Ze wijzen naar de met bier doorweekte partytent naast ons en zeggen dat we deze mogen gebruiken. Mij is geleerd nooit een gegeven paard in de bek te kijken en enthousiast neem ik hun cadeau in ontvangst.

Pinkpop2

Het eerste optreden dat ik meekrijg is van de Rotterdamse rapformatie De Likt. Allereerst een staande ovatie voor frontman Jordy die een paar maanden terug nog met gebroken nekwervels in een ziekenhuisbed belandde na een vechtpartij. De dikke synthesizer beats knallen de tent door terwijl Jordy na 2 minuten zijn eerste stagedive uitvoert. Zijn show straalt een sterke punk vibe uit en de nummers worden met veel overtuiging het publiek in gesmeten. Ook had de frontman een deal met Frank van der Lende van 3FM gemaakt; “een live tattoo sessie als De Likt ooit op Pinkpop speelt.” Aan het einde van de set kwam 3FM-DJ Frank dan ook het podium op om Jordy’s pens te versieren met een strikje.

Pinkpop3

Besmeurd met bier, zweet en een glimlach strompel ik van de Stage 4 naar de Main Stage waar Dave Grohl en zijn kornuiten klaar staan om de toko flink te verbouwen. Omdat Grohl in 2015 zijn been brak in Göteborg werd het toenmalige optreden afgezegd met de belofte om deze editie wel op Pinkpop te spelen. De 2,5 uur durende set wordt geopend en er volgt een ruim assortiment aan nummers van zowel recent als ouder werk. Wat opvalt is dat bijna elk nummer onderbroken wordt voor een jamsessie en de nummers hierdoor ook bijna 7 minuten per stuk duren. Interessant voor de bandleden maar wellicht iets minder voor het publiek.

De volgende ochtend schuiven we (nog enigszins brak van de het techno-feestje op camping B) aan bij Michelle David & The Gospel Sessions. Een 8-koppige gospelband uit New York met een flinke blazerssectie. De band opent en zangeres Michelle wordt lovend door het publiek ontvangen. Wanneer ze haar eerste noten uit haar gouden strot perst zie ik mensen in het publiek even slikken. Met het nummer Be Still wordt een emotionele tribute gezongen voor haar recent overleden moeder. Het is magisch om te zien hoe het hele publiek muisstil is tijdens deze uitvoering. Na een korte eetpauze lopen we door naar de Main Stage waar Ronnie Flex optreedt onder begeleiding van Deuxperience. Omdat ik zijn muziek enkel ken via mijn 15-jarige zusje zijn mijn verwachtingen niet hoog. Toch wist Ronnie mij positief te verrassen. Stotterend van de zenuwen bedankt hij het publiek en vertelt hij hoe zenuwachtig hij was om op de mainstage te spelen. Zijn nummers worden strak uitgevoerd en de zanger treedt op met in verhouding tot andere rappers, minimaal gebruik van autotune. Ook weet hij zowel jong als oud publiek enthousiast te krijgen. Het valt me op dat er dit jaar naast Ronnie sowieso meer plaats is gemaakt voor hiphop acts van eigen bodem waaronder Sevn Alias, Lil Kleine & Donnie.

Pinkpop5

Het is tijd voor de act waar ik stiekem misschien nog wel het meest naar uit heb gekeken; Triggerfinger. De Vlaamse formatie die hier vandaag voor de 5e keer op Pinkpop staat heeft een extra gitarist meegenomen en speelt voornamelijk nummers van hun meest recente plaat “Colossus”. De zoals altijd strak in pak geklede frontman Ruben spreekt op charismatische wijze het publiek toe tijdens het stemmen van zijn gitaar. Voor de oudere fans trekt Triggerfinger klassiekers als First Taste en Soon uit de kast en er wordt uitgepakt met een verrassende versie van Je veux de l’amour met niemand minder dan Raymond van het Groenenwoud. Na het optreden van Triggerfinger lees ik op het tijdsschema dat The Kooks hebben afgezegd wegens ziekte van zanger Luke. Om de tijd op te vullen besluit ik een wandeling te maken langs het foodtruck gedeelte op het festival. Want ja, naast genieten van muziek kun je hier uiteraard ook genieten van het vele lekkere eten. Het valt me op dat er veel is van alles en er toffe plekken gecreëerd zijn door middel van hangmatten. Kleine kanttekening, aan een groter vegetarisch assortiment kan in de toekomst misschien meer gewerkt worden. Het is alweer tijd voor de laatste headliner van dit festival: Bruno Mars.

Pinkpop4

Het mastermind achter Uptown Funk, Grenade en Finesse komt precies op tijd op. Met een dikke vuurwerkshow opent Mars zijn set. Het groovy 24k magic komt goed aan bij het razend enthousiaste publiek. Mars heeft een strakke fusionband meegenomen ter begeleiding en weet de nummers zonder autotune overtuigend over te brengen. Zijn iconische choreografie en stemgeluid maken hem naar mijn mening de Michael Jackson van nu. Ook weet Mars het publiek te verrassen met wat Nederlandse teksten in zijn nummers.

De 49e editie was een gewonnen wedstrijd en we kunnen alleen maar uitkijken naar waar Smeets voor de 50ste jubileumeditie mee aan komt zetten.

Vond je het leuk? Laat het Chris weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Rachel Ecclestone

Meer uit het blog

InHouse voegt sociale interactie toe aan virtueel festival

Nieuws

Dinsdag 22 september 2020

Tijdens dit eerste digitale festival mét sociale interactie sinds corona draaien 11 internationale top DJ’s waaronder Nicky Romero en Laidback Luke hun...

Pleinvrees Am Strand 2020: een fijne opwarmer voor volgend jaar

Report over Pleinvrees am Strand

Donderdag 17 september 2020

Een muzikale stranddag op het terras.

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event