Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Ruben May

Nieuws

Hoe Into the Woods van de NDSM-werf een discobos gaat maken

Door Timo Kragting op donderdag 3 oktober 2019

Sommigen vonden het bij de geboorte een ietwat vreemde combi. Spraakmakend, dat zeker. Maar of het ook zou werken, was nog maar de vraag. Het vertrouwen was er. Alles wat de heren van Kultlab aanraken verandert ten slotte in goud. Aan de populariteit van Wildeburg moest een loting ten pas komen en Into the Woods Festival in Amersfoort is al jaren stijf uitverkocht. Maar een kale scheepswerf omtoveren met dezelfde magie als het Amersfoortse Bos, was een uitdaging van een ander kaliber. Toch grepen de heren van Kultlab 'm met beide handen aan en mogen we nu de derde editie voor de deur staat gerust spreken van een succesvol industrieel kleurrijk ADE-discobos. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De magie van een bos vertalen naar een industriële scheepswerf? En wat voor gekkigheden toveren ze dit jaar weer uit een hoge hoed? Wij spraken met mede-organisatoren Paul Niezen en Boris van Vree van Kultlab.

IntotheWoods1Foto: Ruben May

Een intiem, industrieel discobos

Een ogenschijnlijk onmogelijk taak. Toch slaagde de organisatie er relatief makkelijk in. Dit jaar bouwen ze verder op het concept dat twee jaar terug het licht zag: “Er zijn dit jaar op zaterdag 7 podia, dat is meer dan de voorgaande jaren. Maar ondanks dat we groeien, willen we het intieme karakter behouden. Het aantal podia groeit dus wel, maar de capaciteit per podium niet. Bovendien gebruiken we geen lelijke festivaltenten, maar allerlei toffe constructietenten. Elk met een ander gevoel, allen met een eigen karakter”, aldus Paul. “We richten het terrein ook echt in als een soort bos. Zelfs de kabouterkaraoke gaat mee!” voegt Boris eraan toe. Het wordt qua locatie een soort unieke hybride setting waar industrieel en sprookjesachtig elkaar kruisen. Paul: “Er is ook weer enorm veel te beleven, elk hoekje heeft wel iets. Je wordt uitgenodigd om op avontuur te gaan. Onderweg stuit je al snel op een onverwachts tof feestje”.

Housewarming

NDSM Treehouse, een partij die atelier- ruimte biedt aan beeldend kunstenaars en muzikanten, nemen dit jaar ook deel. Het initiatief heeft onlangs voor ’t eerst een vaste plek aangewezen gekregen. Het wordt een broedplaats waar 200 á 300 kunstenaars hun ding mogen gaan doen. Het hoekje op de NDSM waar zij zich vestigen, zal met Into the Woods ook open zijn: “Into the Woods is eigenlijk een soort van hun housewarming”, grapt Paul.

IntoTheWoods5Foto: Michiel Ton

50 creatieve partijen

Het is bij uitstek de reden dat Wildeburg zo immens populair is. De kunstenaars(collectieven) die het terrein versieren. “Los van de podia komen er enorm veel plekjes, constructies, installaties en meer. We laten 50 creatieve partijen op het terrein los om er weer een prachtig geheel van te maken. Omdat we meerdere evenementen per jaar organiseren, biedt ons dat ook de kans om wat grotere projecten de ruimte te geven. Zo zal je sommige installaties die je op Wildeburg of Into the Woods Festival ziet, ook hier op een andere manier terugzien”, aldus Paul.

IntoTheWoosd3Foto: Michiel Ton

Boris weet wat hoogtepunten op te sommen: “Radio de Koperen Hond komt weer met iets onnavolgbaar vets. De Beeldjutters weten door op een fontein te projecteren een soort hologram-effect te creëren. Wat ook een hele chille toevoeging is, is de Performance Bar. Dat zit normaal op een vaste locatie in Rotterdam. Op Into the Woods ADE zullen ze korte voorstellingen in een tent geven. Ook rondom de tent zal het rumoerig zijn. Centraal staan in ieder geval energie en vrijheid van seksualiteit”. Er blijkt echt nog veel meer te zijn: “Boris Acket, Nick Verstand en Sjors Varkevisser van de AV-club komen weer met een hele dikke lichtinstallatie, zoals ze ook voor Colin Benders met Lowlands hebben gedaan. En dan is er nog zoveel meer. Eigenlijk heeft ’t allemaal wel wat en moet je gewoon maar komen kijken”.

Krimpen op de vrijdag, groeien op de zaterdag

Het festival groeit dit jaar wel degelijk, alleen de dagindeling wordt iets anders ingestoken. Paul: “Vrijdag pakken we het iets beknopter aan met 3 podia. Het moet echt de kick-start van je ADE-weekend worden. Voor 2 tientjes kun je op de NDSM dansen, daar hoef je het niet voor te laten. Dan is het ’t ook gewoon nog waard als je ’s avonds uit je werk komt. Op zaterdag gaan we echt helemaal los. Dat wordt een groot doolhof met wel 7 stages. Het wordt weer eindeloos verdwalen en geweldige muziek.”

