Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten. Afbeelding: Bart van Heemskerk

Report over Pinkpop

Pinkpop in 8 Bieberloze momenten

Door Maikel Boot op woensdag 7 juni 2017

Ja, wij hebben ons ook met een diepe frons zitten vergapen aan de line-up toen bekend werd dat Justin Bieber (inclusief Martin Garrix) naar Landgraaf af zou reizen dit bewuste Pinksterweekend. Het hysterische gegil schalde op voorhand al rijkelijk in onze oren en wekenlang hebben wij getwijfeld of we het concert zouden aandoen (en nu niet ‘What do you mean’ zeggen). Bovendien is Pinkpop rijk, rijk aan muzikale diversiteit, bedoelen wij dan. Met een organisatie die gezond eigenwijs is en risico’s durft te nemen. Een organisatie die durft te investeren in de jeugd, getuige de Bieber/Garrix combi. Bovendien is Bieber niet meer uitsluitend voor kleine meisjes, hij heeft wel degelijk toenadering gezocht, in samenwerking met de grote producers der aarde, tot jong-volwassenen. Anyhow, er is al meer dan genoeg geschreven over Justin Bieber door allerlei media. Vandaar dat wij besloten hebben om 8 Bieberloze momenten samen te vatten die onze Pinkpop 2017 een blijvende glans gaven. Momenten die, los van een omstreden headliner, ook de volledige aandacht verdienen. Hou je vast, hier zijn ze.

 

1. The Ten Bells opent Pinkpop met een biertje

De bandnaam van The Ten Bells was al een voorbode. Het gaat hier namelijk om het favoriete café van de bandleden in London, een bar waar zij graag komen. De heren hebben recent de ‘Nu of Nooit’ finale gewonnen, een grote prijs die lokaal talent katapulteert door ze Pinkpop te laten openen. Ons geluksmoment? Te midden van hun set stopt de band met spelen en tappen zij aan hun persoonlijke buhne-bar een pilsje, die zij vervolgens op het podium ook nuttigen. Geen minuut laten denderen zij weer door met hun snoeiharde rock riffs alsof er niks gebeurt is. De bar, vonden wij na een kort interview met de band uit, was getimmerd door een van de vaders (waarvoor hulde). Overigens zijn The Ten Bells zeer de moeite waard om te zien en dit kan bijvoorbeeld op 23 juni in Heerlen. Zij brengen dan hun debuut-EP 'Hear Ye, in HD' uit in de Nieuwe Nor. 

 

2. Seasick Steve die vooraan staat bij Rag’n’bone man

Seasick Steve speelde zelf -zeker niet onverdienstelijk- op de Pinkster maandag. Zijn set duurde tot 15.10. Na Seasick Steve’s heerlijke herrie op zelfgebouwde gitaren gehoord te hebben stiefelden wij, met een tussenstop bij de bar, richting Rag’n’bone man die bij de laatste klank van Steve meteen was begonnen. En wat schepte onze verbazing eenmaal aangekomen? Daar stond de grote baas, Seasick Steve ook. Leunend tegen de dranghekken, met een fles wijn in zijn hand. Na elk nummer applaudisseerde Steve fanatiek en boog hij uit respect zijn hoofd voor de jonge Brit die optrad. Een pracht van een gebaar.


Photo credit: Bart Heemskerk

 

3. Jules (11) krijgt een gitaar van de zanger van Green Day

Billie Joel roept halverwege een nummer door de microfoon: Wie kan er gitaar spelen? Een jongetje van 11 – Jules roept hem toe: ‘IK!’. Het werkt. Na een korte Q&A wie hij is en hoe oud hij is, wordt hem gevraagd of hij drie akkoorden kan spelen. Een volmondig ‘YES’ rolt uit Jules z’n mond. En dan gebeurt er iets moois: de nekband om de gitaar wordt strakker gezet, de akkoorden voorgedaan en zelfverzekerd knikt Jules dat hij het snapt. De band start het nummer weer in .. en bam! Het kereltje rockt compleet de tent uit.


Photo credit: Bart Heemskerk

 

4. Hangmatten in de Kalm-aan-laan

Een terugkerend fenomeen is de kalm-aan-laan op Pinkpop. De naam zegt het al, maar de bedoeling is hier om even heerlijk tot rust te komen met simpelweg wat eten of drinken. Echter, je kunt ook een bezoekje brengen aan een Henk Schiffmacher expo, een record store of de KWF-stand waar je door mooie mannen en vrouwen op (bijna) elk oppervlak van een laagje zonnebrand wordt voorzien. Er was voor ons echter op de maandag na twee dagen bier en wandelen één weelde die met stipt op nummer 1 stond in de kalm-aan-laan: De hangmatten, waar je even zonder gene je luiken kon dichtgooien voor wat dagrust (de complementaire factor van de klassieke nachtrust).

