Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten. Afbeelding: Ryan Tjin

Drugs

Ketamine steeds populairder?

Door Maartje Weijenberg op vrijdag 30 september 2016

Het loopt tegen de ochtend op de festivalcamping. Een groep feestgangers sleept zichzelf in polonaise over de camping en zingt ‘Weet je wat ik wel zou willen zijn? Een ketaminetrein, een ketaminetrein!’. Even verderop zit een groep jongeren voor hun tent op klapstoeltjes. Van ver lijkt het dat ze een gesprek voeren, maar van dichtbij valt er geen touw aan vast te knopen. ‘Wat zei je?’, zegt de een. ‘Ik snap het niet meer’, lacht de ander. Een derde staart alleen met open mond voor zich uit. Een vierde probeert aan niemand in het bijzonder uit te leggen hoe het klapstoeltje uitgeklapt moet worden. Het meisje dat is aan komen lopen krijgt geen begroeting van het viertal. ‘Ah’, zegt ze begrijpend. ‘Jullie hebben al een Special K ontbijt zo te zien.’

Doktertje spelen

K, Ket, Keta, Special K, vitamine K oftewel ketamine werd rond 1962 uitgevonden als verdovingsmiddel. Het wordt nog steeds ingezet als narcosemiddel en werkt pijn onderdrukkend.

Ketamine kan in bijna alle gaten van je lichaam toegediend worden: oraal, nasaal, anaal en door het te spuiten

Rond 2000 kwam ketamine opnieuw in het nieuws, omdat het een antidepressieve werking zou hebben. Omdat het officieel een geneesmiddel is valt ketamine onder de Geneesmiddelenwet. Het mag dus alleen geproduceerd, gebruikt en verhandeld worden als je daar een vergunning voor hebt. Op de website van Jellinek staat dat, ondanks dat ketamine dus niet onder de Opiumwet valt, je wel illegaal bezig bent als je het verhandeld of besteld. Gebruik en bezit van ketamine vallen echter niet onder de Geneesmiddelenwet. Mocht je gepakt worden met ketamine dan zal de rechter verder over je lot bepalen. 

 K-Hole

Toen bekend werd dat er na een narcose met ketamine hallucinogene effecten konden optreden stonden de psychonauten te springen om met het goedje te experimenteren. De medische variant van ketamine is vloeibaar, maar voor recreatief gebruik is het bijna altijd poeder. Toch bestaat het ook in pil variant. Ketamine kan in bijna alle gaten van je lichaam toegediend worden: oraal, nasaal, anaal en door het te spuiten. Bij een lage dosis heeft het een beetje een dromerige uitwerking. Bij een hogere dosis kunnen er dissociatieve effecten optreden, waarbij je lichaam zich lijkt te scheiden van je geest. Bewegen gaat moeilijker en het kan lijken alsof bepaalde lichaamsdelen niet meer van jezelf zijn. Ook kunnen hallucinaties optreden en door de verdovende werking voel je minder pijnprikkels.

Het was alsof mijn arm van iemand anders was. Ik had er geen gevoel meer in. Ik schrok daar behoorlijk van.

Hoe meer ketamine je neemt, hoe sterker de verdovende, dissociatieve en hallucinogene effecten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een k-hole. Een k-hole wordt vergeleken met een bijna doodervaring of een lichaamsuittreding waarbij hogere entiteiten soms een bezoekje komen brengen. Doordat je bij een k-hole je niet meer kan bewegen kan dit een angstige ervaring zijn. Voor anderen zijn de psychedelische effecten hiervan juist een reden om het op te zoeken. Daarnaast blijft ketamine een narcosemiddel, dus je kunt er ook van in slaap vallen. 

