Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Tycho Posthumus

Report over Lowlands

Je maakt wat mee op zo'n Lowlands

Door Timo Kragting op vrijdag 22 augustus 2014

Het ligt voor de hand om in een report over Lowlands Festival alle memorabele acts van dit jaar te omschrijven. Wat onder andere Flume, Typhoon en the National in Biddinghuizen hebben laten zien, dat verdient een standbeeld. Maar alle muzikale hoogtepunten zijn al lang en breed omschreven en gerecenseerd door vele anderen, dat gaan wij dus niet nog eens dunnetjes over doen.

YellowTipi besloot het over een andere boeg te gooien en een poging te doen tot het vangen van de gehele Lowlands experience aan de hand van een 10 ervaringen die elke Lowlandsganger, of hij/zij het nou wilt of niet, ongetwijfeld zal doorlopen.

1. Je schat het gewicht van je spullen verkeerd in
Een tent, een luchtbed, een slaapzak, een backpack vol kleding, een campingstoeltje, een jaarvoorraad bier, 100 lachgaspatronen en een mega-pack met 1000 goedkope condooms van een Tsjechisch merk. Het weegt nogal wat. Je hebt het allemaal keurig in de auto geladen, maar je niet gerealiseerd dat je het nog zo’n 2 km van de auto de camping op moet sjouwen, bummer.

2. Je piekt te vroeg
Dat je op donderdag zo’n 4 uur in de rij moet staan is geen pretje. Tenzij je kneiterlam bent, dan is het wel gezellig. Vol goede moed begin je aan de half lauwe Schultenbräu biertjes die je hebt meegenomen. Hoe meer je er drinkt hoe lichter je tas wordt. Dat brengt je op het idee om ook die liter wodka op te drinken. Gul deel je het uit aan iedereen om je heen, maar dat na een half uur die fles leeg is komt voor het grootste gedeelte toch echt door je zelf. Kotsend struikel je de kaartcontroletent binnen. Je piekt te vroeg.

Eenmaal ontnuchterd op de camping na een anderhalve liter pak barleduc en een kleffe liga besluit je de 24uurstent in te rennen. Iemand biedt je een vreemde substantie aan en nog voor je het weet heeft je onderbewustzijn besloten dat het een goed idee is dit aan te nemen. Het smaakt erg bitter en nog geen 30 minuten later lig je te creperen in de goot. Ik zei het toch, je piekt te vroeg.

3. Je ontdekt een bandje
Nadat je zwaar gefaald hebt om op tijd wakker te worden om het vroege optreden van Fink te bekijken, baal je als een stekker. Gefrustreerd prop je een broodje falafel naar binnen om jezelf vervolgens stampvoetend over het terrein te verplaatsen. In de verte hoor je bij de Lima een Afrikaans bandje spelen. Plots waan je jezelf in een next level versie van The Lion King. Het duurt precies 2 nummertjes of je weet het zeker, dit is de shit. Net zo verbaasd als iedereen om je heen sta je een uur lang te springen op de Afrikaanse muziek. Eerst wist alleen die gekke rastafari linksvoor wie dit bandje was, nu ben jij samen met de overige 500 mensen bij deze stage de vaste fanbase van deze Afrikaanse helden.

4. Je vergeet te gaan slapen
Na de hele nacht lang los te zijn gegaan op onder andere Dekmantel Soundsystem, John Talabot, Hunee en Antal is het afgelopen. Op weg naar je tent hoor je de MC van de 24uurstent roepen ‘Hier is hij dan, JOB JOBSEEEE!’. Je hoofd is moe en wilt slapen, maar je benen zijn de tent al in gerend. Een paar minuten geleden voelde je jezelf nog een eenzame zombie, maar nu je om je heen kijkt voel je je thuis. Iedereen hier is een zombie. Je bestelt een een biertje. Die vergeet je vervolgens op te drinken en plots is het afgelopen. Gelukkig is de zon al op. Je neemt nog wat ballonnetjes bij de tent. Tai Chi begint over 10 minuten. Je bent vergeten te slapen.

5. Je stinkt
Ja je stinkt.

6. Je wordt verliefd
Gevangen door de ambiance en het onmiskenbare saamhorigheidsgevoel dat Lowlands met zich mee brengt, zweef je op een roze wolk door de Grolschtent. The National zet je lievelingsnummertje in, je kijkt naast je en daar staat ze. Een willekeurig meisje van wie je een dag later al niet meer weet hoe ze eruit ziet of hoe ze heet. Je kunt er niets aan doen je bent plotsklap verliefd.

Voor een paar uur dan, ze kan niet zoenen en de geur die af en toe je neus bereikt doet je te veel twijfelen om haar mee naar je tent te nemen.

7. Je snapt het niet meer

Je bent verschrikkelijk brak en zit voor je tent weg te rotten. Links komen 5 buren in een treintje voorbij, ze zingen:
Weet je wat ik graag zou willen zijn? Een ketaminetrein! Een ketaminetrein!
Je raakt ervan in de war. Het programma boekje is door de regen wat verlopen waardoor je niet kan zien wat er vandaag op het programma staat. Je kan je muntjes niet vinden en eet bij gebrek aan beter een afgehapte ontbijtkoek van de grond. De batterij van je telefoon is al een paar dagen leeg en je portomonnee is verdwenen in je tent. Tijdens het plassen ben je al je vrienden kwijt geraakt. Je snapt het niet meer.

8. Je bent zielsgelukkig
Je hebt inmiddels vrede gevonden met je huidige staat van ‘iksnaphetnietmeer’. Alle acts, de sfeer, de bezoekers, je meegereisde vrienden, zelfs je oncomfortabele campingstoel. Allen zorgen voor een grote roze wolk, een soort Lowlandsbubbel, een kenmerkend en uniek gevoel. Dat je weinig slaapt, hier en daar een act mist die je heel graag had willen zien of je zak patat op de grond laat vallen, dat neem je voor lief.

9. Je sloopt het terrein
Want dat doet iedereen op zondag avond. Dan staat Kees van Hondt namelijk op het programma. Het is alleen niet de bedoeling dat je met lege handen naar de Polka muziek van deze Lowlandsheld gaat staan kijken.  Opblaashemaworsten, struiken, takken, decoratie, alles wat los zit op het terrein van Lowlands is te vinden in de Indiatent tijdens Kees van Hondt. Oh waag het trouwens niet een dixie mee te nemen, dat is ranzig.

10. Je hebt heimwee
Fuck, Lowlands is over en het duurt weer een heel fucking jaar voordat we weer mogen. Je ligt huilend in je bed en hebt heimwee.

Tot slot een wat serieuzere bottom line, Lowlands 2014 was gewoon weer erg vet. Alle kritiek die het festival over zich heen krijgt is enigszins te begrijpen, maar de sfeer en het gevoel dat Lowlands met zich meebrengt is moeilijk te evenaren. Lowlands blijft wat ons betreft één van de fijnste, best georganiseerde, meest onmisbare festivals van ons land.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Tycho Posthumus

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event