Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Bart Heemskerk

Nieuws

Lowlands voor: de ontdekkingsreiziger

Door Timo Kragting op maandag 7 augustus 2017

j chillsessies ben jij vrijwel altijd degene die Spotify bedient. Je volgt talloze muziekblogs, je vrienden niet, die volgen jou gewoon. Een dag lang linksvoor bij main hangen is niet aan jou besteed, eigenlijk ben je bij main nog het minst. De magie van het onverwachts ontdekken van nieuwe muziek is voor jou het ultieme festivalgevoel. Tussen alle muziek door zit je ook niet graag stil. Elk festivalterrein wordt van A tot Z uitgekamd en de secret stage blijft voor jou nooit lang secret. Gewapend met een vergrootglas en de timetable loop jij voorop. Liever een onbekend speciaalbiertje dan een gewoon vaasje, liever een Vietnamese pannenkoek dan een standaard hamburger. Het moge duidelijk zijn ouwe Christoffel Columbus: jij bent een festivalontdekkingsreiziger.

Staat van dienst

Tja, een beetje een inkoppertje. Lowlands staat al 25 jaar voor het ontdekken van nieuwe muziek. Dus ben jij hier als ontdekkingsreiziger op je plek? Janatúúúrlijk. Toch zijn er een aantal momenten in de Lowlands geschiedenis die dit des te meer bevestigen. Wat te denken van Coldplay, in 2001 nog een onbekend Brits bandje die op de kleinste stage een geweldig optreden neer wist te zetten. Of Hunee & Antal, een toen nog tamelijk onbekend dj-duo die in 2013 de X-Ray op z’n kop wist te zetten en dat daarna nog vele malen elders gedaan hebben. Ook Twenty One Pilots beleefde in 2013 hun echte doorbraak bij het grote publiek, mede dankzij een geweldig optreden op Lowlands. Ja, op Lowlands ontdek je eigenlijk een weekend lang alles dat je lief is.

A Campingflight to Lowlands Paradise 2017

Ook dit jaar valt er weer enorm veel te ontdekken. Welke acts er daadwerkelijk zullen doorbreken weten we natuurlijk nog niet, maar bij de onderstaande tips valt in ieder geval wat te ontdekken:

The Talks – Vrijdag 14:30 – 15:20 / Lima

De live-shows van deze Britse reggae- en skaband barsten van de energie. Perfect om je op te laden voor een weekend lang lowlands, dus zeker even checken! Van checken komt immers ontdekken.

Sean Paul – Vrijdag 16:00 – 17:00 / Alpha

Wat valt er nou nog te ontdekken aan Sean Paul? Oud nieuws toch? Klopt, maar hier ontdek je wel de viezerik in jezelf. En dat je best lekker gaat op de nostalgische dancehall van deze Jamaicaanse held.

ABRA – Vrijdag 17:00 – 17:45 / X-Ray

Nee, niet de pokémon, maar de artiest. ABRA schrijft, produceert en maakt haar muziek zelf. Een waar multitalent uit Atlanta. Haar electrofunky alternative R&B produceert ze in haar eigen slaapkamer en het klinkt allemaal super smooth. Rauw, nat en lekker. Precies wat een ontdekker op z'n vrijdagmiddag nodig heeft.

A Blaze of Feather – Zaterdag 13:15 – 14:15 / Heineken

Een oude bekende van Lowlands komt dit jaar weer een kijkje nemen, maar dan als gitarist van de indie-band 'A Blaze of Feather'. We hebben het hier natuurlijk over Ben Howard, maar dat wist jij als ontdekker al lang. Ben is niet de frontman van de band, dat is Mickey Smith. Deze filmmaker en fotograaf weet zijn werk moeiteloos te vertalen in filmische indie. En jij gaat dat ontdekken.

