Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten. Afbeelding: Luc Wittebol

Report over Pitch Festival

Ijzersterke acts doen hittegolf verbloemen

Door Welmer Laan & Timo Kragting op vrijdag 10 juli 2015

In de categorie festivals met een elektronische muziekprogrammering kun je onderscheid maken in 2 soorten festivals. Je hebt de DJ-georiënteerde plaatjesfestivals, waar veel focus op de experience is, je lekker aan het dansen en sjansen bent en soms niet eens door hebt dat er van DJ gewisseld is. En dan heb je de categorie festivals met (live/elektronische) acts. Op zichzelf staande acts. Daar waar het hele publiek met hun gezicht richting de act staat. Begint te joelen op het moment dat de beat er lekker in klapt. Aanmoedigend begint te klappen wanneer het geluid eventjes stil valt. Daar waar je één bent met iedereen die om je heen staat want ja, ‘jullie zijn de enige die deze unieke liveshow op deze locatie hebben bijgewoond’. Dat schept een band. Pitch Festival is zo’n festival, leunend op de ijzersterke line-up weet het elk jaar duizenden fans naar het Westerpark te lokken. Ook wij gingen een kijkje nemen om onze idolen te aanschouwen en toekomstige idolen te ontdekken.

Dag 1

Door: Welmer Laan

Ja ja, wat was het warm. En ook nog mijn verjaardag.. Prima excuus om op Pitch rond te lopen dacht ik zo. De organisatie heeft veel gewaarschuwd voor het warme weer; smeer je goed in en drink genoeg (maar ook niet teveel) water. Voor deze editie mochten er zelfs flesjes (met dop!) mee het festivalterrein op. Met goede zin en vele optredens voor de boeg begin ik mijn fietstocht richting het Westerpark. Deze plek is de perfecte locatie voor een festival, met zijn vele prachtige fabriekspanden en grote grasvelden.

We beginnen de dag bij Le Le. Zij spelen in de Westertent, die samen met de Gashouder het grootste podium vormt. De beats van Rimer London, de stem van Faberyayo en de kunst van Piet Parra vormen een gouden trio. Elektronische, dansbare beats met de vernuftige, fijne teksten van Faberyayo zijn een goed begin van de dag. Er wordt veel van het oude en nieuwe repertoire gespeeld, maar het publiek juicht toch het hardst bij de eerste noten van ‘Skinny Jeans’. “Na acht jaar nog steeds relevant” grapt Faberyayo nog. Het feest is over nadat afsluiter ‘Breakfast’ wordt gespeeld.

Pitch1

Na Le Le was het tijd voor James Holden Live in de Gashouder. De mensen die Holden kennen van zijn DJ-sets wordt nu wel wat andere koek voorgeschoteld. Holden brengt samen met zijn drummer en saxofonist meeslepende elektronica. Muzikaal zeer sterk, maar de melancholische muziek van Holden is wat mij betreft toch wat te vroeg geprogrammeerd, zonde.

Ondertussen was ook Hot Chip in de Westertent begonnen. De vrolijke beats maakte veel festivalbezoekers enthousiast en aan het dansen. Leuk optreden, niets uitzonderlijks, gewoon lekker. Op de Kaap stage was het de beurt aan Amsterdammer Elias Mazian. Kaap was de enige openluchtstage waar gedurende de hele dag zonnige muziek te beluisteren was. Mazian draaide een dijk van een set en wist exact de juiste snaren te raken. Het publiek at uit zijn hand toen hij Yello’s ‘No More Words’ en kort daarna Yazoo’s ‘Situation’ ten gehore bracht. Perfect voor dit weer.

Pitch4

**Momentje of fame voor onze reporter Welmer Laan en zijn kekke outfit**

In de Westertent was het tijd voor het zwaardere geschut; Kaytranada. Hier werd het heupen wiegen tijdens Elias Mazian al snel ingeruild voor schaamteloze handjes in de lucht. Feestje hoor. Hierna werd het stokje werd overgenomen door Flume. Het was een uur lang het welbekende ‘hitjes knallen’, maar los ging het zeker!

Als afsluiter in de Westertent stond James Blake. Prachtige nummers die geregeld gemixt worden tot een iets dansbaardere versie dan op de CD. Heel fijn om zijn gelaagde muziek over het geluidssysteem van Pitch te horen. Na James Blake kon er tot 03:00 uur onder andere in de Westerunie bij Antal & Hunee worden gefeest, of in de Gashouder bij Awanto 3 en Dekmantel Soundsystem. Deze laatste mannen kregen het 10 minuten voor tijd nog voor elkaar om een volle gashouder met New Order’s ‘Blue Monday’ te verblijden. Ik zag mensen om me heen hun laatste energie bij elkaar verzamelen om nog één keer mee te kunnen zingen.

