Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 2 minuten. Afbeelding: Rawpixel

Nieuws

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Door Timo Kragting op vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens het Nationale Drugsdebat van NU.nl op donderdag 14 november aan bod komen. Vanaf 12.00 uur kan heel Nederland zich via reactieplatform NUjij online in het debat mengen. ‘s Avonds volgt een verdiepend debat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Tussen 12.00 en 15.00 uur kan iedereen op NU.nl/debat meepraten over het thema drugs. Ieder uur wordt op NUjij gediscussieerd over een nieuwe stelling, die wordt ingeleid met een korte video zodat alle deelnemers de juiste basiskennis hebben.

Waarom het onderwerp drugs?

De Nederlandse politie ziet de drugscriminaliteit in bijvoorbeeld Amsterdam fors toenemen, er overlijden steeds meer mensen als gevolg van drugsgebruik en ook de inwoners van zuidelijke provincies kampen met drugsoverlast.

Tegelijkertijd blijft Nederland koploper in het gebruik van xtc en wordt de omzet van de Nederlandse drugshandel geschat op bijna 19 miljard euro per jaar. Het kabinet heeft inmiddels honderden miljoenen uitgetrokken om drugsmisdaad te bestrijden. “De hoogste tijd dus voor een constructief debat over drugs”, aldus Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl.

Drugsdebat

Constructief debat

Mensen vormen online steeds sneller hun mening, maar doen dat vaak op basis van eenzijdige informatie op sociale media en ongenuanceerde meningen van anderen. Op NUjij worden alle reacties van te voren gelezen door onze redacteuren zodat onder elk artikel een genuanceerde discussie kan ontstaan die de NU.nl-bezoeker inzicht geeft in alle kanten van het verhaal. "Die functie gaan we ook vervullen tijdens het Nationale Drugsdebat."

“Het onderwerp drugs is erg actueel en tegelijkertijd ontzettend complex,” zegt Hoekman. “Tijdens het debat worden moderators ingezet die bijvoorbeeld nepnieuws filteren of extra uitleg geven. Samen met de verschillende specialisten en experts proberen we mensen te helpen in het vormen van hun mening en faciliteren we een constructief debat. Want over dit soort onderwerpen moet iedereen mee kunnen praten, niet alleen politici en deskundigen.”

Avondprogramma in Pakhuis de Zwijger

Vanaf 19.30 uur wordt er ook offline over het onderwerp gedebatteerd. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam worden onder leiding van Sara van Gorp de meest opvallende zaken uit het online debat besproken door een panel met experts (o.a. met Don Ceder). Zij zullen nog dieper ingaan op diverse deelonderwerpen van het thema drugs.

Het debat is voor iedereen toegankelijk en kaarten zijn hier te vinden. Kijk voor meer informatie op www.nu.nl/debat.

Over NUjij

NUjij is het reactieplatform van NU.nl waar bezoekers onder artikelen kunnen praten of discussiëren over het nieuws. Ook is NUjij de plek om te communiceren met en vragen te stellen aan redacteuren.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Paaspop kondigt eerste 40 acts aan

Nieuws

Dinsdag 19 november 2019

O.a. André Hazes, Anouk, Kensington, Krezip, Netsky, Parkway Drive, Paul Kalkbrenner en Sean Paul komen naar Schijndel

George Fitzgerald, Extrawelt en meer voor La Rêve Winterfestival

Nieuws

Dinsdag 19 november 2019

La Rêve Winterfestival is 15 februari bij Thuishaven in Amsterdam.

Eerste namen Pinkpop bekend

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Het festival bevestigt headliner Red Hot Chili Peppers. Ook Keane, Zara Larsson, Disturbed en Deftones komen volgend jaar naar Landgraaf.

Ook Post Malone bevestigd voor Pinkpop

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Niet lang nadat de organisatie Red Hot Chili Peppers, Deftones, Keane, Zara Larsson en Disturbed aankondigde, komt nu het nieuws...

ID&T neemt belang in Vunzige Deuntjes

Nieuws

Dinsdag 12 november 2019

De danceorganisatie koopt 60% van Vunzige Deuntjes, waarmee ze o.a. op Mysteryland al jaren mee samenwerken.

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Nieuws

Vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens...

Interview met Mauro van mahabe137: "We hebben veel aan Kultlab te danken"

Nieuws

Dinsdag 5 november 2019

Floris interviewde Mauro (23) van mahabe137 over hun naam, doorbraak en hun banden met Pablo Discobar en Kultlab.

Dit zijn onze festivaltips voor november

Nieuws

Maandag 28 oktober 2019

Want ook in de herfst en winter valt er genoeg te festivallen.