Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 2 minuten.

Nieuws

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Door Timo Kragting op dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die vorige maand in het leven werd geroepen om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin de muziekindustrie momenteel verkeert na drie maanden zonder inkomsten. De sector ging als eerste op slot en zal als laatste weer open gaan. Zonder enige vorm van extra ondersteuning zal zeker 50% van de 150.000 mensen werkzaam in de live muziek-industrie deze crisis financieel niet overleven.

Liefdevoordemuziek1

Maar liefst 60.000 handtekeningen zullen aan OCW-minister Van Engelshoven worden aangeboden, afkomstig van onder meer artiesten en hun fans, promoters, toeleveranciers, agenten, boekers, managers en platenlabels. Zo'n 9000 bedrijven ondertekenden de petitie.

Nederlandse (live) muziekindustrie in zwaar weer

In maart van dit jaar verstomde als gevolg van het coronavirus alle livemuziek in poppodia, concertzalen en op festivals even onverwachts als abrupt. Veel artiesten, gezonde bedrijven en ZZP’ers hebben sindsdien geen omzet of inkomen meer. Tienduizenden banen en knowhow dreigen verloren te gaan. Nederland heeft nationaal en internationaal succesvolle sterren in alle genres van de pop, dance en jazz. Deze kunnen optreden dankzij een groot ecosysteem van 150.000 professionals.

Immers: livemuziek bestaat niet alleen uit de artiest die op het podium staat, maar uit een daarmee verbonden keten van onder meer boekingskantoren; evenementenorganisatoren; backliners; (tour)managers; programmeurs; poppodia; muziek media; geluid- en lichttechnici; zaalbeheerders; podiumbouwers; cateraars; beveiligers; merchandisers; (tent- en bus)verhuurders; marketeers; promotie- en mediaspecialisten; detailhandelaren en platenmaatschappijen. Samen leveren zij een essentiële bijdrage aan de economie en aan het welzijn van ons land.

Toekomst gericht op duurzaamheid, genderneutraliteit en inclusiviteit

De live muziek-industrie stond als eerste stil en zal als laatste weer open gaan. Ze bestaat uit veel méér bedrijven en organisaties dan alleen de met subsidie ondersteunde kunstinstellingen of de grote promotors. Haar voortbestaan hangt aan een flinterdun zijden draadje. Het toestaan van slechts honderd bezoekers bij concerten kost geld en biedt geen enkel perspectief. De sector is blij met de initiële generieke financiële steunmaatregelen van de overheid, maar die zijn onvoldoende voor ZZP’ers en voor bedrijfseigenaren. Gevreesd wordt dat het hele culturele ecosysteem zonder compensatie van minimaal twee kwartalen met -letterlijk- nul inkomsten, zal instorten.

Liefdevoordemuziek3

De muziekindustrie blikt verder vooruit en wil beter uit deze crisis komen op bijvoorbeeld het vlak van duurzaamheid, genderneutraliteit en inclusiviteit. Uiteindelijk doel is hier Europees beleid voor te bewerkstelligen.

Nederlandse cultuursector

Cultuur verbindt, vermaakt en reflecteert en is van onschatbare waarde. Het CBS presenteerde vorig jaar cijfers die ook het economische belang van de creatieve en culturele sector (inclusief media) nog eens onderstrepen. De bijdrage van cultuur en media aan de Nederlandse economie (bbp) bedraagt 3,7 procent; een waarde van 25,5 miljard euro. Dit gaat gepaard met een aandeel van 4,5 procent in de totale werkgelegenheid. Hiermee is de cultuursector bijna net zo groot als de Bouwnijverheid (4,2%) maar tweemaal zo groot als de Landbouw, Bosbouw en Visserij tezamen (1,6%), en negen keer zo groot als de Luchtvaart.

Huishoudens consumeren voor 14,1 miljard euro aan cultuur- en mediaproducten. Toeristen komen naar Nederland vanwege Rembrandt en Van Gogh of voor een van de 1100 jaarlijkse muziekfestivals, waar horeca en winkeliers van profiteren. Buitenlandse bedrijven vestigen zich het liefst in steden met een groot cultureel aanbod. Ook onderzoekers van TNO kwamen onlangs tot een dergelijke conclusie. In een artikel in ESB stellen zij dat de creatieve en culturele sector belangrijker is dan gangbare cijfers suggereren.

Online

www.liefdevoormuziek.nu
https://www.instagram.com/liefdevoormuzieknu/
https://www.facebook.com/liefdevoormuzieknu
#liefdevoormuzieknu

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Pleinvrees Am Strand 2020: een fijne opwarmer voor volgend jaar

Report over Pleinvrees am Strand

Donderdag 17 september 2020

Een muzikale stranddag op het terras.

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event