Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 8 minuten.

Drugs

Historisch hoog gedoseerde XTC pillen

Door Maartje Weijenberg op zaterdag 3 januari 2015

Illustratie: Ryan Tjin

Zwabberkaak, hoog opgetrokken schouders, wijd opengesperde ogen, strak dichtgeknepen vuisten. Terwijl je denkt dat je lekker in de maat staat te dansen komt er iemand met een bezorgd gezicht naar je toe. ‘Gaat het wel oké?’ Je voelt je verdomd lekker, maar zo zie je er allerminst uit. Hoeveel MDMA zat er eigenlijk in dat pilletje?

Milligrammen

Menig xtc-dealer heeft de afgelopen jaren gemerkt dat de pillen steeds meer MDMA bevatten en dat de gebruikers steeds meer verwend raken als het gaat om het aantal milligram MDMA in de pillen. Jane: ‘Een pil van 100 mg MDMA? Pff, echt niet!’

De gemiddelde MDMA dosering van xtc-pillen wordt dan ook ‘historisch hoog’ genoemd

Het Trimbos Instituut heeft zicht op de sterkte van de Nederlandse xtc-pillen doordat gebruikers ze laten testen bij de testcentra. Ook hebben ze daarbij inzicht in andere stoffen die worden gevonden in pillen die als xtc worden verkocht. In het Jaarbericht DIMS is te zien dat het aantal milligrammen MDMA in xtc-pillen toeneemt. Maar ook dat tijdens de MDMA-dip in 2009 er een piek was in het vervangen van MDMA, de werkzame stof in xtc, door andere stoffen als Chloor-Phenyl-Piperazine (mCPP), 4-fluoramfetamine (4FA) en mefedron (ook wel bekend als miauw miauw). Hierna herstelde de xtc-markt zich en steeg het gehalte MDMA in xtc-pillen. In 2011 verscheen er ook een groot aantal pillen met het mogelijk schadelijke PMMA op de markt. In 2012 werd er gemiddeld 130 mg MDMA gemeten in de geteste xtc-pillen. De hoogst gemeten MDMA dosering in een xtc-pil was toen 244 mg. In 2013 steeg dit gemiddelde tot bijna 140 mg MDMA per xtc-pil. festart-Gemiddelde hoeveelheid MDMA in XTC pillen

Bron: Trimbos Instituut, Jaarbericht DIMS 2013.

Drugs gebruikende Amsterdammers kunnen zichzelf nog ‘gelukkiger’ prijzen. Het onderzoek van Antenne 2013 over trends in alcohol, tabak en drugs onder jonge Amsterdammers laat zelfs zien dat de geteste xtc-pillen in Amsterdam een gemiddelde van 148 mg MDMA bevatten. De gemiddelde MDMA dosering van xtc-pillen wordt dan ook ‘historisch hoog’ genoemd.

Checken

Om na te gaan wat voor pillen je hebt en hoeveel MDMA er in zit kun je je pillen laten testen bij testcentra door heel Nederland. Ondanks dat het Trimbos Instituut een groot aantal xtc pillen test, zijn er nog genoeg pillen in omloop waarvan de inhoud maar geschat moet worden.

Buitenlandse toeristen zijn vaak overdonderd als ze op een Nederlands festival een pilletje weten te bemachtigen

Meestal wordt het woord van de dealer voor waar aangenomen als het gaat om de hoeveelheid MDMA die er in een pil zit. Zo verklaart Jane, een ervaren gebruikster die anoniem wil blijven: ‘Vroeger ging ik nog wel eens naar een testpunt, maar tegenwoordig niet meer. Ik haal mijn pillen altijd bij dezelfde dealer, hij is ook een soort ravevriend van me. Hij heeft altijd hoog gedoseerde pillen voor een prima prijs. Ik haal ook meestal veel in één keer zodat ik weet dat ik voor een lange tijd goede pillen heb. De sterkte kan toch wat fluctueren. ’ Dat de prijs geen indicatie is voor het aantal milligram MDMA in een xtc-pil, komt ook naar voren in het onderzoek van Antenne 2013. Voor xtc in Amsterdam betaal je gemiddeld rond de 5 euro per pil. Hoog gedoseerde pillen zijn nauwelijks duurder. Om de ‘sterkte’ van een xtc-pil te checken wordt soms internet geraadpleegd. Jane: ‘Als ik wel eens pillen van kennissen krijg aangeboden check ik ze soms toch op de website van Pill Reports. Ook al kan iedereen hier van alles posten, zelfs dealers die hun gear willen slijten, ik vind het toch wel een redelijk betrouwbare site. Er wordt een tripreport geschreven, foto’s van de pillen worden geplaatst en de uitslag van een maquistest of laboratoriumtest zit er bij.’ Een marquistest is een thuistest waarmee gekeken kan worden of er MDMA in een pil zit. Deze worden ook vaak gebruikt bij testcentra. De test maakt echter niet duidelijk hoevéél MDMA er in een pil zit.

Effecten

Het voordeel van hoog gedoseerde pillen is dat je minder pillen een festival hoeft binnen te smokkelen. De hoog gedoseerde pillen brengen echter wel gezondheidsrisico’s met zich mee. Slikte je in 2009 nog een hele pil, nu is het bijten, breken en maar afwachten hoeveel milligram je per keer binnenkrijgt. De hoge hoeveelheden MDMA per pil, en soms de onwetendheid over het aantal milligrammen, spelen overdoseringen in de hand. In het Magazine voor GGZ en Verslavingszorg wijzen Esther Croes en Raymond Niesink van het Trimbos Instituut erop dat er meer xtc-gerelateerde gezondheidsincidenten worden gerapporteerd op festivals. Ook verwijzen ze naar de samenhang tussen de toename van het aantal xtc-doden en de xtc-pillen met de hogere doseringen.

