Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten.

Nieuws

Lowlands voor beginners

Door Timo Kragting op dinsdag 11 april 2017

‘A Campingflight to Lowlands Paradise’ is bijna toe aan haar 25ste editie en stond in al die jaren eigenlijk nooit stil. Het festival blijft jaar op jaar prikkelen door alle grenzen van de alternatieve muziek te verkennen. En dat niet alleen, ook qua entertainment, kunst, theater en zelfs in de categorie wetenschap blijft Lowlands alsmaar in beweging. Dat zorgt er enerzijds voor dat Lowlands haar trouwe bezoekers blijft verrassen, maar ook dat er jaarlijks een nieuwe doelgroep aangeboord wordt. Misschien ga jij dit jaar wel voor het eerst of heb je de afgelopen jaren overgeslagen en begint het nu weer te kriebelen. Misschien twijfel je nog of Lowlands wel iets voor jou is. Ik denk dat de kans groot is van wel. Maar misschien moet ik je eerst maar eens uitleggen waarom niet alleen The Guardian (link) Lowlands als een van de 10 beste festivals van Europa beschouwt. Hieronder volgt een lesje Lowlands voor dummies:

De historie

LL

Even een reis terug in de tijd naar 1967. De Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels organiseerde ‘A flight to Lowlands Paradise’. De datum werd nog verschoven zodat Jimi Hendrix op kon treden (die helaas nooit kwam). De gedachte van toen om binnen de jongerencultuur gelijkgestemden te binden met nieuwe muziek was een inspiratie voor de allereerste ‘Campingflight to Lowlands Paradise’, welke in 1993 werd georganiseerd. De organisatie creëerde met Lowlands een plek waar je vrij en jezelf kon zijn. Ondanks dat de muzikale identiteit zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, staat dit gedachtengoed onlosmakelijk in het DNA van Lowlands gegrift. In de jaren die erop volgde heeft Lowlands zich ontwikkeld als een van de meest toonaangevende festivals op muzikaal gebied. Want juist op dat gebied kent het festival al vele uiteenlopende hoogtepunten. Zo is het best opmerkelijk (en best wel vet) dat Coldplay in 2000 op de kleinste stage van Lowlands te ontdekken was. De dag dat Osdorp Posse de tent op z’n kop zette in 1995 zal ook niet snel vergeten worden. Andere herinneringen verspreiden zich over de waslijst van geweldige acts die de afgelopen jaren op de podia in Biddinghuizen verschenen. Een kleine greep uit alle namen die ooit op Lowlands stonden: Radiohead (1995), The Prodigy (1995), N*E*R*D (2004), Justice (2007), The Killers (2007), Bon Iver (2009), Aphex Twin (2011), James Blake (2013), Snoop Dogg (2014), Stromae (2014), Chemical Brothers (2015) en Muse (2016). Goed, daar hoeven we verder weinig aan toe te voegen lijkt me.

Het programma

‘Fijn zo’n historie, maar waarom zou ik dit jaar naar Lowlands gaan?!’, vraag jij je misschien af. Een van de meest voor de hand liggende antwoorden vind je in het onomstotelijk diverse programma dat ook dit jaar weer een enorme diepgang kent. Bovendien lijkt de muzikale programmering elk jaar met de tijd mee te groeien en een soort profetische waarde aan acts toe te voegen. Zo zijn er tal van acts doorgebroken en groot geworden op Lowlands. Door de juiste nieuwe acts met veel potentie te presenteren aan een groot publiek, weet het festival de meest uiteenlopende acts te doen doorbreken. Het verhaal van Coldplay hierboven is misschien wel het beste voorbeeld. Maar zij waren niet de enige. Denk aan Hunee & Antal in een stomende X-Ray in 2014, of Twenty One Pilots, na hun optreden in de Charlie in 2013 ging het hard. Het zijn goede voorbeelden van de muzikale ontdekkingsreis die bij Lowlands in het DNA zit.

