Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten.

Nieuws

Van hete hitjes tot house:

Door Jasmijn de Haan op zaterdag 3 januari 2015

Foto: Jasmijn de Haan

Van house naar garage tot hiphop. Deze diverse DJ schuwt geen Destiny’s Child of Dr Dre-hitjes in zijn sets. Zijn naam? Die hield hij over aan zijn vroegere liefde voor kaneelstokken: Cinnaman. We spreken af in Bar Spek in Amsterdam West. Hij drinkt spa blauw, ik een cappuccino.

Op veel festivals en clubs staat hij het publiek te bekoren, maar zelf gaat de Brabantse Yuri Boselie (31) nauwelijks nog naar feesten. 'Die drie dagen in de week die ik sowieso al in de club sta is voor mij wel genoeg. Ik ga dan liever met vrienden naar de kroeg.' Op zondagavond kijkt hij graag naar Geordie Shore. 'Heerlijk. Naar de grootste onzin kijken. Ik ben dan alleen maar aan het staren naar het scherm.' Cinnaman haalt zijn muzikale inspiratie uit het andere uiterste: klassieke muziek, zoals Satie of Debussy. 'Het mooie aan klassieke muziek vind ik de versnellingen en de dynamiek. Dat probeer ik in mijn sets mee te nemen. Niet alleen in een rechte lijn naar boven, dat is te makkelijk. Als je een berg beklimt wil je vaak de snelste weg, maar als je een mooie tocht wil maken moet je soms een slalommetje nemen.' Wil je een bepaald doel bereiken met je muziek? 'Ik wil een verhaal vertellen. Maar het belangrijkste is een sfeer neerzetten en het publiek iets meegeven waar ze gelukkig of euforisch van worden. Gevoelens losmaken. Ik pas me daarom aan per set en per publiek. Het publiek maakt ook het verhaal, het is een samen-ding.'

Sommige DJ’s snappen daar helemaal niks van

Hoe is dat contact tussen DJ en publiek? 'Je kijkt goed naar het publiek en waar ze op aanslaan. Door sneller te mixen, of juist een plaat op te zetten die steeds langzamer wordt. Ik heb dat echt moeten leren. Nu doe ik het zo vaak, het voelt haast als lopen. Ik moet daarom ook uitkijken dat het niet automatische piloot wordt en de sets monotoon worden.' Wat is het grootste misverstand over jou als DJ? 'Omdat ik zo divers draai zijn mensen wel eens teleurgesteld dat ik ergens sta en een hiphopgerelateerde set doe. Als ik op Appelsap sta draai ik meer richting dat festival. Dat vind ik ook heel leuk: ik kan draaien op een house/techno festival, maar ook op een hiphopavond. Zo hou ik het voor mezelf divers en spannend en val ik niet in een routine.' Sta je liever in een club of op een festival? 'Beiden hebben voor- en nadelen. Ik stond laatst op Lentekabinet, dat was helemaal te gek. Net als dat ik in de Trouw draaien te gek vind. Dan maakt het me niet uit of ik opwarm, afsluit of de hele avond doe. Op een festival draaien is wel een hele andere manier van draaien dan in een club. Op een festival wisselt het publiek continu van podium. In een club heb je gewoon één zaal en daar is het publiek. Dan ben je met alle DJ’s van die avond aan het bouwen naar een bepaald punt. Sommige DJ’s snappen daar helemaal niks van. Ik vind dat altijd erg jammer als je geen rekening houdt met hoe er voor en na jouw set gedraaid wordt. Je moet er samen iets van maken. Ik wil altijd een halfuur voor mijn set aanwezig zijn zodat ik weet wat er voor me gebeurd is. Dan kan ik daarop verder bouwen.' Cinnaman Wat is voor jou het ultieme festivalgevoel? Verschilt dat van een clubgevoel? 'Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Het is gewoon muziek en gezelligheid. Ik ben wel eens naar Lowlands geweest met vrienden. Dat was een weekend lang lol trappen en af en toe een optreden kijken. Ik ben wel iemand die voor de muziek naar festivals gaat, mijn vrienden minder. Zou ik weer eens moeten doen, naar een festival zonder dat ik draai.' Waar zou je dan naartoe gaan? Naar Lowlands? 'Nee. Dan zou ik wel echt gaan voor de muziek. En sowieso nooit meer in een tent slapen, dat vind ik zo smerig. Op Lowlands één keer gedaan en toen dacht ik: echt nooit meer. Die douche...'

