Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Floris ten Hacken

Nieuws

Interview met Mauro van mahabe137: 'We hebben veel aan Kultlab te danken'

Door Floris ten Hacken op dinsdag 5 november 2019

In 2017 debuteerde hij in zijn eentje op Into the Woods, maar inmiddels staat hij vooral met een dj-collectief achter de decks: Mauro Zomer (23). Met stevige house en aanstekelijke discoplaten verovert hij samen met Han van de Grift en Robbie van der Hoeven als mahabe137 steeds meer harten van feestgangers. Wildeburg, By The Creek, Into the Woods: zo maar een greep uit de festivals waar het dj-trio menig festivalganger deze zomer uit z’n dak liet gaan. Waar ze vorig jaar nog vrij nieuw waren in de scene, beginnen ze langzaam maar zeker op meer plekken op te duiken en zijn ze hard op weg een gevestigde naam in het dj-circuit te worden. Ik sprak in Amsterdam af met Mauro, de ‘ma’ in mahabe137.

Hoi Mauro! Ik begreep dat je drie weken geleden jarig was, tijdens ADE. Gefeliciteerd nog! Hoe was dat?

"Tja, wel leuk! Het was ook voor ons het eerste jaar dat we drie gigs met ADE hadden en daarnaast heb ik op mijn verjaardag ook nog een feestje gepakt. En ik heb volgende week wel gewoon tentamens, dus het was nogal een heftig weekje."

Wat studeer je? En is dat allemaal wel te combineren met het draaien?

"Ik studeer Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Dat gaat goed, maar soms is het wel lastig. Zeker als we op een zaterdag diep in de nacht tot sluit draaien, vind ik het moeilijk om de dag erna nog aan school te gaan. En al helemaal omdat je bijna altijd gratis mag zuipen tijdens het draaien. Dan is het lastig om je in te houden."

Hoe is mahabe137 eigenlijk tot stand gekomen?

"We kennen elkaar eigenlijk via de Volta, een inmiddels gesloten café in Amersfoort. Han en ik kwamen daar vaak en Robbie werkte er. Robbie heeft mij daar toen leren draaien. Omdat we het goed konden vinden chillden we al wel eens met elkaar bij de Volta. Toen begonnen we samen te draaien, gewoon omdat we dat leuk vonden. Op een gegeven moment hebben we het besluit genomen om serieus als dj’s door te gaan en hebben we mahabe137 in het leven geroepen."

Mahabe1Foto: Mitchel Lensink

Waar staat die naam eigenlijk voor?

"Eigenlijk vrij simpel, het zijn de eerste twee letters van Mauro, Han en Bengkulu. Bengkulu is de DJ-naam van Robbie. We hebben een keer samen gezeten en gediscussieerd over welke naam we wilden gebruiken en toen zijn we op deze naam gekomen."

En de 137 dan?

"Haha, dat is alleen voor de insiders. Het is overigens wel ‘één drie zeven’, niet honderdzevenendertig. Als mensen dat zeggen dan cringe ik altijd een beetje."

Oké, geheimzinnig. Jullie treden de laatste tijd vaak samen op met Pablo Discobar Soundsystem. Hoe zijn jullie elkaar tegengekomen?

"Dat is wel een grappig verhaal. Ze hebben ons een tijdje geleden via Facebook een berichtje gestuurd. Daarin zeiden dat ze ons al een tijdje volgden en ze hadden volgens mij een filmpje gezien van Wildeburg bij de Duinpan stage in 2018 waar we een dikke houseklapper draaiden. Zij draaien die soort muziek ook, dus ze waren enthousiast. Toen hebben ze ons uitgenodigd om eens af te spreken en zo is het balletje een beetje gaan rollen."

Best fijn om waardering te krijgen van een succesvol dj- en organisatie duo lijkt me.

"Ja, zoiets is wel even goed voor je zelfvertrouwen. Ze geven vaak feestjes en hosten vaak stages, dus nu nodigen ze ons daar vaak uit om te draaien. Dat is wel heel tof en dat helpt ons ook om meer gigs te krijgen."