Niet zonder risico’s

Door de dissociatieve effecten is ketamine voor veel mensen niet een drug om op de dansvloer te gebruiken. Het is moeilijk te doseren waardoor het kan zijn dat je teveel neemt en dat je de controle over je lichaam verliest. Door de verdovende werking kan het zijn dat je niet doorhebt dat je net met je hoofd keihard tegen de speaker bent geknald en daardoor enigszins bloedend op de grond ligt. Daarnaast kun je ook een flinke bad trip krijgen, wat je echt niet wilt in een overvolle club. Daarom staat ketamine onder sommige groepen gebruikers bekend als een drug om even lekker mee te chillen. Als je net aangekomen bent op een after bijvoorbeeld. Afgelopen zomer kwam het ook voorbij als ontbijtje bij de tent op de festivalcamping. Toch is het oppassen geblazen als je het gaat combineren met andere middelen. In combinatie met downers als alcohol en GHB kun je bewusteloos raken en je ademhaling kan onderdrukt worden. In combinatie met uppers zijn er risico’s voor je hart en bloedvaten. Ook kun je stikken in je eigen braaksel doordat je je niet kan bewegen terwijl je net op je rug ligt te spacen. Op langere termijn kan ketamine ook voor blaasproblemen zorgen. TENA Lady anyone?

Risico’s:

  • Je kunt misselijk worden en gaan overgeven. Als je niet kunt bewegen is er een kans op stikken in je eigen braaksel.
  • Doordat je geen controle hebt over je lichaam kun je sneller vallen. De verdovende werking zorgt er voor dat je het niet doorhebt dat je jezelf bezeert.
  • Je kunt er een bad trip van krijgen en zelfs psychotisch worden.
  • Er kunnen geheugenproblemen ontstaan.
  • Combinatie met downers kunnen voor bewusteloosheid en ademhalingsonderdrukking zorgen, terwijl combineren met uppers gevaarlijk kan zijn voor je hart en bloedvaten.
  • Ketamine kan verslavend zijn. Je bouwt snel tolerantie op en je kunt er geestelijk afhankelijk van worden.
  • Je kunt er op lange termijn blaasproblemen van krijgen.
Bron: Jellinek

 

Willen we meer of minder?

Uit de Global Drug Survey (GDS) 2014 blijkt dat 5,7% van de respondenten wereldwijd ketamine hebben gebruikt. In Nederland ligt dat aantal hoger. Hier bleek 12% van de respondenten een ketatrip te hebben gehad. Uit de GDS 2015 kwam naar voren dat 13,05% van de Nederlandse respondenten ketamine hebben genomen. In de GDS 2016 stijgt het ketamine gebruik in Nederland naar 14,02%. Onder de Nederlandse respondenten lijkt dus een toename te zijn. Ook het jaarverslag 2015 van Unity laat een stijging in het ketamine gebruik zien. Hieruit blijkt dat in 2007 ongeveer 6% van de ondervraagden in de maand voorgaand aan het onderzoek ketamine had gebruikt. In 2015 had ongeveer 13% ketamine gebruikt. Het Drugs Informatie en Monitor Systeem (DIMS) van Het Trimbos laat in het Jaarbericht 2015 zien dat er een stijging is in het aantal samples bij de drugtestpunten. Waren er in 2005 slechts 16 samples gebracht, in 2010 steeg dit naar 112. In 2015 is dit verdrievoudigd naar 362 afgeleverde samples. Of er daadwerkelijk een stijging is in ketamine gebruik blijft moeilijk te zeggen omdat de onderzoeken voornamelijk onder uitgaanders en drugsgebruikers afgenomen zijn. Opvallend zijn de cijfers echter wel.

 

Special K ontbijtje? 

