Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Luc Wittebol

Nieuws

In 1 weekend 9 festivals rocken? Dat doe je zo!

Door Lucas Boon op donderdag 28 april 2016

Stel het jezelf even voor: een jaar lang kom je gratis en voor niets alle Nederlandse festivals binnen. Hoe ziet een willekeurig weekend in hartje zomer er dan uit? Geen idee, waar te beginnen? YellowTipi helpt je graag een handje.

Het is vrijdagmorgen 1 juli en je weekend is net aangebroken. Afgelopen week ben je toegevoegd aan welgeteld negen Whatsapp-groepen die luisteren naar namen als Sensationnnn here we comeee en Pitch Bitches(L). Vorig jaar moest je jezelf acht keer uit zo’n groep verwijderen en het overgrote deel van je vrienden teleurstellen, maar deze zomer pak je het anders aan. En dat ziet er als volgt uit.

Je besluit rustig op te starten en springt op de trein richting… Vlissingen. Concert At Sea knipoogt al naar je. Niets techno, niets linksvoor bij de speakers. En al helemaal geen gegraai in je boxer cq beha vlak voor het passeren van de security. Oesters en bier is wat hier de klok slaat. En vijftien pils later snap je ook eindelijk wat Paskal Jakobsen bedoelt met: ‘Alarmfase twee is hier nauwelijks nog berucht’. Je hebt genoeg gedronken en te weinig gegeten om de eerste de beste niet al te lekkere chick/dude te regelen en knikt instemmend als hij/zij vraagt of je blijft ’slapen’ in zijn/haar tent op nabijgelegen camping De Zeeuwse Mossel. 

’Wat is die zanger van Bløf toch een lul’

De volgende morgen zweet je de tent uit. Je rekt je uit en beukt direct twee tentstokken omver. Zonder je one night stand eens nader uit te checken kleed je je pijlsnel aan en ren je de loeihete tent plus camping uit. Op de parkeerplaats vraagt een Duitser: Beek en Donk? WiSH Outdoor? Je bedenkt je geen moment en stapt zijn Volkswagen Golf in. Zeeuwen en Brabo’s, het ontloopt elkaar niet zoveel. Als jij anderhalf uur later het terrein op waggelt vloeit het bier al rijkelijk. En als je hoort dat Guus Meeuwis als headliner staat geprogrammeerd kan je dag al helemaal niet meer stuk. Doei kater. Een stevig ontbijt plus vijf pils verder doet je besluiten verder op avontuur te gaan. Maar je blijft in het Brabantse. 

’Ik ga hard gast. Nu al!’

Hiphop in Tilburg? Ja G, en niet zo’n beetje ook. Op Woo Hah ga je los bij de set van Great Minds, je zet vervolgens een pici, breakt een paar dancemoves en klapt een jonko weg. Next in line: Utka, here the fuck we come.

’Ronnie Flex is geen hiphop man’  

Zomerkriebels, die naam is best wel gay, maar de line-up doet anders vermoeden. Eenmaal aangekomen staat niemand minder dan Chuckie de boel aan gort te draaien en zie je louter twerkende bitches links en rechts. Je bouncet mee op de beats, maar kan niet van die slette houwe en besluit je tocht voor te zetten richting het Amsterdamse. 

’Ok doei’

Pitch Festival, dus dit is wat ze bedoelen met de fine fleur van Amsterdam. De line-up is alternatief en het food-aanbod ook. Dan maar een vegetarische groenteburger. Je zet je tanden erin en eenmaal met je hoofd boven een Dixi-wc-pot bedenk je je dat je zojuist een broodje gegrilde courgette naar binnen hebt zitten werken. Misschien was het de set van Bløf, de middelmatige seks van vannacht of de twerkende Brabo’s; iets is er de afgelopen 24 uur verkeerd gevallen. En dan ben je nog maar halverwege je weekend.

‘Dude wtf ben je?! Gooi je lul omhoog!’

Verknipt Festival, oké oke. Je blijft in de hoofdstad vanavond. En zeg eerlijk: een set van Benny Rodrigues, is die je ooit tegengevallen? De weemoed van zojuist lijkt zowaar plaats te maken voor uitzinnige vreugde en je begint je steeds beter te voelen. Je checkt je smartphone en ziet elf gemiste oproepen en 120 berichtjes uit negen verschillende Whatsapp-groepen. Je laat je telefoon weer in je broekzak vallen en danst mee met de menigte tot aan het einde van Benny’s set.

