Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Lotte Dale

Nieuws

Iedereen aan de lachgas?

Door Maartje Weijenberg op donderdag 9 augustus 2018

Het festival zit erop. De afsluiter was dik, je hebt al je muntjes opgemaakt en je bent geen van je vrienden kwijtgeraakt. Wat een topdag! Nadat je de beveiliging een knuffel hebt gegeven om ze te bedanken voor de goede zorgen loop je de hekken uit, recht de echte wereld in. Plotseling staat er iemand voor je met een grote tank op zijn rug. ‘Ballonnetje?’ vraagt hij. Je kijkt steels je vrienden aan. Nog eentje dan?

Vrolijk luchtje

Overal kom je de lege zilveren patronen wel tegen. Niet alleen rondom festivals en op thuisfeestjes, ook in parkjes en op parkeerplaatsen kun je bijna niet meer om het bekende sissende geluid heen. Lachgas, ook wel distikstofmonoxide of kortweg N2O, wordt genomen door een ballon te vullen vanuit een cilinder, slagroomspuit of cracker en het gas te inhaleren. Tess (21 jaar) gebruikt regelmatig met vrienden lachgas: ‘Meestal op een after, maar soms ook als we gewoon in het park chillen.’ Echte voorbereiding is er niet bij volgens Tess: ‘Op een gegeven moment heeft iemand er zin in en dan wordt het plan in werking gezet. Als we dan allemaal een ballon hebben gaan we lekker liggen en beginnen we tegelijkertijd. Dat is wel zo leuk.’ Een lachkick krijgt Tess er ondanks de naam niet van: ‘Ik zone een beetje uit. De muziek lijkt ver weg en ik voel me ontspannen.’ Volgens Jellinek blokkeert lachgas in je hersenen de glutamaatreceptor. Glutomaan is een neurotransmitter die zenuwcellen tot actie aanzet. Doordat lachgas de werking van glutamaat blokkeert verandert de manier waarop je dingen waarneemt. Hierdoor zie je dingen wazig en lijkt geluid vervormd te worden.

BNN's Drugslab test lachgas

Tweede piek

Naast het eigenlijke gebruik voor het maken van slagroom wordt lachgas ook gebruikt bij autoraces. Lachgas wordt daarnaast ook nog in de medische wereld gebruikt als verdoving. Het gas beleefde een piek in 1997/1998 waarna het wat meer naar de achtergrond verdween. Volgens het Antenne Onderzoek 2017 is het aantal uitgaanders dat in het afgelopen jaar lachgas heeft gebruikt tussen 2008 en 2013 echter vervijfvoudigd. In 2017 ligt het lachgasgebruik op vrijwel hetzelfde niveau als in 2013, al nam het gebruik tijdens het uitgaan wel af. Onder de onderzochte uitgaanders blijkt dat 71% ooit lachgas heeft gebruikt, 52% gebruikt heeft in het laatste jaar en 22% zette in de afgelopen maand nog een ballon aan zijn mond. Het onderzoek laat verder zien dat in de dancescene lachgas voornamelijk in combinatie met andere drugs wordt gebruikt, omdat het de werking van andere middelen versterkt. Toch is het combinatiegebruik juist extra risicovol (lees er hier meer). Opvallend is het lachgas gebruik in de urbanscene, waar harddrugs nog veelal als taboe worden gezien, en het gebruik onder straatjongeren in zogenaamde autofeestjes. Hier zijn het vooral jonge groepen met weinig tot geen drugservaring die lachgas nemen.

Alle lagen van de bevolking

In het onderzoek Roes met een luchtje van het Trimbos Instituut en Bonger Instituut komt naar voren dat lachgas door zowel mannen als vrouwen van verschillende etnische achtergronden uit alle regio’s in Nederland met uiteenlopende opleidingsniveaus wordt gebruikt. Ook in dit onderzoek valt de groep hele jonge gebruikers (12-16 jaar) op die nog geen ervaring hebben met alcohol of cannabis, maar wel ervaring hebben met lachgas. Lachgas wordt door veel gebruikers niet gezien als een drug. Sociale media spelen een belangrijke rol in het gebruik van lachgas. De filmpjes die gedeeld worden op Snapchat en YouTube en hits als Ballon Ballon van Broederliefde hebben de populariteit onder jongeren aanzienlijk vergroot. De korte roes en de lol eromheen zorgen er daarnaast voor dat lachgas een positief imago heeft. Maar is dat wel terecht?