Toename of niet, Rosa (fictieve naam) ziet onder haar vrienden wel een toename in ketamine gebruik. ‘Waar het eerder sporadisch werd gebruikt is het nu bijna een standaard toevoeging aan het drugsarsenaal’, aldus de 25-jarige. Toch moest ze er eerst niets van weten. ‘Ik ben veel meer van de uppers en had het idee dat je er alleen maar sloom van werd. Maar toen ik een keer ’s ochtends terug kwam bij de tent en mijn vrienden allemaal aan de keta zaten wilde ik het toch een keer proberen.’ Terwijl een vriend van haar met moeite een dikke lijn keta voorbereidt installeert Rosa zich in een klapstoel. ‘Ik vond het erg lekker ruiken! Jammer altijd van die bittere smaak in je keel.’ Toen het Special K ontbijt eenmaal begon te werken schrok Rosa toch een beetje. ‘In het begin werd ik gewoon heel relaxt en had ik geen zin om te bewegen. Maar na een tijdje kreeg ik het gevoel dat ik me niet meer kon bewegen. Dat kon ik gelukkig nog wel, maar het was alsof mijn arm van iemand anders was. Ik had er geen gevoel meer in. Ik schrok daar behoorlijk van.’ Pas toen de vriend naast haar lachend riep dat zijn benen niet meer van hem waren begreep Rosa dat dit erbij hoorde en kon ze zich een beetje ontspannen. ‘Enigszins gerustgesteld moest ik er zelf eigenlijk ook wel om lachen. Ik besloot eens te testen of alles het nog deed en probeerde op te staan uit de stoel. Dat moet er hilarisch uit hebben gezien want mijn vrienden kwamen niet meer bij. Het is me wel gelukt overigens, al weet ik niet hoe lang ik daar over heb gedaan. Toen ik eenmaal stond en probeerde te lopen was het alsof mijn benen sliepen. Dat vond ik zo’n grappig gevoel!’ Dit was het startsein voor Rosa om op avontuur te gaan. ‘Het was een vriend ook gelukt om op te staan en samen zwalkten we volgens mij over de camping. We hadden zo’n ontzettende lol met onszelf. Het moet er alleen heel raar uit hebben gezien.’ Doordat ketamine je perceptie van tijd beïnvloed had Rosa geen besef van tijd meer. ‘Het leek uren te duren hoe wij als een soort robots ons voortbewogen, maar toen het eenmaal begon uit te werken bleek het nog geen 45 minuten later te zijn. Echt heel bizar’. Een leuke ervaring vond ze het wel, maar op de dansvloer zou ze het niet zo snel gebruiken: ‘Het lijkt me helemaal niet fijn als er allemaal dansende mensen om me heen zouden staan. Ik zou ook gek worden van een stroboscoop. Als ik dan keta op zou hebben zou ik waarschijnlijk denken dat er een alieninvasie is.’

Vond je het leuk? Laat het Maartje weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Afgeluisterde bezoekersrecensies vatten Best Kept Secret 2017 voor je samen

Report over Best Kept Secret Festival

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 20 juni 2017

“Nee! HET IS: WHOOP-WHUP-WHOOP-WHOOP!”

Meer Awakenings dan ooit tijdens ADE: Twee dag- en vijf nacht specials

Nieuws

Dinsdag 20 juni 2017

Net als afgelopen jaar zijn vijf avonden Awakenings te verwachten in de Gashouder, op het terrein van de Westergasfabriek in...

"In 2018 betalen we op festivals met onze telefoon"

Nieuws

Maandag 19 juni 2017

YellowTipi sprak met de festivalonderneemster Suzanne Eikmans over Festival Wallet dat in 2018 gelanceerd zal worden.

Georgie's verlengt uniek vluchtelingenproject

Nieuws

Vrijdag 16 juni 2017

Voor de tweede editie op rij worden vluchtelingen uitgenodigd om zondag 9 juli gratis langs te komen op het zomerfestival...

Hoe te dansen op Drift om te dansen

Report over Drift Festival

Donderdag 15 juni 2017

Drift is om te dansen. Dat weten we inmiddels. Maar hoe? Dat hebben we nog niet eerder besproken.

TomTomTipi: Onze route door het creatieve programma van Down the Rabbit Hole

Nieuws

Dinsdag 13 juni 2017

Parallel aan het muziekprogramma zal er op Down the Rabbit Hole een indrukwekkend alternatief cultuur-, muziek- en kunstprogramma het terrein...

Magneet Festival stopt ermee

Nieuws

Vrijdag 9 juni 2017

Na 6 edities stopt Magneet Festival, zo laat de organisatie via Facebook weten. Het culturele festival in Amsterdam Oost stond...

Ik probeerde de lineup van De Zon 2017 te ontcijferen

Report over De Zon

Donderdag 8 juni 2017

De lineup van De Zon is altijd topgeheim. Het draait om de 'vibe and feel' van de muziek en dat...