Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 9 minuten.

Nieuws

In gesprek met de organisatoren achter Hidden Garden

Door Ralph Kaekebeke op zondag 27 augustus 2017

Tussen de 100 jaar oude bomen van het Philips de Jonghpark in Eindhoven heeft zich zaterdag 19 augustus een magisch concept ontvouwen. Zoemende libellen en de zonnestralen - welke tussen de boomtakken door de rook accentueerde - brachten een sprookjesachtig decor. Samen met hun passie voor muziek waren dit de bouwstenen voor een intiem en stijlvol techno/deephouse festival, georganiseerd door Joris Jansen (37) en Steven van den Brink (39) van laFete040.

Hidden Garden

Slechts 2500 leuke mensen waren er nodig om dit evenement tot een magische status te verheffen. De 2 stages, Garden stage (o.a. Reinier Zonneveld, Oxia, Nick Curly en Egbert Live) en Forest stage (o.a. Sebastien Léger, Guy Mantzur en afsluiter Eelke Kleijn) waren gescheiden door een grote tribune en slim kruislings opgesteld om de muziek overlast voor de buurt tot een minimum te beperken.

Het bos leek oerinstincten naar boven te brengen en het was mij dan ook niet ontgaan dat er een jongeman, die verdacht veel op Eelke Kleijn leek, als een Tarzan tussen de touwen van een shelter slingerde. Of hij het nou was of niet...Eelke bracht met zijn afsluitende set toch wel voor mij een persoonlijk hoogtepunt van deze dag. Zowel voor mijzelf als mijn party metgezellen gold: Dit 100 keer liever dan een groot commercieel feest op Aquabest. Blijf klein en word groot!

Gelukkig vonden de heren van laFete, ondanks hun drukke schema in de voorbereiding van Hidden Garden, nog een gaatje vrij voor een interview. Les Pays-Bas: faire la connaissance de laFete040!

Om jullie een beetje te leren kennen: Wat wilde je later worden toen je klein was?

Steven: Profvoetballer bij PSV. Als ik kijk na het huidige niveau had ik dat toch eigenlijk wel moeten kunnen halen.
Joris: Ik ben vanaf mijn vierde altijd met muziek bezig geweest. Ik heb viool en in bandjes gespeeld, heb zelfs nog gezongen en ben later de dance in gegaan.
Steven: Hahaha...Eigenlijk had 'ie gewoon Andre Rieu willen worden!
Joris: Dat zijn wel gigantische producties en die reizen heel de wereld over maar ik heb mijn droom zo al wel enigszins waar kunnen maken.

Wat is de laatste droom die jij je kunt herinneren en wat zou deze volgens jouw compagnon betekenen?

Steven: Ik ging terug naar mijn oude werkgever, die had gevraagd om daar weer te gaan werken. Ik legde daar alleen een salariseis neer die ietwat te hoog was. Na een hele hoop heisa gingen ze uiteindelijk akkoord en dacht toen, shit...nou moet ik er gaan werken.
Joris: Nou, dat klopt wel want dat betekent dat 'ie altijd gewoon hoog inzet.

Zijn jullie zo prestatiegericht?

Joris: We zijn allebei wel prestatiegericht maar Steven is wat secuurder.
Steven: Het is meer de manier waarop je d'r naartoe gaat wat uiteindelijk het verschil maakt. Joris is wat diplomatieker en wellicht wat slordiger. Ik kan soms wat te rechtlijnig zijn. Dat maakt het denk ik ook zo'n goeie combi. Hoe mijn droom zich weerspiegelt ten opzichte van Hidden Garden weet ik eigenlijk niet.
Joris: Je hebt in ieder geval duidelijk voor ogen wat je waard denkt te zijn!
Steven: Nou weet je wat grappig is? De enige manier waarop wij dit festival wilden organiseren is dat de locatie wel zó uniek moest zijn, anders hadden we het niet gedaan.
Joris: We hebben bewust niet voor een andere locatie gekozen waar al evenementen georganiseerd zijn. Je associeert zo'n locatie dan toch onbewust met het die impressies van dat evenement. Ik kan me mijn droom niet zo goed meer herinneren. Volgens mij ging het wel over Hidden Garden en was het allemaal wel positief maar wat de diepere betekenis is weet ik eigenlijk niet. Ik heb met kleinere indoor events in ieder geval meer stress ervaren dan met het organiseren van Hidden Garden, ondanks dat dit groter is en meer financiële risico's met zich meebrengt.
Steven: Ik denk dat dat ook te maken heeft met de productiepartner waar we dit jaar mee werken. Die is heel relaxed.
Joris: Inderdaad! Ik werd daarom ook blij wakker vandaag. De reacties van de mensen om ons heen waren positief, de kaartverkoop loopt goed en de weersvooruitzichten worden steeds beter. Als dat anders was geweest had ik hier ook heel anders gezeten. Je merkt dat het overal heel goed opgepikt wordt: het zoemt echt door Eindhoven heen.
Steven: Het weer was eigenlijk ook mijn enige twijfel maar de voorspellingen zijn zo gigantisch bij gedraaid.