IntoTheWoosd2Foto: Niels de Vries

Het enige echte festival tijdens ADE

Er zijn dit jaar in het weekend aardig wat evenementen overdag. Maar geen enkele draagt de titel “festival” zo volledig uit als Into the Woods. De grote hoeveelheid stages, het decor, de kunstinstallaties en de randprogrammering maken het een volwaardig festival dat niet onder doet voor een zomerfestival. Het maakt de line-up haast bijzaak. Toch is dat ook weer niet helemaal waar. De namen die ze hebben weten te boeken liegen er namelijk niet om: KI/KI, Maya Jane Coles, Philou Louzolo, Axel Boman, David Vunk en John Talabot. Het is slechts een kleine greep uit de namen die het bos op de NDSM doen schudden.

Kort samengevat is het dit jaar gewoon weer een eitje om te bepalen hoe je de ADE-vrijdag en -zaterdag overdag invult dit jaar. Into the Woods brengt alles wat een festivalliefhebber mooi vindt. Het zijn acts van hetzelfde kaliber als alle loods- en clubfeesten, alleen krijg je er hier een dikke portie kunst en andere ongein bij. Een prachtig “bos”, midden op de NDSM-werf. En misschien, heel misschien zelfs nog wel een zonnetje.

IntoTheWoods4Foto: Ruben May

Into the Woods Bootafter 

23:00 heeft niemand zin om al naar huis te gaan. Daarom is er op zaterdag een Into the Woods after op een boot. Het sfeertje van de werf, wordt zo ’t water op geduwd. Verwacht 4 stages, een intieme sfeer (400 bezoekers) en knallers van dj-sets. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur. Meer info volgt.

ADE Hangover

Het zou zonde zijn om het hele bos op zondag alweer af te breken. Daarom heeft ADE i.s.m. de NDSM en Into the Woods, ADE Hangover in het leven geroepen. Hier vind je alles wat je katerhoofd maar vinden wil. Muziek van o.a. Tom Trago, DJ Boring en Paula Tape. Maar denk ook aan lekker katervoedsel. Ook is er een Discogs Record Fair, waar de cratediggers onder ons hun hart op kunnen halen. O.a. Tijana T, Joost van Bellen, David Vunk, Dave Clarke en Bufiman zullen hier voor 100 euro platen uitzoeken, daar een setje mee in elkaar flansen en in een Q&A hun keuzes nader toelichten. Oh, hadden we trouwens al vermeld dat ADE Hangover gratis toegankelijk is?

INTO THE WOODS ADE
Vrijdag 18 oktober 15:00 – 23:00 + zaterdag 19 oktober 2019 12:00 – 23:00
NDSM-Werf, Amsterdam
Tickets v.a. 20 euro, verkrijgbaar via https://intothewoodsfestival.nl/ade/
Met o.a. KI/KI, Maya Jane Coles, Philou Louzolo, Axel Boman, David Vunk en John Talabot

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Frenna in 2019 meest gestreamde artiest in Nederland

Nieuws

Vrijdag 6 december 2019

De rapper blijft Snelle (#2) en Bizzey (#3) voor.

Kendrick Lamar naar Rock Werchter

Nieuws

Vrijdag 6 december 2019

De Amerikaanse rapper komt op zaterdag 4 juli naar Werchter.

Massive Attack en The National naar Best Kept Secret 2020

Nieuws

Donderdag 5 december 2019

De legendarische Engelse triphoppioniers Massive Attack sluiten op zondag 14 juni het hoofdpodium af. Vrijdag 12 juni viert de Amerikaanse...

Herfstdrift verruilt stamppot voor een potje stampen

Report over Herfstdrift

Donderdag 5 december 2019

Het was een onstuimige, maar daardoor zeker niet minder gezellige editie van het Nijmeegse Herfstdrift.

Twenty One Pilots, Foals en Floating Points naar Electric Castle 2020 in Roemeniƫ

Nieuws

Woensdag 4 december 2019

Na een uitverkochte 2019-editie, maakt Electric Castle de eerste namen bekend voor aankomende zomer.

Rock Werchter bevestigt System of a Down

Nieuws

Woensdag 4 december 2019

De band zal op zondag 5 juli op het festival optreden.

Happy with the future

Nieuws

Zaterdag 30 november 2019

Annedi ging naar Welcome to the Future Indoor en schreef daar een gedicht over.

Woo Hah! 2020 bevestigt Kendrick Lamar, A$AP FERG en meer

Nieuws

Woensdag 27 november 2019

Ook Da Baby, Ski Mask the Slump God, Gotu Jim, Zwangere Guy en Gotu Jim zijn bevestigd. In totaal zijn...