Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Ruben May

Nieuws

Hoe Into the Woods van de NDSM-werf een discobos gaat maken

Door Timo Kragting op donderdag 3 oktober 2019

Sommigen vonden het bij de geboorte een ietwat vreemde combi. Spraakmakend, dat zeker. Maar of het ook zou werken, was nog maar de vraag. Het vertrouwen was er. Alles wat de heren van Kultlab aanraken verandert ten slotte in goud. Aan de populariteit van Wildeburg moest een loting ten pas komen en Into the Woods Festival in Amersfoort is al jaren stijf uitverkocht. Maar een kale scheepswerf omtoveren met dezelfde magie als het Amersfoortse Bos, was een uitdaging van een ander kaliber. Toch grepen de heren van Kultlab 'm met beide handen aan en mogen we nu de derde editie voor de deur staat gerust spreken van een succesvol industrieel kleurrijk ADE-discobos. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De magie van een bos vertalen naar een industriële scheepswerf? En wat voor gekkigheden toveren ze dit jaar weer uit een hoge hoed? Wij spraken met mede-organisatoren Paul Niezen en Boris van Vree van Kultlab.

IntotheWoods1Foto: Ruben May

Een intiem, industrieel discobos

Een ogenschijnlijk onmogelijk taak. Toch slaagde de organisatie er relatief makkelijk in. Dit jaar bouwen ze verder op het concept dat twee jaar terug het licht zag: “Er zijn dit jaar op zaterdag 7 podia, dat is meer dan de voorgaande jaren. Maar ondanks dat we groeien, willen we het intieme karakter behouden. Het aantal podia groeit dus wel, maar de capaciteit per podium niet. Bovendien gebruiken we geen lelijke festivaltenten, maar allerlei toffe constructietenten. Elk met een ander gevoel, allen met een eigen karakter”, aldus Paul. “We richten het terrein ook echt in als een soort bos. Zelfs de kabouterkaraoke gaat mee!” voegt Boris eraan toe. Het wordt qua locatie een soort unieke hybride setting waar industrieel en sprookjesachtig elkaar kruisen. Paul: “Er is ook weer enorm veel te beleven, elk hoekje heeft wel iets. Je wordt uitgenodigd om op avontuur te gaan. Onderweg stuit je al snel op een onverwachts tof feestje”.

Housewarming

NDSM Treehouse, een partij die atelier- ruimte biedt aan beeldend kunstenaars en muzikanten, nemen dit jaar ook deel. Het initiatief heeft onlangs voor ’t eerst een vaste plek aangewezen gekregen. Het wordt een broedplaats waar 200 á 300 kunstenaars hun ding mogen gaan doen. Het hoekje op de NDSM waar zij zich vestigen, zal met Into the Woods ook open zijn: “Into the Woods is eigenlijk een soort van hun housewarming”, grapt Paul.

IntoTheWoods5Foto: Michiel Ton

50 creatieve partijen

Het is bij uitstek de reden dat Wildeburg zo immens populair is. De kunstenaars(collectieven) die het terrein versieren. “Los van de podia komen er enorm veel plekjes, constructies, installaties en meer. We laten 50 creatieve partijen op het terrein los om er weer een prachtig geheel van te maken. Omdat we meerdere evenementen per jaar organiseren, biedt ons dat ook de kans om wat grotere projecten de ruimte te geven. Zo zal je sommige installaties die je op Wildeburg of Into the Woods Festival ziet, ook hier op een andere manier terugzien”, aldus Paul.

IntoTheWoosd3Foto: Michiel Ton

Boris weet wat hoogtepunten op te sommen: “Radio de Koperen Hond komt weer met iets onnavolgbaar vets. De Beeldjutters weten door op een fontein te projecteren een soort hologram-effect te creëren. Wat ook een hele chille toevoeging is, is de Performance Bar. Dat zit normaal op een vaste locatie in Rotterdam. Op Into the Woods ADE zullen ze korte voorstellingen in een tent geven. Ook rondom de tent zal het rumoerig zijn. Centraal staan in ieder geval energie en vrijheid van seksualiteit”. Er blijkt echt nog veel meer te zijn: “Boris Acket, Nick Verstand en Sjors Varkevisser van de AV-club komen weer met een hele dikke lichtinstallatie, zoals ze ook voor Colin Benders met Lowlands hebben gedaan. En dan is er nog zoveel meer. Eigenlijk heeft ’t allemaal wel wat en moet je gewoon maar komen kijken”.

