Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 2 minuten.

Nieuws

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Door Timo Kragting op dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die vorige maand in het leven werd geroepen om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin de muziekindustrie momenteel verkeert na drie maanden zonder inkomsten. De sector ging als eerste op slot en zal als laatste weer open gaan. Zonder enige vorm van extra ondersteuning zal zeker 50% van de 150.000 mensen werkzaam in de live muziek-industrie deze crisis financieel niet overleven.

Liefdevoordemuziek1

Maar liefst 60.000 handtekeningen zullen aan OCW-minister Van Engelshoven worden aangeboden, afkomstig van onder meer artiesten en hun fans, promoters, toeleveranciers, agenten, boekers, managers en platenlabels. Zo'n 9000 bedrijven ondertekenden de petitie.

Nederlandse (live) muziekindustrie in zwaar weer

In maart van dit jaar verstomde als gevolg van het coronavirus alle livemuziek in poppodia, concertzalen en op festivals even onverwachts als abrupt. Veel artiesten, gezonde bedrijven en ZZP’ers hebben sindsdien geen omzet of inkomen meer. Tienduizenden banen en knowhow dreigen verloren te gaan. Nederland heeft nationaal en internationaal succesvolle sterren in alle genres van de pop, dance en jazz. Deze kunnen optreden dankzij een groot ecosysteem van 150.000 professionals.

Immers: livemuziek bestaat niet alleen uit de artiest die op het podium staat, maar uit een daarmee verbonden keten van onder meer boekingskantoren; evenementenorganisatoren; backliners; (tour)managers; programmeurs; poppodia; muziek media; geluid- en lichttechnici; zaalbeheerders; podiumbouwers; cateraars; beveiligers; merchandisers; (tent- en bus)verhuurders; marketeers; promotie- en mediaspecialisten; detailhandelaren en platenmaatschappijen. Samen leveren zij een essentiële bijdrage aan de economie en aan het welzijn van ons land.

Toekomst gericht op duurzaamheid, genderneutraliteit en inclusiviteit

De live muziek-industrie stond als eerste stil en zal als laatste weer open gaan. Ze bestaat uit veel méér bedrijven en organisaties dan alleen de met subsidie ondersteunde kunstinstellingen of de grote promotors. Haar voortbestaan hangt aan een flinterdun zijden draadje. Het toestaan van slechts honderd bezoekers bij concerten kost geld en biedt geen enkel perspectief. De sector is blij met de initiële generieke financiële steunmaatregelen van de overheid, maar die zijn onvoldoende voor ZZP’ers en voor bedrijfseigenaren. Gevreesd wordt dat het hele culturele ecosysteem zonder compensatie van minimaal twee kwartalen met -letterlijk- nul inkomsten, zal instorten.

Liefdevoordemuziek3

De muziekindustrie blikt verder vooruit en wil beter uit deze crisis komen op bijvoorbeeld het vlak van duurzaamheid, genderneutraliteit en inclusiviteit. Uiteindelijk doel is hier Europees beleid voor te bewerkstelligen.

Nederlandse cultuursector

Cultuur verbindt, vermaakt en reflecteert en is van onschatbare waarde. Het CBS presenteerde vorig jaar cijfers die ook het economische belang van de creatieve en culturele sector (inclusief media) nog eens onderstrepen. De bijdrage van cultuur en media aan de Nederlandse economie (bbp) bedraagt 3,7 procent; een waarde van 25,5 miljard euro. Dit gaat gepaard met een aandeel van 4,5 procent in de totale werkgelegenheid. Hiermee is de cultuursector bijna net zo groot als de Bouwnijverheid (4,2%) maar tweemaal zo groot als de Landbouw, Bosbouw en Visserij tezamen (1,6%), en negen keer zo groot als de Luchtvaart.

Huishoudens consumeren voor 14,1 miljard euro aan cultuur- en mediaproducten. Toeristen komen naar Nederland vanwege Rembrandt en Van Gogh of voor een van de 1100 jaarlijkse muziekfestivals, waar horeca en winkeliers van profiteren. Buitenlandse bedrijven vestigen zich het liefst in steden met een groot cultureel aanbod. Ook onderzoekers van TNO kwamen onlangs tot een dergelijke conclusie. In een artikel in ESB stellen zij dat de creatieve en culturele sector belangrijker is dan gangbare cijfers suggereren.

Online

www.liefdevoormuziek.nu
https://www.instagram.com/liefdevoormuzieknu/
https://www.facebook.com/liefdevoormuzieknu
#liefdevoormuzieknu

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.