Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Raymond van Mil

Nieuws

Joost van Bellen: Discodinosaurus

Door Reinder van Velze op zaterdag 13 juni 2015

“Het is hier zo’n safari geworden.”, vertelt Joost terwijl we aan zijn blauwe keukentafel zitten, “Vroeger kon ik makkelijk op een festival rondlopen, maar nu in tijden van Facebook en Instragram - waar mensen graag op de foto gaan en dan het liefst met een bekend iemand - ben je zo’n wandelende Facebook trofee.”

Joost op RAUW met een Braziliaanse danseres op zijn rug. Foto: Raymond van Mil

Joost van Bellen is de discodinosaurus van Nederland, zelfbenoemd, maar dat mag als je Joost van Bellen bent. Al meer dan dertig jaar is hij in de festivalscene te vinden, van dj tot organisator en liefhebber. Ondertussen is hij uitgegroeid tot nationale cultheld die ook graag met je op de foto gaat. Maar pas op; hij zet je namelijk nog liever op het verkeerde been. Zoals die keer met Rauw toen Boys Noize kwam draaien. Joost zweepte het publiek op met een mooie intro en de aankondiging: “Hier is die dan, B…”, en terwijl de hele zaal “BOYS NOIZE!!” brulde, kwam moppentapper Bart opzetten, met barkruk en al. Joost: “Bart ging moppen vertellen, maar echt hele slechte moppen.” Dat werd natuurlijk een bierregen. Joost vervolgt glunderend: “Ik zat met Boys Noize onder de dj booth met een zeil erover, het bier droop er vanaf.”

Oranje boven

Het gaat goed in festivalland, de organisaties worden steeds professioneler en de festivals worden steeds beter georganiseerd. “Ik weet dat veel mensen vanuit het buitenland naar Nederland komen om te kijken hoe het hier gaat. Nederland is een van de allerbeste ter wereld wat betreft het organiseren van festivals.” 

"een man met een dildo spoot de hele tent onder met nep bloed"

Dat ze in het buitenland wat van ons kunnen leren weet Joost als de beste. “Ik weet nog, tijden terug, dat ik op Ultra Music Festival in Miami stond. Het was er een zooitje backstage; weinig security, iedereen kon zo backstage komen, en gaten in het podium van drie meter diep, geen hekje of iets eromheen.” Daar ging het, voor zover hij weet, gelukkig goed, maar dat ging ook weleens anders. “Ik stond te draaien op een eiland in de rivier de Moldau toen het geluid plotseling uitviel. Mijn monitors deden het nog, dus ik zette het geluid extra hard en het feestje ging verder op het podium. Eén van de bezoekers kwam toen naar me toe gelopen om me te groeten ‘Hé ho…’, en die knetterde zo naar beneden. Onder de dj booth ging het een meter of vijf recht naar beneden en in het podium zaten natuurlijk grote gaten. Hij kwam er ook weer helemaal goed uit, waarschijnlijk omdat hij zo lazarus was, maar dat was natuurlijk levensgevaarlijk.” Zulke avonturen zal je nu niet meer zo snel meemaken, Joost: “In het buitenland is het ondertussen een stuk veiliger geworden en dat hebben ze geleerd van ons.”

Hufterproef

Dat op organisatorisch vlak alles zo goed geregeld is in Nederland komt mede door het ‘boekwerk’ aan regelgeving die organisaties mee krijgen van de gemeente. Joost: “Dat klopt, er kan nog maar heel weinig, alles moet tegenwoordig ‘hufterproef‘ zijn zoals dat heet. Je kan bijvoorbeeld veel minder doen met decors, vergeleken met vroeger. Maar de grenzen worden wel opgezocht.”, er verschijnt een kleine glimlach op zijn gezicht als Joost begint over de Titty Twister op Lowlands: “een man met een dildo waar een slang aan zat die naar een container vol met nep bloed leidde, die spoot de hele tent onder. Daar waren een aantal mensen, zeg maar niet zo blij mee. Allemaal gezeur erover, maar dat heeft Lowlands gelukkig aan de laars gelapt. Al was dat wel even kielekiele.” 

Braziliaans kaasmeisje

Het gaat dus goed met festivallend Nederland, maar met de gewone wereld gaat het eigenlijk best wel slecht stelt Joost: “Charlie Hebdo, het neerhalen van de MH17, de vete tussen Rusland en Oekraïne die erop volgde en de situatie in het Midden-Oosten. En waarom is dat nou, waarom kan niet iedereen met elkaar leven op deze planeet?”, Joost gaat verder, “ik krijg dan zo’n hippie gedachte van ‘we gaan gewoon gezellig met elkaar feestvieren’.” 

Deze gedachte vormde de basis voor het nieuwe thema van Valtifest: WIE JE OOK TENT! Een vrolijke verwijzing naar diversiteit en tenten tegelijk. “Er komen heel veel verschillende tenten, die niet allemaal op muziek zijn gericht.” Wat de tenten precies gaan herbergen wilt Joost helaas nog niet verklappen. Hij gaat snel verder: “Het gaat om verbroedering en zoveel mogelijk kleurrijk zijn. De dresscode is daarom een culturele melting pot; van Noordpool-Papoea’s en Amazonegeisha’s tot Braziliaanse kaasmeisjes.” En een Indiaase guru met een kilt, Joost: “Ik heb een hele mooie kilt.”

Joe de Ripper

Behalve Joost zijn kilt kent Valtifest nog een hoogtepunt. Samen met dj RipTide duikt Joost de komende maanden de studio in om de ‘mash up’ van zolder te halen en af te stoffen. Joost: “We gaan de omgevallen platenkast door de gehaktmolen heen draaien en kijken wat er uit komt.” Valtifest krijgt de première van het project, genaamd ‘Joe de Ripper’. Joost: “We draaien back to back en we gaan echt alles door elkaar heen gooien. Van de modernste dingen tot acid house tot klassiek tot 50s rock-‘n-roll. Dat betekent af en toe vreselijke herkenning en af en toe nummertjes die je anders nooit in een dj-set durft te draaien, maar doordat je het vermengt met een steady beat wordt het opeens cool; zoals het oude new wave of synthpop uit begin jaren 80.” 

Joost in jurk op Valtifest. Foto: Dennis Bouman

Als er één ding duidelijk is na dit interview, dan is het dat Joost de naam discodinosaurus eer aan doet. Niet vanwege zijn wilde verhalen of zijn leeftijd, maar omdat hij zichtbaar plezier heeft in wat hij doet en dat weet over te brengen. Terwijl ik tussen de gele poppetjes op zijn trui de woorden ‘poop’ en ‘asshole’ ontdek, neem ik me voor om op mijn festivalsafari geen discodinosaurussen meer te schieten

 

Vond je het leuk? Laat het Reinder weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event