Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 2 minuten. Afbeelding: Rawpixel

Nieuws

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Door Timo Kragting op vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens het Nationale Drugsdebat van NU.nl op donderdag 14 november aan bod komen. Vanaf 12.00 uur kan heel Nederland zich via reactieplatform NUjij online in het debat mengen. ‘s Avonds volgt een verdiepend debat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Tussen 12.00 en 15.00 uur kan iedereen op NU.nl/debat meepraten over het thema drugs. Ieder uur wordt op NUjij gediscussieerd over een nieuwe stelling, die wordt ingeleid met een korte video zodat alle deelnemers de juiste basiskennis hebben.

Waarom het onderwerp drugs?

De Nederlandse politie ziet de drugscriminaliteit in bijvoorbeeld Amsterdam fors toenemen, er overlijden steeds meer mensen als gevolg van drugsgebruik en ook de inwoners van zuidelijke provincies kampen met drugsoverlast.

Tegelijkertijd blijft Nederland koploper in het gebruik van xtc en wordt de omzet van de Nederlandse drugshandel geschat op bijna 19 miljard euro per jaar. Het kabinet heeft inmiddels honderden miljoenen uitgetrokken om drugsmisdaad te bestrijden. “De hoogste tijd dus voor een constructief debat over drugs”, aldus Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl.

Drugsdebat

Constructief debat

Mensen vormen online steeds sneller hun mening, maar doen dat vaak op basis van eenzijdige informatie op sociale media en ongenuanceerde meningen van anderen. Op NUjij worden alle reacties van te voren gelezen door onze redacteuren zodat onder elk artikel een genuanceerde discussie kan ontstaan die de NU.nl-bezoeker inzicht geeft in alle kanten van het verhaal. "Die functie gaan we ook vervullen tijdens het Nationale Drugsdebat."

“Het onderwerp drugs is erg actueel en tegelijkertijd ontzettend complex,” zegt Hoekman. “Tijdens het debat worden moderators ingezet die bijvoorbeeld nepnieuws filteren of extra uitleg geven. Samen met de verschillende specialisten en experts proberen we mensen te helpen in het vormen van hun mening en faciliteren we een constructief debat. Want over dit soort onderwerpen moet iedereen mee kunnen praten, niet alleen politici en deskundigen.”

Avondprogramma in Pakhuis de Zwijger

Vanaf 19.30 uur wordt er ook offline over het onderwerp gedebatteerd. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam worden onder leiding van Sara van Gorp de meest opvallende zaken uit het online debat besproken door een panel met experts (o.a. met Don Ceder). Zij zullen nog dieper ingaan op diverse deelonderwerpen van het thema drugs.

Het debat is voor iedereen toegankelijk en kaarten zijn hier te vinden. Kijk voor meer informatie op www.nu.nl/debat.

Over NUjij

NUjij is het reactieplatform van NU.nl waar bezoekers onder artikelen kunnen praten of discussiëren over het nieuws. Ook is NUjij de plek om te communiceren met en vragen te stellen aan redacteuren.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

HEMtuin Terrastival is Nederlands grootste culturele anderhalvemeterterras

Nieuws

Dinsdag 16 juni 2020

Zo wordt 't toch nog wat, deze fesivalzomer.

Amelie Lens, Black Coffee, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner en meer bevestigd voor Exit Festival in augustus

Nieuws

Dinsdag 16 juni 2020

Eerste namen voor Exit Festival in augustus.

Massive Attack, Jamie xx en 68 andere artiesten bevestigd voor Best Kept Secret 2021

Nieuws

Vrijdag 12 juni 2020

De line-up is nu compleet.