Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 10 minuten.

Report over Down The Rabbit Hole

Ik probeerde gezonder terug te komen van een meerdaags festival

Door Timo Kragting op woensdag 28 juni 2017

In een tijd van biologische supermarkten, #fitgirls&boys, quinoakutten en goji-bessen vormt een meerdaags festival een raar contrast op onze ogenschijnlijk gezonde levensstijl. Doordeweeks gezond, in het weekend naar de klote. Want laten we eerlijk wezen, zo’n meerdaags festival is doorgaans niet heel bevorderlijk voor je gezondheid. Er gaan zwembaden vol bier, sterk en wijn doorheen. Er wordt veel gerookt, hier en daar een pilletje gebruikt en voornamelijk hamburgers en patat gegeten. “Gezonder terugkomen van zo'n festival weekend kan écht niet” werd er laatst geroepen op de redactie. Challenge accepted.

De voorbereiding

Omdat elk voedzaam product op aarde al minstens 5x in en uit de schijf van 5 is gegooid, besloot ik me eerst te laten informeren over wat mijn festivalweekend gezonder zou kunnen maken. Ik sprak met Puck de Wit, Vitaliteitsconsultant bij HC Health in Amsterdam over gezond eten, bewegen en slapen op een festival. De boodschap werd al snel duidelijk. “Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Zo zorg je dat je niet compleet afhankelijk bent van het aanbod aan eten en drinken op het festival. Kies voor gezonde alternatieven op maaltijden en tussendoortjes”, aldus Puck de Wit. Dus daar stond ik dan, naast een volle kassaband in de supermarkt. Nog nooit eerder lagen er zo veel fruit, groente, noten, gezonde repen en flessen water, bij mij althans. En zeker niet voorafgaand aan een meerdaags festival. Maar met gezond eten alleen kom ik er niet: “Goed en genoeg slapen is een uitdaging op een meerdaags festival. Neem daarom oordoppen mee. Daarnaast is het handig om een slaapplek uit te zoeken die niet te dicht bij het festivalterrein zit. Zo voorkom je dat de muziek je de hele nacht wakker houdt. Probeer zo’n 6 uur slaap te pakken per nacht.”

DTRH1

Mijn survival-kit, ik heb me later laten vertellen dat vitaminwater dus niet gezond is, fuck

Er was ook goed nieuws: “Elke dag 30 minuten matig tot intensief sporten is gewenst. Ik weet zeker dat je hier wel aan komt, aangezien je de hele dag loopt en danst. Maak het jezelf dus niet te moeilijk door echt van jezelf te moeten sporten op een festival.” Gelukkig hoef ik dus geen yoga-matje mee te nemen.

Down the Rabbit Hole

Dan nog even over het festival. Ik heb gekozen mijn experiment op Down the Rabbit Hole uit te voeren. Vrienden van me hadden al een ticket, dus ik kon prima bij ze aanhaken. Er is de hele dag heel veel te doen, de programmering gaat (thank god) niet 24 uur per dag door maar is gewoon om 04:00 ’s nachts afgelopen. Bovendien past de hele bandjes/dj-mix veel beter bij mijn experiment dan een weekend lang knallen op Awakenings. Met o.a. Moderat, Fleet Foxes, Nicolas Jaar en Oscar and the Wolf brengt DTRH ook nog eens een van de beste line-ups van dit jaar. Ik smeet de nodige kampeerartikelen samen met wat kleding en mijn arsenaal gezond eten in en backpack en vertrok richting Ewijk.

Alcoholvrije aanloop

Ik zal gelijk maar bekennen dat het ontwijken van alcoholische versnaperingen wonderbaarlijk lastig blijkt. Dat begint eigenlijk al in de week voor het festival. “Ga je ook naar DTRH? Gezellig man! Doen we ff een biertje”. Ja niet dus. De verbazing wanneer ik vertel dat ik geen bier maar water doe is overduidelijk: “What the fuck gast, trek je ook een tutu aan?”.

Al in de auto op de heenweg trekken mijn meegereisde vrienden een plastic spa fles met wijn open. Alhoewel we al een half uur in de auto aan het discussiëren zijn over hoe ik dit weekend gezond doorkomen ga, wordt me toch een glas aangeboden. “1 glas wijn is best gezond toch?”, dat kan vast geen kwaad, maar het lijkt me geen veelbelovend begin van het weekend. Ik bedank.