Jullie hebben natuurlijk al een behoorlijke reputatie opgebouwd door eerdere feesten die jullie georganiseerd hebben.

Steven: Dat waren inderdaad flinke indoor feestjes. De oude rechtbank, zeker in combinatie met het tuchthuis, had een capaciteit van 900 a 1000 man maar als we het hebben over grotere producties dan is de Arthouse in het NatLab misschien wel het meest uitdagend geweest. Voornamelijk qua programmering.
Joris: Je hebt dan ook te maken met een totaal ander type mensen waarmee je moet samenwerken. Het NatLab is een cultureel centrum. Waar wij Hot Since 82 en Monika Kruse geprogrammeerd hadden, stond een week later een balletvoorstelling. Dan heb je te maken met totaal andere zaken en ook qua aankleding ga je anders te werk dan met eerdere feesten die we organiseerden.

HiddenGarden

Op jullie website vind ik veel Franse termen. Wat hebben jullie met Frankrijk?

Steven: Eerder kwamen we voor een after van Lakedance, waar ik ook regelmatig gedraaid heb, altijd bij mij thuis. Toen kwamen we op het idee om dit eens echt goed aan te pakken en kwamen we al snel bij de locatie oude rechtbank waar al jaren niks meer gedaan was.
Joris: Onze vrienden kenden dit nog als de club "de Rechter". Wij waren de eersten die hier toen iets hebben neergezet.
Steven: Aangezien ik bij een Frans bedrijf werk en ik ook een aardig woordje Frans spreek kwamen we met de naam Ensuite. Het was een after, erna, en ensuite betekent in het Frans ook "erna" zoals bijvoorbeeld een kamer ensuite.
Joris: Ook wilden we, naast de EDM-stroming welke echt Amerikaans en behoorlijk over de top was, een feest organiseren dat techno chique moest zijn. Daarom heet onze organisatie laFete en is Ensuite een concept van ons.

Wat was jullie moment suprême van de vorige Hidden Garden Editie?

Joris: Dat was het moment dat 'ons moeder' achter Guy J stond met d'r handen omhoog. Zij was nog nooit op een feest van ons geweest en voelde zich daar eigenlijk te oud voor. Ze kwam dan ook alleen om iets af te geven maar was uiteindelijk was ze niet meer weg te slaan. Dat was écht een mooi moment voor mij.
Steven: Tijdens het opbouwen in die tuin hebben we voor de aankleding echt gesprokkeld. Met acht winkelwagens van de Action vol met vlinders en bloemen en een hoop geleende zonnebloemen hebben we terplekke met een hoop hulp de aankleding verzorgd. Toen 's avonds de lichten aangingen kwam onze Hidden Garden echt tot leven en dacht ik: "Waaauw, wat hebben we iets gaafs neer gezet!".

Ik kwam onlangs wat sets op unieke locaties van Cercle, toevallig ook Frans, tegen. Op welke ultieme 'hidden' locatie zouden jullie nog graag eens een festival willen organiseren?

Joris: We hebben toevallig nét een afspraak gehad waar we eventueel ons volgende feest gaan organiseren maar ik kan daar nog niets over zeggen helaas.
Steven: Het past in ieder geval ontzettend bij ons en is héél erg Eindhoven.

Wat is jullie ultieme festivalbrandstof? 

Muziek, zonder enige twijfel! Zelfs op het Foodstock festival hier in Eindhoven zorgen wij voor de muziek!

Welke ontwikkelingen zien jullie in de festivalmarkt en hoe spelen jullie daaropin?

