Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Jordi Wallenburg

Report over AnimeCon

Op date naar Animecon

Door Maartje Weijenberg op woensdag 15 juni 2016

‘An international festival for fans of anime, cosplay, games, manga and other modern popular culture’ staat er op de website. Geen betere plek voor een date, toch? Oké, de potentiële vader van mijn kinderen had toevallig laten vallen dat hij wel eens anime kijkt, wel van gamen houdt en hij is in Japan geweest. Ik heb ook door Japan gereisd dus dit is een match made in heaven. Door hem mee te nemen naar Animecon, het grootste en langslopende anime, cosplay en game festival van Nederland, zou ik vast een fantastische indruk maken. Van vrijdag 10 juni tot zondag 12 juni kon je in het World Forum helemaal losgaan op Japanse popcultuur. Mijn date pikte me zaterdag 11 juni op om richting Den Haag te rijden.

Animecon5

Als we aan komen rijden zie ik ze al staan. Voor het World Forum staan groepen mensen in de meest prachtige outfits gebaseerd op anime, games en manga personages. Ik had van tevoren bedacht dat ik maar eens wat moest gaan kijken, want ik had misschien mijn anime en gamekennis ietwat overdreven. Aangezien ik niet weet hoe ik moet downloaden had ik geen enkele serie gezien en stond ik nu dus mooi met een mond vol tanden. Gelukkig weet mijn date haarfijn uit te leggen welke personages de cosplayers voorstellen. Er blijkt kosten noch moeite gespaard te zijn op de fantastische outfits. Van meiden met paars haar tot de grond tot duistere gamekarakters met twee meter lange wapens. Maar ook lopen er Disney prinsessen rond, tel ik veel Pikachu onesies en Harley Quinn loopt net iets te vaak voorbij om maar één persoon te zijn. Aangezien veel meiden in niemandalletjes lopen met opbollende borsten en half bedekte billen vraag ik me af of ik de aandacht van mijn date wel weet vast te houden met mijn zwarte jurk. Dat gaat wat worden.

Eenmaal binnen dalen we eerst af naar de kelder, een ware game nerd heaven. Het staat vol schermen en consoles met de nieuwste en old skool games om gratis te spelen. Zelf als ik hier in mijn string ga staan twerken zal er geen haan naar me kraaien, zo gefocust zitten de gamers in het spel. Een man van twee meter met lang rood pluizig haar staat enthousiast mee te schreeuwen bij een Street Fighter V battle. Twee jongens aan de zijkant leven intens mee alsof ze bij een finalewedstrijd van het Nederlands elftal staan te kijken. Streetfighter ken ik nog van vroeger en ik zeg heel nonchalant tegen mijn date dat ik altijd Chun-Li koos. Ik krijg een goedkeurend knikje van mijn date. Die is in the pocket. Ook oude games worden hier volop herleefd. Even verderop is namelijk een Super Smash Bros toernooi aan de gang. Er staan zo ontzettend veel mensen te kijken dat ik het scherm niet eens kan zien. Als mijn date me uitdaagt voor een spel zeg ik snel dat we eerst maar eens verder moeten gaan kijken. Ik ben een button smasher die niet uit de voeten kan met driedimensionale games. Misschien had ik ook mijn gamekwaliteiten niet zo moeten overdrijven…

Animecon1

In de kelder zit ook een marktje voor Japanse spulletjes. Ik begin te kwijlen bij een zak KitKat Matcha, maar 10 euro is me toch net wat te duur. Bij elke stand vol schattige knuffeltjes en hebbedingetjes roep ik kawaii, maar bij kussens van licht erotische anime trek ik toch even mijn wenkbrauw op. Wie gaat hier nou 40 euro voor betalen? Midden op het marktje staan vitrines vol met schaalmodellen. Groepjes kwijlende jongens draaien eromheen als aasgieren om een lijk. Ik vraag mijn date supergeïnteresseerd wie al die karakters zijn terwijl ik me eigenlijk alleen maar afvraag waarom iemand 60 euro neer wil leggen voor een 20cm hoog poppetje. Een jongen met pluizig lang haar (hebben ze dat hier allemaal?) en een vierkant brilletje staat naast me en heeft me blijkbaar door. ‘Eren Jeager’, zegt hij. Terwijl hij de naam spelt wijst hij het poppetje aan. ‘Collectors Item’. Dat blijkt ook het einde van het gesprek.

