Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Report over Mysteryland

Op zoek naar intimiteit op Mysteryland

Door Timo Kragting op zondag 24 augustus 2014

Qua oppervlakte misschien wel het grootste festival van Nederland: Mysteryland. Elk jaar pakken de mannen van ID-T (sinds kort SFX) groots uit met hun paradepaardje. Het festival op de Floriade in het Haarlemmermeer telt maar liefst 17 (!!) stages en biedt ruimte en feestplezier voor zo’n 60.000 feestgangers. In de ochtend klappen de wolken er nog aardig wat millimeters regen uit, maar eenmaal aangekomen is het gelukkig droog. De zon komt zelfs een beetje door. Zonnebril op, laarzen aan en in galop!

_MG_2528 Dat Mysteryland dit jaar met grote namen als Martin Garrix, Henrik Schwarz, Boys Noize, Loco Dice en Hardwell, in verschillende genres de crème de la crème heeft weten te boeken, dat staat vast. Dat het organisatorisch perfect in elkaar steekt, verdient niets dan lof, maar is ook wel te verwachten van een ervaren organisatie als deze. YellowTipi besloot daarom om Mysteryland eens op een andere manier onder de loep te leggen.

De grote stroom mensen deed ons denken aan een gemiddelde Amsterdamse Koningsdag en bij de Mainstage deed je er ongeveer een uur over om vooraan in het midden te geraken. Wij besloten daarom om op zoek te gaan naar heel iets anders, geen Hardwell, geen Q-Base, geen Heineken Star Club, wij gingen op zoek naar intimiteit op Mysteryland 2014.

Voordat ik verder ga heb ik alleen wel nog wat opmerkingen. 8 euro vragen voor de pendelbus, die je vervolgens alleen contant en gepast af mag rekenen, is niet oké. Muntjes die je alleen af kan nemen per 3,5 stuk, voor €9,60 (wat omrekenen onmogelijk maakt) is ook niet oké. Maargoed, ik hou op met klagen, Mysteryland is wat duurder, maar je krijgt er een hoop voor terug. Bovendien kon je voor twee muntjes een hervulbare waterzak scoren, scheelt weer wat in de kosten. Daarnaast was de kunst die te bewonderen was, echt geweldig en was aan alles te merken dat Mysteryland het beste voor heeft met het milieu. Dat mag ook wel eens genoemd worden.

Intimiteit dus, wat in het eerste opzicht moeilijk te vinden lijkt, gezien de gigantische massaliteit van het festival. Ter vergelijking: Den Helder en Roermond hebben minder inwoners dan dat Mysteryland bezoekers heeft. Wel valt het op dat de organisatie veel tijd gestopt heeft in crowdcontrol, van té massaal mogen we daarom ook absoluut niet spreken. Afijn, waar zullen we eens beginnen.

Healing Garden

Een plekje om je even terug te trekken. De garden bestond uit een marktje, kleine tipi’tjes waarin allerlei spirituele perikelen aan de gang waren en een podium waar onder andere Avi Adir hun kunsten vertoonde. Meditatieve trance is de beste omschrijving van de mellow muziek van de twee heren. Lekker hoor de klanken die de percussionist uit een soort wokpan-achtige ijzere trommel kreeg. Yes, helemaal opgeladen, let’s go! ]Spirituele perikelen

Bollywood Bar

Ah, heerlijk dit, een soort huiskamergevoel in een hoekje waar het nét even wat minder druk is. Je kon chillen op een bank, er stond een reuze gezellige flamingo op een oud kastje en in een knusse legertent kon je speciaalbiertjes en versnaperingen als Fritz-kola bestellen. De DJ’s hier draaiden, voor zover wij meekregen, muziek uit alle hoeken van de wereld, alles vanaf LP. Daar houden wij wel van, het enige nadeel? De stage was vrij leeg. By far de gezelligste flamingo van Mysteryland

Pineapple Paradise

In eerste instantie snapte ik er geen reet van dat een groepje blonde dames dolenthousiast, giechelend met een ananas over het terrein dwarrelde. Ik bedacht me nog dat ik mezelf asap voor een trein zou werpen als dit de nieuwe fashiontrend voor de komende herfst zou zijn. Dat was gelukkig niet het geval, je kon met je ananas namelijk een gratis pina colada scoren bij de Pineapple Paradise stage. Een grappige, ludieke actie die door de populariteit helaas snel uitverkocht raakte. Wat ook opviel was dat deze berg in modderworstel termen echt een motherfucking eindbaas was. De muziek die menig bil deed schudden en de charmante dames aan de ananasbalie maakte echter een hoop goed.

