Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Yvette de Wit

Report over Melt! Festival

Nat, vies en euforisch

Door Lotte den Toonder op vrijdag 24 juli 2015

Nadat ik bezweet wakker werd in een groot huis, startte ik mijn zoektocht naar een verfrissende douche terwijl ik een spacende menigte passeerde. Plotseling stond er een lange gast voor mijn neus die een flinke straal pis op mij mikte. Hoe hard ik hem ook probeerde te ontwijken, de straal bleef me achtervolgen. Alles was zeiknat. De wekker ging. Half zes. Tijd om naar Melt! te gaan.

Melt1

Samen met mijn kameraad bereidde ik me (met prikkende ogen) voor op de autoreis die ons te wachten stond. Boterhammetjes, appel, wicky en een brinky? Check. Het zou natuurlijk belachelijk zijn als de rit geheel vlekkeloos verliep, dus dat was dan ook niet het geval. File. We waren klaarblijkelijk niet de enige Melt!-gangers. Daar sta je dan wel even bij stil. Gelukkig konden we ons vermaken met Het Grote Nummerborden Spel’. ‘GI-DK-66’ werd ‘Grof In De Kont 66’. Nah gut, je snapt het wel.

Melt8

Toen we 'Herbst Gabelstapler und Lagertechnik' en 'Hans Würst mit Omas hausgemachtes Sauerkraut' voorbijreden, wisten we dat we in pittoreske doch triviale Grafenhainichen waren. Het festival vindt er plaats op het bizarre ‘Ferropolis’ terrein. Tussen indrukwekkende loodsen en monsterlijke hijskranen van zo’n 20 à 30 meter hoog staan de zes stages opgesteld waarop ongeveer iedereen tot het naadje -en verder- gaat.

Melt2

Donderdagavond. Tijd om de tent op te zetten en de boel te verkennen. Geen schaduwplekjes te bekennen, wel een mooi stuk leeg veld met prima buren: hoppa, stokken door die tent en meppen op die haringen. We besloten naar de pre-party te gaan die het festival aftrapte in de Intro Zelt stage. Een prima overdekte stage aan het begin van het terrein. Als slangetjes wurmden we ons door een bezwete menigte die vermoedelijk al een tijdje in de tent stond te swingen. Over ogen groter dan je maag gesproken. We hoorden skipping snares, swingende ritmes en krachtige vocalen: de mannen van Hercules & Love Affair waren uit hun dak aan het gaan op het podium. En Santigold was ook niet mis. Met een enorme strik op haar hoofd en twee twerkende danseressen aan haar zijde bracht ze vuige en vunzige dansvloervullers voort. Lekker.

Melt3

Op een gegeven moment was de officiële eerste dag van het festival aangebroken waarop ik, als ik mijn ouders mag geloven, schijn te verjaren. Met een elastiekje in mijn haar had ik een prima verjaardagstaart, maar we besloten ook even de plaatselijke supermarkt op te zoeken in de Duitse omgeving. Snuiven maar, die cultuur. Vijf euro-wodka flessen en goedkope Duitse lekkernijen werden de tas in gesmeten. Men neme Tortekruste, Haselnußpaste, obst, Schlagsane en TADA: taart. Wij waren klaar voor de avond die ons te wachten stond.

Melt4

WANT JEETJE. Die line-up bezorgde ons bijna een beroerte. Hijgend kwamen we aan bij de Desperados stage waar Jamie XX bijzonder fijn stond te draaien. Nuchter of niet, de melancholische klanken in combinatie met de lichtshow op de verduisterde stage aan het water zorgden wel voor enige extase. Toen Bonobo inmiddels al een tijdje lekkere (maar geen fenomenále tunes) uitzond, kwamen we er tot onze schrik achter dat London Grammar al een half uur bezig was. Shit. Als malloten holden we naar de main stage waar haar prachtige stem loepzuiver het hele publiek verwarmde. Later op de avond liep ik weg bij Flume omdat ik een tikkeltje gefrustreerd was over het feit dat hij een half uur te laat was, ik mijn vriendin kwijt was én ik werd platgedrukt tussen te veel bezwete lijven met grote doppen erop. Ik vluchtte naar de overdekte Gemini stage waar Hudson Mohawke eclectisch en sexy aan het draaien was. Dáár heb ik toch de benen van mijn lijf gedanst. Eindelijk kon ik mijn heupen weer lekker laten gaan op de elektronische beats, scherpe snares en losse hiphopkicks. Zo rond half zes kroop ik rillend mijn tentje in waar ik twee uur later weer uit werd gefikt. De volgende dag was begonnen.