Pitch 3

“How does it feel?” Tijd om voldaan naar huis te gaan.

Dag 2

Door: Timo Kragting

Hittegolf, weeralarm, zweetweer, noem het hoe je het noemen wilt, maar warm was het zeker. Na eventjes met m’n billen in het water bij Roest te hebben gelegen, ging ik geheel in een veel niet-festival-waardige beachlook richting t Westergasterrein. We moesten een beetje haast maken want Jamie XX zou snel beginnen.

Jamie XX dus, weet het publiek mee te slepen met zijn opbouwende live-performance. Alle hitjes worden luidkeels meegezongen terwijl het BMP na elk nummer wat hoger ligt. Loud Places, wat we gerust een zomerhitje mogen noemen blijft tot het laatste moment uit. Toch weet hij op een kunstige manier af te sluiten met deze plaat, zonder dat je het per definitie door hebt dat we qua BPM en volume terug zijn bij het begin. Al is dat niet helemaal waar, het publiek zingt zo hard mee dat het in het Oosterpark ongetwijfeld nog te horen is. Toffe act, had nog wel een uurtje langer mogen duren.

Pitch5

Op naar Gold Panda in de Gashouder. Telkens weer wanneer ik deze imponerende locatie binnen loop klopt m’n hard iets sneller. Op het podium staat de Brit al druk aan de knoppen te draaien. De muziek is goed, alleen komt door het gematigde volume iets minder goed aan dan de klanken van Jamie XX. Dat Derwin Schlecker zelf helemaal uit z’n plaat gaat achter de draaitafels, maakt een hoop goed. Desalniettemin besluiten we vroegtijdig af te taaien en in het zonnetje bij de Kaap te gaan dansen.

Radio Noet Noet brengt hier precies wat je nodig hebt in deze warme temperaturen. Het is maar goed dat menig bezoeker een waterpistool meegenomen heeft, wat het dansen toch wel een stukje aangenamer maakt. In het zonnetje, tropische deuntjes, mooie mensen, yes dit voelt lekker.

Plots stroomt het veld een beetje leeg, Jon Hopkins staat namelijk te beginnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel bekend ben met de platen en kunsten van deze act. Eenmaal in de zaal duurt het nog geen 5 minuten of we zijn helemaal gegrepen door de diepe bijna trance-achtige klanken van deze held. Van melancholische melodieën tot euforische drops, elke noot is raak. Het publiek gaat uit z’n dak en even realiseer ik me weer waarom Pitch zo vet is. Ik heb er een nieuwe held bij, Jon Hopkins, ik Shazamde me suf.

Pitch7

Kort na Jon Hopkins staat de headliner van vandaag op het programma. Siriusmodeselektor, de bijzondere samenwerking tussen het duo van Modeselektor en de jonge Berlijnse Siriusmo belooft een hoop elektronisch geweld. Nog nooit zag ik een show met zulke aanwezige en vooral zulke vette visuals. Ik kan een poging doen te omschrijven hoe dat eruit zag, maar dat doe ik lekker niet, dat zou afdoen aan hoe gruwelijk dit aansloot op de muziek (ga dat zien!). Dat de altijd in overall gehesen Sebastian Szary meerdere malen achter de draaitafel vandaan komt om het publiek op te jutten is in het begin leuk, maar raakt snel afgezaagd. De opbouwende electro die dit trio door de speakers blaast doet dat echter verbloemen. Het wordt alsmaar vetter, op dit moment kan ik echt niet meer... maar ook niet minder! Iedereen danst de hitte van de dag van zich af, het zweet gonst bijna door de tent, maar jezus wat is dit vet!

Het vertier stopt nog lang niet, het is namelijk aan John Talabot, Young Marco en Interstellar Funk om in de Gashouder dit weekend in stijl af te sluiten. Dat de warme dag veel bezoekers toch enigszins versuft gemaakt heeft is te merken. Toch danst iedereen de laatste beetjes energie eruit op de sterke sets van de bovengenoemde mannen.

Pitch6

Mojo snapt hoe het werkt. In tegenstelling tot het gros van de festivalmarkt weten zij met een aaneenschakeling van populaire live-acts iedere bezoeker omver te blazen. De ‘wij-waren-erbij’ vibe die zo kenmerkend is voor Pitch, Lowlands en Down The Rabbit Hole doen elke vorm van randprogrammering en tierelantijntjes overbodig maken. Pitch is een succesconcept waar de bezoekers – zolang de programmering zo sterk blijft - nooit genoeg van zullen krijgen.

Vond je het leuk? Laat het Welmer weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Luc Wittebol & Michelle Janssen

Meer uit het blog

Pleinvrees Am Strand 2020: een fijne opwarmer voor volgend jaar

Report over Pleinvrees am Strand

Donderdag 17 september 2020

Een muzikale stranddag op het terras.

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event