Onschuldig imago

Eigenlijk doet alles aan lachgas vermoeden dat het onschuldig is: de naam, je neemt het in een vrolijke ballon, er staan hilarische filmpjes over op YouTube en na een minuut of vijf voel je je weer normaal. Sinds juli 2016 valt lachgas niet meer onder de geneesmiddelenwet maar de Warenwet. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt het er op neer dat het verkopen, kopen, in bezit hebben en gebruiken van lachgas niet strafbaar is. Ook hierdoor wordt het onschuldige imago van Lachgas gevoed. Want als je het gewoon bij de Blokker kunt kopen kan het toch niet zo gevaarlijk zijn?

Lachgas4

Risico’s

Er is nog weinig bekend over de schadelijke gevolgen van lachgas. Het RIVM concludeert in het rapport Beoordeling Gezondheidsrisico’s Lachgas (N2O) het volgende: Bij doorsnee recreatief gebruik van lachgas, met minder dan 10 lachgasballonnen per gebeurtenis, maandelijks of minder, worden geen gezondheidseffecten verwacht. (Bron: RIVM). Toch kan het met één ballonnetje al vreselijk mis gaan. Max (30 jaar) nam een ballon al zittend op een plateau op een festival: ‘Blijkbaar ging ik out en viel ik van het plateau af. Toen ik weer bij kwam bloedde mijn gezicht en had ik het gevoel dat het in brand stond. Voor mij stak iemand haar hand uit en zei; ‘Pak mijn hand!’. Ik dacht dat het festival was ingestort en dat ik onder het puin lag. Viel later dus allemaal wel mee.’ Jezelf bezeren doordat je tijdens je trip valt is een van de meest voornaamste risico’s bij lachgas gebruik. Het is daarom verstandig om te gaan zitten (maar niet op een plateau) als je een ballon neemt. Andere directe risico’s zijn volgens Jellinek als volgt:

• Als je lachgas direct uit de cilinder, slagroomspuit of cracker neemt kunnen je lippen, neus, stembanden en luchtwegen bevriezen. Neem lachgas dus altijd vanuit een ballon.
• Het nemen van lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Naast hoofdpijn en duizeligheid kun je ook misselijk worden, gevoelloosheid of tintelingen ervaren of flauwvallen of bewusteloos raken. Drugsinfoteam adviseert eerst in te ademen, wat lucht in de ballon te blazen en een paar keer in en uit te ademen voordat je lachgas neemt.
• Wanneer je lachgas neemt als je verkouden bent wordt er extra druk in je hoofd uitgeoefend en is er een kans dat je trommelvlies springt. Hierdoor kun je oorpijn en blijvende gehoorschade krijgen.
• Als je zwanger bent kan lachgas een zuurstoftekort bij je baby veroorzaken met geboorteafwijkingen of zelfs een spontane abortus als gevolg.
• Ondanks de korte roes van lachgas, kan er sprake zijn van na-ijlen. Hierdoor kun je uren na gebruik nog ongeconcentreerd zijn.Deelname aan het verkeer kan daardoor gevaarlijk zijn.

De factsheet van het Trimbos wijst er daarnaast op dat bij langdurig en intensief gebruik er ook een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan wat tot bloedarmoede en neurologische stoornissen kan leiden. Veganisten zijn hierbij een risicogroep omdat zij door hun dieet minder vitamine B12 binnen krijgen. Ten slotte kun je cravings krijgen en gewenning opbouwen als je vaak en veel lachgas gebruikt. Ondanks dat het niet veel voorkomt kan het risico op een verslaving aan lachgas daardoor niet uitgesloten worden.

Lachgas1

Afval

Een ander en aanzienlijk groot probleem van lachgas is het restafval dat overal rondslingert. Dozen vol patronen sieren parkeerplaatsen en in parken zitten de patronen vastgestampt in de grond. Ook de gebruikte ballonnen worden her en der in bosjes en op veldjes teruggevonden. Leuk dat jij een ballonnetje inhaleert op zijn tijd, maar moeder natuur heeft genoeg aan je koolstofdioxide. Ruim dus lekker je rommel op als je uitgespaced bent.

Vond je het leuk? Laat het Maartje weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.