Waar komt die passie voor muziek bij jou vandaan?

"Ik heb altijd al wel heel erg van muziek gehouden, al luisterde ik vroeger eigenlijk vooral naar hiphop. Mijn ouders luisterde toen al wel veel Prince en Marvin Gaye, dus daar heb ik eigenlijk ook altijd al wel een beetje naar geluisterd. Maar sinds ik platen ben gaan kopen, zit er eigenlijk qua genres bij mij geen rem meer op. Ik had nooit gedacht dat ik jazz zou gaan luisteren, maar dat doe ik nu wel veel. Eerst kocht ik altijd alleen de shit die ik wilde draaien, zoals house en disco. Heel veel van het vinyl dat je vindt in platenzaken zou je echt nooit vinden als je alleen maar op YouTube of Spotify zou zoeken. Dat maakt het voor mij ook heel leuk."

Wat vind je het vetste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met mahabe137?

"Dat moet toch wel vorig jaar Into the Woods zijn geweest, toen we invielen voor Denis Sulta. Dat was zo bizar voor ons. Han moest openen op Into the Groove (stage op Into the Woods, red.) en Robbie en ik waren er gewoon als bezoekers, we zijn er eigenlijk elk jaar wel. Na Into the Woods werd er een after georganiseerd op een industrieterrein in de buurt en daar zouden wij met zijn drieën een uurtje gaan draaien. Ik had dus al mijn peak-time houseplaten meegenomen, en twee usb-sticks bij me. Ik was dus al packed en ready-to-go. Toen kregen we rond één uur, tijdens de set van Han, te horen dat Denis Sulta niet kwam draaien omdat hij ziek was. Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van Denis Sulta, dus ik was al blij en benieuwd wie ervoor in de plaats zou komen. Even later zag ik Robbie met Sijmen praten, dat is een gast van Kultlab (festivalorganisatie van Into the Woods, Wildeburg red.). Ik luisterde een beetje half mee en ik hoorde hem zeggen: ‘Jullie kunnen wel gewoon draaien hoor’. Dus ik vroeg hem direct: ‘Wie kunnen er draaien?’ Dat was de eerste keer dat ik het hoorde. Het duurde nog zo’n twee uurtjes voordat het echt definitief was, en vanaf dat moment kon ik eigenlijk niet meer dansen van de zenuwen. We begonnen om 18:00 en op dat tijdstip stonden er gewoon bijna drieduizend mensen daar te dansen."

En hoe ging het?

"Het was naar mijn mening onze beste set tot nu toe. We draaiden bijna helemaal foutloos, en dat terwijl we heel erg zenuwachtig waren en best wel wat gedronken hadden. We hadden ervoor al op Wildeburg gedraaid en die set was eigenlijk ook al out of this world. Ik had eigenlijk verwacht dat na die set de gigs wel snel zouden komen. Dat viel heel erg mee, maar na deze gig begon het wel echt allemaal te lopen."

Je bent zeker wel blij met de kans die Kultlab jullie gegeven heeft.

"Wij hebben vrijwel alles aan Kultlab te danken. Wij kunnen wel draaien, maar als Kultlab ons die meerdere kansen niet had gegeven, dan waren we nu nog niet zo ver geweest als we nu zijn. Zelfs als het alsnog niks wordt met draaien, dan waren die dagen wel één van de tofste dagen van mijn leven."

En wat zit er nu aan te komen?

"De eerstvolgende grote gig die er aan zit te komen is Valhalla Festival in december, daar heb ik wel heel erg veel zin in. En in februari volgend jaar staan we op Soenda Indoor. Dat is ook wel tof, dat we nu wat meer op de grotere binnenfestivals mogen gaan draaien. Dat is toch weer heel wat anders dan draaien op een buitenfestival."

Mahabe2Foto: Niels de Vries

Gaan jullie ook een keer een plaat uitbrengen?

"Er gaat ook zeker wel een tijd komen waar we gaan kijken naar het producen van muziek, maar voor nu focussen we ons gewoon op het draaien."

Bedankt Mauro!

Vond je het leuk? Laat het Floris weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.