Melt5

Slapen op brakke matjes, krioelende insecten in de tent, je een weg banen door de dampende Dixi's, afgekloven braadworsten en talloze verloren tandenborstels. Dat is ook Melt!. Schoon en fris moet je niet willen zijn en de gedachte dat vermoeidheid een emotie is die je uit kan schakelen, hield me op de been. Brak liepen we over het weggetje naar het festivalterrein. In dit kleine kwartiertje kan je even tot rust komen en genieten van de gevarieerde mensenmassa die zich niet echt wat aantrok van fashion en trends. Noem het functioneel. Zo was het bijvoorbeeld erg populair een pak vruchtensap te wikkelen in tape om het vervolgens te dragen als schoudertasje. Het publiek is er écht om te feesten en niet om gezien te worden en later getagd te worden in een foto op Facebook. Even lekker normaal doen allemaal.

Melt6

Toen we net stonden te chillen bij The Black Madonna die nog lekker stond te draaien op de befaamde sleepless stage die, zoals de naam al doet vermoeden, druk bezocht wordt rond de avond/ochtendtijden, werd de lucht donker. En BAM daar kwam de stortbui. Alles nat. Modder aarde. Dat weerhield ons er niet van naar Django Django op de main stage te gaan. De vrolijke tunes toverden ons om in energieke, swingende dansers. Onze dansmoves werden nóg soepeler en vunziger toen we zomaar even langs de Gemini stage liepen waar de ‘Young Fathers’ losgingen in hun bezwete halfnaakte lijven. Hiphop, pop en R&B knalde door de tent en het was verrassend leuk. Leuker nog dan de mooie zevenenveertigjarige Kylie Minogue, die in haar glitterjurkje het publiek opgeilde. Stiekem genoot ik ook wel van het showtje met kostuumwissels en choreografieën en kon ik nog verbazingwekkend veel nummers meeblèren. Verder heeft Siriusmodeselektor indruk gemaakt. We stonden een beetje buiten de mensenmassa, wat ons dansruimte gaf. Want dat hadden we wel nodig.

Melt6

Regen, regen, regen. De waterconfetti hield maar niet op. Toen ik na een uur slapen mijn telefoon uit een plasje water in de tent viste, vervloekte ik de weergoden. Mobiel kapot. Ach ja, ik leefde nog. Al voelde ik me ‘alsof er 10 vrachtwagens over me heen hebben gereden en ik nog steeds bij bewustzijn ben’. Letterlijke quote.

Melt10

Zodoende. De laatste dag was aangebroken en daar gingen we van genieten. Een drukke line-up stond ons te wachten en iedereen had het er maar drug mee. Het begon bij Howling, wat meteen lekker heftig was. Elektronische beats met harde baslijnen. Vervolgens kwamen we weer een beetje tot rust bij Alt-J. Supergoed live en zelfs loepzuiver toen de zanger begon te fluiten in de microfoon. Kippenvel. Een zanger die ik nog graag wilde zien, was Darwin Deez. Helaas was ik een van de weinigen, dus ik rende naar de intro tent waar ik misschien wel een van de beste optredens ooit heb gezien. De slungelige, nerderige Darwin Deez ging finaal los met zijn headbangende bandleden, en nam het publiek erin mee. De kleine intermezzo’s waarin de bandleden samen een dansje deden, maakten het optreden hilarisch. Chapeau.

Melt7

Doordat ik iedereen kwijt was en mijn mobiele apparaat me ook in de steek had gelaten, fladderde ik lekker in mijn eentje rond. Terwijl iedereen uit zijn dak stond te gaan bij Nina Kraviz, besloot ik Alle Farben te bezoeken. Dat was een uitmuntend besluit. Jeetje, wat was dat een goede set. Eenvoudige harmonieën en geluiden, maar alles toch zo gevarieerd en goed. Dit was geen eentonig technogebonk (waar ik zo langzamerhand wel genoeg van had), maar een fijne mix van indie, house en elektro waar bekende liedjes soms vaag in te herkennen waren. Of er hemel is weet ik niet, maar ik was er net samen met m’n flesje appelsap verdomd dicht in de buurt. Mijn laatste sprankjes energie heb ik er hier he-le-maal uitgedanst. Als klap op de vuurpijl werd ik weer herenigd met mijn lieve kameraad tijdens de laatste klanken van Alle Farben en konden we samen dit mooie avontuur afronden.

Melt8

Melt! was mooi. We hebben gelachen, gehuild, gezweet, gedanst en ons voorbeeldig misdragen. Afgetuigd maar voldaan gingen we met onze- naar urine en schijt meurende- bagage en gesteldheid terug naar Nederland. De komende dagen trek ik mijn bed aan.

Melt9

Vond je het leuk? Laat het Lotte weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Yvette de Wit

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event