Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Report over

Nazomer Nachtlicht: Romantische wedergeboorte bij kaarslicht

Door Timo Kragting op zaterdag 28 september 2019

“Een unieke avondwandeling die je langs verschillende kunstvormen leidt”, zo luidt de belofte op hun Facebookpagina. Het festivalseizoen is om en ik ben om eerlijk te zijn ook wel weer een beetje uitgefeest. Leuk om deze kant van het culturele spectrum eens te ontdekken. Ik hoorde er bovendien veel goede verhalen over. Maar wat is het nou precies, dat Nazomer Nachtlicht? “De route is alleen zichtbaar door het sfeervolle kaarslicht aan weerzijden van het pad”, klinkt verdomd romantisch. Gewapend met een notitieblok, poncho, flaconnetje Jägermeister en Iris, waag ik me aan het onbekende.

Een overdreven vriendelijke Uber-chauffeur zet ons af bij landgoed Elswout in Overveen. Je kan merken dat we niet meer in Amsterdam zijn. Voor een indrukwekkend poortgebouw staat een groepje mensen. Een man die wat weg heeft van The Mad Hatter uit Alice in Wonderland roept: “De groep van 21:00 kan nu naar binnen”. Met zo’n 20 man schuiven we verwonderend door de poort, naar een kampvuur. We worden verwelkomd door een vrouw die zich heeft gekleed als een soort kruising tussen een bosnimf en een versierde kerstboom. “Vandaag gaan we op avontuur, langs alle fases van het leven. We nemen alles in ons op en doen dat in stilte”.

NazomerNachtlicht3

“Fuck, ik ben niet zo goed in stil zijn” zeg ik. Iris glimlacht, “ssssst” fluistert ze. Het is onze tweede date, dus alles is nog een beetje aftasten. Ik ga juist nooit op date naar een bioscoop omdat je dan stil moet zijn. Dat is niet alleen saai, maar je leert elkaar ook nog eens niet echt beter kennen. Maar bij Nazomer Nachtlicht is er gelukkig gewoon ruimte om te fluisteren. Het heeft eigenlijk wel iets romantisch. Ze fluistert: “Mooi is het hier hè?”, ik knik.

Het verlichte pad leidt ons langs allerlei kunstvormen. Het ziet er prachtig uit, zelfs zonder de kunst zou het de moeite waard zijn. Landgoed Elshout is een soort paradijs, ook in het donker. Misschien wel júist in het donker. Gigantische treurwilgen buigen over het pad. Het lijkt alsof ze ons begeleiden. Niets is minder waar. Ik struikel over een stronk die ik in het donker niet kon zien. Ze moet er gelukkig om lachen. Ik ben soms nou eenmaal wat klunzig.

NazomerNachtlicht2

Na een korte wandeling komen we aan bij de geboorte. "Wat een bevalling", zegt iemand van onze groep nét iets te hard, we schieten in de lach. De route blijkt te zijn verdeeld in levensfases. Geboorte, kindertijd, pubertijd, volwassen, de dood, elke fase heeft een eigen theaterstuk. Performance art, zoals ze dat noemen. Best heftig, zo’n heel leven afleggen tijdens een tweede date. Maar met de hoeveelheid spontane onderbrekingen en de veelzijdigheid in kunst en theater, voelt het als een vrolijk leven. We hebben het naar ons zin, dus ik hoop dat het nog even duurt voor we doodgaan. 

Na een tijdje komen we aan bij een plek met ligbedjes. We gaan liggen. Een kalme vrouwenstem wordt begeleid door dromerige vioolmuziek. Ik staar naar de wiegende takken van de boom naast me, het maakt me rustig. De stem vraagt of we onze ogen willen sluiten. Er volgt een soort mantra en iets wat ik het best kan omschrijven als een korte meditatiesessie. Ik smelt met bedje en al de natuur in. Liggend kan ik gelukkig niet struikelen. Eenmaal terug op aarde besef ik me weer dat ik hier samen met Iris ben. Ik maak een sprongetje van geluk en pak haar hand terwijl we over een bruggetje een slotgracht oversteken.

NazomerNachtlicht1

De route loopt tegen z’n einde. We lopen langs een gebouw dat akelig veel weg heeft van de Berghain. “Zou hier de after zijn?”, we lachen. De euforie is van korte duur, want het bordje ‘Dood’ verschijnt in de verte. Maar zelfs deze levensfase wordt prachtig bezongen. “Dit is toch geweldig?” zegt ze, we gaan iets dichter elkaar aan staan. Ik fluister: “Kunnen we niet ergens in het bos slapen? Ik wil nog niet naar huis”. Dromen mag altijd hè, slapen in het bos bleek toch niet zo’n goed idee.

Niet veel later komen we aan bij het eindstation, de wedergeboorte. Deze vindt plaats in een orangerie. Weer zo’n prachtig gebouw. Met een goed glas wijn bespreken we wat we nu weer allemaal hebben beleefd. We praten nog steeds erg zacht, terwijl dat eigenlijk niet meer hoeft. Maar we hoeven toch alleen elkaar te horen, dus waarom ook niet. We zijn het met elkaar eens, “Dit was écht leuk”. Of je nou op date bent, of niet. Nazomer Nachtlicht is voor iedereen de moeite waard. Even weg van de hectiek van de stad, samensmelten met kunst en natuur. Een aanrader. Een avontuur. Een verdomd romantisch avontuur.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Eerste namen Pinkpop bekend

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Het festival bevestigt headliner Red Hot Chili Peppers. Ook Keane, Zara Larsson, Disturbed en Deftones komen volgend jaar naar Landgraaf.

Ook Post Malone bevestigd voor Pinkpop

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Niet lang nadat de organisatie Red Hot Chili Peppers, Deftones, Keane, Zara Larsson en Disturbed aankondigde, komt nu het nieuws...

ID&T neemt belang in Vunzige Deuntjes

Nieuws

Dinsdag 12 november 2019

De danceorganisatie koopt 60% van Vunzige Deuntjes, waarmee ze o.a. op Mysteryland al jaren mee samenwerken.

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Nieuws

Vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens...

Interview met Mauro van mahabe137: "We hebben veel aan Kultlab te danken"

Nieuws

Dinsdag 5 november 2019

Floris interviewde Mauro (23) van mahabe137 over hun naam, doorbraak en hun banden met Pablo Discobar en Kultlab.

Dit zijn onze festivaltips voor november

Nieuws

Maandag 28 oktober 2019

Want ook in de herfst en winter valt er genoeg te festivallen.

Enter the Snow is het splinternieuwe wintersportfestival in Avoriaz

Nieuws

Zaterdag 26 oktober 2019

In het zonnetje van de piste afglijden, gecombineerd met de beste livemuziek, iglo raves en een kneitergezellig verblijf met likeminded...

Gratis kerstfestival op de Westergas: De Amsterdamsche Kerstmarkt

Nieuws

Donderdag 24 oktober 2019

Een gratis toegankelijk stadsfestival met winterse gezelligheid, (live) muziek, eten en drinken, markt, kinderactiviteiten, een gevarieerd cultureel programma en iedere...