Tipisch

Eenmaal op de festivalcamping staat er tussen een zee aan tenten een prachtige tipi met een Alice in Wonderland print te shinen. Toen Serge, oprichter van Festipi hoorde van mijn plan, besloot hij een handje mee te helpen. Zo’n tipi is beter geïsoleerd, donkerder en geluiddichter dan een gewone tent. In mijn missie om goed te slapen sta ik al met 1-0 voor.

Gezond feesten is lang zo gek nog niet

Ik had niet verwacht dat een hele dag en nacht broodnuchter op een meerdaags festival zo relaxt is. Om me heen wordt iedereen steeds lammer, wauser en vager, maar ik kan nog bijzonder goed levellen met mijn wazige medemens. Bovendien heb ik het geweldig naar mijn zin, dat is makkelijk te verklaren door de geweldige shows die we bezoeken. Bear’s Den, Bonobo, Rag’n’Bone man, ze spelen stuk voor stuk de tent plat. Als de avond valt en het wat donkerder wordt bezoeken we het concert van Moderat. De combinatie van de visuals en de geweldige muziek brengen me in een nuchtere soort festivaltrance. Of misschien is het wel die gekke sponserige tofu-saté die ik even eerder heb gegeten. Zou wel wat zijn, een tofu-trance. In ieder geval ga ik fucking lekker, soms sluit ik m’n ogen en laat me meeslepen door de muziek. Ik weet het de eerste avond tot half 2 vol te houden. Mijn benen en rug zijn kapot en de mensen om me heen lijken geestelijk al op Pluto te bivakkeren. Ik klap er nog een hand snoeptomaatjes in en vertrek richting m’n tipi. Al met al kijk ik terug op een geweldige dag. Gezond feesten is lang zo gek nog niet.

ModeratDTRH

Moderat. Foto: Mindfckmyworld

Slapen is een bitch

Van de gezond-feesten-euforie val glij ik al snel in een iets minder vrolijke vibe. Om half 2 nuchter in een tent liggen, terwijl de programmering nog tot 04:00 duurt is echt een bitch. Als ik bezopen ben raak ik ondanks al het geluid meestal vrij snel in slaap. Nu niet. Ik ben te alert en focus me op ongeveer alles wat ik zie en voel. Zoals de oordoppen in mijn oren bijvoorbeeld, zit voor geen meter. De tipi is superfijn, er is een goeie temperatuur en hoor wel degelijk minder dan ik in een normaal tentje zou doen, maar het wil niet echt baten. Als ik om half 5 even in slaap sukkel word ik al gauw weer wakker. Mijn vrienden zijn terug gekomen. De jongen die in dezelfde tent als mij tukt gooit de tent op en stamelt: “Vind je het erg als zij ook hier slaapt?”. Ik roep iets als: “Opzouten” en draai me om. De dame in kwestie verdwijnt, ik voel me schuldig. Nu heb ik twee mensen tentseks ontnomen. Ah well, tentseks is toch kut. Ik lig weer een paar uur wakker tot het 09:00 ’s ochtends is, dan besluit ik het maar op te geven.

Kortstondig katerloos

Het gebrek aan nachtrust neem ik voor lief, omdat ik niets heb gedronken ben ik alsnog fit wakker geworden. Om me heen ligt iedereen te creperen, ik begin vol goede moed aan een tweede banaan en een zak met ongezouten amandelnoten. Best lekker eigenlijk. Mijn vrienden vinden dat ik niet zo vrolijk moet doen. Het contrast laat me nog beter voelen. Ik overweeg voortaan altijd te feesten op fruit en water.

DTRH

Hier lach ik m'n brakke vrienden uit. Foto: Mindfckmyworld

Toch verloopt de tweede dag een stuk minder rooskleurig als gehoopt. Tegen de tijd dat het 17:00 is, kan ik niet meer stellen dat ik fitter ben dan mijn vrienden. Zij hebben hun kater weggedronken, terwijl ik last van m’n rug heb en het slaaptekort me parten begint te spelen. M’n Belgische buren scheppen op over hoe hun kater als sneeuw voor de zon is verdwenen door de lauwe whisky die ze drinken. Chagrijnig sjok ik naar Lucky Fonz III z’n kerk voor een (vegetarische) dinnershow.

Zondigen in de kerk

Bij binnenkomst krijgen we een glas ‘Lucky’s bloed’ aangeboden. Ik realiseer me dat dit waarschijnlijk rode wijn is, maar realiseer me ook dat dit mijn kans om stiekem te zondigen. Best toepasselijk in een kerk. Ik drink het glas leeg, zo ongezond kan het bloed van Lucky niet zijn toch? Bij het eten krijgen we nog een glas witte wijn die ik ook niet af weet te slaan. Als halverwege de show DJ Dano hardcore platen door de kerk laat denderen gaat het he-le-maal los. Ik voel weer wat energie terugkomen en hak erop los. Ik kan niet hakken, dus het ziet er waarschijnlijk erg debiel uit, daar ben ik me nuchter iets te bewust van. Dronken zijn is in dit soort situaties eigenlijk best praktisch.