Op sommige festivals staat er alleen een podium op een grasveld

Wat was er mis met de douche? 'Fucking smerig. Ligt ook wel aan mij want ik ben een beetje een neatfreak. Gelukkig werd ik gebeld en kon ik backstage bij de Indiatent douchen. Volgens mij was dat het jaar dat ik daar moest draaien, 3 of 4 jaar geleden. Ik was toen met mijn toenmalige vriendin daar.' Heb je groupies? 'Nee. Ik krijg wel eens een briefje in mijn platentas of in mijn handen gedrukt. Ik blijf geloven dat dat ook zou gebeuren als ik geen DJ was.' Wordt je wel eens opgewacht na een set? 'Nee, niet dat ik besef. Ik ben altijd erg gesloten als ik klaar ben met draaien. Ik heb dan echt tijd nodig om bij te komen. Als mensen dan met me beginnen te praten ben ik altijd best wel kortaf. Ik probeer altijd aardig te blijven maar op zo een moment ben ik heel erg in mijn eigen wereldje.' Wat vind je ervan dat er nu zoveel festivals zijn? Is dat de toekomst? 'Ik vind het bizar hoeveel festivals er zijn. En hoe mensen dat allemaal kunnen betalen, want het is best een duur dagje. Maar goed, ik heb er werk door, dan is dat ook wel prima. Ik denk dat mensen op een gegeven moment wel filteren welk festival goed geproduceerd is of welk festival gezellig is. Voor mij is de programmering heel belangrijk. Lentekabinet had voor mij alles: het zag er top uit en de programmering was super goed, geen obvious line-up. Dat vond ik echt een tof festival waar ik zelf ook heen zou gaan.'

Ik vind het helemaal niet nodig om platen uit te brengen

Wat is volgens jou een slecht festival? 'Ja, wat kan er allemaal slecht zijn. Dat de programmering slecht is, dat er rijen staan, geen sfeer... Op sommige festivals staat er alleen een podium op een grasveld. Dat is niet genoeg om een goed festival te maken. Dat kan iedereen doen.' Naar welk festival kijk jij uit? 'Welcome to the Future, ook omdat dat op mijn verjaardag is. Ik ga draaien en blijf daarna met vrienden hangen. Ik kijk ook uit naar Dekmantel Festival, dan draai ik samen met Tom Trago. Ik vind het altijd super leuk om met hem te draaien. We hebben 9 jaar geleden een jaar samengewoond in Amsterdam. Hij maakte toen hiphopbeats. Ik was meer bezig met electro en techno, daardoor is zijn stijl veranderd. Dat komt dus ook een klein beetje door mij.' Waar ben je nu mee bezig? 'Ik ben nu bezig met een project met Breach, die zit naast me in de studio. Binnenkort komt onze eerste plaat uit. Voor de rest ben ik gewoon heel veel muziek aan het maken. Ik vind het helemaal niet nodig om platen uit te brengen. Ik maak muziek puur voor de lol. Als er dan iets tussen zit wat ik zelf ook echt tof vind om te draaien zou ik dat wel uitbrengen, maar verder is het gewoon buiten spelen.' Benieuwd geworden naar Cinnaman? Hij draait op onder andere Welcome to the Future (26 juli), Dekmantel Festival (1 t/m 3 augustus) en Valtifest (6 september).

Vond je het leuk? Laat het Jasmijn weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.