We lopen naar de eerste verdieping waar tweetallen kaartspellen zitten te spelen. Op goed geluk weet ik de Yu-Gi-Oh! Kaarten te herkennen. Mijn date kijkt me verrast aan. Hoppa, weer punten gescoord. Hij vraagt of ik Magic: The Gathering ook ken toevallig. Ik ben bang dat als ik ja zeg hij een potje wil spelen dus zeg van niet. Gefascineerd kijk ik toe hoe de mannen in volle concentratie bezig zijn met kaarten neerleggen. Net als we weglopen hoor ik een van de spelers zeggen; ‘Ja, dan betaal ik 55 euro voor een kaart.’ Mijn verbaasde gezicht spreekt blijkbaar boekdelen want mijn date zegt dat sommige kaarten heel veel geld waard zijn. Ik begin deze wereld steeds minder te begrijpen.

Het gebouw kent veel gangetjes en zaaltjes. Zo belanden we bij Dance Dance Revolution, kijken naar een aflevering van een anime (zonder geluid) in een bioscoopzaal, komen we langs een cake decoration workshop en vinden we een dansworkshop op J-pop van de groep Overnight. Als we binnenstappen bij een Gunpla event en mijn date uitlegt dat je hier Gundam bouwpakketten in elkaar kunt zetten begin ik me ineens iets te realiseren. Ik heb misschien mijn kennis over anime en games wat overdreven (oke, gewoon verzonnen), mijn date daarentegen weet er wel iets teveel vanaf voor iemand die “wel eens anime kijkt en af en toe gamet”. Interessant.

Animecon2

Tijd om wat te gaan eten. We lopen toevallig langs een Maid Cafe. Ik zie de ogen van mijn date trekken naar de meisjes in kittige serveersterpakjes. Zelfs ík raak een beetje opgewonden van de cosplay van deze serveersters, dus denk maar niet dat ik mijn date hier mee naar toe neem. Ik roep hard dat ik Bubble Tea en Okonomiyaki wil en trek hem snel mee naar de Japanse eetstandjes. Als we gaan zitten om te eten vergaap ik me wederom aan de fantastische cosplay van de mensen hier. Ik voel een jaloerse steek in mijn buik als mijn date me wijst op een meisje dat verkleed is als Maleficent. Ze ziet er fantastisch uit. Om zijn aandacht van haar af te leiden vraag ik me hardop af waarom er toch zoveel mannen als vrouwen verkleed zijn hier. Het werkt want vanaf dat moment wijst hij me alleen nog maar op mannen die verkleed zijn als vrouwelijke karakters.

Animecon4

Nu we al een tijdje rondlopen vraag ik me wel af waar het conferentiedeel nu precies op slaat. Dan komen we erachter dat in de grote theaterzaal eigenlijk de evenementen plaatsvinden waar het om gaat. We zijn gelukkig nét op tijd voor BorderCos. Op de stage worden korte toneelstukjes van hooguit vier minuten gespeeld door internationaal gemixte cosplayers. Alles is gedubt, dus de spelers op het podium playbacken de teksten. Het ziet er hilarisch uit. De timing van het playbacken en de soundeffecten is vaak niet echt goed, over het toneelspel nog maar niet te spreken. Maar het gaat vooral om de prachtige over-de-top kostuums die ze aanhebben. Na elk optreden barst de overvolle zaal dan ook uit in een daverend gejuich. Hier zijn mensen vanuit heel de wereld voor naar Den haag gekomen. Het is fascinerend om te zien hoe mensen zich weten om te toveren tot een karakter en die volledig weten uit te spelen, van Belle en het Beest tot een scene uit Asassin’s Creed. Maar als mijn date zijn hand op mijn arm leg kan ik me even niet meer concentreren op wat er op het podium gebeurt. ‘Act normal’, gaat er vanaf dat moment door mijn hoofd.

Na een uurtje lachen vinden wel het wel mooi geweest. We halen nog wat Takoyaki en slenteren rustig naar de uitgang. Als een cosplaystelletje voorbij loopt zeg ik zo nonchalant mogelijk dat wij de volgende keer samen ook maar in cosplay moeten gaan. Hij pakt mijn hand vast en lacht. ‘Dat lijkt me leuk’, zegt hij en hij geeft me een zoen. Langzaam verander ik in een blozend anime meisje.

Vond je het leuk? Laat het Maartje weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Jordi Wallenburg

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.