Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Report over

Nazomer Nachtlicht: Romantische wedergeboorte bij kaarslicht

Door Timo Kragting op zaterdag 28 september 2019

“Een unieke avondwandeling die je langs verschillende kunstvormen leidt”, zo luidt de belofte op hun Facebookpagina. Het festivalseizoen is om en ik ben om eerlijk te zijn ook wel weer een beetje uitgefeest. Leuk om deze kant van het culturele spectrum eens te ontdekken. Ik hoorde er bovendien veel goede verhalen over. Maar wat is het nou precies, dat Nazomer Nachtlicht? “De route is alleen zichtbaar door het sfeervolle kaarslicht aan weerzijden van het pad”, klinkt verdomd romantisch. Gewapend met een notitieblok, poncho, flaconnetje Jägermeister en Iris, waag ik me aan het onbekende.

Een overdreven vriendelijke Uber-chauffeur zet ons af bij landgoed Elswout in Overveen. Je kan merken dat we niet meer in Amsterdam zijn. Voor een indrukwekkend poortgebouw staat een groepje mensen. Een man die wat weg heeft van The Mad Hatter uit Alice in Wonderland roept: “De groep van 21:00 kan nu naar binnen”. Met zo’n 20 man schuiven we verwonderend door de poort, naar een kampvuur. We worden verwelkomd door een vrouw die zich heeft gekleed als een soort kruising tussen een bosnimf en een versierde kerstboom. “Vandaag gaan we op avontuur, langs alle fases van het leven. We nemen alles in ons op en doen dat in stilte”.

NazomerNachtlicht3

“Fuck, ik ben niet zo goed in stil zijn” zeg ik. Iris glimlacht, “ssssst” fluistert ze. Het is onze tweede date, dus alles is nog een beetje aftasten. Ik ga juist nooit op date naar een bioscoop omdat je dan stil moet zijn. Dat is niet alleen saai, maar je leert elkaar ook nog eens niet echt beter kennen. Maar bij Nazomer Nachtlicht is er gelukkig gewoon ruimte om te fluisteren. Het heeft eigenlijk wel iets romantisch. Ze fluistert: “Mooi is het hier hè?”, ik knik.

Het verlichte pad leidt ons langs allerlei kunstvormen. Het ziet er prachtig uit, zelfs zonder de kunst zou het de moeite waard zijn. Landgoed Elshout is een soort paradijs, ook in het donker. Misschien wel júist in het donker. Gigantische treurwilgen buigen over het pad. Het lijkt alsof ze ons begeleiden. Niets is minder waar. Ik struikel over een stronk die ik in het donker niet kon zien. Ze moet er gelukkig om lachen. Ik ben soms nou eenmaal wat klunzig.

NazomerNachtlicht2

Na een korte wandeling komen we aan bij de geboorte. "Wat een bevalling", zegt iemand van onze groep nét iets te hard, we schieten in de lach. De route blijkt te zijn verdeeld in levensfases. Geboorte, kindertijd, pubertijd, volwassen, de dood, elke fase heeft een eigen theaterstuk. Performance art, zoals ze dat noemen. Best heftig, zo’n heel leven afleggen tijdens een tweede date. Maar met de hoeveelheid spontane onderbrekingen en de veelzijdigheid in kunst en theater, voelt het als een vrolijk leven. We hebben het naar ons zin, dus ik hoop dat het nog even duurt voor we doodgaan. 

Na een tijdje komen we aan bij een plek met ligbedjes. We gaan liggen. Een kalme vrouwenstem wordt begeleid door dromerige vioolmuziek. Ik staar naar de wiegende takken van de boom naast me, het maakt me rustig. De stem vraagt of we onze ogen willen sluiten. Er volgt een soort mantra en iets wat ik het best kan omschrijven als een korte meditatiesessie. Ik smelt met bedje en al de natuur in. Liggend kan ik gelukkig niet struikelen. Eenmaal terug op aarde besef ik me weer dat ik hier samen met Iris ben. Ik maak een sprongetje van geluk en pak haar hand terwijl we over een bruggetje een slotgracht oversteken.

NazomerNachtlicht1

De route loopt tegen z’n einde. We lopen langs een gebouw dat akelig veel weg heeft van de Berghain. “Zou hier de after zijn?”, we lachen. De euforie is van korte duur, want het bordje ‘Dood’ verschijnt in de verte. Maar zelfs deze levensfase wordt prachtig bezongen. “Dit is toch geweldig?” zegt ze, we gaan iets dichter elkaar aan staan. Ik fluister: “Kunnen we niet ergens in het bos slapen? Ik wil nog niet naar huis”. Dromen mag altijd hè, slapen in het bos bleek toch niet zo’n goed idee.

Niet veel later komen we aan bij het eindstation, de wedergeboorte. Deze vindt plaats in een orangerie. Weer zo’n prachtig gebouw. Met een goed glas wijn bespreken we wat we nu weer allemaal hebben beleefd. We praten nog steeds erg zacht, terwijl dat eigenlijk niet meer hoeft. Maar we hoeven toch alleen elkaar te horen, dus waarom ook niet. We zijn het met elkaar eens, “Dit was écht leuk”. Of je nou op date bent, of niet. Nazomer Nachtlicht is voor iedereen de moeite waard. Even weg van de hectiek van de stad, samensmelten met kunst en natuur. Een aanrader. Een avontuur. Een verdomd romantisch avontuur.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.