Colin Benders – Zaterdag 22:00 – 22:59 / X-Ray

Door jou natuurlijk al láng ontdekt toen hij als frontman van The Kyteman Orchestra furore maakte. Maar wat hij dit jaar op Lowlands komt laten zien is toch echt iets heel anders. Met een zelfgemaakte modulaire synthesizer met ontelbare effectmodules, knoppen, schuiven en kabels brengt hij een unieke show ten gehoren. Het kan ambient worden, het kan snoeiharde techno worden, Colin voelt ter plekke aan wat het publiek wilt en weet dan pas waar het deze keer naartoe gaat. Alles live, alles geïmproviseerd, hier moet je dus bij zijn, want op een ander festival hetzelfde checken kan niet bij zijn improvisatiesets.

#W?TF! – Zondag 14:50 – 15:50 / Bravo

Geen flauw idee wat Lowlands nu weer in petto heeft. Vorig jaar verscheen in een soortgelijke mysterieuze situatie onaangekondigd Jett Rebel op het podium. Op de timetable stond “Don’t Die on Me Now”, een toen nog nietszeggende term. Pas op de dag zelf bleek dit de naam van het nieuwe album van Jett Rebel te zijn, die een verrassingsoptreden kwam geven. Grote kans dat #W?TF! ook een surprise-act is, misschien is het wel opnieuw een albumnaam? Maar van welke act? Wij zijn in ieder geval erg benieuwd en als ontdekkingsreiziger moet jij dit natuurlijk checken.

Baloji – Zondag 20:10 – 21:00 / Lima

Franstalige hiphop is een enorme opmars aan het maken. Vooral MHD (ook op Lowlands te bewonderen) doet het goed. Maar daar valt minder aan te ontdekken, aan Baloji des te meer. Deze geboren Congolese dichter rapt over maatschappelijke issues in zowel Europa als Afrika. En mocht je geen Frans verstaand dan maakt dat eigenlijk niet uit, want het klinkt ook nog eens superdik. Congolese musique de trance met afrofunk, soul, hiphop, freejazz en gesamplede elektronica. Dit wil je.

En er is meer, veel meer. Van techno tot soul, van singer songwriters tot garagerock. Op Lowlands ontdek je meer dan je lief is. Je kunt je klok erop gelijkzetten dat je met inspiratie naar huis gaat en dat je nog maandenlang nageniet en doorborduurt op dat wat je op Lowlands hebt ontdekt. Een kleine greep uit de hierboven niet genoemde ontdekbare pareltjes: Jonna Fraser, PVRIS, Dazion, Dj Deeon, Tycho, Vince Staples, Carl Craig presents Versus Synthesizer Ensemble, Frank Carter & the Rattlesnakes, The Ufoslavians, Aurora Halal, Iguana Death Cult, Philou Louzolo, SMIB, Naaz, Car Seat Headrest, Future Islands & Talaboman.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Central Park tilt festivalwijn naar een hoger level

Nieuws

Dinsdag 21 mei 2019

Heb jij wel eens een écht lekker wijntje gedronken op een festival?

Vunzige Deuntjes Festival krijgt groen licht voor Amsterdamse Bos

Nieuws

Maandag 20 mei 2019

Vunzige Deuntjes Festival vindt doorgang in het Amsterdamse Bos. Na een eerdere weigering van de vergunning heeft gemeente Amstelveen alsnog...

Logeer gratis en duurzaam op Stadscamping Drift

Nieuws

Donderdag 9 mei 2019

Het is de allereerste ‘festivalcamping’ in zijn soort.

Koninklijk genieten op Oranjebloesem

Report over Oranjebloesem

Vrijdag 3 mei 2019

Van heerlijke livemuziek tot donkere techno.

Tentoonstelling MOJO Backstage laat zien waar een klein land groot in kan zijn

Nieuws

Maandag 29 april 2019

Een kijkje achter de schermen van 1968 tot nu.

Festivaltrippen in Europa doe je zo

Nieuws

Zondag 28 april 2019

Inkakken is de trein pakken.

Van statiegeld op je eco beker, naar friet gemaakt van waste food

Report over DGTL Festival

Vrijdag 26 april 2019

Hoe DGTL anno 2019 zich inzet voor een duurzaam verantwoord feestje.

Paaspop 2019: Dit is waarom ook jij er volgend jaar heen moet gaan

Report over Paaspop Schijndel

Woensdag 24 april 2019

Klein Las Vegas in het Brabantse Schijndel.