Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten.

Report over Solar

Hoera'tje voor Solar!

Door Jordy Canters op zondag 3 augustus 2014

Een festival dat zich afspeelt in het deel van Nederland waar eigenlijk niemand uit de Randstad vrijwillig naartoe gaat: Roermond. Aan de Maasplassen wel te verstaan. Solar is een 4-daags festival dat door Extrema wordt georganiseerd. Op donderdag en vrijdag is alleen de camping open en op zaterdag en zondag vindt het feest ook plaats op het nabij gelegen festivalterrein.

Ook voor deze 10e editie vindt Solar het belangrijk dat de bezoeker zich optimaal vermaakt, logisch, maar hier doen ze daar ook écht hun best voor. Zo zijn er op de camping drie podia waar de eerste twee dagen toffe muziek geprogrammeerd was, werden er waterpistolen uitgedeeld en was er een gedeelte waar men zijn of haar trauma’s van de gymles kan herleven door als een oermens mee te doen aan apenkooi (super awesome).

Na een redelijk goede nachtrust werd het dan eindelijk tijd om het festival terrein op te gaan. Onze verwachtingen waren hoog gespannen, dit omdat we ons de avond ervoor hadden laten vertellen dat er 100 creatieve collectieven met 1200 vrijwilligers al een week lang bezig waren geweest om het terrein op te bouwen. In totaal waren er 8 stages neergezet, de ene nog indrukwekkender dan de andere. Solar had ervoor gekozen om een aantal stages te laten hosten. Zo was er een tent van Rauw, hadden de jongens van Vage Gasten een indrukwekkend bouwwerk gecreëerd en had Joris Voorn een aantal vrienden uitgenodigd om hun kunsten te laten zien in de techno area. Aan elke stage die je tegenkwam was aandacht besteed, en niet zo’n klein beetje ook. Het bouwwerk van Vage Gasten had iets weg van een houten Colosseum. Het ‘middendorp’ was een bouwwerk van ongeveer 30 meter hoog dat het hele weekend als uithangbord moest fungeren. En aan die taak voldeed het. Maar het waren niet alleen de stages waaraan zoveel aandacht was besteed, overal waar je liep was er wel iets te doen. Zo kon je de ridder in jezelf ontdekken (en vooral heel nat worden) door in een karretje een lans door een emmer met water heen de steken. Ook kon je BEDmintonen (op een bed ja) en was er de gelegenheid om de liefde te verklaren aan je festivalvlam, of vlammen, afhankelijk van je festivalversierskills.

Door alle prikkelingen van onze zintuigen zouden we bijna vergeten dat er ook nog muziek op het programma stond dit weekend. We begonnen de dag bij Cat Benjamin op de mainstage. We vroegen ons al af hoe lang het optreden zou duren omdat er letterlijk donkere wolken boven dit optreden hingen. Na het derde nummer brak de hel los op het terrein en was “Solar” ver te zoeken. De organisatie speelde daar echter goed op in door de muziek een kwartier lang stil te leggen en om te roepen dat mensen zoveel mogelijk uit de buurt moesten blijven van bouwwerken die enigszins labiel waren. Top geanticipeerd door de organisatie. Na een uur was de hoosbui voorbij en konden we weer verder met de orde van de dag; muziek.  Op het programma stond Great Minds, het hip-hop collectief bestaande uit gevestigde namen uit de scene. Helaas voldeed Great Minds niet aan de verwachtingen en was het optreden matig. De chemie tussen de vier was veel te geforceerd en de overtuiging was ver te zoeken. Daarna was het tijd voor I Am Legion, de samenwerking tussen het Nederlandse Drum n Bass collectief Noisia en het Britse hiphop-duo: Foreign Beggars. De combinatie bleek een gouden greep te zijn, vernieuwend, innovatief en een oh zo strak optreden. Na twee nummers kon je me officieel fanboy noemen.