 

5. Chop Suey door System of a Down

Als je op Pinkpop een Calippo cola ziet, ben je weer even zes jaar oud en loop je in gedachten met je vrienden in het lokale zwembad met je babyvet en burgermeestersbuik te paraderen. Andere dagen hoor je een nummer wat jou deels gevormd heeft tot de muziekliefhebber die je nu bent. Dat was maandag bij System of a Down het geval. Het hele optreden was een grote trip beneden geheugen laan en ook al hebben de heren geen nieuwe muziek meer, het oude repertoir was precies die kakafonie van kletterende crashes die wij al spreekwoordelijke eeuwen niet meer gehoord hadden. Het nummer ‘Chop Suey’ was het summum van dit gevoel. Wij zijn nog steeds schor.

Photo credit: Bart Heemskerk

 

6. Amerikaanse acts die zich uitlaten over Trump

Er werd weinig over terrorisme gesproken en dat desondanks het feit dat Rock Am Ring vlak voor Pinkpop nog door dreiging werd stilgelegd. Wat wel gebeurde is dat er meerdere Amerikaanse bands hun verontschuldigen aanboden voor Trump’s presidentschap en de schade die hij daarmee berokkend. Zo had Tom Morello (gitarist Prophets of Rage) op de achterkant van zijn gitaar een a4-tje met ‘FUCK TRUMP’ geplakt die hij af en toe aan het publiek toonde, riep Billie Joe Armstrong als toegift na een nummer ‘And fuck Donald Trump’ en zeiden ook Imagine Dragons met andere woorden dat zij hun welgemeende excuses wilden aanbieden voor de huidige Amerikaanse president. Verzet is onlosmakelijk verbonden met punk/rock, maar het was vet om te zien dat muzikanten hun rol als opiniemakers serieus nemen om (zoals zij dat zien) onrecht te ventileren.

 

7. De ode aan Chris Cornell (Audioslave/Soundgarden) door Prophets of Rage

The Prophets of Rage waren scherp, met relevante nummers en een hele strakke set. Naast hun zojuist besproken ‘Fuck Trump-iaanse’ praktijken was er in hun set prachtig hommage. Een aantal leden van the Prophets of Rage zijn namelijk lid van Audioslave geweest en hebben onlangs hun dierbare vriend, voormalig zanger van Audioslave en Soundgraden, Chris Cornell verloren. Ter ere van zijn overlijden speelde the Prophets of Rage samen met de zanger van System of a Down (Serj Tankian) het Audioslave nummer ‘Like a Stone’. Een zinderende ode, die door het publiek met open armen en klappende handen werd ontvangen.


Photo credit: Bart Heemskerk

 

8. De film-vertoning van Gutterdämmerung

Er was niet enorm veel belangstelling voor de opening van de maandag, waar Gutterdämmerung speelde. Het concept behoeft ook wat uitleg. Een live-band speelt tijdens de vertoning van een filmmuziek die bij de film past. Het verhaal in de film gaat over ‘the Devil’s guitar’ en de strijd om rock & roll te verbannen omdat het zogenaamd duivelse muziek is. De film is sarcastisch, komisch en ook een tikkeltje gewelddadig. Artiesten die hoofdrollen spelen zijn rocksterren als Iggy Pop. Jesse Hughes (Eagles of Death Metal), wijlen Lemmy Kilmister (Mötorhead), Josh Homme (Queens of the Stone Age) en Grace Jones. De live-muziek is kneitergoed en de band staat als een huis. Met covers als War Pigs van Black Sabbath, Ace of Spades van Mötorhead en My Own Summer van Deftones is er voor de metal-liefhebber genoeg te horen (en dus aan helden te zien in de film). Dit maakte Gutterdämmerung tot een erg interessant festival- en kunstproject waar de grenzen tussen film en muziek vervagen.

 

Pinkpop heeft ons ook dit jaar veel mooie herinneringen opgeleverd en dat is ook precies waarom wij stoïcijns terug blijven komen. Voor nieuwe muziek, het ontmoeten van gelijkgezinde muziekliefhebbers, maar ook om je muzieksmaak af te bakenen, want ja, hoe wij Justin Bieber vonden? Wel, hij zag eruit als een ventje met gekamde haartjes die in z’n pyjama nog even op mocht blijven op de zaterdagavond. Die voor het slapen gaan nog even ‘Geef nooit op’ op RTL4 mag zien. En zingen? Nee joh, hij playbackte lekker de halve show en dat kan écht niet op een muziekfestival als Pinkpop (..en nu niet ‘What do you mean’ zeggen).

 

 

Vond je het leuk? Laat het Maikel weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.