Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Phillippine Greeve

Report over

Op festivaleurotrip!

Door Timos Krabben op dinsdag 23 juli 2019

Vanuit Amsterdam vertrokken we naar Novi Sad in Servië. De stad waar we er op Exit achter kwamen wat vrijheid betekent, een festival zoals we dat in Nederland niet kennen. Na Exit pakten we de Interrail richting Budapest om daar een paar dagen bij te komen. Onze laatste stop was dicht bij huis, een andere cult dan we normaal gewend zijn, maar wat een festival! Splash!, één van de grootste hiphopfestivals inspireerde ons en bewees maar weer dat er veel meer is dan elektronische muziek. Benieuwd naar ons avontuur? Lees gauw verder, bekijk de foto's en raak geïnspireerd. We nemen je graag mee op ons festivaltripavontuur.

Intro_eurotrip

Voordat we jullie meenemen op reis nog even een kleine introductie van de festivalreporters. Die knapperd op de foto is Philippine. Zij heeft gezorgd voor de mooie plaatjes in dit report. En die iets minder knappere clown van de twee dat ben ik. Timos, de woordkunstenaar die alles op papier mocht zetten. Wij zijn er na de afgelopen weken van overtuigd: festivaltrippen is veel meer waard dan een romantisch weekendje Venetië. Met een halve liter bier dansen tot de zon onder gaat is toch veel beter voor de relatie dan stijf tegenover elkaar zittend veel te dure wijn drinken. Oh en geen zorgen, ook voor singles is ons avontuur aan te raden.

Novi Sad

NoviSad1

Onze eerste stop is met bijna 400.000 inwoners de tweede stad van Servië. Een rauwe stad met authentieke Oostblok vibes en een karakteristiek centrum aan de Donau. Novi Sad staat niet voor niets ook wel bekend als het Servische Athene. Vier dagen per jaar staat deze stad volledig in het teken van Exit. Overal waar je komt beuken de beats uit barretjes en hangen er Exit vlaggen om je alvast in de stemming te laten komen. Duik vooral de zijstraatjes in om uniek Novi Sad te ontdekken. Maar waar het natuurlijk echt om draait is het festival zelf, EXIT!

StrookNoviSad

Exit Festival

Om bij het festivalterrein te komen loop je vanuit het centrum over de iconische Varadin “Exit” brug. De plek waarop we voor het eerst kennismaakte met het Petrovaradin fort. Een unieke ooit Oostenrijkse nederzetting die vandaag het decor van het Exit-festivalterrein vormt. Het is klimmen tussen de verschillende stages die steeds ergens tussen de kasteelmuren verstopt zitten. Een doolhof met ondergrondse gangen. Bij Exit hebben ze geleerd van de manier waarop wij in het westen festivals organiseren. Het is en blijft het Oostblok, maar op Exit klopt alles.

Exit2

Het festival heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld en dat is ook aan de line-up te zien. Carl Cox, Maceo Plex, Blawan, Peggy Gou, DVS1 en Jeff Mills zijn slechts enkele grootheden die we hebben mogen bewonderen. We durven dan ook te zeggen dat het een feit is dat Exit vandaag de dag tot één van de beste festivals in Europa behoort. En dat is bijzonder, zeker als je je realiseert dat Servië pas sinds 2006 een erkend land is. In 2001 was het hier nog oorlog. De vrijheid waar Exit vandaag de dag voor staat, voel je tijdens het festival. De ontlading is zichtbaar en te voelen. Een absolute aanrader! Dit jaar trok het festival met meer dan 200.000 bezoekers een recordaantal bezoekers. Daarmee is het qua bezoekersaantallen ook nog eens één van de grootste festivals van Europa.