Met mogelijk de dood als gevolg

Buitenlandse toeristen zijn vaak overdonderd als ze op een Nederlands festival een pilletje weten te bemachtigen. Een Australische jongen gaf op een festival in Amsterdam met zwabberende kaak toe in eigen land meestal twee pillen in een keer te slikken, maar dat hij nu toch echt moest gaan zitten met slechts een halve op. Als je even de tijd neemt om rond te kijken op een festival deze zomer dan zal je er met gemak een paar spacers uitpikken die net iets te hard gaan. Maar het lijkt er op dat de xtc-gebruikers het zelf niet door hebben. Zij voelen zich ontzettend lekker, ook al kunnen ze bijna niet meer op hun benen staan en zien ze er met hun strakke kop niet meer uit. Blijkt dit misschien ook een gevaar van de hoog gedoseerde pillen? Festivalgangers durven er misschien niet voor uit te komen. Meervoudige oproepen voor een anoniem interview met een festivalganger die wel eens teveel hoog gedoseerde pillen heeft genomen werden dan ook niet serieus beantwoord. Mocht je zelf ervaring hebben met teveel hoog gedoseerde xtc-pillen en die anoniem aan ons kwijt willen, laat het dan weten aan Maartje@YellowTipi.nl.

Optimale xtc trip

Enerzijds is het natuurlijk leuk al die sterke pillen, maar een te hoge dosering van MDMA kan goed je feestje verkloten; ’Je kunt bijvoorbeeld te hard gaan, misselijk worden en overgeven, angstig worden, of hallucineren’, aldus Unity, een voorlichtingsproject, voor en door jongeren in de dance-scene. ‘Niet echt het effect waar je op zit te wachten’. spacechick2 Unity benadrukt ook dat overdosering oververhitting in de hand kan spelen, met mogelijk de dood als gevolg. ‘Hoofdpijn kan een teken zijn van oververhitting. Neem nooit zomaar paracetamol. Andere signalen zijn een hoge lichaamstemperatuur, een bleek gelaat of weinig tot niet transpireren.’ Als je bewusteloos raakt gaat het overduidelijk ook niet goed met je. Het is dus belangrijk dat je goed op jezelf, maar ook op elkaar let tijdens het festival. Bij twijfel ga dan altijd naar de EHBO of bel 112. Anonimiteit is gegarandeerd en ze zullen je echt niet oppakken omdat je aan de drugs bent. Onder invloed zijn van drugs is namelijk niet strafbaar in Nederland. Veilig drugs gebruiken bestaat niet, maar verstandiger er mee omgaan kan wel. Naast dat Unity op hun Facebookpagina recente updates plaatst over drugs en waarschuwt over onder andere vervuilde pillen, geven ze hieronder tips om je xtc-beleving op een festival zo optimaal mogelijk te maken.

Prepare

▲ Wie uitgeslapen en uitgerust is geniet meer. Na Sesamstraat maar naar bed? ▲ Een goede bodem leg je van tevoren! Vooral anti-oxidanten en vitaminen zijn belangrijk voor, tijdens en na gebruik. Blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels en kiwi bijvoorbeeld zijn lekker en ook nog eens goed weg te krijgen. ▲ Check de weersverwachting zodat je fashionable outfit niet verprutst wordt door zo´n lullige plastic poncho en neem iets warms mee, just in case.

Let’s Party!

De muziek is fantastisch, het weer is fantastisch en je voelt je, door dat pilletje van net, fantastisch. ▲ Gebruik niet vaker dan eens in de 6-8 weken en niet meer dan 1-2 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Zo haal je het meeste effect uit je pil met zo min mogelijk risico. ▲ Drink voldoende water maar do not over do it. Twee glazen per uur is voldoende in verband met watervergiftiging. ▲ Probeer iets zouts te eten; zoute drop, soepje, hamburger (gewoon zonder het droge broodje), frikandel of een tosti met veel ketchup. Houd een zoet drankje bij de hand om de droge meuk in je mond weg te spoelen. ▲ Zorg dat je het niet te warm krijgt. Chillen in de schaduw, watergevecht, ijsklontjeszoenen of voetje baden is heerlijk. ▲ Klapperkaken? Kauwgom of een lolly kan fijn zijn maar kauwgom kan er ook voor zorgen dat je juist meer gaat kauwen. Lolly’s zijn soms ook een optie maar let op de scherpe randjes! ▲ Spreek een meetingpoint af, reken niet op het bereik en de batterij van je telefoon ▲ MDMA roept gevoelens van intimiteit op. Zie je die lekkere chick in je zorgeloze stemming? Wees voorbereid en zorg dat je een condoom bij je hebt. ▲ Neem oordopjes, zonnebrand en blarenpleisters mee. Dan vind je het festival de dag er na ook nog leuk. ▲ Gebruik geen XTC bij suikerziekte, hartklachten, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en anti hooikoorts of astma medicijnen). ▲ Belangrijk! Denk nou niet zo bijdehand te zijn om een nakkie coke of pep te nemen om je weer te kunnen focussen. Ze verbeteren NIET je reactievermogen dus zijn onbetrouwbaar als hulp om je veilig thuis te brengen.

Repair

▲ Ein-de-lijk thuis. Tanden poesten, tanden poetsen, tanden poesten. Mmmmm tanden poetsen. ▲ Rust goed uit en eet gezond om je reserves weer aan te vullen. Het is chill als alle boodschappen in huis zijn en je the day after lekker thuis kan bijkomen.

Voor meer info lees de MDMA bijsluiter.

Vond je het leuk? Laat het Maartje weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.