Het boekenhoekje

Zo noem ik het even, want de naam van deze stage is me even ontschoten. Lekker bordspelletjes doen, boeken lezen of naar theater kijken, ook dat is er allemaal bij dit jaar. Evenals de Healing Garden een prima plekje om je even terug te trekken. Dat terugtrekken namen sommige bezoekers wat letterlijk, die vielen namelijk in het zonnetje in slaap. Daar heb je dan €72,50 voor betaald, goed bezig.

Owari No Nai

Met afstand de aller vetste stage als het gaat om de looks. De DJ booth zelf zag er vet uit en er waren een 10tal Japans verkleedde jongens en meisjes die zorgden voor wat extra vibe. Door de inrichting van de stage en het feit dat het in een door zonnestralen doorprikt stuk van het bos lag, was dit echt intimiteit alom. Je kon hier goed voelen wat intimiteit op een festival nou precies inhoudt: het saamhorigheidsgevoel bij deze stage, dát is wat festivalintimiteit is. Snikkend namen we afscheid van dit mini-walhalla’tje in het bos, er was nog veel te ontdekken. Arigato!

Club Godverdomme

Godverdomme wat was het daar een potje vies gezellig. Aan de kruizen voor de deur te zien, was volgens de mannen van Club Godverdomme de beste tijd van o.a. Afrojack en David Guetta al lang geweest. Het was tijd voor nieuw talent. Of nieuw niet-talent die ook wel eens een dagje DJ wilde zijn. Met 0,0 skills wisten deze dj-debutanten met een breed scala aan geweldige kutmuziek de grote opblaaskerk van Club Godverdomme ondersteboven te draaien. Godverdomme wat een lekkere intieme sfeer hier. R.I.P. Kort samenvattend; Mysteryland 2014 was goed georganiseerd, groen geregeld, de muntprijzen waren belachelijk onhandig, er was geweldig gave kunst en ondanks dat het zonder twijfel het meest massale festival van Nederland is, waren er genoeg intieme plekjes voor ieder die niet zo’n zin had in Koningsdag 2.0. Hulde aan de intimiteit!

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Nathan Mandjes

Sla Mysteryland op als favoriet

Opslaan

Meer info: naar de festivalpagina

Meer uit het blog

Into the Woods is ondanks regenval alsnog het meest kaboutervriendelijke festival van Nederland

Report over Into The Woods

Zondag 17 september 2017

Lees hier de avonturen van een boskabouter op Into the Woods.

Woo Hah! Festival verhuist naar een nieuwe locatie

Nieuws

Vrijdag 15 september 2017

Voor het 5-jarig bestaan verhuist het festival dat op 14 en 15 juli zal plaatsvinden, naar het evenemententerrein Beekse Bergen.

SXM Festival lanceert officiële fundraiser om Sint Maarten te helpen na de vernietigende orkaan Irma

Nieuws

Vrijdag 8 september 2017

Als reactie op de verwoesting die orkaan IRMA heeft veroorzaakt op Sint Maarten, doet SXM Festival een oproep naar de...

The Crave Beach Festival: afteren met verse kibbeling

Dinsdag 5 september 2017

Afteren met versie kibbeling, wie wilt dat nou niet?

VOLTT Loves Summer: waar tieners en rave-veteranen samen komen

Report over VOLTT

Inclusief fotoalbum

Zondag 3 september 2017

De Helling was weer open en Voltt was weer als vanouds.

Een bladzijde uit het dagboek van een Sziget-fotografe

Report over Sziget

Inclusief fotoalbum

Zondag 3 september 2017

Van de heenreis, langs het festival naar de ellenlange terugreis. Fotografe Estera omschreef haar ervaringen voor ons en nam daarbij...

Het festivalseizoen is ook in Utrecht nog lang niet voorbij

Nieuws

Dinsdag 29 augustus 2017

Naast Smeerboel hebben we natuurlijk ook nog Lief Festival, dat alweer voor de 12e (!!) keer wordt georganiseerd.

Mysteryland 2017: snoeptrommel in alle opzichten

Report over Mysteryland

Dinsdag 29 augustus 2017

"Mysteryland blijft heerser van de dancefestivals en dat zie ik niet snel meer veranderen. Tot volgend jaar!"

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event