Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Tim Buiting

Nieuws

In gesprek met Raaf Verhoef, de boeker van STRAF_WERK

Door Denise van de Ree op donderdag 23 november 2017

Vier jaar geleden reageerde Raaf Verhoef op de stage-vacature Artist Booker Assistant. Toen wist hij nog niet dat daar uiteindelijk zelfs een parttimebaan uit zou rollen. Inmiddels is hij fulltime werkzaam voor Apenkooi Events. Daar verzorgt hij boekingen voor bekende feest- en festivalconcepten zoals o.a. STRAF_WERK, Amsterdam Open Air, Valhalla Festival en By the Creek. Als hoofdboeker van STRAF_WERK – Klokgebouw op 8 december aanstaande, is hij verantwoordelijk geweest voor de gehele programmering. Zo’n knappe programmering, dat we maar eens bij Raaf op de koffie zijn gegaan.

SW1

Er zijn tienduizenden acts om tussen te kiezen, hoe bepaal jij wie je boekt? “Als ik een artiest wil gaan boeken kijk in ten eerste altijd of het muzikaal gezien past binnen de line-up, dat is stap één. Daarnaast speelt relevantie ook een grote rol: hoe relevant is de betreffende act momenteel en is deze act populair onder onze doelgroep? Vervolgens kijk ik of de act potentie heeft binnen het STRAF_WERK concept. Is dit een act die wij vaker willen boeken en past hij/zij binnen de toekomstige plannen? Ik werk liever met artiesten voor de lange termijn in plaats van een one-off show, op deze manier haal je het beste uit elkaar en creëer je het familiegevoel.” Pas als al deze punten kloppen gaat Raaf over tot het aanvragen van de artiest.

De samenstelling van een line-up gaat vaak gepaard met de persoonlijke muzieksmaak van de hoofdboeker. Toch zegt Raaf dat het niet leidend is. “STRAF_WERK heeft een bepaald muzikaal profiel en hierbinnen heb ik de volledige vrijheid te boeken wat ik maar wil. Uiteraard moet je altijd het concept in je achterhoofd houden en je proberen in te leven in de bezoeker bij het maken van keuzes.” Nadat de data van de tweede STRAF_WERK editie in het Klokgebouw was vastgesteld, werd er een muzikale strategie ontwikkeld. Vervolgens werden de artiesten aangevraagd bij verschillende boekingsbureaus. Hierna volgt de onderhandeling over de fee, maar ook de exclusiviteit en de billing (de volgorde waarop acts op het affiche verschijnen) spelen een grote rol. Uiteindelijk rolt hier een line-up uit. Raaf zegt dat dit niet altijd even vlekkeloos verloopt. “Soms kom je er met bepaalde artiesten niet uit, bijvoorbeeld over de voorwaarden. Om deze reden werk ik met een back-up plan ervan uitgaande dat het eerste plan niet gaat lukken.”

Raaf is van mening dat een grote headliner niet standaard moet afsluiten omdat hij het veel belangrijker vindt dat alles soundwise klopt. Wel heeft hij gemerkt dat in de huidige markt, grote artiesten vaak eisen dat ze afsluiten, wat soms in de weg kan staan bij de uitvoering van zijn creatieve voorkeur. “Het is mijn taak als programmeur om een goede balans te vinden tussen residents en internationale acts.” Wel vindt hij dat headliners noodzakelijk zijn om een clubavond als die van STRAF_WERK compleet te maken.

De indoor events zoals STRAF_WERK Klokgebouw zijn volgens Raaf een voorbode voor de outdoor edities. “In de clubs brengen we nieuwe artiesten en sounds die je vervolgens terug ziet op ons festival.” STRAF_WERK richt zich dan ook niet op een typerende sound, maar meerdere subgenres binnen house een techno. Binnen dit spectrum worden vooraanstaande artiesten geboekt, dat zijn veel internationale headliners, toch ligt de nadruk ook op talent van eigen bodem. De wijze waarop nieuw talent wordt gescout gaat volgens Raaf heel natuurlijk. “Ik luister naar mixen en tracks, maar speur ook andere feesten af. Aangezien STRAF_WERK zo enorm gegroeid is, komt er ook veel talent onze kant op. Als je de artiest uiteindelijk vindt passen ga je kijken of je hem/haar een spot op een van de evenementen kan geven.”

