Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Report over Mysteryland

Op zoek naar intimiteit op Mysteryland

Door Timo Kragting op zondag 24 augustus 2014

Qua oppervlakte misschien wel het grootste festival van Nederland: Mysteryland. Elk jaar pakken de mannen van ID-T (sinds kort SFX) groots uit met hun paradepaardje. Het festival op de Floriade in het Haarlemmermeer telt maar liefst 17 (!!) stages en biedt ruimte en feestplezier voor zo’n 60.000 feestgangers. In de ochtend klappen de wolken er nog aardig wat millimeters regen uit, maar eenmaal aangekomen is het gelukkig droog. De zon komt zelfs een beetje door. Zonnebril op, laarzen aan en in galop!

_MG_2528 Dat Mysteryland dit jaar met grote namen als Martin Garrix, Henrik Schwarz, Boys Noize, Loco Dice en Hardwell, in verschillende genres de crème de la crème heeft weten te boeken, dat staat vast. Dat het organisatorisch perfect in elkaar steekt, verdient niets dan lof, maar is ook wel te verwachten van een ervaren organisatie als deze. YellowTipi besloot daarom om Mysteryland eens op een andere manier onder de loep te leggen.

De grote stroom mensen deed ons denken aan een gemiddelde Amsterdamse Koningsdag en bij de Mainstage deed je er ongeveer een uur over om vooraan in het midden te geraken. Wij besloten daarom om op zoek te gaan naar heel iets anders, geen Hardwell, geen Q-Base, geen Heineken Star Club, wij gingen op zoek naar intimiteit op Mysteryland 2014.

Voordat ik verder ga heb ik alleen wel nog wat opmerkingen. 8 euro vragen voor de pendelbus, die je vervolgens alleen contant en gepast af mag rekenen, is niet oké. Muntjes die je alleen af kan nemen per 3,5 stuk, voor €9,60 (wat omrekenen onmogelijk maakt) is ook niet oké. Maargoed, ik hou op met klagen, Mysteryland is wat duurder, maar je krijgt er een hoop voor terug. Bovendien kon je voor twee muntjes een hervulbare waterzak scoren, scheelt weer wat in de kosten. Daarnaast was de kunst die te bewonderen was, echt geweldig en was aan alles te merken dat Mysteryland het beste voor heeft met het milieu. Dat mag ook wel eens genoemd worden.

Intimiteit dus, wat in het eerste opzicht moeilijk te vinden lijkt, gezien de gigantische massaliteit van het festival. Ter vergelijking: Den Helder en Roermond hebben minder inwoners dan dat Mysteryland bezoekers heeft. Wel valt het op dat de organisatie veel tijd gestopt heeft in crowdcontrol, van té massaal mogen we daarom ook absoluut niet spreken. Afijn, waar zullen we eens beginnen.

Healing Garden

Een plekje om je even terug te trekken. De garden bestond uit een marktje, kleine tipi’tjes waarin allerlei spirituele perikelen aan de gang waren en een podium waar onder andere Avi Adir hun kunsten vertoonde. Meditatieve trance is de beste omschrijving van de mellow muziek van de twee heren. Lekker hoor de klanken die de percussionist uit een soort wokpan-achtige ijzere trommel kreeg. Yes, helemaal opgeladen, let’s go! ]Spirituele perikelen

Bollywood Bar

Ah, heerlijk dit, een soort huiskamergevoel in een hoekje waar het nét even wat minder druk is. Je kon chillen op een bank, er stond een reuze gezellige flamingo op een oud kastje en in een knusse legertent kon je speciaalbiertjes en versnaperingen als Fritz-kola bestellen. De DJ’s hier draaiden, voor zover wij meekregen, muziek uit alle hoeken van de wereld, alles vanaf LP. Daar houden wij wel van, het enige nadeel? De stage was vrij leeg. By far de gezelligste flamingo van Mysteryland

Pineapple Paradise

In eerste instantie snapte ik er geen reet van dat een groepje blonde dames dolenthousiast, giechelend met een ananas over het terrein dwarrelde. Ik bedacht me nog dat ik mezelf asap voor een trein zou werpen als dit de nieuwe fashiontrend voor de komende herfst zou zijn. Dat was gelukkig niet het geval, je kon met je ananas namelijk een gratis pina colada scoren bij de Pineapple Paradise stage. Een grappige, ludieke actie die door de populariteit helaas snel uitverkocht raakte. Wat ook opviel was dat deze berg in modderworstel termen echt een motherfucking eindbaas was. De muziek die menig bil deed schudden en de charmante dames aan de ananasbalie maakte echter een hoop goed.

Het boekenhoekje

Zo noem ik het even, want de naam van deze stage is me even ontschoten. Lekker bordspelletjes doen, boeken lezen of naar theater kijken, ook dat is er allemaal bij dit jaar. Evenals de Healing Garden een prima plekje om je even terug te trekken. Dat terugtrekken namen sommige bezoekers wat letterlijk, die vielen namelijk in het zonnetje in slaap. Daar heb je dan €72,50 voor betaald, goed bezig.

Owari No Nai

Met afstand de aller vetste stage als het gaat om de looks. De DJ booth zelf zag er vet uit en er waren een 10tal Japans verkleedde jongens en meisjes die zorgden voor wat extra vibe. Door de inrichting van de stage en het feit dat het in een door zonnestralen doorprikt stuk van het bos lag, was dit echt intimiteit alom. Je kon hier goed voelen wat intimiteit op een festival nou precies inhoudt: het saamhorigheidsgevoel bij deze stage, dát is wat festivalintimiteit is. Snikkend namen we afscheid van dit mini-walhalla’tje in het bos, er was nog veel te ontdekken. Arigato!

Club Godverdomme

Godverdomme wat was het daar een potje vies gezellig. Aan de kruizen voor de deur te zien, was volgens de mannen van Club Godverdomme de beste tijd van o.a. Afrojack en David Guetta al lang geweest. Het was tijd voor nieuw talent. Of nieuw niet-talent die ook wel eens een dagje DJ wilde zijn. Met 0,0 skills wisten deze dj-debutanten met een breed scala aan geweldige kutmuziek de grote opblaaskerk van Club Godverdomme ondersteboven te draaien. Godverdomme wat een lekkere intieme sfeer hier. R.I.P. Kort samenvattend; Mysteryland 2014 was goed georganiseerd, groen geregeld, de muntprijzen waren belachelijk onhandig, er was geweldig gave kunst en ondanks dat het zonder twijfel het meest massale festival van Nederland is, waren er genoeg intieme plekjes voor ieder die niet zo’n zin had in Koningsdag 2.0. Hulde aan de intimiteit!

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Nathan Mandjes

Meer uit het blog

Pleinvrees Am Strand 2020: een fijne opwarmer voor volgend jaar

Report over Pleinvrees am Strand

Donderdag 17 september 2020

Een muzikale stranddag op het terras.

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event