’Ik lig er af hoor.. En oja, laatste stootje is van mij he bhuahahaw’

Oke, je hebt er nu ruim een etmaal hard gaan op zitten. Hoe bedoel je naar huis? Bij de Sterk Waterlooplein scoor je een fles Canei en een wit T-shirt met de - overigens verrassend toepasselijke - tekst ‘Stoned Again’ en pakt de metro richting Bijlmer Arena. Want het blijkt waar wat ze zeggen: Sensation moet je een keer meegemaakt hebben. Alles valt op z’n plek. Je vergeet de Dixi, De Zeeuwse Mossel en bovenal het beschamende T-shirt dat je aan het rocken bent. Let’s celebrate life! De nacht valt en het is alweer even tegen zessen als het vroege zonlicht zich een weg de ArenA probeert binnen te piepen. Afterparty? Nee man, direct door naar het volgende festival. Dag drie is nog maar net van start gegaan.

’Deze shit is witter dan de wc van de Kleine Cooldown’

Dag drie dus. De vermoeidheid voel je weldegelijk in je benen, maar ja: dag drie. Amsterdam Roots Open Air Festival had jij nog niet eerder van gehoord. En de Baba Commandant & Mandingo Band ook niet. Maar holy fuck, deze dudes blazen het spreekwoordelijke dak van het Frankendael Park eraf. Je blijft nog even liggen in het gras, neemt een paar hijsen van je joint en doet héél even je ogen dicht.’

’Links voor ter hoogte van bar 2 met je rug naar het podium’

Gaat dit weekend zichzelf nog overtreffen? Wat zijn de opties? Je besluit een snorder te pakken richting Atlantisstrand, Almere. Want: Summerpark. Of beter gezegd: De Sluwe Vos. En: Franky Rizardo. Of: afsluiten bij Sandrien. Kan allemaal.

’Dít is techno!!h^jh’

Ruim vijftig uur festivals in de benen, een minimum aan slaap, heel veel drank en drugs, een Dixi knuffelsessie en zelfs een verdwaalde vakantieliefde tegen het lijf gelopen (heb je je kleinkinderen later ook weer wat te vertellen). Hoe het ook zij, je hebt het weekend van je leven geleefd. Ook meemaken? Check www.goudenfestivalbandje.nl.

Vond je het leuk? Laat het Lucas weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Een trip door het mythische Wildeburg is leven en vergeten

Report over Wildeburg

Donderdag 18 juli 2019

Niels onderging zijn Wildeburg ontmaagding en sluit af met: Hoewel ik had gehoopt op iets meer zon, had ik dit...

Disneykaraoke of Unicornrodeo, op Guilty Pleasure kan het

Nieuws

Woensdag 17 juli 2019

Het randprogramma van Guilty Pleasure Festival vliegt weer volledig uit de bocht.

MadNes: Het festival dat het anders durft te doen

Report over MadNes Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Clinics, surfen, skateboarden, muziek en nog veel meer op een Waddeneiland. MadNes doet alles net even anders.

3x waarom life better was By the Creek

Report over By the Creek Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Kwam het festival de belofte na, en zo ja, hoe?

Drukbezocht Down the Rabbit Hole doet weer gewoon waar het goed in is

Report over Down The Rabbit Hole

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Down The Rabbit Hole 2019 bestond uit veel bezoekers en te weinig weinig uren, wat een combinatie is die we...

Festivalbot: een splinternieuw festivalorakel

Nieuws

Maandag 8 juli 2019

Wij spraken met het team achter deze innovatieve festivaltool.

SWF verhuist, vernieuwt en verrast

Nieuws

Vrijdag 5 juli 2019

Met de toenemende concurrentie is het belangrijk om jezelf te vernieuwen, zo zal STRAF_WERK ook gedacht hebben, toen ze hun...

Tips uit de tipi: juli-festivals die een bezoekje waard zijn

Nieuws

Dinsdag 2 juli 2019

Weet jij al waar je deze maand naartoe gaat?