Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 3 minuten. Afbeelding: Nichon Glerum

Report over Oerol

Oerol was weer overal

Door Timo Kragting op maandag 17 juni 2019

In het bos, op het strand, op een van de vele campings, bij de supermarkt, in de ijssalon, naast de vuurtoren, bij de fietsenverhuur, langs haast ongerepte stukjes natuur, bij de buren, achter dat gekke deurtje, Oerol was weer overal en dat is top.

Want Oerol is een one of a kind. Geen festival heeft zo’n uitgebreid programma als het Terschellingse kunst-, theater- en muziekfestival. Soms moet je een klein uurtje fietsen om van de ene naar de andere show te geraken, maar dat is in de prachtige natuur van Terschelling absoluut geen straf.

Voorpret

Het begon allemaal al nog voor we vanuit Amsterdam vertrokken. Kaartjes voor de pont, lang parkeren in Harlingen, een fiets huren, een slaapplek fixen, het festivalbandje, de theatershows, het programma uitpluizen, het is allemaal deel van de voorpret en essentieel voor een weekendje Oerol.

Westerkeyn

Oerol2Foto: Marleen Annema

Eenmaal daar zit de sfeer er al gelijk goed in. Bij de fietsverhuur maken mensen gemoedelijk een praatje met elkaar over welke shows dit jaar écht gezien moeten worden. We komen vrij laat aan, dus besluiten richting de Westerkeyn te fietsen. De Westerkeyn is het grootste, meest centrale festivalterrein. De mainstage, if you will. De Spaanse band La Sra. Tomasa wisselt latin af met drum and bass. Een gekke combinatie, die bij sommige dubstep invloeden wat duivels aanvoelt. Het is dag 1 en de knaldrang is goed te merken. Het gemêleerde publiek dat een gemiddelde leeftijd van dik boven de 30 kent, zit er al lekker in.

Gasten in het bos

Op dag twee hadden we wat theatershows op het programma staan. Te beginnen bij een show van jongerentheatergezelschap DEGASTEN. Het was indrukwekkend hoe ze gebruikt maakten van de omgeving. Een prachtig stuk bos, waar zo ver als je kon kijken het hele theaterstuk lang wel iets gebeurde. Een indrukwekkende emotionele show, dus tijd om even uit te waaien op het strand.

Alien abduction

Oerol1Foto door: Nichon Glerum

Na een paar uur bourgondisch te hebben gegeten en gedronken aan het strand, vervolgden we onze weg naar wat een van de vreemdste ervaring uit m’n leven bleek te gaan worden. Bij de lichtsymfonie van theatermaker Touki Delphine, kreeg iedereen een zilver pakkie aan en werden we gevraagd om in een soort treintje door het bos en over de duinen te lopen. Dat, terwijl de zon langzaam onder ging en het steeds donkerder werd. De optocht deed vervreemdend aan, alsof we plots bij een sekte waren aangesloten. Eenmaal op de bestemming werd er met geluid en licht een hele indrukwekkende show afgespeeld. Soms euforisch, soms beangstigend. Telkens als ik om me heen keek en honderden mensen in zilveren pakjes met open mond naar de lichtshow zag staren, vroeg ik me af waar ik nu weer in beland was. Het leek wel een soort alien abduction. Heel vet, heel indrukwekkend, maar damn wat vreemd.

Straattheater

De zondag besloten we lekker rond te dwalen. Geen planning, nowhere to go, gewoon op gevoel een willekeurige kant op. Een absoluut hoogtepunt was de show van Maask. Een vocalist die met zijn stem en een loopstation een mix van reggae, drum and bass, hiphop en zelfs fucking hardcore wist te maken. Ook de show van MAN II CO in het grootste dorp van Terschelling, was heel sterk en een lang applaus waard. Verder zagen we kunst, bunkers, een prachtig uitzicht en meer, veel meer. Je maakt zoveel mee op zo’n weekend, het is absurd.

Eenmaal op de boot terug was de conclusie van het weekend eigenlijk simpel: Het was geweldig. Alles wat je op Oerol ziet en meemaakt streelt je culturele hart. Het is een weekendje in de natuur, alles tranquilo, even onthaasten. En het is bovenal het eerste festivalweekend ooit waar ik fitter van terugkwam, dan dat ik heen ging.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

InHouse voegt sociale interactie toe aan virtueel festival

Nieuws

Dinsdag 22 september 2020

Tijdens dit eerste digitale festival mét sociale interactie sinds corona draaien 11 internationale top DJ’s waaronder Nicky Romero en Laidback Luke hun...

Pleinvrees Am Strand 2020: een fijne opwarmer voor volgend jaar

Report over Pleinvrees am Strand

Donderdag 17 september 2020

Een muzikale stranddag op het terras.

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event