Joris: In tegenstelling tot bijvoorbeeld steeds groter wordende organisaties zoals Tomorrowland, Intents en Wish zie je steeds kleinschaligere feesten ontstaan. Ik denk ook dat wij juist een beetje die tegen beweging zijn.
Steven: Ons publiek is ook wat ouder, zo'n beetje tussen de 30 en de 40 jaar maar ook de groep 40-50 is aanzienlijk. De leeftijdsgroep 20 tot 30 is wat kleiner bij ons.
Joris: dat is eigenlijk organisch zo gegroeid. De eerste feesten hanteerden we een strikte leeftijdsgrens maar dat hebben we op een gegeven moment los kunnen laten.
Steven: Wellicht heeft de muziekkeuze daar ook wel mee te maken. Wij programmeren ook veel progressive en dat muziekgenre leeft voornamelijk bij wat ouder publiek. Dat zag je bijvoorbeeld ook bij Digweed (van Sasha & Digweed) in de Melkweg waar voornamelijk wat ouder publiek omdat die muziekstroming niet zo leeft onder jongeren. Ons publiek zit denk ik ook niet echt te wachten op festivals van meerdere dagen gezien hun verantwoordelijkheden.

Wat is jullie standpunt ten aanzien van drugs?

Joris: Officieel mag er natuurlijk niks, zero tolerance, en daar houden wij ons natuurlijk ook aan maar ik heb persoonlijk liever te maken met iemand die een pilletje op heeft dan met iemand die twintig glazen bier op heeft. Ondanks dat alcohol sociaal geaccepteerd is zijn de mensen met te veel alcohol op het meest sfeer bepalend in negatieve zin. Het feit dat onze feesten voornamelijk wat ouder publiek trekt zorgt er ook voor dat wij tot op heden eigenlijk nagenoeg geen excessen hebben gehad.
Steven: Wat ik zo bijzonder vind is dat alcohol sociaal geaccepteerd is en voor de wet legaal is. Een hoop drugs is dat natuurlijk niet. Evengoed heeft een alcohol/drugsloos festival natuurlijk weinig bestaansrecht.

Welke DJ staat nog op jullie persoonlijke wensenlijstje voor laFete040?

Steven: Cristoph, een rising star uit de stal van Hot Since 82. Uit de oude stal zie ik graag Sasha (& Digweed), die draaide erg sterk op Loveland. Ook Apollonia en Matador zouden in een dergelijk lijstje staan.
Joris: Carl Cox maar die heeft vorig jaar al op Extrema gedraaid. Die had ik anders graag naar Eindhoven gehaald. Daarnaast Sven Väth en Richie Hawtin. Dat waren voor mij ook de namen die mij het meest aanspraken toen ik in deze muziek rolde. Ik zou het ook heel tof vinden om een keer iets met een hele grote life-act te doen.

Wat maakt Hidden Garden jullie paradepaardje?

Steven: Hidden Garden is voor ons de kers op de taart!
Joris: Dit is het eerste festival dat wij op deze schaal organiseren en deze unieke locatie is daarin wel erg doorslaggevend.

HIDDENGARDEN2

Jullie hebben allebei een fulltimebaan en doen dit ernaast. Dit is ook het eerste grotere evenement van jullie...droom eens verder.

Steven: Ik droom ervan om niet afhankelijk te zijn van deze branche en dit altijd als hobby te kunnen blijven doen. Juist omdat je het hobbymatig doet en er niet van afhankelijk bent bekijk je het ook vanuit liefhebberij en maak je andere beslissingen als wanneer je het vanuit een zakelijk standpunt bekijkt en er financieel afhankelijk van bent. Daarom kunnen ook we zo'n line-up neerzetten voor een relatief klein publiek.
Joris: Daar ben ik het helemaal mee eens! Ik heb muziekmanagement gestudeerd en heb ook jarenlang fulltime in deze branche gewerkt en gezien hoe het daarin aan toe gaat, ook achter de schermen. De branche kent een hoog rocksterren gehalte en er opereren veel cowboys. Op deze manier is het dan ook voor ons de ideale combinatie. Het feit dat wij zijn begonnen als VOF en tegenwoordig een stichting zijn geeft ook al aan dat wij dit puur vanuit onze passie doen. Het hobbymatige geeft daarmee eigenlijk veel minder beperkingen!

18 augustus 2018 staat de volgende editie geplanned. Mijn advies: bijzijn = meemaken!

Vond je het leuk? Laat het Ralph weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.