STRAF_WERK viert op 8 december haar tweede editie in het Klokgebouw in Eindhoven. Het muzikale geheim achter dit grote succes is dat STRAF_WERK altijd een grote achterban heeft gehad in het zuiden. “Je ziet daar de afgelopen jaren steeds meer house en techno initiatieven opkomen. Dat is een goed teken en wij zijn erg blij er onderdeel van te zijn.” Met de opkomst van STRAF_WERK ontstond er vorig jaar geleden een match die versterkend heeft gewerkt. Op deze editie biedt STRAF_WERK een zeer diverse programmering aan om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. STRAF_WERK Klokgebouw bestaat uit twee zalen met contrasterende sounds. In zaal 1 draait Seth Troxler, die bekend staat om zijn Ibiza tech house sound. Hij is niet vies van een uitstapje naar een ander subgenre en zo skilled dat je nooit precies weet wat je kan verwachten. Mind Against staat garant voor diepe melancholische techno en Damian Lazarus balanceert ergens tussen Mind Against en Seth Troxler. Pan-Pot sluit zaal 1 af met een techno set. In Zaal 2 ligt de focus op house, 4-to-the-floor, met uitstapjes naar de minimal van Ferro en electro van De Sluwe Vos. Uiteindelijk is het de truc aan Raaf om met de timetable er een geheel van te maken.

STRAFWERK

Het is een lijstje geworden waar hij trots op is, maar op de vraag waar hij het meest naar uitkijkt hoeft hij niet lang na te denken: Seth Troxler. “Het is de eerste keer dat hij op STRAF_WERK staat en daar ben ik best trots op. Begenadigd DJ en geweldig persoon. Zoals ik eerder aangaf weet je nooit wat je precies kan verwachten met hem, en dat maken zijn sets juist zo bijzonder.”

De volledige line-up + running order:

AREA 1
22:00-00:00 Nuno Dos Santos
00:00-02:00 Mind Against
02:00-03:30 Damian Lazarus
03:30-05:15 Seth Troxler
05:15-07:00 Pan-Pot

AREA 2
23:00-00:30 Ferro
00:30-02:15 De Sluwe Vos
02:15-04:00 Sidney Charles
04:00-05:30 Benny Rodrigues

Ook jij kunt er nog bij zijn, al zijn ze bijna uitverkocht. De laatste kaarten voor STRAF_WERK – Klokgebouw koop je hier: http://www.strafwerk.org

Vond je het leuk? Laat het Denise weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Een trip door het mythische Wildeburg is leven en vergeten

Report over Wildeburg

Donderdag 18 juli 2019

Niels onderging zijn Wildeburg ontmaagding en sluit af met: Hoewel ik had gehoopt op iets meer zon, had ik dit...

Disneykaraoke of Unicornrodeo, op Guilty Pleasure kan het

Nieuws

Woensdag 17 juli 2019

Het randprogramma van Guilty Pleasure Festival vliegt weer volledig uit de bocht.

MadNes: Het festival dat het anders durft te doen

Report over MadNes Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Clinics, surfen, skateboarden, muziek en nog veel meer op een Waddeneiland. MadNes doet alles net even anders.

3x waarom life better was By the Creek

Report over By the Creek Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Kwam het festival de belofte na, en zo ja, hoe?

Drukbezocht Down the Rabbit Hole doet weer gewoon waar het goed in is

Report over Down The Rabbit Hole

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Down The Rabbit Hole 2019 bestond uit veel bezoekers en te weinig weinig uren, wat een combinatie is die we...

Festivalbot: een splinternieuw festivalorakel

Nieuws

Maandag 8 juli 2019

Wij spraken met het team achter deze innovatieve festivaltool.

SWF verhuist, vernieuwt en verrast

Nieuws

Vrijdag 5 juli 2019

Met de toenemende concurrentie is het belangrijk om jezelf te vernieuwen, zo zal STRAF_WERK ook gedacht hebben, toen ze hun...

Tips uit de tipi: juli-festivals die een bezoekje waard zijn

Nieuws

Dinsdag 2 juli 2019

Weet jij al waar je deze maand naartoe gaat?