Exit3

Interrail

Festivaltrippen? Pak de trein! Voor een feestje buiten de grenzen is ons reisadvies: de trein. Je hoeft niet in te checken en de wereld verandert niet in een vaag legolandschap. Het beeld dat je ziet wanneer je vanuit het vliegtuig naar beneden kijkt. Nee, als treinreiziger zie je zoveel meer, ervaar je zoveel meer. Je krijgt daarnaast de kans om op de meest onbereikbare plekken te komen. De afstanden binnen Europa zijn klein en de spoorwegen goed. Onze tip, koop een Interrail pas. Op die manier heb je in geen enkel land zorgen meer als het gaat om het kopen van verschillende treinkaartjes. Het enige wat je hoeft te doen is de trein instappen. Festivals zoals Exit en Splash! zijn per trein goed te bereiken en makkelijk te combineren met een stedentrip. Zo pakten wij vanuit Novi Sad de trein naar Budapest om ons na Exit op te laden voor Splash!

Interrail

Budapest

Een goede keus, want in Budapest mochten we de rivier waar we in Novi Sad verliefd op zijn geworden weer ontmoeten, de Donau! In tegenstelling tot Novi Sad is Budapest alles behalve rauw. Een stad die je mee terugneemt in de tijd. Een stad die onder andere bekendstaat om de vele spa's, de perfecte plek om jezelf op te laden en bij te komen tijdens een festivaltrip. Daarnaast heeft de stad een bruisend nachtleven. Een absolute tip en must see is de Szimpla Kert bar. Een rauwe alternatieve plek die je doet denken aan Berlijn. Een broedplaats voor creativiteit. Budapest? Wij hadden ons geen betere preparty voor Splash! kunnen bedenken.

Budapest

Splash!

Onze laatste stop was misschien wel “het grootste avontuur”. We reizen vanuit Budapest naar Dessau in Duitsland voor Splash!, één van de grootste hiphopfestivals van Europa. Het is even iets anders dan we als elektrojunkies gewend zijn. Maar als je de beat voelt, kun je niet meer stilstaan toch? En te voelen was ‘t zeker! Ondanks dat A$AP Rocky, die de absolute headliner van 2019 moest worden in de gevangenis zat, is het festival meer dan geslaagd. Daar zorgden anderen headliners zoals Skepta en Future wel voor. Dat dit festival het hoogtepunt van het jaar is voor veel liefhebbers begrijpen wij wel. En dat ook hiphop een overdraagbaar virus is hebben we mogen ervaren. In “het bos” waren de kleine stages te vinden waar niet alleen hiphop, maar ook Disco en House in combinatie met Afro en R&B invloeden de voetjes van de vloer hielpen. We kunnen na Splash! wel zeggen opnieuw te zijn geïnspireerd. De energie, vibe en de muziek, alles klopte. Buiten de cult Splash! was het ook meer dan genieten van de locatie. Want na het Petrovaradin fort in Servië waren we dit keer in Ferropolis. Inderdaad de legendarische festivalbasis waar ook ieder jaar Melt plaatsvindt. Een betere afsluiter van onze trip hadden we niet durven dromen.

Splash1

Weer terug thuis op de bank in Amsterdam Oost zijn we het met elkaar eens. Interrailend festivallen is de beste vakantie die je je maar kunt bedenken. Door de trein te pakken zie en ervaar je veel meer dan tijdens een gemiddelde vliegvakantie. Daarnaast geeft een Interrail pas jouw de vrijheid om op ieder moment te kiezen waar je naar toe wilt. Pak ook eens de trein naar Oost-Europa. Een regio die veel te bieden heeft als het gaat om festivals. Wij waren op Exit en Splash!, maar ook Sziget en Balaton Sound lagen binnen handbereik. En zeg nou zelf, bestaat er een betere combi dan reizen en partyen?

Splash2

Splash1

Als allerlaatste nog even credits naar Festival.Travel die onze festivaltrip mogelijk maakte.

Voor meer info over EXIT Festival klik je hier: exitfest.org/nl
Voor meer info over Splash! Festival klik je hier: splashfestival.de
Voor meer info over Europese festivalreizen hier: festival.travel
En mocht je meer over Interrailen willen weten klik je hier: interrail.eu

Vond je het leuk? Laat het Timos weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event