Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 2 minuten. Afbeelding: Rawpixel

Nieuws

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Door Timo Kragting op vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens het Nationale Drugsdebat van NU.nl op donderdag 14 november aan bod komen. Vanaf 12.00 uur kan heel Nederland zich via reactieplatform NUjij online in het debat mengen. ‘s Avonds volgt een verdiepend debat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Tussen 12.00 en 15.00 uur kan iedereen op NU.nl/debat meepraten over het thema drugs. Ieder uur wordt op NUjij gediscussieerd over een nieuwe stelling, die wordt ingeleid met een korte video zodat alle deelnemers de juiste basiskennis hebben.

Waarom het onderwerp drugs?

De Nederlandse politie ziet de drugscriminaliteit in bijvoorbeeld Amsterdam fors toenemen, er overlijden steeds meer mensen als gevolg van drugsgebruik en ook de inwoners van zuidelijke provincies kampen met drugsoverlast.

Tegelijkertijd blijft Nederland koploper in het gebruik van xtc en wordt de omzet van de Nederlandse drugshandel geschat op bijna 19 miljard euro per jaar. Het kabinet heeft inmiddels honderden miljoenen uitgetrokken om drugsmisdaad te bestrijden. “De hoogste tijd dus voor een constructief debat over drugs”, aldus Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl.

Drugsdebat

Constructief debat

Mensen vormen online steeds sneller hun mening, maar doen dat vaak op basis van eenzijdige informatie op sociale media en ongenuanceerde meningen van anderen. Op NUjij worden alle reacties van te voren gelezen door onze redacteuren zodat onder elk artikel een genuanceerde discussie kan ontstaan die de NU.nl-bezoeker inzicht geeft in alle kanten van het verhaal. "Die functie gaan we ook vervullen tijdens het Nationale Drugsdebat."

“Het onderwerp drugs is erg actueel en tegelijkertijd ontzettend complex,” zegt Hoekman. “Tijdens het debat worden moderators ingezet die bijvoorbeeld nepnieuws filteren of extra uitleg geven. Samen met de verschillende specialisten en experts proberen we mensen te helpen in het vormen van hun mening en faciliteren we een constructief debat. Want over dit soort onderwerpen moet iedereen mee kunnen praten, niet alleen politici en deskundigen.”

Avondprogramma in Pakhuis de Zwijger

Vanaf 19.30 uur wordt er ook offline over het onderwerp gedebatteerd. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam worden onder leiding van Sara van Gorp de meest opvallende zaken uit het online debat besproken door een panel met experts (o.a. met Don Ceder). Zij zullen nog dieper ingaan op diverse deelonderwerpen van het thema drugs.

Het debat is voor iedereen toegankelijk en kaarten zijn hier te vinden. Kijk voor meer informatie op www.nu.nl/debat.

Over NUjij

NUjij is het reactieplatform van NU.nl waar bezoekers onder artikelen kunnen praten of discussiëren over het nieuws. Ook is NUjij de plek om te communiceren met en vragen te stellen aan redacteuren.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.