Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten.

Nieuws

Van hete hitjes tot house:

Door Jasmijn de Haan op zaterdag 3 januari 2015

Foto: Jasmijn de Haan

Van house naar garage tot hiphop. Deze diverse DJ schuwt geen Destiny’s Child of Dr Dre-hitjes in zijn sets. Zijn naam? Die hield hij over aan zijn vroegere liefde voor kaneelstokken: Cinnaman. We spreken af in Bar Spek in Amsterdam West. Hij drinkt spa blauw, ik een cappuccino.

Op veel festivals en clubs staat hij het publiek te bekoren, maar zelf gaat de Brabantse Yuri Boselie (31) nauwelijks nog naar feesten. 'Die drie dagen in de week die ik sowieso al in de club sta is voor mij wel genoeg. Ik ga dan liever met vrienden naar de kroeg.' Op zondagavond kijkt hij graag naar Geordie Shore. 'Heerlijk. Naar de grootste onzin kijken. Ik ben dan alleen maar aan het staren naar het scherm.' Cinnaman haalt zijn muzikale inspiratie uit het andere uiterste: klassieke muziek, zoals Satie of Debussy. 'Het mooie aan klassieke muziek vind ik de versnellingen en de dynamiek. Dat probeer ik in mijn sets mee te nemen. Niet alleen in een rechte lijn naar boven, dat is te makkelijk. Als je een berg beklimt wil je vaak de snelste weg, maar als je een mooie tocht wil maken moet je soms een slalommetje nemen.' Wil je een bepaald doel bereiken met je muziek? 'Ik wil een verhaal vertellen. Maar het belangrijkste is een sfeer neerzetten en het publiek iets meegeven waar ze gelukkig of euforisch van worden. Gevoelens losmaken. Ik pas me daarom aan per set en per publiek. Het publiek maakt ook het verhaal, het is een samen-ding.'

Sommige DJ’s snappen daar helemaal niks van

Hoe is dat contact tussen DJ en publiek? 'Je kijkt goed naar het publiek en waar ze op aanslaan. Door sneller te mixen, of juist een plaat op te zetten die steeds langzamer wordt. Ik heb dat echt moeten leren. Nu doe ik het zo vaak, het voelt haast als lopen. Ik moet daarom ook uitkijken dat het niet automatische piloot wordt en de sets monotoon worden.' Wat is het grootste misverstand over jou als DJ? 'Omdat ik zo divers draai zijn mensen wel eens teleurgesteld dat ik ergens sta en een hiphopgerelateerde set doe. Als ik op Appelsap sta draai ik meer richting dat festival. Dat vind ik ook heel leuk: ik kan draaien op een house/techno festival, maar ook op een hiphopavond. Zo hou ik het voor mezelf divers en spannend en val ik niet in een routine.' Sta je liever in een club of op een festival? 'Beiden hebben voor- en nadelen. Ik stond laatst op Lentekabinet, dat was helemaal te gek. Net als dat ik in de Trouw draaien te gek vind. Dan maakt het me niet uit of ik opwarm, afsluit of de hele avond doe. Op een festival draaien is wel een hele andere manier van draaien dan in een club. Op een festival wisselt het publiek continu van podium. In een club heb je gewoon één zaal en daar is het publiek. Dan ben je met alle DJ’s van die avond aan het bouwen naar een bepaald punt. Sommige DJ’s snappen daar helemaal niks van. Ik vind dat altijd erg jammer als je geen rekening houdt met hoe er voor en na jouw set gedraaid wordt. Je moet er samen iets van maken. Ik wil altijd een halfuur voor mijn set aanwezig zijn zodat ik weet wat er voor me gebeurd is. Dan kan ik daarop verder bouwen.' Cinnaman Wat is voor jou het ultieme festivalgevoel? Verschilt dat van een clubgevoel? 'Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Het is gewoon muziek en gezelligheid. Ik ben wel eens naar Lowlands geweest met vrienden. Dat was een weekend lang lol trappen en af en toe een optreden kijken. Ik ben wel iemand die voor de muziek naar festivals gaat, mijn vrienden minder. Zou ik weer eens moeten doen, naar een festival zonder dat ik draai.' Waar zou je dan naartoe gaan? Naar Lowlands? 'Nee. Dan zou ik wel echt gaan voor de muziek. En sowieso nooit meer in een tent slapen, dat vind ik zo smerig. Op Lowlands één keer gedaan en toen dacht ik: echt nooit meer. Die douche...'

