Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Tycho Posthumus

Report over Lowlands

Je maakt wat mee op zo'n Lowlands

Door Timo Kragting op vrijdag 22 augustus 2014

Het ligt voor de hand om in een report over Lowlands Festival alle memorabele acts van dit jaar te omschrijven. Wat onder andere Flume, Typhoon en the National in Biddinghuizen hebben laten zien, dat verdient een standbeeld. Maar alle muzikale hoogtepunten zijn al lang en breed omschreven en gerecenseerd door vele anderen, dat gaan wij dus niet nog eens dunnetjes over doen.

YellowTipi besloot het over een andere boeg te gooien en een poging te doen tot het vangen van de gehele Lowlands experience aan de hand van een 10 ervaringen die elke Lowlandsganger, of hij/zij het nou wilt of niet, ongetwijfeld zal doorlopen.

1. Je schat het gewicht van je spullen verkeerd in
Een tent, een luchtbed, een slaapzak, een backpack vol kleding, een campingstoeltje, een jaarvoorraad bier, 100 lachgaspatronen en een mega-pack met 1000 goedkope condooms van een Tsjechisch merk. Het weegt nogal wat. Je hebt het allemaal keurig in de auto geladen, maar je niet gerealiseerd dat je het nog zo’n 2 km van de auto de camping op moet sjouwen, bummer.

2. Je piekt te vroeg
Dat je op donderdag zo’n 4 uur in de rij moet staan is geen pretje. Tenzij je kneiterlam bent, dan is het wel gezellig. Vol goede moed begin je aan de half lauwe Schultenbräu biertjes die je hebt meegenomen. Hoe meer je er drinkt hoe lichter je tas wordt. Dat brengt je op het idee om ook die liter wodka op te drinken. Gul deel je het uit aan iedereen om je heen, maar dat na een half uur die fles leeg is komt voor het grootste gedeelte toch echt door je zelf. Kotsend struikel je de kaartcontroletent binnen. Je piekt te vroeg.

Eenmaal ontnuchterd op de camping na een anderhalve liter pak barleduc en een kleffe liga besluit je de 24uurstent in te rennen. Iemand biedt je een vreemde substantie aan en nog voor je het weet heeft je onderbewustzijn besloten dat het een goed idee is dit aan te nemen. Het smaakt erg bitter en nog geen 30 minuten later lig je te creperen in de goot. Ik zei het toch, je piekt te vroeg.

3. Je ontdekt een bandje
Nadat je zwaar gefaald hebt om op tijd wakker te worden om het vroege optreden van Fink te bekijken, baal je als een stekker. Gefrustreerd prop je een broodje falafel naar binnen om jezelf vervolgens stampvoetend over het terrein te verplaatsen. In de verte hoor je bij de Lima een Afrikaans bandje spelen. Plots waan je jezelf in een next level versie van The Lion King. Het duurt precies 2 nummertjes of je weet het zeker, dit is de shit. Net zo verbaasd als iedereen om je heen sta je een uur lang te springen op de Afrikaanse muziek. Eerst wist alleen die gekke rastafari linksvoor wie dit bandje was, nu ben jij samen met de overige 500 mensen bij deze stage de vaste fanbase van deze Afrikaanse helden.

4. Je vergeet te gaan slapen
Na de hele nacht lang los te zijn gegaan op onder andere Dekmantel Soundsystem, John Talabot, Hunee en Antal is het afgelopen. Op weg naar je tent hoor je de MC van de 24uurstent roepen ‘Hier is hij dan, JOB JOBSEEEE!’. Je hoofd is moe en wilt slapen, maar je benen zijn de tent al in gerend. Een paar minuten geleden voelde je jezelf nog een eenzame zombie, maar nu je om je heen kijkt voel je je thuis. Iedereen hier is een zombie. Je bestelt een een biertje. Die vergeet je vervolgens op te drinken en plots is het afgelopen. Gelukkig is de zon al op. Je neemt nog wat ballonnetjes bij de tent. Tai Chi begint over 10 minuten. Je bent vergeten te slapen.

5. Je stinkt
Ja je stinkt.

6. Je wordt verliefd
Gevangen door de ambiance en het onmiskenbare saamhorigheidsgevoel dat Lowlands met zich mee brengt, zweef je op een roze wolk door de Grolschtent. The National zet je lievelingsnummertje in, je kijkt naast je en daar staat ze. Een willekeurig meisje van wie je een dag later al niet meer weet hoe ze eruit ziet of hoe ze heet. Je kunt er niets aan doen je bent plotsklap verliefd.

Voor een paar uur dan, ze kan niet zoenen en de geur die af en toe je neus bereikt doet je te veel twijfelen om haar mee naar je tent te nemen.

7. Je snapt het niet meer

Je bent verschrikkelijk brak en zit voor je tent weg te rotten. Links komen 5 buren in een treintje voorbij, ze zingen:
Weet je wat ik graag zou willen zijn? Een ketaminetrein! Een ketaminetrein!
Je raakt ervan in de war. Het programma boekje is door de regen wat verlopen waardoor je niet kan zien wat er vandaag op het programma staat. Je kan je muntjes niet vinden en eet bij gebrek aan beter een afgehapte ontbijtkoek van de grond. De batterij van je telefoon is al een paar dagen leeg en je portomonnee is verdwenen in je tent. Tijdens het plassen ben je al je vrienden kwijt geraakt. Je snapt het niet meer.

8. Je bent zielsgelukkig
Je hebt inmiddels vrede gevonden met je huidige staat van ‘iksnaphetnietmeer’. Alle acts, de sfeer, de bezoekers, je meegereisde vrienden, zelfs je oncomfortabele campingstoel. Allen zorgen voor een grote roze wolk, een soort Lowlandsbubbel, een kenmerkend en uniek gevoel. Dat je weinig slaapt, hier en daar een act mist die je heel graag had willen zien of je zak patat op de grond laat vallen, dat neem je voor lief.

9. Je sloopt het terrein
Want dat doet iedereen op zondag avond. Dan staat Kees van Hondt namelijk op het programma. Het is alleen niet de bedoeling dat je met lege handen naar de Polka muziek van deze Lowlandsheld gaat staan kijken.  Opblaashemaworsten, struiken, takken, decoratie, alles wat los zit op het terrein van Lowlands is te vinden in de Indiatent tijdens Kees van Hondt. Oh waag het trouwens niet een dixie mee te nemen, dat is ranzig.

10. Je hebt heimwee
Fuck, Lowlands is over en het duurt weer een heel fucking jaar voordat we weer mogen. Je ligt huilend in je bed en hebt heimwee.

Tot slot een wat serieuzere bottom line, Lowlands 2014 was gewoon weer erg vet. Alle kritiek die het festival over zich heen krijgt is enigszins te begrijpen, maar de sfeer en het gevoel dat Lowlands met zich meebrengt is moeilijk te evenaren. Lowlands blijft wat ons betreft één van de fijnste, best georganiseerde, meest onmisbare festivals van ons land.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Tycho Posthumus

Meer uit het blog

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event