Verdoven

De kerkshow was een absolute oppepper, maar anderhalf uur later zit ik alweer in zak en as. De 2 glazen wijn wisten mijn rugpijn en vermoeidheid nog even te verdoven, maar lijken nu ook alweer uitgewerkt te zijn. Het is inmiddels 21:30 en ik ben eigenlijk rijp voor m’n bed. Ik gooi er nog wat energieke smoothies, een bak koffie en een quinoaburger in, maar tevergeefs. Soulwax speelt een super vette set en hoe graag ik ook wel dansen, ik weet er geen enkel dansje meer uit te persen. Ik weet even niet zo goed wat ik met mezelf aan moet. Om me heen wordt iedereen alsmaar gezelliger.

Er wordt me een grote bier aangeboden. Ik weet dat ik het niet moet doen, maar ook dat het m’n avond aanzienlijk zal verlengen. Ik besluit dat ik Fleet Foxes en Nicolas Jaar niet wil missen en er ook niet als een snoeptomaatzombie bij wil staan, dus neem ik het biertje aan. Nog geen 5 slokken verder voel ik de energie in me opkomen. Alcohol verdooft, en dat blijkt precies wat ik even nodig had.

DTRH2

Ik weet de rest van de avond bier met koffie, water en smoothies af te wisselen en heb tijd van mijn leven. Mijn vrienden en ik lopen met stukken ducktape op ons gezicht van stage naar stage, er wordt gezongen en gedanst. Bij het verplaatsen van A naar B word ik als enige nuchtere aangewezen als moedergans die het zooitje lamgeregeld bij elkaar kan houden. Moedergans in tranquilo ganzenpas voorop, de rest waggelt er als babyeendjes achteraan. Af en toe is er iemand uit zicht en schreeuwen we net zo lang tot hij of zij de groep weer heeft gevonden. Mijn vrienden zijn gestoord, helemaal naar de klote, maar geweldig. Ik meld ze smoothie-sentimenteel nog even hoeveel ik van ze hou en kruip 02:00 enigszins aangeschoten weer mijn tent in.

Na opnieuw een belabberde nacht word ik redelijk brak wakker. Vandaag is een herhaling van gisteren alleen komt de man met de hamer nu rond 16:00 al langs. Ik eet nog een afsluitende vegetarische bietenburger en rij met mijn (nog veel brakkere) vrienden vlak voordat de avond valt weer terug naar huis.

Conclusie

Maandagochtend kan ik stellen dat ik op veel vlakken een bijzonder gezond weekend achter de rug heb. Ik heb veel bewogen, extreem gezond gegeten en bijna niets gedronken. Ik voel me door het slaaptekort alleen alsof er 20 vrachtwagens over me heen zijn gereden. Kun je gezonder terugkomen van een meerdaags festival? Niet echt. Misschien als je een bungalow in de buurt huurt zodat je aan voldoende uren slaap komt. De vrijdag, feestend gezond, verliep namelijk prima. Toen was ik nog fit en uitgeslapen. De zaterdag en zondag werden er door het gebrek aan nachtrust niet echt beter op. Toch kijk ik terug op een geweldig festivalweekend, helemaal te danken aan DTRH. Het was voor mij de eerste keer op dit festival en ik kan het iedereen aanraden daar eens naartoe te gaan. Of je nou gezond wilt doen of niet.

Nog even over gezond festivallen. De vraag is is misschien meer of je het moet willen, je gaat nou eenmaal niet naar een meerdaags festival om er gezonder van te worden. Qua eten en drinken is het overigens wel echt meer dan mogelijk. Ik kwam er al gauw achter dat het aanbod gezond en vegetarisch eten op DTRH echt enorm is. Bovendien zijn noten en fruit in de vroege festivalochtend best wel chill, dus hou ik dat er zeker in. Als ik iets van dit weekend heb opgestoken is het dat nuchter op een meerdaags festival soms best gezellig is, gezond eten een eitje is en goed veel water drinken je weekend ook wel echt bevorderd. Toch doe ik dit waarschijnlijk nooit meer. Op een festival vier je het leven, ontsnap je aan de realiteit en daar hoort wat mij betreft soms gewoon een biertje en een vette hamburger bij. Moedergans, out.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Mindfckmyworld

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.