Maar ook in 2017 staat er weer genoeg lekkers op het programma. Van kleine te ontdekken pareltjes, tot grote knallers bovenaan het affiche. Zo versieren o.a. Mumford and Sons, The XX, Editors, Moderat, Flume, Alt-J en Iggy Pop de bovenkant van het programma. Stuk voor stuk namen, die op zichzelf al reden genoeg zijn om een festivalticket voor aan te schaffen. Bovendien is er dit jaar meer ruimte voor hiphopgeoriënteerde acts. Denk aan o.a.: Migos, Cypress Hill, Skepta, Death Grips, Jonna Fraser en Denzel Curry. Toch meer fan van elektronische muziek? Wees gerust, ook dan wordt je op je wenken bediend. Met o.a. Ben Clock, Nina Kraviz, Talaboman (John Talabot en Axel Boman), Robert Hood en Dixon valt er ’s nachts genoeg te dansen. Naast hiphop, headliners en elektronische muziekgeweld zijn er genoeg indie-bands, gitaren, beats en ballads om alle andere hoeken van het alternatieve muziekspectrum te belichten. Het is dan ook niet voor niets dat de kaartjes de digitale deur uitvliegen.

Het gevoel

Lowlands is natuurlijk niet alleen muziek. Er zijn hordes bezoekers waarvoor de muziek slechts een secundaire reden is om naar Biddinghuizen af te reizen. Waar zij dan voor komen? Ik neig te zeggen: “Gezelligheid”, maar dat dekt de lading toch niet helemaal. Een mix van gezelligheid, amusement, saamhorigheid en dat ó zo Hollandse campinggevoel zou dichter in de buurt komen. Laat ik het voor het gemak even samenvatten als ‘Het Lowlands gevoel’. Dat gevoel dat opborrelt wanneer je in de rij bij de ingang een lauw biertje van je tot-op-heden-nog-onbekende-buurman aangeboden krijgt. Die arm die iemand om je heen slaat wanneer je laatste hap hotdog per ongeluk op de grond valt. De glimlach van het koffiemeisje die jouw brakke ochtend probeert te redden. Dat is het allesomvattende Lowlands gevoel.

LLpic

Het dorp

Dat gevoel ontstaat bij de bezoekers, maar de organisatie draagt daar met een zeer breed randprogramma ook zeker aan bij. Van wellness tot science, van knutselen tot yoga’en. Lowlands is als het ware een soort dorp. En met haar ruim 50.000 uitbundige inwoners, een verdomd gezellig dorp. De Hema kampeerwinkel als onbetwiste supermarkt. Het rode filosofie kerkje als plek van bezinning. De Hacienda als het gezellige Bacardi-buurthuis. En de muntenautomaten als GWK.

Tips en valkuilen

Goed, een paar tips voor de beginner zou in een Lowlands voor beginners stuk natuurlijk niet misstaan. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

  1. Bepak je niet al te zwaar, je moet ten slotte nog een goed stuk lopen van de parkeerplaats naar jouw campingspot
  2. Zet je tentje niet onder een gigantische campinglamp neer. Als je wilt slapen ten minste
  3. Wees niet bang om niet te douchen. Iedereen ruikt hetzelfde, geloof me.
  4. Wees bereid om tegen bezwete wildvreemde medebezoekers aan te schuren als het íets te gezellig wordt linksvooraan in de Alpha
  5. Doe overal aan mee, zeg nooit nee, zo beland je op de beste plekken
  6. Denk niet: Lowlands verkoopt toch niet uit, ik koop m’n ticket later wel. Voor je het weet vis je achter het net
  7. Koop niet op dag een 230584203592 muntjes, die kun je alleen maar kwijtraken. Er zijn genoeg muntenautomaten en zelden rijen
  8. Ga niet als een bezetene van stage naar stage, de momenten ertussenin zijn minstens even waardevol
  9. Sla donderdag niet over, sinds 2 jaar is de silent disco een legendarische toevoeging aan het lange weekend Lowlands
  10. Raak niet in de veronderstelling dat je Theo of Michael ooit zult vinden. Wat we hiermee bedoelen? Merk je vanzelf wel

Samenvattend maakt het dus niet zo veel uit wie je bent, waar je van houdt en wat je lievelingskleur is. Het is altijd aan te raden Lowlands een keer te ervaren. Zelfs voor de luxepaarden onder ons die Lowlands altijd hebben overgeslagen, omdat ze allergisch voor kamperen zijn: je kunt nu glampen, er zijn zelfs wat bungalows te huur in de buurt. Dus waag de sprong een keer, je zult er geen spijt van krijgen.

Er zijn nog weekendtickets beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.

Oost-Nederland krijgt er een LGBTQ-festival bij: Honey Honey

Nieuws

Zondag 1 maart 2020

Het oosten van ’t land kleurt roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Honey Honey ‘The Festival’ doet zijn...