Op sommige festivals staat er alleen een podium op een grasveld

Wat was er mis met de douche? 'Fucking smerig. Ligt ook wel aan mij want ik ben een beetje een neatfreak. Gelukkig werd ik gebeld en kon ik backstage bij de Indiatent douchen. Volgens mij was dat het jaar dat ik daar moest draaien, 3 of 4 jaar geleden. Ik was toen met mijn toenmalige vriendin daar.' Heb je groupies? 'Nee. Ik krijg wel eens een briefje in mijn platentas of in mijn handen gedrukt. Ik blijf geloven dat dat ook zou gebeuren als ik geen DJ was.' Wordt je wel eens opgewacht na een set? 'Nee, niet dat ik besef. Ik ben altijd erg gesloten als ik klaar ben met draaien. Ik heb dan echt tijd nodig om bij te komen. Als mensen dan met me beginnen te praten ben ik altijd best wel kortaf. Ik probeer altijd aardig te blijven maar op zo een moment ben ik heel erg in mijn eigen wereldje.' Wat vind je ervan dat er nu zoveel festivals zijn? Is dat de toekomst? 'Ik vind het bizar hoeveel festivals er zijn. En hoe mensen dat allemaal kunnen betalen, want het is best een duur dagje. Maar goed, ik heb er werk door, dan is dat ook wel prima. Ik denk dat mensen op een gegeven moment wel filteren welk festival goed geproduceerd is of welk festival gezellig is. Voor mij is de programmering heel belangrijk. Lentekabinet had voor mij alles: het zag er top uit en de programmering was super goed, geen obvious line-up. Dat vond ik echt een tof festival waar ik zelf ook heen zou gaan.'

Ik vind het helemaal niet nodig om platen uit te brengen

Wat is volgens jou een slecht festival? 'Ja, wat kan er allemaal slecht zijn. Dat de programmering slecht is, dat er rijen staan, geen sfeer... Op sommige festivals staat er alleen een podium op een grasveld. Dat is niet genoeg om een goed festival te maken. Dat kan iedereen doen.' Naar welk festival kijk jij uit? 'Welcome to the Future, ook omdat dat op mijn verjaardag is. Ik ga draaien en blijf daarna met vrienden hangen. Ik kijk ook uit naar Dekmantel Festival, dan draai ik samen met Tom Trago. Ik vind het altijd super leuk om met hem te draaien. We hebben 9 jaar geleden een jaar samengewoond in Amsterdam. Hij maakte toen hiphopbeats. Ik was meer bezig met electro en techno, daardoor is zijn stijl veranderd. Dat komt dus ook een klein beetje door mij.' Waar ben je nu mee bezig? 'Ik ben nu bezig met een project met Breach, die zit naast me in de studio. Binnenkort komt onze eerste plaat uit. Voor de rest ben ik gewoon heel veel muziek aan het maken. Ik vind het helemaal niet nodig om platen uit te brengen. Ik maak muziek puur voor de lol. Als er dan iets tussen zit wat ik zelf ook echt tof vind om te draaien zou ik dat wel uitbrengen, maar verder is het gewoon buiten spelen.' Benieuwd geworden naar Cinnaman? Hij draait op onder andere Welcome to the Future (26 juli), Dekmantel Festival (1 t/m 3 augustus) en Valtifest (6 september).

Vond je het leuk? Laat het Jasmijn weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Toilet Festival 2020: Live vanaf de plee

Nieuws

Donderdag 19 november 2020

Dansen voor het goede doel op muziek van o.a. Rob Dekay, The Partysquad en Vunzige Deuntjes. Live vanaf de plee.

Naar de sneeuw met Enter The Snow kan ook dit jaar gewoon weer

Nieuws

Vrijdag 16 oktober 2020

In tijden dat er niets mogelijk lijkt, zien de jongens achter de organisatie van Enter the Snow juist kansen.

Doe mee met de Dutch Dance Quiz: een ode aan 30 jaar dance

Nieuws

Vrijdag 2 oktober 2020

Op zaterdag 17, 24 en 31 oktober presenteren Vivienne van den Assem en dance-expert Arne van Terphoven vanuit de legendarische...

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!