Krimpen op de vrijdag, groeien op de zaterdag

Het festival groeit dit jaar wel degelijk, alleen de dagindeling wordt iets anders ingestoken. Paul: “Vrijdag pakken we het iets beknopter aan met 3 podia. Het moet echt de kick-start van je ADE-weekend worden. Voor 2 tientjes kun je op de NDSM dansen, daar hoef je het niet voor te laten. Dan is het ’t ook gewoon nog waard als je ’s avonds uit je werk komt. Op zaterdag gaan we echt helemaal los. Dat wordt een groot doolhof met wel 7 stages. Het wordt weer eindeloos verdwalen en geweldige muziek.”

IntoTheWoosd2Foto: Niels de Vries

Het enige echte festival tijdens ADE

Er zijn dit jaar in het weekend aardig wat evenementen overdag. Maar geen enkele draagt de titel “festival” zo volledig uit als Into the Woods. De grote hoeveelheid stages, het decor, de kunstinstallaties en de randprogrammering maken het een volwaardig festival dat niet onder doet voor een zomerfestival. Het maakt de line-up haast bijzaak. Toch is dat ook weer niet helemaal waar. De namen die ze hebben weten te boeken liegen er namelijk niet om: KI/KI, Maya Jane Coles, Philou Louzolo, Axel Boman, David Vunk en John Talabot. Het is slechts een kleine greep uit de namen die het bos op de NDSM doen schudden.

Kort samengevat is het dit jaar gewoon weer een eitje om te bepalen hoe je de ADE-vrijdag en -zaterdag overdag invult dit jaar. Into the Woods brengt alles wat een festivalliefhebber mooi vindt. Het zijn acts van hetzelfde kaliber als alle loods- en clubfeesten, alleen krijg je er hier een dikke portie kunst en andere ongein bij. Een prachtig “bos”, midden op de NDSM-werf. En misschien, heel misschien zelfs nog wel een zonnetje.

IntoTheWoods4Foto: Ruben May

Into the Woods Bootafter 

23:00 heeft niemand zin om al naar huis te gaan. Daarom is er op zaterdag een Into the Woods after op een boot. Het sfeertje van de werf, wordt zo ’t water op geduwd. Verwacht 4 stages, een intieme sfeer (400 bezoekers) en knallers van dj-sets. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur. Meer info volgt.

ADE Hangover

Het zou zonde zijn om het hele bos op zondag alweer af te breken. Daarom heeft ADE i.s.m. de NDSM en Into the Woods, ADE Hangover in het leven geroepen. Hier vind je alles wat je katerhoofd maar vinden wil. Muziek van o.a. Tom Trago, DJ Boring en Paula Tape. Maar denk ook aan lekker katervoedsel. Ook is er een Discogs Record Fair, waar de cratediggers onder ons hun hart op kunnen halen. O.a. Tijana T, Joost van Bellen, David Vunk, Dave Clarke en Bufiman zullen hier voor 100 euro platen uitzoeken, daar een setje mee in elkaar flansen en in een Q&A hun keuzes nader toelichten. Oh, hadden we trouwens al vermeld dat ADE Hangover gratis toegankelijk is?

INTO THE WOODS ADE
Vrijdag 18 oktober 15:00 – 23:00 + zaterdag 19 oktober 2019 12:00 – 23:00
NDSM-Werf, Amsterdam
Tickets v.a. 20 euro, verkrijgbaar via https://intothewoodsfestival.nl/ade/
Met o.a. KI/KI, Maya Jane Coles, Philou Louzolo, Axel Boman, David Vunk en John Talabot

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event