De roots van Extrema liggen bij het organiseren van techno en house feesten. Dit doen ze al jaren op hoog niveau en dat was te merken aan de laatste uurtjes van de dag die we door hebben gebracht in de Techno stage. Met optredens van Joran van Pol, Kolsch en de grote man Joris Voorn himself was hier niets op aan te merken. Als afsluiter dwarrelde we nog even langs de tent van Rauw waar Mike Mago zijn voorliefde voor electro door de speakers heen knalde.

Hoe goed de organisatie de touwtjes in handen had bleek toen we zondag het festival terrein opliepen. Na het openbreken van de hemel de dag ervoor was het terrein omgetoverd in een modderbad waar menig varken voor zou tekenen. De organisatie had ‘s nachts vrachtwagens met houtsnippers laten komen om dat probleem op te lossen. Met deze verse ondergrond onder onze voeten konden we door naar het eerste optreden van de dag waar we van te voren al veel over hadden gehoord; Kris Berry en Perquisite. Perquisite is die ene die een aantal jaren terug een duo vormde met Pete Philly. Ondertussen heeft hij hem ingeruild voor een dame met een gouden stem die ook nog eens veel leuker is om naar de kijken. Het duo word ondersteund door een drummer, gitarist en een toetsenist. Na het eerste nummer werd al meteen duidelijk dat hier alleen maar rasmuzikanten op het podium stonden. Een geweldig optreden met een prachtig samenspel tussen alle bandleden. Door de combinatie van jazz, soul en een vleugje reggae waren ze het ideale begin van deze zonnige dag. Een vrouw die ook verrassend uit de hoek kwam was de dame die daarna het podium betrad; Coely. De 20-jarige Belgische rapster staat op het podium alsof ze daar al heel haar leven staat en alsof optreden een deel van haar persoonlijkheid is. Wat Coely bijzonder maakt is dat ze naast heel strak rappen, ook goed kan zingen. Daarnaast schrijft ze hele catchy refreintjes die meteen in je hoofd blijven hangen. Van deze dame gaan we in de toekomst nog veel horen.

Deze zondag vroegen we ons al heel de dag af waar Kraan nu is? Na verplaatsingen in de line-up door de afzegging van La Pegatina, kreeg Cat Benjamin een herkansing voor het in het water gevallen concert van een dag ervoor. Kraantje Pappie stond rond de klok van 7 uur op het programma. Al snel besefte we ons dat iedereen al heel de dag op zoek was naar Kraan, en veel hem gevonden hadden. Het leek alsof iedereen op Solar speciaal voor deze act gekomen was, het was een waar volksfeest. Na al het geweld dat Kraantje Pappie met zich mee had gebracht begon het opnieuw te regenen. Dat bleef het de rest van avond min of meer doen. Tijdens de regen verscholen veel mensen zich in de tent van Rauw waar Green Velvet deed waar hij goed in is; Electro pompen. Bovendien was hij de perfecte opwarmer voor de headliner en tevens afsluiter; Boys Noize. Maar eerst was het nog tijd om nog even langs te gaan bij de container stage. Dit was een stage die, je raadt het al, in de vorm van een container ergens in een hoekje van het terrein gedrukt was. Het geluid hier was niet al te best, maar dat maakte voor deze keer helemaal niet uit. Hoe de Nederlandse rappers eerder op de dag teleurstelde maakte deze man het meer dan goed. Hij geeft hoop, liefde en is de baas; Typhoon. Nog nagenietend was het tijd voor de electrogod van dit moment; Boys Noize.  Na een prachtige en veelzijdige set sloot hij af met een sample van de klassieker Sweet dreams van de Eurythmics. Dit, en het feit dat hij zijn eigen vj mee had die minstens zo lekker ging als hijzelf, maakte het optreden tot de perfecte afsluiter.

Solar Festival 2014 telde dit jaar zijn 10e editie en had dus iets te vieren. Een hoera van mij voor de aanpak van deze editie. Als je naar een ongecompliceerd festival wil waar muziek bijna randprogrammering is en het meer om de gehele beleving gaat? Dan is Solar the place to be.

Foto's: Welmer Laan

Vond je het leuk? Laat het Jordy weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Welmer Laan

Meer uit het blog

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event